Skryto a peka

Zaczęty przez Thiass, 2013 04 14, 00:45:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dragart

ludzie pekuja gdy im sie to oplaca, i moga zarobic na sprzecie. Np jak nieskoxana potac ma na spobie ognika i jest atakowana przez 3 redow, albo gornik ma kilof w rece i pada na hita. Albo postac wraca z pvm i ma tyle lootu ze nie moze uciekac. ...
Poco 2 godizny bic mobki, skoro wystarczy neutrala na pvm zabic i caly loot zebrac. Na dmie nie ma expa, jest tylko loot na pvm.. 

Cala reszta tematu to wymowa dla latwej kasy.

growin

Cytat: naturel w 2013 04 15, 14:06:28
1. Order był niebieski, neutralni nie obnosili się ze sprzętem poza miastami, walki odbywały się w stałych miejscach, ludzie kampili pod moongate, pk trzeba było chociaż delikatnie urozmaicać tekstami/bindami ale wszystkim się jakoś żyło.

2. Tak czy siak - kiedyś było klarownie: Jesteś blue/neutral? widzisz reda? UCIEKAJ!

3. Teraz mamy sytuacje gdzie bedac na pvm, przychodzi postac z redem, bez gildii, sprawdza kto i co bije, wola znajomego z gildii pvp, wbijaja sie we dwojke w trakcie pvm - zabijaja neutrala (powod "za przeszkadzanie"), grabia do zera, po czym ida sobie dalej.... Halo ku**a cos tu jest nie tak. Jestescie wkoncu chaosem, redami, pvp czy zwyklymi pkrami?!

4. Jeśli ktoś zostaje Redem/Chaosem, to niech liczy się z tym że może zaliczyć pk on sight od każdego (zarówno od graczy pvp, neutrali jak i - co jest oczywiste - orderu). Taka już natura morderców, złodzieji, grabieżców i najeźdźców (nic osobistego, uogólniam obraz "złego" w ultimie). Niech ma też prawo peknąć sobie kogoś, nawet z tzw. "widzimisię" ale niech zrobi to w miarę klimatycznie (nawet powód brzydkiego koloru togi można fajnie przyklimacić :) )

5. Jeśli ktoś zostaje zwykłym blue/neutralem niech nim będzie i liczy się z możliwym padem od reda/chaosa. Padem który zostanie jakoś logicznie uzasadniony, wyklimacony. Zato postaci PvP (oflagowane) powinny mieć całkowity zakaz pk non-pvp neutrali/blue, bez względu na powód.

6. PS. Aha zapomniałem - w przypadku gry na PvM "neutrali" wpada frakcja typowo PvP (nie red/chaos), to niestety ale powinno być zabronione przeszkadzanie neutralom. Dlaczego? Dlatego że ten serwer z założenia był serwerem RPG a nie Diablo 2 i w teorii dla graczy RPG miał być tworzony więc z łaski swojej nie wpierdalajcie się z butami w czyjąś przyjemność z gry. Chcecie się naparzać bez klimatu? Ok, dano wam taką możliwość ale w takim stylu gry to wy jesteście gośćmi a nie gospodarzami na tym terenie.

Trochę nie czaje rozróżnienia reda na gracza PvP i nie.
W punktach 1,2 piszesz, że kiedyś blue musiał się obawiać reda i tyle. Bo red to pker, zwał jak zwał.
Z 'tonu' w jakim piszesz, rozumiem, że ten stan Ci się podobał. Mi też.

Ale idźmy dalej - nr 3.
Tutaj piszesz, że redy biją neutrali i to jest złe.
Sam pisałeś wyżej, że neutrale jak nie chcą tracić stuffu, to niech siedzą w domku/banku.
No to jak chodzą na pvm, niech liczą się z możliwością napadu.

4. A co jest nieklimatycznego w rabunku na pvm? Oczywiste, że gracze właśnie na pvm ubierają się na bogato. Są za tym najlepszym celem dla zbójców.
Chodzi o emotke rzuconą po zgrabieniu fraga? A co to za różnica dla ofiary? A może emotke przed fragiem, żeby zdążyć poprosić o druidyczne jajo, albo wsparcie graczy pvp?

5. WTF?! Jeśli ktoś zostaje zwykłym blue/neutralem niech nim będzie i liczy się z możliwym padem od reda/chaosa
Zato postaci PvP (oflagowane) powinny mieć całkowity zakaz pk non-pvp neutrali/blue, bez względu na powód.

To Twoim zdaniem ten red ma być postacią no pvp? To niby jak ma zabić neutrala?:|
RED = PVP i tak było kiedyś i sam pisałeś, że Ci się to podobało!
Jak Twoim zdaniem powinna być przyznawana flaga pvp? Jeżeli ten Twój "red klimaciarz" zabije neutrala, to nie staje się graczem pvp?
Jeśli kolega poskarży mi, że zabił go 'red-klimaciarz' to ten zbój może mi napisać "ja walczę tylko z neutralami, nie bij mnie" ?

6. I znów, w pierwszych akapitach pisałeś, że neutrale nie powinni czuć się bezkarnie, a tu piszesz, że neutrale nie powinni być nękani przez redów.
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Pollack

Dragart - bzdura. Ile osob zabiles, ze wiesz takie rzeczy? Stan posiadania jest w wielu wypadkach jedynie filtrem zachowania. Nikt nie bedzie zabijal nooba w skorach od vendora czy z kilofem z pyronu - bo ... najczesciej to wlasnie jest prawdziwy nowicjusz - zwykle wlasnie tacy moga oberwac ale... spora dawka klimatu. Sprawa ma sie nieco inaczej z 20 letnimi 2ndami w exp demonach & magikach do skilla, ktorzy mysla ze maja god-mode.

No ale wam sie dalej wydaje, ze zgarniecie magola za 2 banki - w zamian za 96h to jest swietny biznes...

growin

Cytat: Pollack w 2013 04 15, 14:40:06
Sprawa ma sie nieco inaczej z 20 letnimi 2ndami w exp demonach & magikach do skilla, ktorzy mysla ze maja god-mode.

Kiedyś była gdzieś gadka na ten temat i napisałem jak to rozwiązać - status młody tylko dla kont nowych (np. suma online istniejących postaci mniejsza niż 100h, a niech stary gracz ma status młodego, jak skasuje maina ;) ).
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Rey

Magol z gornika wart 2M? Jaki?
Bo wlasnie cena tego magola jest warta 96 h nic nie robienia, nizeli zbieranie tych milionow.
To mi sie tylko nie podoba. Ktos wykonuje jakas czynnosc czasme zmudna, a kto inny kilkoma kliknieciami mu to odbiera.

Jak ktos chce byc zlym redem, ktory proponuje bym nie wychodzil z miasta, to niech on ma zakaz wstepu do kazdego z miast.
I najlepiej z blokada na bezpieczne skrzynie. ;)
Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"

Thiass

Cytatludzie pekuja gdy im sie to oplaca, i moga zarobic na sprzecie. Np jak nieskoxana potac ma na spobie ognika i jest atakowana przez 3 redow, albo gornik ma kilof w rece i pada na hita. Albo postac wraca z pvm i ma tyle lootu ze nie moze uciekac. ...

No i wlasnie tego dotyczy moje pytanie  ;D

Ogolnie poprostu chcialem sie dowiedziec jasno jednej podstawowej sprawy
- Czy na DM klimat to pisanie wypracowania przed zabiciem i po zabiciu a gosc i tak i tak wysle makroczek bo dla niego pk to poprostu strata swojego sprzetu
- Na moj chlopski rozum morderca, skrytobojca czy zlodziej zabija goscia wlasnie po to zeby sie oblowic jego kosztem - nie zabija ludzi w zwyklej bagiennej bo jest gowno warta... ale osilek w pelnych magolach i jeszcze ze sprzetem z pvm - ciekawy kasek  ;)

Nie mowie tez ze ma byc killowanie bez slowa jumanie i znikanie - zawsze mozna chyba zaklimacic szeptem czy dac emotki w czasie mordowania - nie wiem jak to dokladnie wyglada bo nie gralem nigdy skryto
Tylko widzisz dragart
Dla ciebie pk to zabicie twojej neutralnej postaci - Bo jaki on mial powod zeby mnie zabic? - Ano wlasnie taki ze byles warty grubo ponad 2 miliony  ;)

Niestety prawdopodobnie nie dojdziemy do wspolnych wnioskow bo kazdy czy to skryto, czy neutral czy ludzie patrzacy z boku zawsze beda mieli swoje zdanie  :)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Zyzio

Mnie natomiast ciekawi inna sprawa, bo IMHO podzial na DM jest sluszny i sprawuje sie jak nalezy (a mowie to jako Ucisniony Przez Pekerow Red Klimaciarz Zabijaka  ktorego nie chronia zadne paragrafy 8) )

Zauwazylem ze pekerzy maja sie za ostatnich sprawiedliwych na DM (mowie o "wandalach" nie o weteranach pvp) i argument sily jest dla nich niepodwazalny. Zastanawiam sie czy to dziala w dwie strony, tzn czy grupa klimaciarzy moze sie skrzyknac, zatrudnic np. gildie zlodziei do uspienia typa trucizna po czym wypalic mu jakis osmieszajacy symbol na czole tak by bylo to widoczne nad glowa postaci? Ot tak, dla rownowagi... Chcialbym zobaczyc pierwszy w dziejach GM-Page bedacy skarga pekera na klimaciarzy...
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Rey

Thiass ty masz swoje 2 miliony powodow do pk a ja mam jeden sprzeciw, ale to nie znaczy, ze nie staram sie rozpatrywac tego problemu z obu stron.

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"

Hexin

CytatDelucja jako ksiestwo, nie jest juz typowym "red" miastem i rowniez siedzi tam sporo neutrali (mozesz nie wierzyc...) - co akurat wam nie przeszkadza w waleniu masowek w bank
1. Jednorazowe wbicie się do del, walenie masówek gdzie na ekranie jest z 15 osób (6 -7 swoich, 6-7 wrogów i 1 niby neutral). Padają wszyscy wrogowie + 1 neutral. Neutral pada w zasadzie przez przypadek, nie jest konkretnym celem ataku.
2. Bicie noobków w Minoc po 3 razy dziennie w kopalni i przed nią od kilku miesięcy w zasadzie za same podejrzenia, że mogą być secondami LoA.

Poważnie są to dla Ciebie równoważne sytuacje Pollack?

Co do samej sytuacji :
Zaostrzenia są potrzebne i dobrze, że je wprowadzono dla skryto, bo był zwyczajnie bezkarny. Zerowym nakładem klimatu mógł ciosać każdego, bo tak mu się podoba zasłaniając się niby mechaniką działania postaci, która zabija z hide'a.

naturel

Cytat: growin w 2013 04 15, 14:34:205. WTF?! Jeśli ktoś zostaje zwykłym blue/neutralem niech nim będzie i liczy się z możliwym padem od reda/chaosa
Zato postaci PvP (oflagowane) powinny mieć całkowity zakaz pk non-pvp neutrali/blue, bez względu na powód.

Wlasnie o to chodzi by odroznic postaci ktore zabijaja inne klimatycznie i uczestnicza w jakiejs fabule od postaci ktore przyszly tu grac w Diablo. Te drugie kiedys systematycznie dostawaly bany, po tym jak ultime zastapilo mnostwo innych mmorpg i online spadl, postanowiono umozliwic rowniez takim ludziom gre, bo pomimo swojego hack'n'slash niektorzy potrafili troche rpgowac.

Ale dostajac palec zabrali reke i stwierdzili ze bycie graczem pvp upowaznia do bicia kazdego oprocz rzemieslnikow.

I naprawde ludziom nie chodzi o ten sprzet a forme tracenia go. Wolę paść 100 razy od gościa tracąc arty magole i najlepszy stuff ale ogrywajac przy tym jakis fajny obustronny klimat niz jeden raz tracac sredni stuff ale i przy okazji mnostwo czasu a nie bawiac sie przy tym w ogole.

Kiedys redy porywaly ludzi dla okupu, nekromanci zamienieni w licha krazyli pod miastami szukajac ofiar do zlozenia netherilowi wsrod mlodych wojownikow, druidzi i elfy karcili (nie tylko slownie!) drwali za wycinanie drzew, order ganiał pol-demony a chaos mial szacunek u kazdego gracza bo naprawde siali postrach i potrafili nawet bez slowa a kiloma bindami spekowac mlodego i to naprawde bylo fajne. Order bil sie z chaosem w obronie Britt, na Minoc najeżdzały wilkolaki i wampiry, pod moongatem co chwila mozna bylo spotkac typowych redow (mordercow) czychajacych na bogatszych i ladniej ubranych graczy.

To mialo klimat, mialo sens. Teraz sprowadzacie ta gre do skoxania 8x100, od 7/7 do 9/9, zdobycia na pvm kilku fajnych tog z kapturem, odpalenia makra i klikania na wszystko inne co sie rusza i mozna na tym zarobic piksele.

W dodatku w obronie pokoju staja pol-demony, wizualne rozroznienie na reda/chaosnika/order nie istnieje a crim praktycznie nic nie znaczy.
Cytat: TinerotMoja sugestia: Znajdź sobie pracę, hobby albo dziewczynę.
Dobrze szefie! :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
BUT! The main award goes toooo...... :
Cytat[20:23] <Fel> TY chyba zyjesz w swiecie ultimy

Thiass

Rey akurat ja nie musze miec 2 milionow powodow bo akurat moje postacie neutrali raczej nie bija a biegania i szukania stuffu tez nie uprawiam bo i po co  ;)

Bardziej chodzi mi o to o czym napisal naturel...
Kiedys bylo o wiele wieksze peka tyle ze ludzie uwazali to za klimatyczne. Bo redy najechaly minoc a order ich bronil, ludzie lapali za bron i pomagali itd - Teraz nie ma takiego czegos bo nie ma chaos vs order i nikt nie bedzie nikogo bronil  ;)

Teraz tak naprawde najgorsza jest mentalnosc ludzi ktorzy za pk uwazaja zabicie... Mozesz klimacic, miec setki powodow a gosc ci napyskuje i wysle gmpage bo przeciez go zabiles a on chcial sobie pograc w simsy  :)
Dogadywanie sie z frakcjami pvp i bycie neutralem? - Z wiekszoscia sie da to zrobic bez problemu, sa jednak takie elementy z ktorymi to nie jest wykonalne (zawsze byli ludzie i ludzie)

Tak zeby podsumowac temat pk a neutral - nie bronie ani jednej ani drugiej strony, przy spotkaniu goscia za miastem mozna naprawde pogadac, zaklimacic itd. Czesto gosc ktory klimaci a nie ucieka badz gra kozaka idzie wolno

Problem to wedlug mnie klimat a skryto bo on normalnie w swiecie czasem nie ma jak napisac ci tego itamtego - moze zostawic list, moze dac emotki itd
- Nie bronie skryto ktorzy jak Hexin zauwazyl wlaza do kopalni i leja co popadnie... to jest chamskie i powinno sie tepic
- Bronie szajki zlodziejskie ktore czasem naprawde przygotowuja sie do akcji zeby zlupic cos cennego oraz klasy i dreszczyku emocji jaki plynie z krecacych sie dookola zlodziejaszkow  :)

GOB

szczerze to nie czytalem wszystkiego bo po pierwszych 3 postach czulem ze bedzie placz i off top i zakladam ze sie nie myle.

Wracajac do tematu i 2 posta dhagta, "na dm mozesz zabic kazdego", no jasne, kazdy kto sie napatoczy moze dostac od ciebie w czerep i przewaznie sie dostaje i nie pierdo....(itd) i ugadywaniu sie i wykupianiu. wogole kwestia wykupywanie sie jest dla mnie bajeczna :), "nie wazne kim jestes plac i ch*J" toz to lichwa i gangsterka.

Opowiem swoja historie. zalozylem kolejna postac(4 ku scislosci) maga bo wczesniejsze nie byly magami i chcialem zobaczec jak sie gra magiem, koxam sobie lajtownie w lesie i wpada 3 typa z xxx gildi pvp (vesper ofc), wiedzac i czujac ze mnie zabija bo jako bm w koczudze z adama dostane w czape za zbroje(bo za ladna) uciekam(postac 23 lata), oczywiscie dogonili mnie zabili, trzasneli klimat z binda pod zwlokami i poszli. Na mircu zapytalem dlaczego zabili pana XXX, w odpowiedzi uslyszalem z"bo uciekal" wiec pytam "a jakby nie uciekal" no to "nie zmarnowalibysmy 5 minut". i takie jest dm i nie dziwic sie gospodarce ze ludzie kisza magole bo ja sam widzac rzemola obwieszonego magolami sam bym zabil bez slowa. odsiedzial zalosne 96h co jest zadna kara bo polowa ma tu multionta i byl kilka mln do przoduktorych i tak nie mana co wydac.

bleeee

Agraeld

Cytat: Vorster w 2013 04 15, 13:03:06
Jesli chodzi o temat skryto to zmiana powstala przez padu neutrali, od skryto, wiem bo mialem rozmowe w tej kwesti, wysylaja oni na potege gm pejdze nie wnikajac w nic i sie czuja bezkarni i o ironio uwazajac sie za graczy RPG nie potrafia przyjac takich oczywistych zeczy jak mozliwosc bycia zabitym/ograbionym/napadnietym. Ilosc skarg jest spora i zniecheca graczy do gry.

Pollack dal przyklad mozliwosci wykupywania sie/negocjowania z takowym przesladowca, mam osobiscie taki jeden konflikt z pewnym miastem za niesluszna banicje i tepie tam wszyscko co przestawi prog od krasnoluda po elfa po to by sprookowac do dzialanie wladze tego miasta. Sprawe da sie prosto zalatwic, ugadac ale burmistrz cytuje:"nie bede lizal dupy jakiemus skryto" wiec o czym w ogole mowimy. ;o)   Ale co tam najprosciej zaspamowac gmow pejdzami to sie zirytuja ich iloscia zrobia np. to co zrobili. I wcale sie nie dziwie tm zaostrzeniom, niestety.

Jesli ktos chce dokladniejsze info w temacie zapraszam na irc, tu nie bede sie rozpisywal ze szczegolami.

Drogi Dorgoth'cie,
1) jak już tak sugerujesz się tekstami z irca, to chociaż powinieneś się orientować kto jest kim
2) jeżeli chcesz porozmawiasz z burmistrzem, spoko daj znać - bo do tej pory tego nie zrobiłeś

ps. chyba logiczne jest to, że w momencie jak pkujesz kogoś w mieście, możesz się spodziewać chociażby kary - czyt. bana, może czasem trzeba się zastanowić, czy przed takim posunięciem warto ? a dopiero potem pisać że to jest "niesłuszna banicja" jak każdego banity.

Rey

Cytatbo ja sam widzac rzemola obwieszonego magolami sam bym zabil bez slowa. odsiedzial zalosne 96h co jest zadna kara

To jest to, na co staram sie zwrocic uwage.

Thiass

Ale co jest co?  :)
Przeciez to ze ten gosc ma na sobie zawieszone 10 milionow jest powodem i wystarczy powiedziec "oddaj swoj bogaty ekwipunek badz giniesz"
Wlasnie to  mi sie nie podoba ze gosc obwieszony boskimi magolami kuje w banku z bananem na twarzy jak by nigdy nic  ;)
Ciekawe co by bylo jak by taki siedzial np w artowym plaszczyku na ktory kazdy gracz pvp poluje

Uzywasz tak drogiego ekwipunku - proponuje zamknac sie w domku  ;)

Natomiast tak jak mowie - zabicie nooba ktory wychodzi w bagiennej czy tam kamiennej koxac jest lamusiarstwem i to powinno byc tepione  :)