Klimat - konsekwencja swiadmych wlasnych wyborow

Zaczęty przez Pollack, 2013 06 01, 18:55:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pollack

Czy moge prosic o wytlumaczenie mi  - w jaki sposob uziemienie straznika reprezentujacego wladze wrogiego miasta (z ktorym toczy sie wojne) moze byc nie-klimatyczne? Szczegolnie ze nie bylo to durne pk - bo z 3 osob - zostala wyluskana wlasnie ta jedna - bardzo konkretnie.

Najpierw nieklimatyczne zabijanie pol-demonow. Teraz juz nawet wladze & reprezentacja wrogich miast jest pod ochrona? Dokad my z tym zmierzamy...?

PS. Zeby bylo zabawniej - komentarz do zgonu - zostal wygloszony po fakcie - z tym, ze nie do odbiorcy a do jego towarzyszy. Moze powinnismy szukac jego ducha i biegac za nim tak zeby uslyszal?

On

Co ty Pollack, powinniście podać mu rękę i pogratulować stanowiska:)

Mówiłem kiedyś, że system wojen w miastach działa źle? :)
Informator Konwentowy - twoje informacje o konwentach w Polsce.

swider

dhagt

Cytat: Pollack w 2013 06 01, 18:55:13
Czy moge prosic o wytlumaczenie mi  - w jaki sposob uziemienie straznika reprezentujacego wladze wrogiego miasta (z ktorym toczy sie wojne) moze byc nie-klimatyczne? Szczegolnie ze nie bylo to durne pk - bo z 3 osob - zostala wyluskana wlasnie ta jedna - bardzo konkretnie.

Najpierw nieklimatyczne zabijanie pol-demonow. Teraz juz nawet wladze & reprezentacja wrogich miast jest pod ochrona? Dokad my z tym zmierzamy...?

PS. Zeby bylo zabawniej - komentarz do zgonu - zostal wygloszony po fakcie - z tym, ze nie do odbiorcy a do jego towarzyszy. Moze powinnismy szukac jego ducha i biegac za nim tak zeby uslyszal?

1. Może być nieklimatyczne od czasu tej zmiany w regulaminie http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,4327.165.html ( chodzi o podanie rozbudowanego powodu osobom non - pvp). Dlatego też Twoj kolega dostal 96h.
2. Od lutego w dziale ekipy mamy topik zbiorczy ze zgloszeniami z pvp - z wszystkimi logami i podjetymi dzialaniami (czy gracz dostal jaila czy nie). Twoj kolega moze spytac sie kazdego ekipanta dlaczego dostal jaila. Nie musi prosic kolegi o zakladanie topikow.
3. Komentarz do zgonu mozesz wyglaszac do ciala - w logach znajde, nie boj sie.
[22:40] <Tin> kappa to dzieci maego
[22:40] <Tin> moim zdaniem
[22:40] <Tin> ten loch odzwierciedla jego charakter

swider

Ale czy postać, która jest we władzy miasta, które nie jest neutralne, toczy wojnę z innymi miastami nadal mamy uważać za postać non-pvp? Dlaczego władze Skara, Bucc, Ocllo nie obrywają? Jeśi jegomość jest u władzy w swoim mieście i wie z jakimi miastami toczy wojnę to moim skromnym zdaniem zgadza się na takie sytuacje :)

On

Cytat: dhagt w 2013 06 01, 19:08:37
2. Od lutego w dziale ekipy mamy topik zbiorczy ze zgloszeniami z pvp - z wszystkimi logami i podjetymi dzialaniami (czy gracz dostal jaila czy nie). Twoj kolega moze spytac sie kazdego ekipanta dlaczego dostal jaila. Nie musi prosic kolegi o zakladanie topikow.

A może Pollack chciał dowiedzieć się dla własnego spokoju, jak ma postępować, żeby zabić kogoś i nie dostać jaila? Bo jak dla mnie, to oni doskonale wiedzą za zabicie kogo jest jail. Pytają tylko dlaczego. Ale przecież dla ekipy to chyba jest jasne, w końcu to inteligentni ludzie umiejący myśleć samodzielnie, prawda?

Felixor

Chyba przyda sie rozwiniecie pojecia: "osoba non pvp"
Oraz to ze powod masz podac osobie ktora zabiles a nie komus gdzies tam w banku, kilometry dalej.
Zreszta o czym my mowimy... ja siedzialem ze osobe od Was ktora chciala mnie zabic a to ja ja zabilem :]]]
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

KarlaK

Ten straznik padl raz, pozniej natrafilismy go drugi raz w tym samym miejscu. Nasze postaci mowily cos tam do niego, a on nas olewal cieplym moczem i szedl jakby nigdy nic, poprostu sobie odchodzil. Przeciez to jest ucieczka, a za takie cos mozna (mozna bylo) zabic takiego kogos.

Pollack

Zeby bylo jasne - nikt mnie o nic nie prosil. Najzwyczajniej na swiecie stalem obok - i uwazam ze efekt tego co tam sie stalo jest conajmniej nie na miejscu.

Wlasnie przez takie sztuczne traktowanie zasad - dzielenie na pvp i non-pvp - spieprzyliscie klimat jaki byl na DM. Bo nie mozna nawet w spokoju prowadzic wojny miedzy dwoma miastami - bo jedna beksa co to sie chce tytulowac straznikiem miejskim, wespol z wladza wyzsza - obracaja jakikolwiek klimat wynikajacy z zaleznosci miedzy graczami w zart...

Sorry Dhagt - ale wlasnie przy tym podejsciu jezdziecie z promowaniem totalnego braku klimatu - zastepujac go pustymi tekstami. Bo jak widac wiecej warte jest durne "oddaj zbroje" - niz proste wyciagniecie wniosku z faktu ze Delucja & Yew sa w stanie wojny. I kazdy o tym doskonale wie. I kazdy kto bierze na siebie brzemie bycia we wladzach tego miasta - ponosi konsekwencje.

Moze teraz przeprosicie tez Molaka - ktory byl regularnie lany za bycie straznikiem Delucji - chociaz nigdy pvp nie walczyl?

Tworzymy sobie cos w tym swiecie - a takimi pustymi regulami, zabijacie to na amen - bo logika jasno okresla co spotkaloby tego straznika w jakimkolwiek swiecie - natomiast - ja mam z nim rozmawiac? O czym? Co mamy mu napisac? Chcialbym uslyszesz jak ma wygladac klimat w tym miejscu - wobec osoby piastujacej to stanowisko?

KarlaK

Hexin

Ja zabiłem 3 typów, z czego wszyscy mieli perm reda, 2ch było pvp a tylko jeden nie był. Po całym zajściu gadałem z minutę z jednym z typów, którego uznałem za przedstawiciela grupy (był z nich najbardziej rozpoznawalny/skoxany) i wszystko było wyjaśnione i dla niego jasne za co zginęli. Tak czy siak dostałem 96 i w sumie słusznie.
Choćby miał dopisek w paperdollu "chaoz ssie kule", to póki jest postacią neutralną, musisz mu napisać za co ginie. Raabin nie zrobił tego - jego błąd. Następnym razem będzie pamiętał ;) Wystarczyło głupie "giniesz za herb Yew".

KarlaK

Hexin: Tylko, ze 5 minut wczesniej bylo wyjasnione za co padl, a po drugie to nie bylo PK kompletnie bez slowa... przynajmniej z naszej strony. On sie slowem nie odezwal i szedl caly czas przed siebie, gdy my do niego pisalismy. Sam napisalem cos w stylu: 'a Ty znowu tu?' Czy to nie jest nawiazanie do sytuacji z przed paru chwil? Przeciez nikt nie jest taki glupi, zeby zapomniec to co bylo doslownie przed sekunda.

Pollack

Hexin... Czy Ty musisz tak na sile zawsze po swojemu nawet wbrew logice - byle po zalozone linii obrony? To o czym pisze nie jest ani przeciw LoA - ani przeciw Yew - ani pro Chaos. Ludzie dostaja durne jaile za rzeczy - ktore sa znacznie bardziej klimatyczne - niz to czego sie od nich sztucznie wymaga. Sorki - ale wlasnie wymaganie sucheje formulki - to jest pojscie na latwizne - i nie ma nic wspolnego z proba ratowania klimatu. A pozniej te jaile leca na slepo - kazdemu po trochu zeby zachowac pozory przyzwoitosci.

Ten przypadek ktory kolo mnie biegal - nie byl losowym mieszkancem miasta. Tylko gosciem ktory tytulowal sie straznikiem - wiec nikt mu tego nie przykleil by default. Obral taka a nie inna sciezke. Ja rozumiem w szkole podstawowej - ale tu tez promujemy bez-stresowe wychowanie?

I co tego co wystarczylo - otoz uslyszal znacznie wiecej niz to co napisales. Jak widac - nie wystarczylo.

Sh4ft

Dobra w takim razie i ja się udzielę, bo tak tu wspominacie o klimacie i tak dalej. Powiedz mi tylko jedno Pollack powołujesz się na klimat, a gdzie jest napisane że Yew ma z kimkolwiek wojnę? W ratuszu nie ma nic o tym, a na liście wojen nie ma wpisanego żadnego innego miasta. Zatem oficjalnie rzecz biorąc Yew nie ma z nikim wojny i przynależność do danego miasta czy nawet pełnienie funkcji w nim nie powinno być podstawą do wpadania bez słowa i zabijania. To że "władze" czyli 2-3 graczy z danego miasta umówiło się gdzieś słownie po za światem gry że zabijają się bo są wstanie wojny nie znaczy że upoważnia to kogokolwiek to zabijania wszystkich mieszkańców danego miasta. Dziś jeden z mieszkańców Yew zebrał pk w mieście rąbiąc sobie drewno, został zgrabiony a tłumaczeniem też było to że jest z Yew. To jest tak że że gracze pvp mają ze sobą "prywatne" porachunki, a próbują sobie dogryźć przez zabijanie mieszkańców danego miasta, by pokazać że nie warto zadawać się z tymi drugimi. Was i to może bawi, ale ludzi którzy grają tutaj na prawdę dla klimatu gry i jej specyfiki, na pewno odstrasza to że można po 2 dniach gry dostać tu pk nawet w mieście zostać zgrabionym ze wszystkiego, bez jakiejkolwiek podstawy fabularnej. Nie każdy tu ma po kilka postaci i znajomych, niektórzy tu właśnie zaczynają swoją przygodę z ultimą i nie mają się kogo zwrócić po pomoc jak padają i zostają zgrabieni ze wszystkiego bez powodu. Później taki gracz albo rezygnuje z gry tutaj, bo uznaje że nie warto bo nawet nie ma za co jedzenia kupić. Więc proszę Cię nie powołuj się na klimat tej gry bo chyba dawno zapomniałeś co to znaczy...

On

Wiedziałem że ktoś wyskoczy z tym, że mechanicznie nie ma wojny... :D