Czy DM jest serwerem PVP?

Zaczęty przez Rafik, 2010 02 13, 13:36:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

tomzoR

Mnie też dochodzą słuchy od młodych graczy, że koxają sobie w dungeonie i przychodzi zwykle 3 redów i atakują.. Ze słowem czy bez to i tak nie mam do nich szacunku za to, że we trójkę szukają pojedynczej ofiary na koxie. 3 na 4 osoby, które mi to mówiły przestały grać na DM w ostatnim tygodniu.

Vlad_R

UO to ostatnia gra rpg z opcja full loot - zreszta jedyny tak specyficzny mmorpg od wielu lat.
Gra ta posiada swoj klimat juz sama w sobie, ale odwieczna walka miedzy ludzmi RPG a PvP nie ustaje, jedni chca pk bez slowa (czysty realizm)a drudzy klimat na sile.

Chcecie klimat to dolaczcie do grupy klimatycznej i czekajcie na QM i przerozne questy.

Ja zaczynalem gre w UO jakos z 8 lat temu - na DM 1 - i nie pamietam Diabellus zeby ktokolwiek dostawal bana za pk bez slowa, nie pamietam zeby ktokolwiek wysylal screeny, ze zostal zabity bez slowa, i nie pamietam imo glupiego klimacenia zeby kogos peknac
Sam zaczynalem gre od szukania uzdro z OOoOoOooO nad glowa i jakos mi to nie przeszkadzalo.

Z drugiej strony nie bylo wtedy questow prowadzonych przez gm jak teraz ma to miejsce.

Jezeli wybrales UO jako gre czysto rpg to chyba pomyliles gry

Albo jak jestescie juz tak zaawansowani w tym rpgowaniu to postarajcie sie zeby was nie zabito - widac nie macie jednak za duzo w tym skilla jak wam sie wydaje

Dahak

Cytat: Vlad_R w 2010 02 13, 14:28:30

Ja zaczynalem gre w UO jakos z 8 lat temu - na DM 1 - i nie pamietam Diabellus zeby ktokolwiek dostawal bana za pk bez slowa, nie pamietam zeby ktokolwiek wysylal screeny, ze zostal zabity bez slowa, i nie pamietam imo glupiego klimacenia zeby kogos peknac
Sam zaczynalem gre od szukania uzdro z OOoOoOooO nad glowa i jakos mi to nie przeszkadzalo.

Każdy z nas wie kiedy DM objęło kierunek którym teraz podąża. I ilu z tych ludzi którzy na początku DM PKowali bez słowa gra dalej? Chyba żaden. Bo albo dostali bany albo poszli za mephem. I to jest moja ostatnia rada dla ludzi którym sytuacja z PK na DM się nie podoba, aby poszli gdzie indziej i cieszyli się że my mamy tak lajtowo ;) .

Will

To wszystko bardzo konsekwentnie zmierza ku pełnym strefom/flagom pvp-nonpvp. Jeśli ktoś się kiedyś zastanawiał jak takie idiotyzmy trafiają do gier jak WoW i inne MMO to ma odpowiedź na podstawie DMki. Każdy ciągnie w swoją stronę.

Blokady na tele weszły z powodu PvM i walkach na nich z dużymi mobami. Może udałoby się to zmienić teraz.

Vlad_R

poszedlem, pozniej przestalem grac, gram od roku jakos teraz
nie gram tu dla kierunku ale dla zabawy - i pvm i pvp
mam seconda - zginal w 10h zycia za pk bez slowa -  i przeciez nie bede z tego powodu rozpaczal

nie wiem czego oczekujecie od UO - ale widze ze standard gier idzie w kierunku pelnej komercjalizacji i udogodnien pod klienta, a co za tym idzie im latwiej tym lepiej

a swoje rady zachowaj dla siebie, bo nie mam zamiaru nigdzie isc

wasz klimat mi sie nie podoba, dla mnie ciagle ciezko sie przyzwyczaic po tylu latach przerwy zeby jakis gowniarz (czyt. [mlody]) smial sie w twarz , po czym robil co chce bo wydaje mu sie ze jest chroniony przez gmow

Reynevan

Cytat: DikallTo wy zacznijcie jakoś odgrywać tą słabszą postać zacznijcie szanować ludzi którzy stoją pod portalem a nie totalna olewka bo myślicie że jesteście nietykalni

I dla mnie w przypadku, gdy pokazesz mu, ze jestes mocny i zly, a ktos splunie to juz jest powod do pk.

Gdyby wprowadzic, ze wszyscy maja szaro nad glowa zamiast czerwony-niebieski-szary wtedy nie bylo by takiego uciekania. Do tego dodac opcje, ze imiona widac tylko przyjaciol, wtedy powinno byc ciekawiej.
Cytat: Gofer
ale cos mniej wiecej okolo piatku-soboty tylko nie wiem w ktory tygodniu

Vlad_R

kiedys bylo wiadomo o co chodzi

widzisz red - pk
widzisz crim - o przestepca!
widzisz blue - order

no a teraz to tak jakos ni w piec ni w dziesiec

Korgail

Vlad_R i to było piękne.

Vlad_R

Rafik

Cytat: Vlad_R w 2010 02 13, 14:46:04
poszedlem, pozniej przestalem grac, gram od roku jakos teraz
nie gram tu dla kierunku ale dla zabawy - i pvm i pvp
mam seconda - zginal w 10h zycia za pk bez slowa -  i przeciez nie bede z tego powodu rozpaczal

nie wiem czego oczekujecie od UO - ale widze ze standard gier idzie w kierunku pelnej komercjalizacji i udogodnien pod klienta, a co za tym idzie im latwiej tym lepiej

a swoje rady zachowaj dla siebie, bo nie mam zamiaru nigdzie isc

wasz klimat mi sie nie podoba, dla mnie ciagle ciezko sie przyzwyczaic po tylu latach przerwy zeby jakis gowniarz (czyt. [mlody]) smial sie w twarz , po czym robil co chce bo wydaje mu sie ze jest chroniony przez gmow

Ehh pvp musi być pkowcy też, to nieodłączony element tej gry ;) Bardziej chodzi o lekkie utrudnienie im życia, chcą być "elitą" niech na to zasłużą, niech się naprodukują z zabiciem innego gracza (nie mówię o regulaminie, klimacie...) bardziej mi chodzi o by inni mieli szanse ucieczki. Chcą pkować niech pokażą, że potrafią ;) Bo pkowanie z easy i takim utrudnieniem w ucieczce, to żaden wyczyn.

mekmar

I tak klimatyczne PK rozpatrywane są w kategoriach : zgrabił / nie zgrabił. I tego nic nie zmieni.

Dahak

Cytat: mekmar w 2010 02 13, 15:50:42
I tak klimatyczne PK rozpatrywane są w kategoriach : zgrabił / nie zgrabił. I tego nic nie zmieni.
Eee... tak? Dziwne. Will mi to inaczej tłumaczył ;] .

Rafik

Proponuję taka zmianę:

- w pvp możliwość ucieczki przez portal, czy też wyjście z dungeonu - niech kombinują i myślą jak do tego nie dopuścić, by ofiara im zwiała ;)
- tak samo z łodzią :>

Można przy przejściu przez portale dać info dokąd się przenosi... choć z drugiej strony to głupie.

mekmar

Cytat: Diabellus w 2010 02 13, 15:58:14
Cytat: mekmar w 2010 02 13, 15:50:42
Eee... tak? Dziwne. Will mi to inaczej tłumaczył ;] .

Chodziło o graczy i ich zgłaszanie PK.

Vlad_R

- to nie chodzi o bycie elita tylko o styl gry
- uzywanie euo zalezy wylacznie od ciebie
- klimacenie przed zabiciem kogos wiaze sie z kilkoma aspektami, a glownie :

- klmaci z toba zebys go nie zabijal a na mapie panic - pojawia sie order(inna frakcja) i z przewagi zaskoczenia mozesz juz tylko uciekac
   - tracisz moment zaskoczenia (nie kazdy niegrajacy pvm jest slaby)

gralem secondem i jakos nie widzialem zeby bylo trudno skoxac postac grajac w nawet w lesie non stop , szczerze to nie wiem czy mnie nawet ktos zabil jak koxalem "w lesie"  spotaklem moze z 4-5 razy jakichs pekejro i ot tyle, wiec nie wiem dlaczego tak narzekacie, nawet "chalasnicy" zostawiali w spokoju - wystarczylo poudawac niobka i nie kozaczyc, a nie ignorowac, pluc w twarz, uciekac

EDIT:
no wiadomo ze pk jest rozpatrwane przez GMa ktory tylko i wylacznie "swoj" punkt widzenia, i niekoniecznie jest obiektywne, no ale takie sa juz uroki (to nie ofens zaden ;d)
tobie sie wydaje ze pk jest bez klimatu - gm moze nie widzi w tym nic zlego, lub na odwrot - potem sa niescislosci i problem sie nawarstwia, az w koncu pojawia sie taki oto topic na forum