Dlaczego praca innych gmow jest wyrzucana w bloto?

Zaczęty przez Zanderradcer, 2010 02 14, 14:21:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zanderradcer

Wiele osob sie zastanawia nad dziwnymi zmianami na serwie. Jeden admin i jego gmowie przygotowuja serwer w jakims kierunku. Przychodzi drugi ekipant, bo poprzedni nie ma czasu i odrazu zwrot o 180 stopni. Taki brak spojnosci nie wplywa dobrze na swiat DM bynajmniej w moim odczuciu. Powinno sie raczej dbac o to nad czym pracowali wasi poprzednicy. Nie, ktore zmiany sa konieczne. Mechanika czy tez system pvp i smaczki typu nowe ubranka. Jednak takie jak ksiestwa usuniete w jeden dzien to troche dziwne.  Mimo, ze nie sa dokonczone to sposob w jaki byly zrobione dzialal i podobal si eludziom byly wojny i sojusze. Fakt faktem zmiana ta tylko nam wylaczyla opcje sojuszy mowie o Delucji. Dodatkowo zabrano nam sciaganych do miasta mieszkancow neutralnych, bo zaczela ich bic straz. Chyba tyle.
Jesteśmy otoczeni? Świetnie mozemy atakować w każdym kierunku.
Co Twoje to moje. Co Moje tego nie rusz.
Heman: od kiedy wojsko ma cos wspolnego z tym czy sprzedajemy rybki czy inne gowno

Girion

Moim zdaniem brakuje delikatnego doszlifowania tego systemu do systemu ksiestw.
Chyba pozostaje bycie cierpliwym.

Zanderradcer

NIe chodzi tylko o system ksiestw. Totez odebranie graczom ich miast tylko z powodu statusu red... Mimo wlozonej pracy i wiele innych przypadkow.
Heman: od kiedy wojsko ma cos wspolnego z tym czy sprzedajemy rybki czy inne gowno

Marv

Jesli nie chodzi o tylko o system ksiestw to odpowiem Ci ogolnie na pytanie.

Shard musi sie rozwijac, a jak dobrze wiecie, nie wszystkie decyzje adminow sa przez graczy lubiane i akceptowane. Gdybysmy nie odstawiali na bok zmian poprzednich ekipantow to juz dawno bysmy sie zakopali w blocie po same uszy.
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Zanderradcer

A spadajacy red? Ludzie nas nie oglaszaja. To powinno samo oglaszac?

SiS

Popieram.

Boje sie cokolwiek koxac w tej chwili bo nie chce aby jutro zostalo udupione to, dlaczego koxalem dany skill.

Sul

Cytat: SiS w 2010 02 14, 17:44:50
Popieram.

Boje sie cokolwiek koxac w tej chwili bo nie chce aby jutro zostalo udupione to, dlaczego koxalem dany skill.

To może przyszła pora skończyć z koxem i wziąć się za rpg? Tego raczej nie udupimy :)

SiS

Cytat: Sul w 2010 02 14, 17:56:49
Cytat: SiS w 2010 02 14, 17:44:50
Popieram.

To może przyszła pora skończyć z koxem i wziąć się za rpg? Tego raczej nie udupimy :)

Mozna by, ale kazdy czerpie z czego innego przyjemnosc.

A niezaprzeczalnym komfortem - jest jak napsaiels, wiedziec na czym sie stoi. :)

Girion

Nie wiem co Ci kto "udupia" ale ta gra nie jest dla tego bys rządził w pvp tylko dobrze się bawił.
Polecam zrobić nową postać i nie koxać tylko rpgować.

Dragart

Dlatego sie robi postac taka jaka sie chce, a nie taka ktora ownuje w pvp.

Vilku

A wcale ze nie , robi sie taka postac zeby przezyc , nie da sie zrobic takiej jaka lubisz i trzymac sie caly czas tych samych skilli . Po ostatniej zmianie mam postac niegrywalna i darowalem ja sobie do nastepnych zmian (chyba ze cos wymysla na szarakow i tych bez miasta ) . Nie mam sily sie meczyc i koxac od poczatku skille , pozatym nie wyobrazam sobie jej z innymi .
rzemiosło górą , reszta to tylko drobny dodatek

Girion

To nie wiem masz jakies dziwne podejscie.
Zrób se barda, nikt ci przynajmniej broni nie zwinie hehehe

Gofer

Już myślałem, że będzie o fabule.

Myślę, że zmiana z systemem księstw będzie niedługo ankietowana i ekipa wysłucha ludu pracującego wsi i miast. Co do mechaniki, najbardziej smuci mnie fakt, że pod szczytnym sztandarem walki z easy i bootowaniem udupiono rolnictwo tak, że nie sprawia przyjemności jak dawniej. Lubiłem się w nie bawić bez skryptów.

Żałuję również, że nie widzę jutrzenki na horyzoncie zamierzeń Ekipy (brak działu co będzie), a jedynie chaotyczne poszczególne zmiany. Dużo łatwiej byłoby gdyby wrócil PR Gwaila.

Co do fabuły nie mam więszych zastrzeżeń, gdyż tylko mnie GhG nią musnął i reszty działań nie zauważyłem - więc nie mam się o co czepiać, uroki życia na wygnaniu. :D
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Antek

Trochę bezsensowna riposta ze strony kolegów od RPG:- równie dobrze moge powiedzieć, a raczej napisać " Jak Ci się nie podoba klimat na DM, to skoksaj postać pvp.", albo "Nie podoba Ci się że Cię zabili? Skoksaj postać pvp".
Każdy gra tą klasą i postacią, która mu się podoba i ma prawo do wypowiedzi na temat zmian jej dotyczących.
Zmiany ostatnio bywają chaotyczne i myślę że roszady w ekipie mogą mieć na to wpływ, ale trzeba zachować umiar i trzymać się planu- o ile takowy istnieje.
Mag został osłabiony defensywnie- wamp i lik mechanicznie był nie grywalny. Pure magowi poprawiono zaklęcia defensywne- oberwały na tym klasy które wywalały niektóre skille żeby skoksać szamana/nekro. Wampir został moim zdaniem trochę za bardzo podpakowany- ale go osłabili, pytanie czy wystarczająco? Teraz Bm który przed zmianami wymiatał ze statami 8/4/8- teraz ma przerąbane, bo byle mag z kostura go częściej trafia. PP które usuwały wszystkie skille żeby zyskać przegięty cios tarczą- teraz wymogi stanowią za dużą cenę dla grywalności tych klas.

Znowu na serwerze doszło do sytucji gdzie 80% graczy pvp zostali zmuszeni do koksu jednego skilla- wampiryzmu- który teraz staje się wymogiem, tak jak wcześniej nekro/szaman. Jeszcze 2-3 tygodnie i na DM 90% graczy będzie posiadało wampiryzm, a pvp ograniczy się do nocy.

Nie wiem czy takie było założenie, czy nie, ale moim zdaniem wywyższanie jednej - ogólno dostępnej klasy- nad inne, to kolejne zachwiania w balansie, albo popostu mechaniczne a-klimatyczne wymogi.

Słyszałem od wojów ze wamp-mag w demonie ma taki prot, że może klatować wojownika, natomiast jeszcze pare dni temu, normalny pure mag nie mógł ustać 2 ciosów z 2h. Średnio skoksany wampir-woj ustoi niekiedy 2 corpy i cios z 2h. Jeszcze trochę a nadejdą czasy szakalowe ; )

Rasumując- skille które przed paroma dniami były niegrywalne, nagle stają się genialnym bonusem do pvp.
Shadow tydzień temu bez 75 str, nie był w stanie w ogniku ustać dwóch ciosów z 2h. - teraz natomiast ma się dobrze, wymogi zostały zmniejszone, a zaklęcia denensywne podpakowane.- problem w tym że paru miłośników tego skilla wyrzuciło go, żeby móc grać PvP. Skoksało natomiast szamana/nekromante, które teraz są już do zgrzybienia.
Tyle że problem ma taka postać, która skoksała druida, kosztem shadowa, a teraz wychodzi na to, że powinno się robić na odwrót.

Przepis na sukces? - myślę że na DM potrzeba konkretnego planu, a nie ciągłych wahań balansu i powtarzania błędów poprzedników. - bo większość osób uczy się na błędach, a ciągła wymiana ekipantów powoduje że gracze dostają często te same, niezbyt logiczne powtórki z rozrywki.

lpd

A od kiedy to na serwerze panuje taka wrogosc wobec koxu? Bez tego to i rycerzyka nie poerpegujesz...

Ktos w ktoryms temacie napisal, ze ta zmiana miala na celu zelitaryzowanie czerwonego kolorku. Imo spadanie reda w tym pomoze. Wystarczy poprosic o perma - w koncu chaos to chaos a nie red.