Pytania i odpowiedzi dotyczące księstw.

Zaczęty przez Daltar, 2008 04 25, 22:38:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Darogan

Ocllo i parę innych miast ma fabularną niepodważalna władze.. Tylko czyja to wina ze władcza Occlo nie gra ?? Wiec albo niech sobie wyznaczy zastępstwo , albo occlo upadnie i to was problem a nie ogółu shardu ze nie możecie sobie poradzić z tym ze was władcza jest zamrożony.

Diabellus

Cytat: "darogan"Ocllo i parę innych miast ma fabularną niepodważalna władze.. Tylko czyja to wina ze władcza Occlo nie gra ?? Wiec albo niech sobie wyznaczy zastępstwo , albo occlo upadnie i to was problem a nie ogółu shardu ze nie możecie sobie poradzić z tym ze was władcza jest zamrożony.

Ja już pare stron wcześniej napisałem jak to wg mnie powinno wyglądać. Tu nie powinno być żadnego wyboru, tylko od razu przypisanie :) . W momencie gdy wykształci się jakaś aktywna grupa graczy Ocllo to władca zostanie obalony. Tymczasem Ocllo to 16 mieszkańców, a zobaczenie więcej niż 3 naraz w mieście to święto...

Spider

Ok. To moze ja wyjasnie prosto. Jest sobie fabularny wladca - Shunt. Ty wraz z kilkoma mieszkancami chcesz zeby byl wladca nadal. Nie osiaga poziomu 70 % poparcia, co oznacza ze jednak nie wszyscy mysla tak jak wy, i nie wszyscy chca aby tym wladca pozostal.
Jesli nie startuje wogole w wyborach bo nie gra, to automatycznie przestaje byc wladca (na chlopski rozum - wladca wyjezdza sobie na rok albo 2 mowiac rzadzcie sie sami, myslisz ze dluga takie panstwo bedzie istnialo?). Niech wyznaczy zastepstwo (naskrobanie kilku slow na tablicy ogloszen ze prosi wyborcow o poparcie dla swojego zastepcy blabla naprawde nie boli) lub tez miasto upadnie.

Edit do postu wyzej: Dlatego powinno byc podobnie jak gofer napisal w propozycjach. Dac opcje glosowania przeciwko, a tych ktorzy nie glosowali niech wywala z kamienia.

Diabellus

Dobra, nie rozmawiam z kompletnie niemyślącymi ludźmi którzy nie znają się w ogóle na systemach politycznych.

Shunta nikt nie wybrał ani nikt nie obalił. I to jest jedyne zdanie twierdzące wobec władzy Ocllo.

Rozmowy na temat Ocllo to może jednak zapraszam na PW, bo z takimi ludźmi jak spider nie da się rozmawiać.

Spider

Rozumiem ze Shunt wraz z toba postanowil ze bedzie wladca occlo i tak ma byc. Jestes smieszny ;]

Diabellus

Cytat: "Spider"Rozumiem ze Shunt wraz z toba postanowil ze bedzie wladca occlo i tak ma byc. Jestes smieszny ;]

Jak byś interesował się fabuła DM, wiedział byś jak Shunt został władcą Ocllo. Dodatkowo nawet GM ci napisał, że Shunt ma niepodważalną władze na Ocllo. Więc może przestań się ośmieszać. Jeśli nie masz argumentów to się nie odzywaj...

ignaś

Cytat: "Diabellus"
Nakreślę to jeszcze raz, bo to z wami idzie zwariować.

Fabularnym władcą Ocllo jest Shunt. Nigdy nie abdykował z tego stanowiska, nigdy wszczęto przeciw niemu buntu. Czemu więc fabularny władca nagle zostaje bez hopsiup odrzucony? Jak dla mnie, sytuacja w Ocllo powinna wyglądać tak, że wpisujemy Shunta jako władce połową głosów mieszkańców Ocllo. Jeśli znajdzie się ponad połowa niezadowolona, to go obalą. Jeśli nie, to nie obalą... Proste, prawda?
A ja poczekam az pojawi sie Shunt i Ci wyjasni ze jestes w bledzie, bo szkoda marnowac czasu na klotnie z osoba pod tytulem "ja byc Diabellus, ja wiedziec lepiej"
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

Gofer

To oznacza ze zostal wybrany przez Wilhelma na sprawowanie wladzy... :P

ale to nie zmienia faktu ze, czesc miast ma mieszkancow nie interesujacych sie miastem
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Spider

Zostal wladca, wiec moze tez przestac nim byc. Zreszta przestaje ci cokolwiek tlumaczyc bo czuje sie jakbym mowil do sciany.
PS. Ignas cie dobrze podsumowal ;)

Darogan

Z postem Gofra dochodzimy do setna sprawy :wink: To ze ludzie nie interesują się miastem - nie oznacza ze np. jeśli osoba która ma władze w danym mieście (Namiestnik , Naczelnik , Książę) została "wywalona" ze swojego urzędu. Zwłaszcza wtedy gdy nie ma taka osoba w danym mieście przeciwników politycznych !! Nie można też pozwolić by osoby które nie znają fabuły miast ją niszczyły. Np. nagle do miasta x wprowadza sie grupa 10 przyjaciół i obalają tam przez głosowanie fabularną władze.. sic. Ktoś sie stara x czasu , dba o miasto itp. i teraz ma być pozwolenie na przejmowanie miast bo komuś się zachce wbrew wszelkiej fabule ? Tak raczej nie będzie.

Cytat: "Daltar"
I to jest właśnie jedna z rzeczy, powodująca, że system księstw nie będzie kreował "na siłę" danych modeli gospodarczo-politycznych, ale modele te same będą się tworzyć poprzez dowolne zawieranie sojuszy, politykowanie i ustawienia ekonomiczne. To Wy macie teraz wpływać na to, co dzieje sie w tych kwestiach na shardzie.

Jeżeli dane miasto, choćby najpiękniejsze i największe nie będzie ośrodkiem zainteresowania, to po trzecim nie-wybraniu władcy zniknie straż, a miasto stanie się mówiąc dosadnie zadupiem z zablokowanymi kamieniami księstwa. Teraz naprawdę wszystko będzie zależało od Was. Od umiejętności prowadzenia polityki ekonomicznej i społecznej danej aglomeracji. System startuje od stanu jedno miasto - jeden ośrodek władzy. Jak to wszystko się z czasem ukształtuje, to już zależy tylko od Was.

Daroganie powiedz mi prosze, czego nie rozumiesz w tym co Daltar napisal? WT zostalo przejete na zasadach ktore WYSCIE wytworzyli, wg WASZYCH regul. Nie potrafiles zmobilizowac starej ekipy WT aby wygrac w wyborach? Moja to wina? Teraz masz o to wielkie zale, o to ze straciles swoje ukochane miasto, natomiast mi sie wydaje ze Daltar bardzo wyraznie sie wyrazil w 2gim segmencie tego topicu. Swoje poczucie odpowiedzialnosci za to co sie dzieje juz nam zdazyles wyrazic "pier.... loa", "zej...ie tych smieci", oto jak traktujesz bezstronnie i rowno graczy. Jak Ci popuszczaja nerwy, to widac nie dorosles do tej posady. Gdybym ja tak napisal, dostalbym bana, Ty co masz na swoje usprawiedliwienie?
LoA! I $%@#

Darogan

Nie będę interpretował wypowiedzi nikogo, mówię jakie panują od zawsze zasady.  :wink:
Druga sprawa , jestem graczem i mam prywatny kanał.. jasne ? Mam nadzieje ze tak.

Prorokpl

Badalaman  problem w tym że gracze bedą zajmować polityką w grze jak w realu, czyli olewać to. Zgadzam sie że jeśli ktoś jest nieaktywny to traci swoje prawa. A co do kamieni elekcyjnych to 70%...hmmm ale z osób które już głosowały a nie wszystkich obywateli bo ci mogą nie grać albo być w pizdu daleko i mieć to w nosie.

Shunt

Ludzie...dość, bo żal mi dupe ściska jak czytam te kłótnie.

Aktualnie jestem fabularnym władcą Ocllo, ale od jakiegoś czasu nie pogrywam zbytnio w UO, tak więc postanowiłem się zamrozić. Na czas mojej nieobecności zostanie powołany zastępca, który po przejściu całego procesu wyborów będzie zajmował się miastem od strony mechaniki. Koniec, kropka. To rozwiązanie, które właśnie wypracowałem z ignasiem i na które osobiście się godzę. Gdybym dalej grał, zapewne postulowałbym o przyznanie mi statusu władcy przez GMa i nie bawił się dalej w te szopki, bo wystarczająco już ich miałem.

Badalaman

Wiec tu od razu bardzo wazne pytanie:
Czy kazde miasto moze miec dowolnie wybranego burmistrza zgodnie z wprowadzonym systemem ksiestw, czy nadal dziala wladza fabularna (ksiazeta, krowlowie i inni - zwal ich jak zwal)
Czyw tych miastach wogole beda wybory na burmistrza?
Co jesli wybory wygra osoba nie bedaca fabularnym wladca ksiestwa/nie bedaca akceptowana przez fabularne wladze ksiestwa?
Co jesli osobie wladcy fabularnego/osobie przez te wladze popieranej nie uda sie wygrac w wyborach, tzn nie bedzie rozstrzygniecia?