Pytanie o wykrywanie mobów.

Zaczęty przez kometes, 2014 01 03, 13:46:05

Poprzedni wątek - Następny wątek

kometes

Pamiętam, że kiedyś w newsach czytałem że niektóre moby posiadły zdolność wykrywania.
Pytałem osób w grze (doświadczonych) i wszyscy mówili że moby nie potrafią wykrywać (oprócz wiadomo masówek czy trutki).
Jak jest w rzeczywistości? Grając zauważyłem czasami że coś mnie wykrywa (bez żadnych komunikatów w stylu "odkryles sie" "zostales odkryty".
Każdego dnia modlę się o to, by mój cytat nie znalazł się w czyjejś stopce...
Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i przewiduj koniec.

szaman

1. Może jakiś wykrywacz stoi ukryty.
2. Nie używasz trutki w broni? Każdy *tik* z zatrutej broni wyrzuca z ukrycia.
3. Masz skoxane ukrywanie/zakradanie na 100/100?

kometes

Moje pytanie nie dotyczy problemu z tym że jestem odkrywany.
Odpowiadając na pytania:
1. Jak wykryje wykrywacz, czy się odkryjesz to dostajesz komunikat a odkryto mnie 2 razy w lochach, raz w lesie i raz w mieście pod bankiem - bez żadnych komunikatów.
2. Nie używałem wtedy zatrutej broni.
3. Ukrywania mam na 100 ale zakradanie 90 - z tym że w przypadkach gdzie zostałem odkryty NIE korzystałem z .um zakradanie.

Ared

Cytat: kometes w 2014 01 03, 13:46:05
Grając zauważyłem czasami że coś mnie wykrywa (bez żadnych komunikatów w stylu "odkryles sie" "zostales odkryty".

Ukrycie nawet jeśli się zakradasz, musisz co jakiś czas odnowić. Bo po jakimś czasie (chyba 5minutach) tak czy inaczej samo Cie odkrywa.

kometes

Cytat

Ukrycie nawet jeśli się zakradasz, musisz co jakiś czas odnowić. Bo po jakimś czasie (chyba 5minutach) tak czy inaczej samo Cie odkrywa.

Wiem o tym...
W przypadkach o których wspomniałem nie byłem dłużej ukryty niż 60 sekund. Raz zdołałem się schować przed smokiem stojąc 2-3 kroki od niego, i zostałem odkryty bez komunikatu po dosłownie paru sekundach (na pewno nie była to masówka).

Bazyli

nie wiem jak to jest w przypadku kiedy GM ma wszystkie skille na 1000 i skacze sobie po graczach... czy wykrywa biernie przez przypadek wtedy? :P
CytatQuot capita, tot sensus...

Raaban

bierne wykrywanie da się wyłączyć komendą, ale jeżeli to rzeczywiście GM to pozdro dla nabza ;]]]
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

kometes

http://www.dm-uo.pl/ukrywanie/ :

"Niektóre istoty zamieszkujące Sosarię posiadają naturalną zdolność do wykrywania ukrytych, bądź zakradających się postaci."

^_^

Jeśli masz barda w drużynie to jeśli gra pieśni też cię wykryje. Ot taki bug ;]

Beduinnn

Ja zauwazylem ze odkrywa tak jesli masz wlaczone war i ztargetowanego jakiegos moba ;P (bedac na hide) co za tym idzie sprawdz czy bedac ukrytym nie atakujesz jakiegos moba, jesli atakujesz to wylacz war powinno pomoc.

Jackob

Cytat: Beduinnn w 2014 01 03, 22:45:46
Ja zauwazylem ze odkrywa tak jesli masz wlaczone war i ztargetowanego jakiegos moba ;P (bedac na hide) co za tym idzie sprawdz czy bedac ukrytym nie atakujesz jakiegos moba, jesli atakujesz to wylacz war powinno pomoc.

zgadza sie, nie musisz go nawet uderzac by zostac wykrytym. nawet olbrzymi waz mnie odkryl, wylaczenie wara choc nie sprawdzalem, powinno pomoc