Rozwoj serwera

Zaczęty przez Felixor, 2011 08 13, 21:22:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

DzikiHL

Ale przecie im wtedy skrypty na makroczeki będą szaleć...
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Agraeld

Dziki  :o

Prorok, nikt nikogo nie zmusza w takim miescie przebywac, ale sila rzeczy będzie musial - tablica aukcyjna, targi itd. zostawic delucje,magincie - bo wg. mnie britt jest za duze - i jakies neutralna miescine, jedna czy dwie i tyle...
a reszte miast zamobic, zrobic miejsca do grupowych/solo pvm.

Prorokpl

Może zróbmy ankietę?

DzikiHL

Jest jeden mały problem z tym "zostawić to to to i to". Każdy kto mieszka w jakimś swoim mieście, będzie go raczej bronił.
Czeko, czy krasie oddadzą Twierdze Krasnoludów do zniszczenia?
Czy niziołki dadzą zniszczyć swoje Niziołkowo?
Czy Dollenost zostanie oddane przez elfy?

Osobiście Buccaneer's Den opuszczałbym ze łzami w oczach...

Trudno w tym wypadku skonstruować ankietę. Każdy wartościowuje to inaczej. Dla innych najlepszym miejscem będą aktualnie najbardziej popularne miasta (Cove, Yew). Dla innych miasta-legendy (Britt, Minoc). Dla niektórych może to być tradycyjne miasto stronnicze (Delucja jako chaos, Brit jako Order... choć trinsic też miało w nim swoją historię).
I jak tu skonstruować ankietę?
Chyba że wpiszesz listę wszystkich miast z możliwością resetu swojego głosu i "wybierz 5 które zostają". Tylko weź pod uwagę też miasta wymarłe aktualnie
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Prorokpl

Chodziło mi raczej o ankietę z cyklu "czy zrobić 3 miasta, a resztę zamobić" "czy zostawić tak jak teraz" "inne - napisz propozycje"

Agraeld

moze i faktycznie moja propozycja ma wady itd, ale glownie chodzilobymi o uszczuplenie serwera z miast, bo jest ich najzwyczajniej za duzo, rozumiem ze fabula itd - kazde miasto cos przezylo...ale cos w imieniu "czegos lepszego" to jednak krok do przodu.
wiadomo ze ciezko byloby sie rozstac z "ukochanymi" miastami, w moim przypadku tk - bo jednak lubie to miasto - no ale.. :)

No i dziki, nie mowimy o zniszczeniu - zrownaniu z ziemia, a po prostu przeznaczeniu tego na jakies moby itd :)

Hexin

Cytat: DzikiHL w 2011 08 27, 23:52:06
Jest jeden mały problem z tym "zostawić to to to i to". Każdy kto mieszka w jakimś swoim mieście, będzie go raczej bronił.
Czeko, czy krasie oddadzą Twierdze Krasnoludów do zniszczenia?
Czy niziołki dadzą zniszczyć swoje Niziołkowo?
Czy Dollenost zostanie oddane przez elfy?

Osobiście Buccaneer's Den opuszczałbym ze łzami w oczach...

Wyjście jest prostsze niż myślisz ;) Tylko w tych 3-4 miastach będzie straż. Reszta miast nie musi byc zamobiona, bo i po co. W tej pozostalej czesci moznaby zostawić bankiera, tresera i uzdro, bez tablic aukcyjnych. Ci co chcą to w nich zostaną i raz na jakis czas przejda się tam gdzie są wszyscy, zeby tablice obadać. Bez straży bedą tam siedziec na własne ryzyko. Łatwy łup dla skryto, złodzei, wampow i reszty pekerów. Obecnie w miastach jest spokoj, bo nikt bana nie chce, lub straz pogoni.

BeLikeBird

Zgadzam się z przedmówcą ZXC, wiele lepiej się gra, jeżeli można kogoś spotkać.

Guardian

Otoz Panie i Panowie jest lepszy sposob.
Udupmy stawianie kupionych domow gdziekolwiek,  ktore sie kupuje, zeby dalo sie latwo koksac na przyslowiowym zaplociu. Problem lezy czesciowo w miastach i w ich wielkosci, ale najwiekszym problemem jest ilosc domkow daleko od miast, gdzie wiele osob sie po prostu zamyka koksa, odklada sprzet z pvm, pvp itd itd

E: Mozna takze zwiekszyc ilosc domkow do wynajecia , tak zeby kazdy mogl miec chate w miescie. Niestety nie ma innego sposobu niz zmuszenie gracza do korzystania z tego wszstkiego inaczej niz, w ten sposob aby stawianie wlasnej chalupki stawalo sie nieoplacalne

Nath

Nie ma tyle domow w miastach by moglby pomiescic aktywne konta. W niektorych miastach od 2 a moze juz i 3 lat czekaja na oskryptowanie domy pod wynajem. Wedlug mnie pomysl ze zmniejszaniem ilosci miast nie jest rozwiazaniem aktualnego online.
Potrzebujesz pomocy?
#pomoc-dm - Zapraszam

Ksiestwo Skara Brae
#skara-brae

Fora Skara Brae i Trinsic
www.zdobywcydm2.fora.pl

Wilkolaki - Likantropy - dostep do nadforum
Podania: wilki.podanie@gmail.com  Lub PW

Gofer

Problemem jest to, iż Licho z ideą uniwersalnego shardu, zabrania opiekunów grupom fabularnym, zmechnizowania wszystkiego spowodował odpływ graczy rpg, którzy lubili średnie pvm. Często samotne. Większości moich znajomych nie ma - to prawie 50 osób, które logowało się na kilka-kilkanaście godzin tygodniowo.

Nie oszukujmy się - to ci gracze zaludniają szard, a nie nonlife pvm/pvp. Dla nich nie ma już prawie nic. Samotne pvm dla maga bez psio i demonologii kończy się na wymęczonym mistycznym demonie o ile go znajdzie. RPG będzie miał, jak sam sobie go zrobi, po 2 aktywnych scenarzystów to za mało.

Koordynacja fabuły nie istnieje, albo jest tak mistyczna jak słynne hity od których smoki w destard padały. DM nie przyciągnie nowych graczy pvp - bo koks bądź co bądź jednak trochę trwa. Gracze pvm muszą mieć drużyny - i nie piszcie że to MMO, bo ludzi z którymi warto było grać, którzy potrafili bawić się podczas pvm nie tylko na ts-ie czy mapie - lecz mówić, w czasie pvm już nie ma - uważają ze shard się zeszmacił poziomem graczy i mają rację.

Tu winna jest poprzednia ekipa, która w większości jest teraz ta sama. Chcecie mieć większy online, powrotu graczy którzy zaludniali miasta, bo tam się dobrze bawili - dajcie im coś. Ich nie interesują demonologwie, skrytobójcy, psioniki, wierni. Oni chcą aktywnych scenarzystów i świadomości, że nie są gównem dla graczy, którzy cenią sobie niższej wartości rozgrywkę i tylko czyste emocji z kolejnego boskiego magika czy fraga.

Zaśmiecono język dm-ki. Z szardu rpg jest szardem bez fabuły i bez wizji rozwoju fabularnego. PVM jest i PVP są lepsze i łatwiejsze (koks postaci) w innych MMO. Na shard fabularny trzeba mieć pomysł, ale od 2 lat tu go nie ma. Ultima jako shard niefabularny ssie. I nie piszę tu o muminkowie, nietykalności.
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Ari

Gofer gram tutaj od poczatku i kompletnie sie z toba w najmniejszym stopniu nie zgodze. Za ekipy licha szard ponownie sie swietnie rozwina pod katem pvm i pvp a to ze walka na emoty czy poprostu RPG znudzilo sie graczą RPG czy poszli oni w inne gry czy poprostu przestali grać ktorzy sie logowali raz na kilkanascie godzin to juz inna bajka lub zrobili sie tak wygodni i wymagajacy ze emotami chcieli by swiat zwojowac.

Pamietam walki oromnych licznych gildi przy online okolo 200 + i powiem ci ze nigdy gracze RPG nie byli w przewazajacej ilosci bo tez smialo moge powiedziec ze moich 100 dawnych znajomych grac przestalo ale tylko dlatego ze kiedys ta klimatyczna ekipa prawie zniszczyla ten serwer wiec to napewno nie ten powod.

Miast powinny zostac z 2 - 3 główne i zwiazane z fabułą szardu a reszta powinna zostać zamobiona jakimis ciekawymi mobkami np elfami czy mobkami typu fanatycy badz upadli z podmroku - zrobic najazd i miasto moglo by zostac zdobyte. Poznij przy wroscie online takie miasto smialo moze zostac fabularnie odbite. Plusy sa takie ze przyjemniej by sie gralo widzac jednak graczy i w postaci dodatkowych ciekawych spawnow na ktore zapewno chetnie zapoluje osoba pvm , pvp  czy RPG.

Nie da sie również nie zauwazyć obecnej stagnacji serwera. 

Korgail

Szczerze? Dla mnie jest to błędne koło.
Kiedy scenarzysta stara się animować - chce chociaż przejrzeć karty postaci. Co tam znajduje? Albo wielkie zero albo napisane po łebkach ścierwo bez żadnych informacji. Często próbę rozpoczęcia questa anuluje makro gracza, który nie odejdzie od wykonywanych czynności.
Nie można tu obwiniać wyłącznie ekipy ale i graczy. Tworzymy jedno kółko, łańcuch, który albo się będzie kręcił albo nie - w przypadku kiedy każdy będzie zrzucał winę na każdego.
Niestety tak to wygląda.
A co do planów fabularnych, Gofer, uwierz - są, jednak nie ma jak z tym uderzyć. Gracze nie wykazują zainteresowania (czytaj. koksanie w domkach etc) bądź po prostu nie biorą tego na poważnie.
Wykorzystując wątek - prosiłbym władców miast o kontakt PW

Spider

Chyba niektórzy nie rozumieją pojęcia gracza RPG. Nie chodzi tu bynajmniej o kogoś, kto idąc przez las rpguje do każdego drzewa, ma staty 4/4 i żadnego skilla na 100. Dla mnie graczami RPG było sporo koxów pvp/pvm, bo dla nich liczyło się coś więcej, niż 2 klik i frag.

Gofer

Korgail : szczerze - nie wiem jak szukasz/szukacie - nikogo z moich znajomych nie zaczepiono w ciągu kilku miesięcy. Spider ma racje. Gracz rpg nie musi mieć 4/4 czy 5/5.
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"