BM - Fakty i mity...?

Zaczęty przez bobik, 2009 09 16, 08:30:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

bobik

Na wstepie chcialbym prosic o wypowiedz jedynie ludzi, ktorzy zjedli na tej klasie zeby...
Nie potrzebuje wypowiedzi teoretykow badz osob, ktore opieraja swoje wypociny na domyslach.

Do BM-ow.

1) Jaka jest +/- srednia moc czaru Corp Por przy progu 60 i 70 inta?
2) Jak mocny jest czar Protection?
3) Jakie +/- hity z laski z ostrzami wchodza w:
    a) Plytowca  (rozumiem, ze to bedzie zalezalo od typu rudy, z ktorej zbroja jest wykonana, sam oszacuje rozrzut)
    b) maga w exp ogniku
    c) maga w demonie
    d) berka w exp ogniku
    e) berka w exp demonie
    f)  innego bma w kolczej/skorach/demonie
4) Jaka jest przezywalnosc w PVM. Ile hitow od duzego smoka BM jest w stanie przyjac w exp demonie/kolczudze.
5) Jest sens probowac PVM ta klasa? W sensie cos innego nizli ort rel/in vas mani nago wspierajac zwyklych magow? Np. wypalenie sie z many na poczet ort rel/corp por a pozniej na biernej medytacji many okladanie moba laska z ostrzami? Czy woj ma cos, co zdejmie moba z BMa, na ktorego przerzucil sie smok?
6) Czy BM moze korzystac z Recalla oraz ma odblokowany cast czarow 1 kregu w biegu?
7) W jakim odstepie czasu BM jest w stanie uzyc kolejnego portalu?
8) Czy postac o skillach magia/madrosc/medytacja/res/obuchy/taktyka/anatomia/zatruwanie,  ma szanse byc grywalna zarowno pvp jak i pvm (chodzi mi o cos wiecej niz lodowy demon czy inny kox mobek)?

Warto rezygnowac z dwoch bardzo drogich do skoksania i dosyc dochodowych skilli rzemieslniczych na poczet taktyki i anatomii?

Bede wdzieczny za tresciwe i sensowne odpowiedzi.
Pozdrawiam.
"Kapitalisci sprzedali nam sznur, na ktorym ich powiesimy"
W.I.Lenin

Bazyli

1. nie testowalem
2. mocniejszy o 5 od zwyklego maga
3. trzeba potestowac
4. ~2/3 hity
5. na srednim pvm sprawdza sie duzo lepiej niz mag i wojownik, na duzym pvm nie ma za bardzo pola do popisu. Wojownik jak uzywa magicznych broni albo truty to sciaga na siebie moba (wytrzymale nie dzialaja)
6. nie moze kozystac z recalla, moze castowac I krag w biegu
7. nie ma ograniczen czasowych na portale
8. co kto lubi...
CytatQuot capita, tot sensus...

kwiatek

3. e) hity wchodzą z rzędu 3x-4x

Kęs

4 )3 ciosów od dużego smoka BM raczej nie przeżyje.
5 )Jak płyta trzyma na klacie i się nie rusza, a mob nie rozbraja to co najwyżej możesz okładać + ssać mane i medytować do tego spec wysysający mane. Ale jak płyta się ruszy i się nie zorientujesz to możesz wyłapać strzała przy niefarcie (masówka itp) zgon. Próbowałem też zwykłe wysysanie many + podbieganie by walnąć speca od many, ale to też ryzykowne i mało opłacalne, dlatego ja głownie chciałem by laga była 2 polowa.
8 )To chyba jeden z lepszych buildów jeśli chcesz grać pvp i pvm BMem. Jak ja bym wracał do BMa to właśnie do takiego, ale nie wracam choć mam i trucie i resa, bo nie warto. Do tego dochodzą koszty utrzymania BMa, a w sumie nie jesteś lepszy od zwykłego maga.

Kam

przy przedziale inta 65-70(czy tam 66-71) corpy wchodzą za 39-42hp

Wydaje się że bardziej ekonomicznym buildem będzie zastąpienie zatruwania uzdrawianiem.
a w exp demonie spokojnie osiąga się ar 80+
mors vincet omnia

mae

Zywiolak truty tez jest bardzo ekonomiczny.

Chyba wiele sie nie zmienilo w mozliwosciach tankowania bm'em. Mago-tamer-szaman na pewno wciaz jest nieporownywalnie lepszy do PvM. A przynajmniej nic mi nie wiadomo, by ktos udowodnil, ze jest inaczej....

bobik

Cytat: mae w 2009 09 16, 13:29:32
Zywiolak truty tez jest bardzo ekonomiczny.

Chyba wiele sie nie zmienilo w mozliwosciach tankowania bm'em. Mago-tamer-szaman na pewno wciaz jest nieporownywalnie lepszy do PvM. A przynajmniej nic mi nie wiadomo, by ktos udowodnil, ze jest inaczej....

Nie bede biegal jak kolejny z wielu nobow zdolnych grac tylko dru z tamerka ;dddd
"Kapitalisci sprzedali nam sznur, na ktorym ich powiesimy"
W.I.Lenin

Nogul

1)   Corp Por
     75 INT = 35-39 HP vs 100 Magic Resistance

70 INT = 32-36 HP (*w teorii)

Corp Por Wis w berka
     80 INT = DMG 55HP (+/- 30 % szans) DMG 46HP (+/- 70 % szans)
- średnia z 20 czarów

2) Czar protection jest zależny od wartości modyfikowanego INT (bazowy + bonus od np. blessa)
więc przy INT 70 + Bless 25-28 to daje   95 -  98  INT =  31 - 33 AR
                INT 75 + Bless 26-29 to daje 101 - 104 INT =   32 - 34 AR
                INT 80 + Bless 27-30 to daje 107 - 110 INT  =  33 - 36 AR (36AR - szansa tylko przy Max Blessie)
Uwaga ! Mocniejszy prot w przybliżeniu znosi się z osłabionym u BMa czarem Reactive Armor.
Przeprowadzony przed chwilą test:
BM - kolczuga exp royal, prot, reactive 116 - 117 HP (bez broni w łapie na potrzeby testu) 82 AR
WOJ - STR 85, kosa exp royal - nietruta, buffy...
Efekt -  3 x 3 hity = 3 zgony BMa

3)  Po zmianie zwiększającej DMG laski kosztem jej szybkości sytuacja przedstawia się nastepująco:
  a)  Pucha exp myth + mass protection  = DMG w przedziale od 22 do 37 HP, średnia 30, najczęściej padały 30-stki
  (!!!) Pucha exp Myth + mass protection + trójkąt exp royal = ( 8/12/18 DMG z podobną szansą na każdy z w/w 0_o szok )
  b) po zmianach w ladze z ostrzami dane nieaktualne, wyedytuję po ponownych testach.
  c) jw
  d) jw
  e) Berek 87/82 Exp demon (nie stary) - DMG w przedziale 35 - 43 ( raz padło 47 - przeoczenie czy krytyk hmm) średnio 40, naczesciej padało 41 (trafialność 47%)
  f) zrób BMa to sprawdzimy :D

4) Jak ZM. Jeśli chcesz efektywniej ssać/leczyć to zdejmujesz kolczugę/demona - na ile wówczas chciałbyś być ciosów :D
5) Zawsze warto próbować :) / BM ma osłabione ssanie many, poza tym użyteczność prawie tak duża jak ZM.
6) Nie/Tak
7) Natychmiast

8)
a) Taki build vs mag  jest grywalny. Ale rozbijesz się dzięki tragicznej trafialności o kazdą inną klasę. Nie masz nic na woja z tarczą.
b) Teoretycznie zabijesz to wszystko co np. tamer ale (!!!) będzie to trwało bardzo długo i po porównaniu kosztów leczenia do lootu okaże się, że dołożyłeś do interesu. Aby małe, solo PvM było w miare opłacalne niezbędne są bandaże.

Czy warto Bobik? Jak połtora roku temu Tobie i Gambikowi oznajmiłem, ze robię BMa ( wówczas po raz bodaj trzeci) to  posmarkaliście się ze śmiechu.
I tego się trzymaj :D
Ale przyznam, że pozytywnie zaskoczyło mnie zainteresowanie Tinerota  sytuacją BMa... a nuż zdążę doczekać naprawy klasy zanim opustoszeje mi skrzynia :D

Pho3niX

Gram BM'em od niedawna, ale póki co cały czas go odkrywam i mi się podoba. DMG lagi w moby i w maga jest spoko.
Dopóki wojownik nie założy tarczy, też jest całkiem zacnie. Aczkolwiek uważam że dmg czarów powinien być większy.
"Wiedźmy pośród nocy, wiodą mnie ku rogatemu księżycowi
Otwieram mą złą duszę by wzmocnić mą mroźną nienawiść
Zimny oddech czarnego serca wypełnia wszystko
Pogańskie skrzydła niosą mnie nad pałacem zła"

Ghg

troche powiazane zadam pytanie:

ile daje ar:
ognik exp
pierscieniowa z royala/tytanium

ile daje ar:                                       ile zabiera dex:
demon exp                                       demon exp
kolczuga royal/tytanium                   kolczuga royal/tytanium

edit: rowniez jeszcze 2 pytania: ile daja te same rzeczy z protem od zm/bm/bm z inskrypcja.
Ostatnie słowa Woltera brzmiały : "To nie najlepszy czas, na robienie sobie wrogów". Tak odpowiedział na pytanie księdza, czy ten wyrzeka się diabła.

promuje wegetarianizm w krajach trzeciego swiata.

mae

brawo, Nogul, solidne dane