Postawa obronna

Zaczęty przez dawiss, 2013 01 12, 18:40:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

spot

Cytat: dawiss w 2013 01 13, 18:48:16
spot:

To zalezy co bijesz... bo na pewnych mobach wierny w żelazie nie ustępuje BM'owi itd.

W grupie zresztą i tak się nie stoi, bo te ~120hp może zejść w moment, postawa obronna dawała zwiększone uniki, nie 100%. Czemu BM ma mieć mniej ze skilla taktyka, niż inne klasy, które go posiadają?

Po pierwsze, to wierny w zelazie bedzie mial troszke mniej ar, niz to bmowe. Po drugie BM ze 120 hp to dla slabo skoxanego BMa. Zrob sobie 85 str, dodaj 5 z anatomii, dodaj powiedzmy 14 z witala (do pvm bardzo slaby wital) oraz dodaj sobie blessa powiedzmy 32 (85 inta, nie znam sie na blessach, ale nie ma prawa byc to mniejszy bless). Co nam wychodzi? 85 + 5 + 14 + 32 = 146 hp na bmie.

Kolejna sprawa - BM ma 10 ar ze skilla taktyka i jest to duzo wiecej, niz ma kazda inna klasa. Od zwiekszonych unikow masz bron +19/20, dex u magow od dawna nie ma zauwazalnego znaczenia na dm (vel build maga wedlug Robintona).

Jednym slowem: skoxaj bma, a nie kisisz na 75/5/75, bo albo jestes zbyt leniwy, zeby zrobic porzadna postac pvm, albo boisz sie sprobowac, bo myslisz, ze zepsujesz sobie postac, a kox pojdzie na marne.

I protestuje, zeby postac 75/5/75 skoxana w niecale dwa miesiace tankowala tyle, co postac koxana przez 2 lata. Wybijcie to sobie z glowy  8)

growin

85/30/85 to całkiem niezły build, berkiem tyle hp wycisniesz w 2 tyg ^^
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Wojto

Jeśli już chcecie tak porównywać koxanie berka/wiernego a bma warto dodać że przy 7x inta gain 0.1 jest co 4h. U woja z magolem do bojowki przy 7x str może co 1h jest gain, jak nie mniej.

Co do tematu to postawa obronna jest właśnie po to, żeby wrzucać jakieś klątwy, bo inaczej nie da rady jeśli już to na wejściu po medytowani, ale w większości przypadków to jest tylko 60s.

Hexin

CytatJeśli już chcecie tak porównywać koxanie berka/wiernego a bma warto dodać że przy 7x inta gain 0.1 jest co 4h. U woja z magolem do bojowki przy 7x str może co 1h jest gain, jak nie mniej.

Nie wiem skąd te 4h, ale na skrybie z magolem do medyty to nie sa nawet 3 godziny... i koxasz to w miejscu ogladajac film czy robiąc coś sensownego, a nie w lesie ;)

dawiss

Wsadź jeszcze bmowi skrybe :D

zmijka

Ale woja się szybciej koksa. Z 6/6 na 7/7 ok 100h na biernie. A u maga trzeba osobno siłę i osobno inta koksować.

Jestem na nie jeżeli chodzi o WSZYSTKIE zmiany które spowalniają pvm. Albo zmuszają, żeby mieć każdą klasę w ekipie, bo zawsze wtedy kogoś brakuje.

A najczęściej nie ma tanka.

Na przydługie, niedynamiczne pvm po prostu nie chce się chodzić.

Phoenix

Cytat: Phoenix w 2013 01 13, 16:37:51
BM tankuje lepiej od berka jezeli oto chodzi, i ma owiele szybsze odmanianie od berka czy woja, bo silny BM pozwala sobie na oszołomienie z lagi co 20 sec + mana vampire.
Zapomniałem o czymś?

Możesz to jakoś rozwinąć? Bo właśnie nazwałeś berka gorszym tankiem zapominając chyba, że berkowi żaden mob nie zagraża wyssaniem many, żaden nie zdejmie mu prota, żaden nie zablokuje leczenia, mającego więcej resa, mającego dużo więcej hp, nie muszącego pić czerwonych, ani many.

spot:

To zalezy co bijesz... bo na pewnych mobach wierny w żelazie nie ustępuje BM'owi itd.

W grupie zresztą i tak się nie stoi, bo te ~120hp może zejść w moment, postawa obronna dawała zwiększone uniki, nie 100%. Czemu BM ma mieć mniej ze skilla taktyka, niż inne klasy, które go posiadają?
Hymm, rozwine leczenie BMa a leczenie Berka, dziekuje rozwinąłem nie musze wiecej bo to wystarczający powód 8)
Jeżeli BM tankuje wyrma w grupie to jest coś nie halo.

Guardian

Cytat: Phoenix w 2013 01 14, 00:38:23
Cytat: Phoenix w 2013 01 13, 16:37:51
BM tankuje lepiej od berka jezeli oto chodzi, i ma owiele szybsze odmanianie od berka czy woja, bo silny BM pozwala sobie na oszołomienie z lagi co 20 sec + mana vampire.
Zapomniałem o czymś?

Możesz to jakoś rozwinąć? Bo właśnie nazwałeś berka gorszym tankiem zapominając chyba, że berkowi żaden mob nie zagraża wyssaniem many, żaden nie zdejmie mu prota, żaden nie zablokuje leczenia, mającego więcej resa, mającego dużo więcej hp, nie muszącego pić czerwonych, ani many.

spot:

Hymm, rozwine leczenie BMa a leczenie Berka, dziekuje rozwinąłem nie musze wiecej bo to wystarczający powód 8)
Jeżeli BM tankuje wyrma w grupie to jest coś nie halo.

Mag bitweny nie powinien dac rady tanowac wyrma w kilkuosobowej grupie? Nabufowany mag w kolczudze, ktory skupia sie na defensywie?

Sadi666

CytatSadi, nie oszukujmy sie, mozesz sobie zrobic demonologa (BMa) jesli tak bardzo potrzebujesz miec czas na wrzucanie tego i owego.

Nie rozumiem... Co ma demonolog do czasu castu czarów? On też ma swoje klątwy, które swoje się castują.

CytatInna sprawa, ze rowniez z tego co sie orientuje, to nie problem wycastowac klatwe, podejsc powoli pare kroczkow i wsadzic ja mobowi - tak, da sie widziec moba na ekranie, ale go nie zagrowac. Da sie tez chodzic z czarami na "lapie" i to calkiem spore odleglosci. Probowales tej metody? Znana i kochana w pvp, ale tutaj tez powinna sie sprawdzic.

Słuchaj, ale to nie jest Klątwa Natury, która trwa nie wiadomo ile. Klątwy trwają po 30-60 sekund niektóre. Gdybym miał rzucać klątwę co taki czas odbiegając od moba i kombinować, to smoka bym godzinę bił chyba.

CytatP.S: Pytasz "w czym BM tankuje lepiej od berka. To ja spytam: w czym BM tankuje gorzej od wiernego i berka?

Już Ci odpisali. Berkowi nikt nie wysysa many, nikt nie zdejmuje prota (a przypominam, że BM bez reactiva to kiszka), nie przerywa leczenia, praktycznie ma nieskończoną staminę... itd.

Tak jak napisał Guard, czemu taki BITEWNY mag, który skupia się na obronie nie może tankować Wyrma? Kosztem 8 skilli i dłuższego koksu statów (chcąc koksać str kosztem dexa mamy coraz mniejszą trafialność - koks też się wydłuża)?

Phoenix - In Mani może jest fajne, ale wtedy nic innego nie rzucisz, a mana też nie jest nieskończona. Zawsze możesz "stracić koncentracje" biegnąc po nierównym terenie (LL albo Destard).

spot - pokaż mi BMa, który zrobił 75/50/75 w dwa tygodnie  :o. Oczywiście mając na uwadze, że nie chodzi do gimnazjum i ma rodzinę/pracę. Berek i tak ma o wiele więcej HP i kilka innych plusów, a nadal korzysta z .grzyb2. Co do broni 19/20. Do tankowania tylko nadaje się truta broń - odmanianie. Ile takich broni leci na serwerze? Sam nigdy takiego pudaa nie miałem. Mam chyba 3 sztuki boskie - dwa wytrzymałe, jedne ogniste. Ciężko czasami też o broń +15, najwięcej jest 13-14. Nikt nie będzie ubierał magoli i sprzętu za 500k.

Hexin - ale BM przecież nie jest przegięty... to, że psionik BM dobrze się sprawuje w PvP, nie znaczy, że jest przegięty. To raczej połączenie maga i woja i chyba bardziej mimo wszystko z nastawianiem na to pierwsze.

Pewnie i tak nic ta nasza dyskusja nie da :P.

BTW: zauważyłem, że teraz jak się rzuci po raz kolejny Flam Sanct, to nie ma komunikatu "Jesteś już pod wpływem tego zaklęcia" oraz chyba wydłużono czas trwania reactiv o jakieś 50-55 sekund, bo zawsze rzucając Umysł Ponad Ciałem, a zaraz po nim reactiva, schodziło najpierw UPC, a zaraz po nim reactiv, a teraz po zejściu UPC, mamy jeszcze 50s reactiva. Chyba, że skrócono czas trwania UPC :D.

On

Ale przeciez woj 75/75 to dupa a nie woj. Jeśli porównujecie kox BMa, który musi zorbć 75/50/75, to porównujcie go do woja 90/90, a nie 75/75. Pokażcie mi kogoś kto skoxał woja 9/9 w 2 tygodnie.
Informator Konwentowy - twoje informacje o konwentach w Polsce.

dawiss

Wierny 75/75 nie tankuje gorzej od BM'a. Zreszta czesciej zalezy to od gracza, niz od statystyk... Ta zmiana osłabia solo BM'a w pvm. Nie BM w grupie - bo w tej to najsłabszy z dostępnych tanków i najgroszy mag.

Sadi666

Cytat: dawiss w 2013 01 14, 12:20:26
Ta zmiana osłabia solo BM'a w pvm. Nie BM w grupie - bo w tej to najsłabszy z dostępnych tanków i najgroszy mag.

Krótko i na temat. Lubię to! Prosilibyśmy o odpowiedź ekipy czy po naszych argumentach jej stanowisko jest niezmienne? Czy jest jakaś szansa, że Postawa Obronna wróci lub zostanie BMowi udostępniona .taktyka (ew. może coś w zamian?). Widzę podział na BMów tanków i BMów ofensywnych (i tutaj też podział na czarujących/walczących), może chociaż dodać jakieś wymagania do PO (statów lub skilli). Powiedzmy BM defensywny ma PO, a nie ma taktyki, a BM walczący nie ma PO, ale za to może korzystać z .taktyki. Rzucam luźne pomysły.

dawiss: zauważyłeś też zmianę w czasie reactiva? Czy tylko mi się coś ubzdurało :D?

Aion

Cytat: growin w 2013 01 13, 20:23:45
85/30/85 to całkiem niezły build, berkiem tyle hp wycisniesz w 2 tyg ^^

ze w 2tyg 85str :D?
Tell me how :D?
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

Felixor

Aion growinowi chodzilo o HP. Berek ma bonus do HP wiec osiaga go szybciej pomimo mniejszych statow...
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

spot