Rozwoj serwera

Zaczęty przez Felixor, 2011 08 13, 21:22:33

Poprzedni wątek - Następny wątek

Korgail

Gofer, zależy w jakich godzinach się logują, gdzie przebywają, kiedy itp.
Uwierz, że w miarę możliwości pracuje - tak samo i reszta ekipy - co widać w przygodach. Z naciskiem na to, że mało któremu graczowi CHCE SIĘ opisać to co przeżył.
Może znajomi nie przyciągają do siebie uwagi np. dobrze wypełnioną kartą postaci? Bo od tego zaczynam.

Prorokpl

Ari napisałeś, że kiedyś online wyglądał 200+, więc przy obecnym 50 nie sądzisz, że wprowadzone zmiany przez te lata nie były na minus dla serwera? Tylko dla obecnej tu ekipy i tych co się ostali? Gdzieś te średnie 150 luda odeszło dlatego, że inne shardy mają to czego MY nie mamy. A co to jest? Warto po prostu przestudiować niektóre pomysły z innych shardów które po latach okazały się trafne.

Np. na takim uoclone jest świetny system statków (wojen morskich), albo konieczność przedstawienia się postaci inaczej nie zna twego imienia. Chyba nie jest to wymagające skryptowo a jednak moim zdaniem fajne. Czemu? Bo gracz jak cię spotka nie wie kim jesteś, póki raz (tylko raz mechanicznie) ci się nie przedstawi, możesz co najwyżej poznać go po ubiorze i opisie postaci. I co? Nagle opis postaci robi się przydatny. Skończy się brak klimatu, że każdy cię zna i wie w jakiej gildii jesteś oraz jakiego rzemiosła. Skończą się błyskawiczne napady w lasach "bo widziałem to imię, lub tą gildię nad głową". Teraz konieczność rpg przed PK będzie jeszcze większa, ofc można dodać, że wojny gildyjne automatycznie będą pokazywać np że z wrogiej gildii.

Oczywiście to luźna propozycja, ale jak już pisałem warto popatrzeć na inne shardy które mają większy online niż nasz.

skorzak

Zmniejszenie liczby miast nie prowadzi do zwiekszenia online tylko zmniejszenia. Ja bym przywrocił jeszcze stare miasta i dał kamienie miast w wiedzmowie i harroth.

Czego mi brakuje? Masówek w stylu obrona miasta... fabularnych smaczków dopasowanych do graczy...
Opiekunów!
Qusta z Panem Smoków do tej pory mam zapisanego w koncepcji i go dobrze wspominam... Kryształowa Zaraza... Spotkania w Harroth... TEGO TERAZ NIE MA!
,,<Lilianna> ale ja cie juz nie lubie" <- i nawzajem wszystkiego najlepszego :*
mae (gm dm 26.10.2011):
"Przeciez to tylko fabula, ktora latwo mozesz olac, skorzak. Nikt ci niczego nie zabiera, nie kaze niczego pla

Prorokpl

Zgodze się ze skorzakiem. Brak opiekunów jest BAAAAAAAAARDZO bolesny.

Brak mini questów.

Ari

przez tyle lat rozrozniam graczy rpg koxow i nikt nie pisal ze gracz rpg to 4/4 ale taie zwalanie tematu na graczy to nie jest zadne rozwiazanie. Serwer jest naprawde swietnie rozwiniety itd wystarczy troszke popracowac wprowadzic kilka zmian a min wlasnie zmniejszyc miasta i naprawde bedzie fajnie.

Prokop doskonale wiem jak jest bo przerobilem chyba wszystkie i powiem ci ze dm jest najlepszym od wielu lat i obecnie. Tez mi sie marzy wlasnie kilka dodatkowych zmian nawet zaczerpnietych z innych serwerow - system kutych artefaktow, bardziej niz symboliczne i kolorowe zroznicowanie miedzy zbrojami .... bardziej zroznicowane mobki - pamietam na clce 1 byly rewelacyjne mobki - elfy na innym szardzie krasnoludy i wiele innych aspektow.

Obecnie na dm jest najwiecej graczy ( cl zawyza, zawyzalo juz lata temu od wersji 2)  i ten niski online jest spowodowany mniej wiecej tym ze gra sie tez postazala na przestrzeni lat i wyszlo sporo innych jak i brakiem informacji, reklamy o naszej ultimie. Byly tez czasy masowych banow gdzie serwer stracil wielu ciekawych graczy i to tez wplynelo na online.

Brakuje masowych questow dla wszystkich czy zmian nawet wlasnie w postaci mobkow pod pvm a juz nie wspomne o systemie pvm i jego negatywnym wplywie ( wyrzucanie broni itp) co ma rowniez wpływ i znaczenie na online dawniej lubilem bardzo sie odmozdzyc dla odmiany isc na pvm ale teraz to jest nieporozumienie.

Abelson

Na moje oko to wszystkie miasta powinny byc dostepne dla graczy . Z tym ze zmniejszone do rozmiarow :cove , yew .
Moze tez nie glupim wyjsciem byloby zwiekszenie oplat (podatki ) za prywatne domostwa i zmniejszenie liczby domostw mozliwych do postawienie ( do np . 1 dom + spory podatek ) .Co zwiekszylo by nieco "odwiedzalnosc " miast i wynajmowanie miejskich domostw (tanszych niz utrzymywanie prywatnych ) .

Prorokpl

Prorok* jak już nie Prokop. (którego nigdy nie poznałem aczkolwiek ludzie mnie z nim mylą)

Ale masz rację, era banów, które moim zdaniem były nieadekwatne do zbrodni pomniejszyła liczbę dobrych graczy. Mówię tu o banach i blokadach za bierne. Cały czas powtarzam, że ten system trza zmienić.

wilq

Ja chętnie wrócę do ekipy.
Z tego co sam zauważyłem, dużo ludzi wchodzi do ekipy i szybko wychodzi.
Za czasów gdy byłem ekipantem, sporo się działo. Dobrego i złego.
Owszem, każdy gracz ma swoje zdanie co się teraz dzieje w ekipie itd. Ja sam wiem, że osoby które wchodzą na kanał pierwsze co robią idą do nas i pytają się kiedy np konto będzie unfreez bo piszą emaile i 0 odzewu czy PW, bo reszta się gdzieś ukrywa (kanał obok) - bo to prawda. Potrzeba ludzi którzy chcą coś robić , działać i wnieść coś nowego. Dać ludziom chęć do grania oraz zostania na shardzie. Ekipant powinien być motywacją i czerpać przyjemność dawania ludziom zabawy w grze :)
To takie moje zdanie.. co Wy myślicie nie wiem :) ale bardzo bym chętnie wrócił do Ekipy i pociągnął shard w dobrą stronę.
pozdro
I see you, when you sleep..

Raaban

I ja uważam że wilq moglby wrócić, chyba potrzebujecie aktywnych ekipantów a nie niedzielnych albo logujących się po 18...
Ja byłbym za ;)

buxior

Wskakuj do ekipy i działaj bo online to dramat

Ari

za każdym dobrym aktywnym i działającym ekipantem .... dlaczego ? dokładnie to ują raaban i poprzednik  ;)

Agraeld

mowicie ze brak ekipantow jest bolesny - mimo ze krasie go np. mialy zawsze - co z tego jezeli taki gm mial wszystko cetrnalnie w ... pupie:|

Felixor

No wlasciwie jak wilq byl ekipantem to byl jedna z 2 osob ktore mi odpowiadaly na gm page wiec jestem oczywiscie jak najbardziej ZA :)
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Wol

wilq *łezka sie kreci w oku*  wracaj

Prorokpl

Cytat: zxc w 2011 08 28, 12:29:46
mowicie ze brak ekipantow jest bolesny - mimo ze krasie go np. mialy zawsze - co z tego jezeli taki gm mial wszystko cetrnalnie w ... pupie:|

Więc obecnie brak opiekuna wam nic nie zmienia. Ale niektórym grupom już tak.