BM Build

Zaczęty przez Sadi666, 2010 03 09, 10:15:10

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sadi666

Skoro jest down i tak wszyscy chętnie wszystkim doradzają jakie skille wziąć, to może i ja się publicznie zapytam. Paru osób już pytałem na IRCu, jednak nikt nie mógł mi obiektywnie doradzić.

Otóż zrobiłem BMa i mam następujące skille: Takta, Anatomia, Szpady, Magia, Eval, Medyta + Zielarz, Rybak.

Planuję trochę pereł połowić na zapas, ziółek pozbierać i zgrzybić ostatnie dwa skille. I tu pojawia się problem: co wziąć zamiast tego?

Miałem wiele pomysłów i propozycji. Zatuwanie + Szaman (=mocne trute bronie do uma), ukrywanie + zakradanie (dla widmaka), skryba (dla większego AR) + res (czarujące moby to ból w du*ie). Ewentualnie inne wariacje powyższych zestawień (od razu zaznaczę, że wampir odpada). Napalałem się też bardzo na Nekromancję, bo bardziej mi pasuje do koncepcji, ale każdy mi odradzał.

Chciałbym móc jakoś sensownie zarabiać złoto na średnio-lekkim PvM, od czasu do czasu przejść się z kimś na coś większego, co do PvP, to raczej tylko obrona :). Aha, proszę nie pisać "zrób sobie tamera", bo po prostu nie chce mi się się tego koksić, a dwa nie podoba mi się :P.

Więc? Co powinienem wsadzić w te wolne 200%? Co i dlaczego :)? Z góry dziękuję :).

Thiass

Do pvp dokladasz sobie koniecznie resa i trucia albo druid  ;)
Trucie dlatego ze nie wyobrazam sobie BMa bez dedli na lasce a majac ten skill samemu bez problemu zawsze mozesz sobie przytruc laski
Dru lepszy... bo masz naturke, ale troche wydasz na trucie  ;)

Napewno musisz wepchac resa.... czy to do pvm czy do pvp  ;)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Kęs

Jak ja bym miał robić BMa to:

walka 100
taktyka 100
anatomia 90
res 100
szaman 100
magia 100
madrosc 80
medyta 30
leczenie 100

staty 75 75 50

coś mniejwięcej w ten deseń ewentulanie 90 resa nie anatomii trzeba by przetestować co lepsze.

Sadi666

Tylko 30 medytacji? W sumie to się nigdy nie zastanawiałem co daje większa medyta, ale skoro 30% starczy, to jeszcze będę musiał to przemyśleć :P.

szaman

A co powiecie o czymś takim:

obuchy 100
taktyka 100
anatomia 90
uzdrawianie 100
res 100
zatruwanie 100
szaman 100
wiedza o zw. 80
medyta 30

Kęs

Cytat: Sadi666 w 2010 03 09, 10:37:45
Tylko 30 medytacji? W sumie to się nigdy nie zastanawiałem co daje większa medyta, ale skoro 30% starczy, to jeszcze będę musiał to przemyśleć :P.

30 medyty nie starczy :) ale po co Ci BMem medyta? w PvP i tak na miksach many się jedzie a w pvm wystarczy Ci leczenie, na pvm większe mało kto bierze BMa bo ma gorsze ssanie many niż mag (przynajmniej tak miał)

Szaman bez reactiva nie pograsz.

Dahak

Mnie interesowało by, jaki jest bless szamana przy 100 taktyki. Pamięta ktoś?

Co do statów, to tu zawsze będzie problem :P . niby 75/75/50 to ok pomysł, ale pytanie jak bardzo chcesz polegać na czarach a ile na ladze ;) .

szaman

Cytat: Kęs w 2010 03 09, 10:45:10
No właśnie coś mi nie pasowało, tylko nie mogłem sobie przypomnieć co:D

Pho3niX

Podstawowe skille BM'a +leczenie +wamp - to jest build najlepszy moim zdaniem. Wamp daje Ci bonusy przy walce z wojem, no i rekompensuje Ci brak resa swoim blessem.

Obecnie mam taki build i sprawia mi najwiecej frajdy niz dotychczasowe. Wiem, że nie chcesz robić wampa ale nie zaszkodzi napisać.
"Wiedźmy pośród nocy, wiodą mnie ku rogatemu księżycowi
Otwieram mą złą duszę by wzmocnić mą mroźną nienawiść
Zimny oddech czarnego serca wypełnia wszystko
Pogańskie skrzydła niosą mnie nad pałacem zła"

Dahak

Cytat: szaman w 2010 03 09, 10:57:54
Cytat: Kęs w 2010 03 09, 10:45:10
No właśnie coś mi nie pasowało, tylko nie mogłem sobie przypomnieć co:D

Jeśli ktoś się już upiera na samego szamana bez magii i to w stronę BM, to trzeba znaleźć 60% skilcapa na behemota. Ale to nie jest zbyt mocno grywalne ;) (przynajmniej póki nie ma broni BM'a w piąstkach).

mekmar

Napewno nie bierz zatruwania. Do PvM bierzesz albo magiczna bron albo nietruta, jak chcesz w pvm zatruwac bierzesz trujaca. Na PvP masz mniejsza szanse na zatrucie, do tego wydasz kupe kasy i czasu na kox.
-Obuchy 100
-taktyka 100
-anatomia 100
-magia 100
-madrosc 100
-medytacja 100
-wamp 100
-uzdrawianie 100/Res 100

Plusy takiego buildu
- 3 opcje leczenia(.lecz, in mani, bandaz) uzywasz zaleznie od sytuacji, trzeba ogarniac gre do tego buildu bo nie mozesz miec makra na uzdrawiania bo bedzie cie leczylo jak rzucasz czary
-duzo hp
-recal darmowy
-staly bles prot
-wybor uzdrawiania a resa to juz jak kto lubi jak wezmiesz resa to bedziesz typowo anty mag a .lecz zrekompensuje uzdrawianie w starciu z magiem. Jednak bez uzdrawiania bedzie juz ciezko z wojem.
Dobry build pvp i BM od nas gra takim buildem, sprawdza sie. Przy takim buildzie mozna smialo inwestwoac w 75/75/50, bo bles masz zalezny od wampa prot to samo. Bedziesz Bmem, ktory walczy bronia wspomagajac sie czarami.

Drugi build(typowo pod pvm):
-obuchy 100
-taktyka 100
-anata 100
-uzdro 100/res100(jesli pvp)
-magia 100
-madrosc 100
-medytacja 100
-szaman 100

Bles natury, klatwa natury, szycha. Uzdrawianie do leczenia sie(czyli dosc tani koszt uzdrawiania. Wydajnie i tanio bedzie w pvm i w pvp bedzie mozna powalczyc. Druid zwiekszy Ci prota o 2 ale u druida juz nie zainwestujesz tak malo w inta bo bedzie slabiutki bles wiec odpada 75/75/50. Bedzie trzeba 75/50/75. Dex w PvM jest wazny wiec bedziesz bardziej obrywal. No i milion bajerow, bo kazdy czar druida jest przydatny. Jednak napisales ze priorytet u ciebie pvM>PvP wiec raczej druid jest przydatny w pvm nie to co nekro.

Sadi666

Mekmar, ten Twój drugi build jest całkiem sensowny i mi się podoba :). Co do koksu poisona, to miałbym go prawie darmowego, więc koszta nie grają roli. Tak jak mówił Thiass, też nie wyobrażałem sobie BMa bez trucia (choć to tylko luźne założenia, bo nigdy go nie miałem, a ludzie też coś kręcą czasami, podobno jak się ma poisona, to częściaj wchodzi truta, niż jakby Ci ktoś inny zatruł broń, prawda to?). Silniejszy In Nox i ściana. Poza tym swojego czasu napaliłem się na Żywioła Truty, chociaż teraz jak będę miał Szychę, to chyba będzie on zbędny już, racja?

Ok, dzięki. Jako jeden skill na 90% wezmę Szamana, jednak co z tym drugim? Dziwi mnie trochę to co tu piszecie na temat Uzdrawiania :). Czy to aż tak bardzo pomaga? Koksając bojo i taktykę w ogóle nie brałem tego pod uwagę. Zadowalająco dobrze radziłem sobie z In Vas Mani podczas walki i uznałem, że uzdrawianie jest mi zbędne. Czy oprócz taniego kosztu ziół ma ono jakieś inne zalety? Ziółek sobie uzbieram na zapas, więc nie powinno być problemów - przez pół roku poszło mi niecałe 30k czosnku, drugie tyle nadal zalega w banku :P.

Dalej, więc skoro nie Zatruwanie (chociaż jeszcze się zastanawiam nad tym), to pozostaje właśnie Uzdro albo Res. Skupmy się teraz tylko na tych trzech skillach :).

PS: Mekmar, na początku pisałem, że Wampir od razu odpada (póki co), kłóci mi się z koncepcją :).
PS2: Aktualnie mam staty 6x/6x/6x, więc wszystko jeszcze do zmiany, ale bardziej skłaniam się właśnie ku 75/50/75. Nie wiem jak będzie później, ale teraz Corpem nie mogę Szkieleta Łucznika zamknąć na hita... No, ale skoro mówicie, że do blessa Szamana potrzeba inta, więc sytuacja przesądzona.

Pho3niX

staty które zaprezentowałeś są dobre dla BM'a kaleki. BM musi mieć dobry str i dex. Int jest mu niepotrzebny. 75/75/50 jak napisał Mekmar będzie najlepszym rozwiązaniem.
Uzdro to duży bonus dla BM'a i sprawia że klasa jest o niebo grywalniejsza. Ja sobie nie wyobrażam BM'a bez heala.
"Wiedźmy pośród nocy, wiodą mnie ku rogatemu księżycowi
Otwieram mą złą duszę by wzmocnić mą mroźną nienawiść
Zimny oddech czarnego serca wypełnia wszystko
Pogańskie skrzydła niosą mnie nad pałacem zła"

Marv

Glowny plus to taki, ze mozesz bandazmi leczyc sie w biegu, uzyc jak nie masz many itp.
There's nothing to lose, when noone knows Your name...

Sadi666

Ok, dajmy na to, że uparłem się na Szamana i to Uzdrawianie. Jak wygląda siła czarów Szamana, Blessa, Klątwy i reszty czarów w zależności od inta postaci? Jak mając 75 inta, a jak mając go 50. Poza tym, przy 50 inta przecież będę miał mniejszy magowski bless, prota, reactiva, tak? Skoro teraz już z siłą czarów jest kiepsko, to przy 50 inta będę smyrał corpami i w ogóle nie będzie się ich opłacało rzucać (tak przypuszczam).

Czy różnica między 50, a 75 dexa jest taka widoczna i istotna? Mając broń do uma lub blessa od Szamana?

Równie dobrze, z tego co piszecie powinienem wziąć i uzdro i resa przy statach 75/75/50 i raczej nie używać czarów ofensywnych, bo będą kiepskie. Taki woj z czarami. Tyle, że ja zawsze myślałem, że BM to mag, potrafiący się bić :P.

Aha.. i dlaczego BM ze statami 75/50/75 to kaleka  ??? ?