Pytania i odpowiedzi dotyczące księstw.

Zaczęty przez Daltar, 2008 04 25, 22:38:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

mekmar

Celowe pisano ze ta opcja zostanie usunieta jak juz skoncza sie testy.

K278

zgadzam się z Badylem.. w Tk mieliśmy ok 2M, z czego 1,5 zostało wplaconych tuż przed krachem Simsów... rządam oddania nam tego złota.
<DzikiHL> nie tylko krasnolud potrafi być przebiegły mimo pijanego spojrzenia

http://www.k278.pl

Zywol

nie wracajcie do tematu złota bo i tak nikt wam tego nie odda, ile razy ma wam to ekipa powtarzać?? tego złota już nie ma i tyle ...    :shock:
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)

Badalaman

Cytatnie wracajcie do tematu złota bo i tak nikt wam tego nie odda, ile razy ma wam to ekipa powtarzać?? tego złota już nie ma i tyle ...  

Chyba zartujesz Zywol.
Dla mnie to temat aktualny az do przywrocenia badz jakiejs rekompensaty za stracone srodki.

Chyba ze Ekipa wskaze w jaki sposob poprzednie simy byly sprzeczne z regulaminem obowiazujacym rownolegle z tymi simami, wtedy moznaby uznac obecne decyzje za sprawiedliwe.
Jesli nie to kasacja srodkow bedzie swiadczyc o fakcie niesprawiedliwego zachowania Ekipy, a takich dzialan do tej pory nie bylo.
W takim wypadku temat bedzie powracal  ciagle, przy kazdym temacie dotyczacym wlasnie zachwoan Ekipy i oceny czy sa "sprawiedliwe".

P.S. Z mojej dotychczasowej wiedzy wynika ze poprzednie "simy" byly swiadomie i celowo wprowadzone przez Ekipe i utrzymywane jako aktualnie obowiazujace przez dlugi okres czasu. No ale moze sie myle.

Spider

Ciekawe co zrobicie, jak po reformie rzemiosla stare expy nie beda sie do niczego nadawaly ;) Pewnie bedzie temat na 40 stron w ciagu 1 dnia ^^

Diabellus

Cytat: "Zywol"nie wracajcie do tematu złota bo i tak nikt wam tego nie odda, ile razy ma wam to ekipa powtarzać?? tego złota już nie ma i tyle ...    :shock:

Chyba nie rozumiesz, że to jest sztuczne odsysanie kasy z serwera. Tak, sztuczne. Po cholerę spisywano kwoty? Przynajmniej jakiś procent wypadało by oddać...

heman

Cytat: "Diabellus"
Chyba nie rozumiesz, że to jest sztuczne odsysanie kasy z serwera. Tak, sztuczne. Po cholerę spisywano kwoty? Przynajmniej jakiś procent wypadało by oddać...

odsysanie sztucznej kasy ze sztucznych simsow nie jest odsysaniem realnej kasy z serwera ;] poprzednie simsy opieraly sie na tym kto fajniej sobie to obliczy na kartce i mialo to 0 przelozenie do gry, teraz kasa nie bedzie powstawala z wirtualnych mieszkancow i innych tego typu bzdetow tylko wlasnie od graczy
"nie odchodze to jeszcze nie koniec, choc mam co zostawic po sobie, tyle razy probowalem odejsc, cos mnie trzyma tu i nie moge"

przegrupowuje sie w piekle

Zywol

badylek i reszta, ale ja naprawdę nie rozumiem o co wam chodzi ... ekipa jasno powiedziała każdy zaczyna od 0 i nie będzie wyjątków i po co dalej katować czym co nie ma sensu i niby dlaczego ekipa ma sie przed tobą tłumaczyć chyba ci sie coś w główce pomieszało  :grin:  tej kasy już nie ma i nie będzie popłynęła do lepszego świata itp itd pogódźcie sie z tym i grajcie dalej.
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)

Badalaman

heman, kasa szla od simow i od graczy z podatkow, w niektorych miastach nie nalezacych do systemu simow tylko z podatkow.

Ale nawet ta kasa z czysto wirtualnej czesci simow byla naliczana zgodnie z decyzjami Ekipy, ktora stworzyla i wdrozyla tamten system .
A teraz nagle nastapila niesprawiedliwa kasacja tego co wypracowano, bo wprowadzono nowa koncepcje.

heman

simsy dzialaly poprawnie 3 miesiace? bo pozniej jak sie probowalo cokolwiek z tym zrobic dostawalo sie odpowiedz "nie ma simona simsy leza"
"nie odchodze to jeszcze nie koniec, choc mam co zostawic po sobie, tyle razy probowalem odejsc, cos mnie trzyma tu i nie moge"

Badalaman

Nie mowie o tym czy byly idealne bo i mnie sie nie podobalo rozliczanie w oderwaniu od graczy, starczaly decyzje 1 osoby wladajacej maistem i reszta sie odbywala w oparciu o fikcyjne rzeczy bez uczialu graczy.
Za znacznie lepszy uwazam system oparty o faktyczne zloto graczy i faktyczne surowce zebrane rpzez graczy a nie wyliczane na pd. bogactw naturalnych regionu.

Ale to w niczym nie zmienia faktu ze taki system wdrozyla i akceptowala Ekipa az do zmiany na nowy. A skoro tak to nie mozna nagle poweidziec kasujemy wszystko co bylo i robimy nowy zamysl a stare przepada i ch*j - a tak niestety obecnie zrobiono  :evil:
Jesli taki stan zostanie utrzymany to niestety beda musial uznac nowy system za porazke, do tego niesprawiedliwa, a jeszcze do niedawna liczylem ze bedzie to niezwykle pozytywna i oczekiwana zmiana.

Zakladam jednak ze bedzie wypracowana forma rekompensat za to co bylo osiagniete w starym systemie.

P.S. No i pozostaje kwestia miast ktore w starych siamch nie uczestniczyly i cale zloto na kamieniach pochodzilo bezposrednio od graczy a teraz zostalo skasowane  :evil:
Tyle ze to juz odzialna kwestia.

heman

tylko zauwaz ze zalozenia nowych "simow-ksiestw" calkowicie by sie polozyly gdyby tamto zloto zostalo, bo wtedy kazdy moglby sobie postawic wszystkich npcow 50 straznikow i lalby na to czy go stac czy nie bo do konca zycia to zloto ktore bylo na kamieniach wystarczylo by na oplacanie tego wszystkiego

Badalaman

Wiem o tym.
Nie twierdze ze nalezy przywrocic zloto z dawnych simow na kamien ot tak.

Caly czas mowie o opcji jakiegos kompromisu i rekompensat.

Nie twierdze ze to proste rozwiazanie, bo najprostszym jest kasacja starego majatku miast.
Tyle ze jest rowniez rozwiazaniem niesprawiedliwym i nietypowym dla DM i niepowinno byc zastosowane.

Daltar

Rekompensatą będzie nowy system gospodarczy, który zapewni generowanie dla każdego księstwa dóbr o znacznych wartościach ( co tydzień ) w postaci surowców strategicznych do budowy jednostek armii, floty itd.
Jak się zorientujecie, jak to działa, sami przyznacie, że zerowanie było bolesnym, może nieco z początku niesprawiedliwym, ale potrzebnym krokiem. Trudno, czasem trzeba coś zaorać i wyrównać, niszcząc przy okazji jakieś resztki starych plonów, aby to co się zrodzi było startem na równych zasadach dla wszystkich od nowa i dało urodzajne pole. Traktujcie to jak koniec starej ery i początek nowego świata z normalnymi, czytelnymi i zrozumiałymi dla wszystkich zasadami zabawy w ekonomię, wojny i władzę. Tego typu przekształcenia są zawsze okupione pewnymi błędami, stratami i mękami, ale warto. Warto choćby dlatego, żeby zabawa rozpoczęła sie od nowa, dając motywacje do działania.
*Tak mi dopomóż Duck* :wink:
Faza rem.

Badalaman

CytatRekompensatą będzie nowy system gospodarczy, który zapewni generowanie dla każdego księstwa dóbr o znacznych wartościach ( co tydzień ) w postaci surowców strategicznych do budowy jednostek armii, floty itd.
Ekhm.
To mi sie akurat kojarzy ze starymi simsami.
+3 drewna (na moje to to samo co np 30k wirtualnego wygenerowanego drewna) :P
Nowe mialy byc chyba oparte na faktycznych surowcach a nie generowanych ;/

Przyznam tez ze nie przekonuja mnie teksty w stylu "to co teraz wejdzie bedzie tak wspaniale ze zrekompensuje wszystkie straty!" itp.
Na to by sie na takie haselka nabrac jestem juz z 10 lat za stary ;)

Coz, niema zmian ktore by sie podobaly wszystkim, choc liczylem ze ksiestwa beda tym co mi spasuje i na nie czekalem, teraz widze ze bardzo sie przeliczylem.

P.S. Argument o zaczynaniu zabawy od nowa definitywnie zle mi sie kojarzy do tego, na DM cenilem cos wrecz przeciwnego - trwalosc i brak takich "nowych er" .