Czy DM jest serwerem PVP?

Zaczęty przez Rafik, 2010 02 13, 13:36:56

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dahak

Cytat: Rafik w 2010 02 13, 15:59:00
Proponuję taka zmianę:

- w pvp możliwość ucieczki przez portal, czy też wyjście z dungeonu - niech kombinują i myślą jak do tego nie dopuścić, by ofiara im zwiała ;)
- tak samo z łodzią :>

Można przy przejściu przez portale dać info dokąd się przenosi... choć z drugiej strony to głupie.

I zaczną się płacze bo nie można złapać osoby :D . Myślisz skąd się wzięły te zmiany? ;)

@mekmar - nie spotkałem się z takim podejściem. Widać jednak się mylisz :P .

Thiass

Delay na wyjscie z jaskini? - Zniesc, fakt bedzie jakas szansa uciec z dungeonu jak mag wyjscia nie zamuruje
Delay na lodke? - przypomnijmy sobie co sie dzialo jak go nie bylo... aha! byl safezone gdy gonilo cie 10 a ty robiles hop i miales ich gdzies

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Rafik

Diabellus myślałem że to przez pvm, ale skoro te zmiany są po to by łatwiej było pkowcą, to wiadomo w którą stronę serwer zmierza ;)

To pkwocy płakali, że nie mogą złapać kogoś i zabić? Dlatego były zmiany w tym kierunku? - [joke] Może jakiś ekipant miał problemy, bo mu wszyscy uciekali i nie potrafił z pkować?[/joke] ;)

Will

Cytat: Rafik w 2010 02 13, 16:18:18
Diabellus myślałem że to przez pvm, ale skoro te zmiany są po to by łatwiej było pkowcą, to wiadomo w którą stronę serwer zmierza ;)

To pkwocy płakali, że nie mogą złapać kogoś i zabić? Dlatego były zmiany w tym kierunku? - [joke] Może jakiś ekipant miał problemy, bo mu wszyscy uciekali i nie potrafił z pkować?[/joke] ;)

Jak byś czytał więcej zamiast tyle płakać to byś doczytał mój post, gdzie Ci napisałem czemu jest zmiana z teleportami. Przed zmianą ludzie bez trudu w pojedynkę zabijali choćby smoki w Destard metodą "hit, hit i wiejemy przez portal na zewnątrz, powtórz xx razy". Teraz może są podstawy by się zastanowić nad dalszym sensem tego.

I nie uważam, że ostatnie zmiany idą na rękę PvP. Zmiana z kolorami miała właśnie choć trochę zelitaryzować reda jako osobę, które wie w co się bawi i liczy się z konsekwencjami tego.

Rafik

Will jakbyś czytał co ja pisałem, to byś widział, że mi chodzi o to z teleportami only w pvp... Więc sam zacznij czytać.

fenri

Rafik: jest jeszcze jedna sprawa o której nikt tu nie wspomniał. Zobacz, że dopiero co zmienił się oskrypt straży. I uważam, że to najlepsza decyzja ekipy od baaardzo dawna. Wydaje mi się, że po prostu to jeszcze nie do końca doszlo do wszystkich, ale myślę że tak do miesiąca i zobaczymy wszyscy ile się zmieni w pvp. Po pierwsze dzięki rankingom wojen gildyjnych walki między nimi są znacznie ciekawsze niż zwykłe ciupanie młodych. Po drugie ze względu na to, że redów można bić bezkarnie i bez słowa, a straż broni ich JEDYNIE w delucji, czerwony status jest czymś co boli. Ludzie z natury szukają łatwego sposobu wzbogacenia się. Zabicie młodego jest łatwe i do niedawna praktycznie niekarane. Teraz natomiast karą jest status. Moim zdaniem niedługo powstaną gildie walczące (łowców głów) polujące na czerwonych - bo to jest całkowicie bezkarne.

Jedyne co stanowczo bym zmienił, to czas trwania reda za zabicie. Moje informacje mogą być nieaktualne, ale wiem, że kiedyś red spadał za czas online. I to dość szybko. To było jakoś tak, że po 5 pk dostawalismy status red i starczyło posiedziec chyba coś ze 30h online, żeby wyzerować konto. Zmieniłbym to z 30h na 5 dni i online na czas wogóle.

Jeżeli chodzi o uciekanie przez bramy i takie tam, to zmiana została wprowadzona ze względu na nadużycia pvm. Standardem było przykładowo sciąganie mocnych mobów pod samo wejście do lochu, gdzie nikt sie ich wchodząc niespodziewał. Jeżeli da się skryptowo rozróznić, czy postać jest atakowana przez gracza czy moba, to moznaby w sumie to zmienić. Jeżeli nie, to nie ruszałbym tego.

mae

Rafik, ale Will ci wlasnie dobrze napisal. Zmiany z teleportami nie pojawily sie z powodu pvp tylko wlasnie z powodu pvm. I sa one bardzo dobre. Moim zdaniem jaile za "walke przez schody" byly dosc czesto dyskusyjne i niesprawiedliwe  (np. kiedy na wejsciu bylo pelno mobkow i powrot byl jedynym wyjsciem).

Jesli dalej uwazasz, ze ta zmiana miala miec cos wspolnego z pvp w swojej intencji, to juz nie wiem, jak mamy ci tlumaczyc.

Marv

Cytat: mekmar w 2010 02 13, 15:50:42
I tak klimatyczne PK rozpatrywane są w kategoriach : zgrabił / nie zgrabił. I tego nic nie zmieni.

Przez graczy napewno i to jest idiotyczne. Przez ekipe napewno nie.

Co do teleportow to Rafikowi pewnie chodzi o to, ze roztrzesienia nie powinno byc w momencie, w ktorym ktos jest atakowany przez gracza. (Przy ataku przez moba bez zmian)
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Rafik

@UP
I dokładnie o to mi chodzi! PVP - brak roztrzęsienia, pvm - zostaje. Pisałem tylko o zmianie dla pvp, więc nie wiem skąd wam się nagle wzięło, że czepiam się pvm...

VoDo

Cytat: Rafik w 2010 02 13, 15:49:54

Bardziej chodzi o lekkie utrudnienie im życia, chcą być "elitą" niech na to zasłużą, niech się naprodukują z zabiciem innego gracza (nie mówię o regulaminie, klimacie...) bardziej mi chodzi o by inni mieli szanse ucieczki. Chcą pkować niech pokażą, że potrafią ;) Bo pkowanie z easy i takim utrudnieniem w ucieczce, to żaden wyczyn.

i co myslisz ze jak cie ktos spotka w dungeonie to uciekneisz tak latwo ? nawet jesli bedzie mozna na ataku wyjsc z dunga ? mniej placzu ;<
MROOOOOOOOOOOOOOOOOOK !

https://imgur.com/u4P8O7g

McDevil

Cytat: VoDo w 2010 02 13, 17:45:29
Cytat: Rafik w 2010 02 13, 15:49:54
...

i co myslisz ze jak cie ktos spotka w dungeonie to uciekneisz tak latwo ? nawet jesli bedzie mozna na ataku wyjsc z dunga ? mniej placzu ;<

Ale wtedy można chociaż próbować. Czy mi się wydaje czy to zaczyna was przerażać, że może coś takiego wejść.

Aruv

embe

Rozróżnienie oczywiście warte wzięcia pod uwagę, natomiast trzeba pamiętać, że i tak zazwyczaj w jaskiniach jest się atakowanym przez jakiegoś potworka.
Żaden problem społeczny czy gospodarczy nie jest zbyt wielki, by źle obmyślana interwencja państwa nie mogła go pogłębić.