Kilka pytan i wyjasnien do GM'ow

Zaczęty przez zethaiks, 2013 03 02, 00:41:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

sin

Pytanie:
Openuo - dozwolone, czy nie?
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

Hexin

co to openuo ?

Rozumiem, że w takim razie mogę na koniu korzystać z bankiera w Aurin, bo to nie miasto?

Dragart

rozumiesz ze uo nie rozpoznaje wysokosci postaci, czy jest na koniu czy pieszo ? Wiec mechnicznie mzoesz wjechac do budynku z niskim wejsciem, ale to jest bug, czy tez mechnika. Normalnie to powinno byc niemozliwe. dlatego jest zakaz :)

sin

Easyuo ze skryptami pisanymi w lua.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

Bazyli

Cytat: Dragart w 2013 03 08, 19:26:50
rozumiesz ze uo nie rozpoznaje wysokosci postaci, czy jest na koniu czy pieszo ? Wiec mechnicznie mzoesz wjechac do budynku z niskim wejsciem, ale to jest bug, czy tez mechnika. Normalnie to powinno byc niemozliwe. dlatego jest zakaz :)

Nie gadaj bzdur... Konno mozna spokojnie wjechac do budynku i wystarczy schylic leb... I nie mowie tu o hucule ale o niemal kazdym koniu... Chyba konia na zywo nie widziales ze tak mowisz
CytatQuot capita, tot sensus...

Hexin

Pomijam kwestie klimatyczne, po prostu ostatnio jak byłem w banku Aurin to wjeżdżano na koniu i mnie corpowano, następnie uslyszałem, że tak można bo to nie miasto, więc nie ma zakazu. Wolę, żeby ktoś to potwierdził by wszyscy wiedzieli a nie zaraz jakiś niedoinformowany człowiek mnie zamknie za to w jailu.

Dragart

Cytat: Bazyli w 2013 03 08, 19:41:16

Nie gadaj bzdur... Konno mozna spokojnie wjechac do budynku i wystarczy schylic leb... I nie mowie tu o hucule ale o niemal kazdym koniu... Chyba konia na zywo nie widziales ze tak mowisz

powodzenia przy wjezdzaniu w wejcie 190 cm jak kon ma w klebie 170 cm :P

mysle ze nigdy konia na oczy nie widziales.

to jest to samo zagadnienie co :

smok nie moze zleciec ze skarpy , albo przeleciec przez pol metrowy plotek
mobek wchodzacy do budynky przenika przez scinay, skrzydla wystaja przez dach it. taka jest mechnaika uo.

Wiem ze ludzie wjezdzaja do banku w aurin, bo nikt tego nei pilnuje, do kopalni tez wjezdzaja na koniu.

Moby z zagrodzie tez mozesz wybiajc i nikt ci nic nie zrobi bo nie da sie tego upilnowac. Ale nie wolno tego robic.

Hexin

Uslyszałem od gma, że można i nie ukarze za to, więc nie bądź taki pewien.

Dragart

no w  kopalni Cove jaile lecialy za to, pamietam bo Aion plakal na forum. Czyli zalezy czy masz kolegow w ekipie czy nie   ;)

No i na wszelki wypadek zasady nie sa nigdzie spisane zbey mozna je naginac wedle potrzeby. naprzykald jak jest pvp to zabieraja jednej stronie konie  ;D

KAroln

A ja mam pytanie takiego typu :

Czy straż w kopalni może posiadać konie pod zadem?
<Fel> wyjebane mam w ten shard ;]
Ranking DM ->Najbardziej aktywni (Najdłuzszy czas online):Felixor Aigelo

shyna

dhagt

Co do tego teleportowania się z mostu vesper. Tak zostało to zbudowane, jeśli to był błąd/niedopatrzenie ( a budową zajmuje się wspomniany przez Ciebie Gm) to gm słusznie zauważył że to błąd (a mechaniką jest wykorzystywanie błędu skryptów, mapy) który zostanie naprawiony. Jeśli budowniczy potwierdzi, że to błąd mapy który wykorzystują gracze to wtedy będą za to kary. Nie wcześniej nie później.

Cytat
Wjeżdżania na wierzchowcu do budynków publicznych, a także kopalni przy miastach. Wyjątki stanowią stajnie oraz budynki określone w indywidualnych prawach miejskich (zaakceptowanych przez GM), a także pogoń za uciekającą osobą.

I teraz rozpoczną się wywody czy Aurin jest miastem, osadą, może opuszczonym miastem, pół zamieszkałym itd.
Wg. mnie, tak zdroworozsądkowo, na Aurin macie 1 budynek z npcekiem gdzie trzeba zejść z konia. Jest to właśnie bankier. Jeśli to jest problem to przestawimy go przed bank.

Straż na koniach w kopalniach - jeśli będzie straż która na piechotę będzie działała jak ta na koniach wtedy nie będzie można stawiać straży na koniach w kopalniach. Do tego czasu, by zapewnić bezpieczeństwo w miastach władze mają prawo postawić Npceka który będzie działał w 100 proc.
Uprzedzam pytanie - nie, w bankach, u krawca, uzdrowiciela  itd nie można stawiać straży na koniach (wystarczy przed wejściem a strażnik bez problemu ogarnie teren i zapewni bezpieczeństwo mieszkańcom).

[22:40] <Tin> kappa to dzieci maego
[22:40] <Tin> moim zdaniem
[22:40] <Tin> ten loch odzwierciedla jego charakter

Dragart

Czyli na pvp mozna na knoiu do kopalni :)

Skad ludzie maja wiedziec jaki byl zamysl budowniczego przy stawianiu mostu ? Nie mozecie karac jesli to nie jest ustalone, tylko jak checie to zrobic ? Postawic tabliczke przy moscie "zakaz teleportu "  ? 

^MK

Cytat: dhagt w 2013 03 09, 09:56:09
Uprzedzam pytanie - nie, w bankach, u krawca, uzdrowiciela  itd nie można stawiać straży na koniach (wystarczy przed wejściem a strażnik bez problemu ogarnie teren i zapewni bezpieczeństwo mieszkańcom).

Zatem trzeba coś zrobić z Bucc, bo tam strażnik na koniu  przez 3 piętrowe miasto często znajduje się w banku.

dhagt

Cytat: Dragart w 2013 03 09, 11:36:53
Czyli na pvp mozna na knoiu do kopalni :)

Nie nie można, chyba że w pogoni za kimś kto też ucieka na koniu. Tak zawsze było jest i będzie. Jak przeszkadza wam grafika strażnika na koniu w kopalni, to  zamienimy ją na taką, która nie będzie problematyczna (np. zywiołak).
[22:40] <Tin> kappa to dzieci maego
[22:40] <Tin> moim zdaniem
[22:40] <Tin> ten loch odzwierciedla jego charakter