Ostatnio wprowadzone

Zaczęty przez Gwail, 2005 10 12, 15:43:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tinerot

:arrow: Berfix mini
- naprawa buga z nieschodzeniem bonusu do resa
- poprawki w komunikatach

:arrow: Za gapowe nie bijcie
- Teraz już na na pewno gainy statów wrestlerów nie zależą od rękawic ;)
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Tinerot

:arrow: Balans podejście drugie: Ciosy specjalne

Cios specjalny aktywowany jest komendą .cios . Po aktywacji kolejny trafiony cios będzie ciosem specjalnym, tj. wywoła dodatkowy efekt.

Ograniczenia odgórne:

:arrow: Trzeba mieć broń w ręku
:arrow: Minimum 80 skilla bojowego
:arrow: Zdjęcie broni dezaktywuje cios specjalny, po założeniu tej samej/innej trzeba ponownie wpisać komendę.
:arrow: Uderzenie, trafione czy nietrafione, włącza delay zależny od bazowej inteligencji (szczegóły na dole postu)

Rodzaje ciosów:

Grupa "Ciężkie 2h" (i ciężka kusza łucznika)

:arrow: Odebranie tchu (-30 stam)
:arrow: Oszołomienie (-30 mana)

Grupa "lekkie 2h" (i łuk refleksyjny łucznika)

:arrow: Dekoncentracja (przerywa: leczenie bandażem, leczenie wilka podczas działania [i każdy ładowany .spec podczas ładowania], leczenie wampira .lecz, castowanie czaru, medytację)
:arrow: Zrzucenie jeźdźca (jeszcze bez blokady, wkrótce 2s blokada na wsiadanie)
:arrow: Ogłuszenie (3s paraliżu)
:arrow: Rozbrojenie (z nową blokadą na założenie)

Grupa "ciężkie 1h" (i kusza łucznika)

:arrow: Odebranie tchu (-15 stam)
:arrow: Oszołomienie (-15 mana)

Grupa "lekkie 1h" (i łuk łucznika)

:arrow: Podwójne uderzenie
:arrow: Odebranie tchu (-10 stam)
:arrow: Oszołomienie (-10 mana)

Grupa magowa:

:arrow: Odebranie tchu (-15 stam)
:arrow: Oszołomienie (-15 mana)

Grupa BMa:

:arrow: Ogłuszenie (paraliż 3s)
:arrow: Odebranie tchu (-30 stam)
:arrow: Oszołomienie (-30 mana)

Cios specjalny można aktywować raz na czas zależny od bazowej inteligencji. Zależności:

10 - 20 int - cios raz na 60 sekund
21 - 30 int - cios raz na 55 sekund
31 - 40 int - cios raz na 45 sekund
41 - 50 int - cios raz na 40 sekund
51 - 60 int - cios raz na 30 sekund
61 - 70 int - cios raz na 25 sekund
71 i wiecej - cios raz na 20 sekund

W PvM działają wszystkie specjale oprócz Zrzucenia, Rozbrojenia i Dekoncentracji.

Opracowanie: Will
Pomoc w opracowywaniu, dyskusja, testy: Grupa balansowa

WAŻNE

:arrow: Ciosy specjalne, zarówno ich działanie, jak i przydział do poszczególnych grup broni/broni łucznika mogą być zmienianie, jeśli zajdzie taka konieczność.
:arrow: Wszelkie bugi (bugiem ciosów specjalnych nazywam jakiekolwiek odchylenie od założeń napisanych wyżej) zgłaszamy w odpowiednim temacie.

Tinerot

Cytat: "Daltar"Jestem jak najbardziej za wprowadzeniem Hydry dla barda. Oficjalnie jest na to moja zgoda. Jeśli Tinerot znajdzie chwile, to zapewne to niebawem uskuteczni skryptowo.
I słowo stało się kodem ;)

:arrow: W hydrzej zbroi umożliwiono:

- użycie prowokacji
- użycie uspokajania
- granie pieśni

Daltar

:arrow:  Emerytura permanentna    

Moi drodzy!
Kiedyś przychodzi czas w którym każdy z adminów głównych podejmuje decyzję o zakończeniu zabawy z ultimą. Tak było z Lowellem, z Gwailem i nie owijam w bawełnę, że tak jest i ze mną. To nie jest decyzja ani nagła, ani podyktowana jakimkolwiek "zmęczeniem materiału". To dojrzałe postanowienie o zamknięciu pewnego etapu w życiu. Pewnych rzeczy po prostu nie można ciągnąc w nieskończoność. Spędziłem z DM-ką 6 lat życia, poświęcając jej ogrom czasu i przechodząc wszystkie szczeble DM-owskiej "kariery". Nigdy nie będę uważał tych lat za stracone. Dzięki ultimie nauczyłem się bardzo wiele, poznałem wspaniałych ludzi, miałem kupę radości, zabawy i emocji. Starałem się w sposób rozsądny i sprawiedliwy kierować tym shardem przez ostatni rok. Zawsze bardzo żałowałem, że nie umiem skryptować i tym samym wpływać na to, co w świecie ultimy dzieje się od strony mechanicznej, odciążając przepracowanego Ducka. Być może wtedy wszystko szło by do przodu jeszcze szybciej, oszczędzając wszystkim dziwnych etapów przejściowych. Nawet bez tej umiejętności część planów udało się wdrożyć inne niestety będą musieli realizować kolejni GM-i.

Zapewne na zawsze pozostanę znany jako "ten od Hydrzej i Wyrmiej". Jeśli kolejne pokolenie Adminów konsekwentnie zakończy wdrażanie całego projektu, krok po kroku być może część z niezadowolonych stanem rzeczy zrozumie, że wszystko było przemyślane i z punktu widzenia globalnego dobra shardu stanowiło po prostu pewien ruch strategiczny. Nie zawsze jednak można otwarcie pisać o danych ekonomicznych i zdradzać tajemnicę planów zmian. Ważne, aby zrozumieć, że pewne rzeczy są ze sobą ściśle powiązane. Akurat w tym przypadku przeprowadzenie ogromnej reformy rud, bez pewnych sztuczek po prostu poszło by jak po grudzie. Reszty domyślcie się sami.

Niestety jako admin nie pomogę już w rozwiązaniu tysięcy mniejszych lub większych spraw. Ta nieprzerwana rzeka napływających do mnie pw nigdy się nie kończyła i musi być w tym wypadku przerwana, za co przepraszam wszystkich, oczekujących na odpowiedzi.
Ile spraw mogłem zakończyć przed odejściem, tyle zakończyłem, resztą zajmie się ekipa.

Prawdopodobnie przez jakiś czas nie będzie kogoś takiego jak admin główny. Nie oznacza to, że shard pozostanie bez opieki. Zostawiam go pod czujnym okiem grupy administracyjnej w skład której wchodzą dobrze znane Wam osoby: Duck, Tinerot, Nico, Licho, oczywiście przy aktywnej pomocy ze strony całej ekipy.

Dziękuję jeszcze raz i do zobaczenia w grze i na forum :wink:

:arrow: Do ekipy powraca Shem.

Zajmie się Wilkołakami i Wampirami, po odchodzącym z ekipy Thiassie.
Faza rem.

Tinerot

Odszedł i się nie przyznał kogo jeszcze ściągnął ;)

:arrow: Do ekipy dołącza Korgail. Docelowo będzie zajmował się Vesper i ubarwianiem świata.

Adoni

:arrow: Runiczny Garbacz

Pojawił się nowy zwierzak, dosiadany przez wprawnego w boju jeźdźca. Oczywiście by go zdobyć, trzeba pozbawić jego właściciela życia.

Z parametrów technicznych: garbacz ma wymagania takie same jak koszmar. Parametry bojowe - porównywalne (ale nie identyczne). Ponieważ zwierzak ten stworzony został z myślą o osobach, które koszmara dosiadać nie mogą - zniknął spawn jednego koszmara by równowaga została zachowana.

Dodatkowo - weszło pare poprawek błędów potworów (rzeczy zgłaszane w odpowiednim dziale).
Cytat: JasmineSavic jestes rozbrajajacy, jeszcze mnie przescigniesz w pisaniu beznadziejnych postow ;[
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...

Tinerot

:arrow: Special fix
- Kompletnie usunięto z ciosów specjalnych zrzucenie jeźdźca
- Łuk refleksyjny nie posiada już Ogłuszenia - do tego służy łucznikowi bola, której od teraz może użyć strzelając
- Wprowadzono blokadę na wysysanie staminy i many, niemal identyczną jak przy czarach. Blokada działa przy wchodzeniu specjala tego samego typu, czyli odebranie staminy sprawia, że jeśli w bardzo krótkim czasie wejdzie drugi cios odbierający staminę, to zabierze on tylko połowę wartości, którą miał zabrać. Trzeci już 1/4. I tak dalej.

:arrow:  Bugfix
- Ściąganie magicznych przedmiotów przez wilkołaka powinno być już ostatecznie odblokowane
- Brak autora na portretach nie powinien już generować errorów

Duck

Na wstepie pragne podziekowac za usznowanie moich prosb oraz pracy osob od balansu.  Za wyrozamialosc i cierpliwosc we wdrazaniu projektow nad ktorymi autorzy spedzili dlugie godziny i na ktore poswiecili swoj prywatny czas.

Mam nadzieje ze jajko, ktore niektorzy zniesli krytykujac odstatnia zmiane, ktora mozna bylo uznac tylko za etap prowadzacy do kompromisu, bolalo.

:arrow: Walka piesciami
Jedno z zalozen zmian balansowych jest takie, ze nie bedzie broni bless

- gole piesci oznaczaja 0 skilla bojowego
- posiadanie rekawic, szpon oznacza normalna bojowke walka piesciami
- rozbrajanie - osobe posiadajaca rekawice, szpony, jedno i drugie rozbraja sie do golych piesci
- osoby walczace np mieczem i piesciami, po rozbrojeniu traca miecz (i tarcze). W tym momencie jesli posiadaja rekawice, to zaczynaja walczyc piesciami ze skillem o wysokosci takiej, jaka posiadaja. Gdyby sie zdazylo, ze zamin minie pierwsze rozbrojenie otrzymamy drugie, to tracimy rekawice i mamy 0 bojowki.

Mam nadzieje ze uzyskalismy kompromis. Wszelkie uwagi beda oczywiscie brane pod uwage pod pewnymi warunkami. Jakimi ? Mozna wyciagnac wnioski z dzisiejszego dnia.

Przepraszam rowniez ze wladza mi odbija i na zlosc wszystkim chce uwalic wszystko i wszystkich.
There is no God but Allah, and Mohammed is his messenger.

*click*

Duck

:arrow: Status strona www
- na strone www.dm-uo.pl powraca status
- nie ma on nic wspolnego ze statusem na #ultima-dm
- jesli jest napisane DOWN to jest DOWN
- za logowanie podczas DOWN nagroda wynosi 24h bana

:arrow: Skryba
- mozliwosc kopiowania zwojow ze zwojow jesli nie posiadamy ksiegi
- jesli posiadamy ksiege, nawet pusta, system potraktuje to jako brak zaklecia

:arrow: Treser
- pobiera oplaty z konta, jak zeglarz

:arrow: Alchemia
- biale i niebieskie mikstury:
-- duza zwykla bless na poziomie 24-26
-- duza wyjatkowa bless na poziomie 27-30

- zmiana ilosci skladnikow do niebieskich mikstur
-- mala 2, srednia 4, duza 6 (krwawego mchu)

:arrow: Plemienne maski
- kosmetyka - mozna zakladac bez wzgledu na sile postaci

:arrow: Ksiestwa - wybory
- listowna informacja dla kazdego mieszkanca o rozpoczeciu wyborow

:arrow:  Czeki
- czek deponujemy tak jak zloto, wrzucamy do skrzyni

:arrow:  Wyrmia
- wyrmia zbroja poprawka - caly komplet zabiera 10 dexa

:arrow: Power Hour
- raz dziennie w czasie doby gracz może użyć komendy .powerhour
- od tej pory przez 60 minut otrzymujemy podwójne gainy skili
- tej godziny nie da się zatrzymać.
- następny raz można użyc tej komendy od 00:00 do 24:00 następnego dnia.
- bonus Power Hour NIE sumuje sie ze skillami rzemieslniczymi wybranymi przy tworzeniu postaci posiadajacymi bonus

*click*

Tinerot

:arrow: Urlop bezterminowy

Każdy ogień kiedyś gaśnie. Od pewnego czasu borykam się z tym i chyba najwyższy czas się uzewnętrznić. Nie chciałem robić tego razem z odejściem Daltara, bo należało wtedy wiele spraw przynajmniej w grubsza poukładać i żal mi było dokładać cegiełkę na tym stosie. Z biegiem czasu shard przestał dawać mi przyjemność z pracy nad projektami, czy to fabularnymi, czy mechanicznymi, a stał się pewną bardzo czasochłonną i wymagającą częścią mojego życia. To męczy. Od czasu do czasu zjawi się iskra zapału, która owocuje masą chęci i wymiernymi efektami, ale tych iskier jest już za mało w morzu obowiązków, które ciążą. Dlatego postanowiłem usunąć się w cień.

Jednocześnie wiem jak ze mną jest, może kiedyś nadejdzie moment świeżości i wrócę, żeby wspomóc ekipę, dlatego zostawiam sobie ewentualną furtkę. Na teraz jednak nie widzę takich opcji. Prawdopodobnie właśnie zawiodłem wiele osób, z którymi współpracowałem, ale teraz nie jestem nic w stanie na to poradzić: Jesteście wytrwalsi ;) Oby jak najdłużej i jak najlepiej. Dziękuję za ostrzejsze lub łagodniejsze dyskusje i wszystkie godziny spędzone nad prowadzeniem DM jego z trudem karczowaną, ale własną ścieżką.

Do zobaczenia :)

Duck

:arrow: Kaplan - blogoslawienstwo
- wzrasta cena blogoslawienia zbroi wyrmiej i hydrzej
- mozna poblogoslawic kolko na klucze

*click*

Adoni

:arrow: Medytacja
Wprowadzone zostało opóźnienie medytacji po zdjęciu kolczug i zbroi kościanych. Oznacza to, że by medytować musimy trochę odczekać.
Cytat: JasmineSavic jestes rozbrajajacy, jeszcze mnie przescigniesz w pisaniu beznadziejnych postow ;[
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...

Daltar

:arrow:  Odpięcie i przenosiny serwera

Najpóźniej w poniedziałek rano serwer ( fizycznie komputer ) zostanie odpięty z dotychczasowego łącza i przesłany ( najszybciej jak to możliwe ) do swojego nowego miejsca przeznaczenia, gdzie przejmie go inna osoba związana z pracą na rzecz DM. Jest to oczywiście spowodowane zakończeniem mojej przygody z Ultimą i w związku z tym niemożnością, (czy też nieuzasadnieniem) dalszego finansowania abonamentu za podpięcie i konserwację serwera.

Od razu chciałbym uspokoić wszystkich zaniepokojonych i pełnych obaw o przyszłość DM-ki. Przy "dobrym wietrze" serwer za kilka dni powinien ruszyć ponownie. Będzie to już zależało od możliwości technicznych oraz szybkości, z jaka nowy opiekun naszej "maszyny" upora się z jej prawidłowym skonfigurowaniem i podpięciem.
Faza rem.

Shem

:arrow: Prawdopodobny UP serwera nastąpi jutro rano - niestety uzależnione jest to od pewnych elementów, na które nie mam wpływu. Pragnę jednak powiadomić, że serwer jest cały i bezpieczny. Na pewno wróci :smile:

Duck

:arrow: Zmiana adresu serwera

- LoginServer=153.19.129.165, 5001

- lub

uog://custom|201D86783E29459AA98ADDA703377A06|DM2:+Dziedzictwo+Mistrzow|Update:+2009.03.11|153.19.129.165|5001|0||http://www.dm-uo.pl/uog/arty.rar||http://www.dm-uo.pl/uog/mapa.rar||http://www.dm-uo.pl/uog/statics.rar||http://www.dm-uo.pl/uog/verdata.rar

*click*