kowal

Zaczęty przez Gofer, 2009 08 26, 11:20:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gofer

Kowal:

* raz wytworzony przedmiot można przekuwać
    * przy 20 przekuciu przedmiot uzyskuję wyjątkową jakość
    * od 95% umiejętności można dodawać ulepszenia do wyjątkowych przedmiotów. W tej chwili są to:
         1. podpis
         2. zmiana koloru - przekuwamy przedmiot tak, aby uzyskał kolor wybranego metalu (wymagane 20 sztab)
    * ulepszenia dodajemy przez użycie narzędzia na wykutym wyjątkowym przedmiocie

Pytania:
1. Puszka potrzebuje 101 rudy na wykucie *20 = 2020 rudy. Oznacza to średni wzrost ponad 2-3 krotnie. Czy oznacza to mniejszenie szybkości psucia się zbroi? Czy też przekucie nie pobiera rudy?
2. Jak magik do kowala będzie wpływać przy 100 kowala?
3. Czy wiedza o broni powyżej 100 będzie dawać dodatkową wyższą jakość jak obecnie?
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Ragnall

Czy z nowym systemem wyregulowana została prędkość psucia się itemów, czy dotychczasowy stan mamy przyjąć jako normę ?

kometes

Zaobserwowałem że:
- przekucie pobiera rudę, wykucie katany z magikami zabrało mi 336 sztab. Przy wykuciu pobrało 16 sztab i po każdym przekuciu kolejne 16.
- magiki nadal działają, w sensie że dają przedmiot niezwykłej jakości
Każdego dnia modlę się o to, by mój cytat nie znalazł się w czyjejś stopce...
Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i przewiduj koniec.

Antheramis

a nikt nie probowal kuc tak jak kiedys ? tzn na farta ?  ;)
Cytat: Robintonpod żadnym pozorem nie ruszać nic! bo zepsujecie coś co jest fajne

licho

Na farta nie wyjdzie.
Poprawki balansowe w ilościach rudy będą wprowadzane w trakcie
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Antheramis

a czy przedmioty z royala wykute wczesniej beda mialy taki sam ar/dmg wzgledem tych co zrobione zostana teraz ? no i odnosnie ich wytrzymalosci o czym pisano wczesniej ?

z gory dzieki za odpowiedz
Cytat: Robintonpod żadnym pozorem nie ruszać nic! bo zepsujecie coś co jest fajne

Robinton

A ja ponawiam pytanie, co teraz daje magik um. kowalstwo?

czy planowane są zmiany mające na celu polepszenia  przedmiotów z "nowych" rud w stosunku do tych obecnie zalegających w skrzyniach?

edit. aha spox

licho

Stare i nowe przedmioty nie różnią się niczym poza tym że stary exp ma automatycznie dodatek w postaci podpisu, i możecie dodać zmianę koloru.

Robinton, możliwe że od dzisiejszego wieczora będzie powodował że mniejsza ilość przekuć będzie potrzebna do zrobienia expa, to samo magol do kowala.
Ale to Asyl musi mieć na to chwilę czasu.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Lofar

Licho, jeśli możliwe jest to, co piszesz, to moja propozycja jest taka:

-> magik do kowala powoduje mniejszą ilość rudy do przekucia
-> magik do wiedzy o broni powoduje mniejsza liczbę potrzebnego przekuwania do wykucia expa.

A w ogóle miodzio by było, jakby przekuwanie bez magika też kosztowało mniejszą ilość rudy niż wyjściowy koszt wykucia przedmiotu (tak żeby max 50% - baza do przekucia już jest, przekuwanie to tylko 'wypełnianie ubytków'). Bo na razie to jest masakra.

Ainn

Ok.

Zmiana spowodowala, ze rudy jeszcze bardziej podrozeja, expy wyjda jeszcze rzadziej -fakty i teza.

Ja srednio potrzebowalem 500-600 rudy na plyte, teraz jak kolega policzyl jest to 2020 czyli niemal 4 razy wiecej. Czyli jak strace raz dobytek to tak jakbym wczesniej tracil to 4 razy. Zmiana ta uderza w wojownikow plytowych, gdzie ekwipunek (dobry) bedzie kosztowal majatek, a co za tym idzie lepiej sobie zrobic berka/lika/maga/lucznika. W zwiazku z tym, nalezy sie spodziewac masowego odplywu zwyklych wojownikow na rzecz pozostalych klas. Pytanie do Ciebie licho, czy jest to swiadomy zabieg?

Jak to sobie wyobrazacie? Za 35k mozna miec exp ogien vs okolo 40k za zelazna plyte? Chcac zalozyc myth,blood (bez wielu broni, tarcz metalowej) trzeba bedzie wydac 600k Obliczylismy, ze caly ekwipunek z titanium to okolo 2mln - przy czym nalezy sie spodziewac ze ceny rud beda tylko szly do gory.

Bede wdzieczny za odpowiedz.

Robinton

Imo Lofar złe bo mniejsza ilość rudy + mniejsza ilość przekuć to o jedno chodzi - mniejszą stratę rudy ;)
dlatego najlepiej aby 1 magik wpływał na ilość przekuć a 2 na jakość itemu

Czy planowane są jeszcze jakieś zmiany w systemie kowalstwa? (oprócz tych poprawek o których już było mówione)

Edit. Ainn a sprawdziłeś jak się teraz kopie? Możliwe, że da się teraz wykopać więcej lepszych rud niż wcześniej (na pewno średnich się kopie więcej).

Poza koszty wzrosną? Pewnie tak ;) może ludzie zaczną w końcu łazić w takiej rudzie na jaką ich stać a nie "nie będzie teraz mnie stać na roya to w czym ja niby mam chodzić"?

Edit2. Ainn wkur... mnie zajebiście twoje teksty ile to co nie kosztuje, ile to kto nie zadaje dmgu itp w wielu tematach ,które są totalnie oderwane od rzeczywistości. Wiem, że chcesz aby twoje wypowiedzi miały większy wydźwięk ale nie kłam... bo to irytuje.

licho

Cytat: Robinton w 2009 08 26, 13:39:18
Imo Lofar złe bo mniejsza ilość rudy + mniejsza ilość przekuć to o jedno chodzi - mniejszą stratę rudy ;)
dlatego najlepiej aby 1 magik wpływał na ilość przekuć a 2 na jakość itemu

Czy planowane są jeszcze jakieś zmiany w systemie kowalstwa? (oprócz tych poprawek o których już było mówione)

z magikami jeszcze jest dopracowywane.
z ilościami rudy do przekuć też jest jeszcze dopracowywane, bo nie wszystko da się policzyć na kalkulatorze, pamiętajcie że wcześniej kopało się ze zbioru 20 rud a teraz kopiecie ze zbioru 10 rud,  więc teoretycznie jest 2x więcej rudy na płytę. Skoro kopie się rudy ilościowo w godzinę 1300 to wychodzi na to ze w mniej niż dwie godziny zrobicie płytę, płyta się psuje średnio w jeden dzień koksu (wg tego co pisaliście) więc stosunek jest chyba dobry. Jednoczesnie oczywiście mocno podskoczą ceny płyt z najwyższych rud. Ale to trzeba już przetestować na żywym organiźmie.

co do innych zmian w kowalu system będzie taki jak jest, systematycznie będą wychodziły nowe dodatki dla kowala, jak np opisy artowe do płyt, może nowe barwniki a może coś innego wymyślimy. W każdym razie wszystkie dodatki do kowala będą czysto klimatyczno/lansiarskie nie będą wpływały na mechanikę.

Coen

Super zmiana. Pamietam jak ja jeszcze proponowalismy dawno temu (oj dawno temu :) ). Bylo pozniej sporo modyfikacji do niej, ale bazowa wersja wreszcie weszla dzieki Asylowi :) Mam nadzieje, ze wszyscy prawdziwi kowale wezma sie teraz do roboty i pomoga w usprawnieniu tego pomyslu :)

kometes

Kolejne spostrzeżenie :
starą tarczę prawości z royala da się przetopić na tytanit, a tarczę p. z verytu już się nie da przetopić wcale. Tarcze z mytherilu też się da jeszcze przetopić.
Każdego dnia modlę się o to, by mój cytat nie znalazł się w czyjejś stopce...
Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i przewiduj koniec.

Ragnall

W nowym systemie: zbroja z pierwszego tłoczenia = zbroja z 20 tłoczenia tj. exp ? System jakości nadal obowiązuje i ma realny wpływ na rozgrywkę (AR) ?

Po wypowiedzi licha przyjąć, że obecne psucie nie będzie w ogóle ruszane ?