fenio

Zaczęty przez mae, 2010 06 01, 02:24:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

mae

Wlasciwie to juz od jakiegos czasu chcialem to napisac...

Chcialem zadac pytanie do ekipy "czy tak ma byc?", a za razem do graczy, by potwierdzyc, czy tylko ja mam takie odczucia. Chodzi o feniksa. Moze najpierw opisze krotko zdolnosci tego peta dla osob, ktore nie mialy z nim jeszcze stycznosci.

Feniks to bardzo silny pet. Wciaga pancera, a hp nie schodzi mu nawet o 1/3. Ma dosc umiarkowana ilosc many, wystarczajaca. Zuzuwa ja chyba glownie na leczenie, ktore wychodzi mu calkiem niezle. Leczy sporo hp. Jesli chodzi o klapsy, sa one niezle. Nie jakies super silne, zdumiewajace, ale ilosc bojowek sprawia, ze feniks trafia na okraglo.

Ale najwazniejsze jest, jak to cacko sprawdza sie na placu boju. Fenio to swietny pet do tankowania i meczenia bardzo silnych mobow. Nie tylko smokow i demonow, ale tez chocby SBP. Puszczony na SBP fenio wymaga pomocy 2 szamanow. Lecza oni jednak dosc luzno, moga medytowac itd. Kiedy fenio ma mane, takze pomaga i utrzymanie jego hp na maksie nie jest problemem. Fenio duzo trafia i ladnie zbija hp. Gdy sie odswoi (marne szanse), zawsze mozna odbiec, oswoic i bic od nowa. Mozna tez odbiec i nakarmic grzybkiem, czemu nie? Grzybki rozdaja za darmo.
Zniwiarza/Pogromcy z nim jeszcze nie probowalem, nie wiem czy dalby rade. Wyraznie jednak widac, ze SBP to nie jest jego max.
Mozna teraz dodac trzeciego maga do odsysania many czy 1-2 wojownikow do zjechania SBP depsem (zaleznie od tego, czy drugi mag tez ma tama i jakies pety do puszczenia). Magow mamy na serwerze pelno, wiec zaden problem.
Ktos moze powiedziec, ze do leczenia fenia idzie duzo sieci. Pamietajmy jednak, ze leczy go tamer, dla ktorego zbieranie sieci nie jest problemem.

Osobiscie mam wrazenie, ze ten pet jest zbyt silny. Wczesniej takze istniala mozliwosc jechania smokow dps'em. Wymagalo to jednak udzialu 2 weciarzy, tutaj mamy jednego. No i pet slabo sie trzymal przy mobie. Do tego nie smoka czy zwyklego demona, ale SBP, ktory loot ma jednak troche ciekawszy. A co jesli pojdzie 2 weciarzy z feniksami? Niedlugo sie dowiemy. A moze ktos juz wie? Na pewno niezly meksyk.

Okazuje sie wiec, ze Feniks, wprowadzony tak niewinnie, zrobi nam duze zamieszanie w pvm. Wojownik pozostaje wiec potrzebny tylko do bicia tych najsilniejszych potworow (mowie o skladach na rozsadna ilosc osob i rozsadny czas), a mago-tamer-szaman z feniem bije wszystkich na glowe.

Co o tym myslicie?
Jesli ekipa mialaby zamiar to balansowac, to mam nadzieje, ze nie przez kolejne ulepszenie plag (najpierw zmiane ich dzialania, a potem dodanie 100% szansy na kryt - sunari).

PS: Mam wetke, mam feniksa, nie pisze z zazdrosci do innych.

Osobiscie uwazam tez, ze ostatnie bardzo wyrazne zmiany w PvM daja tamerowi wystarczajace wynagrodzenie za wtopienie 8 skilli w pvm. Pojawilo sie pelno latwo dostepnych mobkow z bardzo atrakcyjnym lootem (LL gdzie zywe posagi, zuk, hydry sa pod recall). Krwawego balona, ktory nie wytrzymuje pol chwili z samym tylko pancerem, a ma kamieni za 25k, nie wspomne.

Skoro fenio juz jest, to moze go troche oslabic i zablokowac dla szamana? Woj/luk i tak jest w czarnej d..., kiedy mu sie odswoi, a nie ma maga online.

Mortimer

Cholernie podoba mi sie profesjonalizm tej wypowiedzi, nie ma tutaj walki o prywatny interes, ba ! Nawet widac dzialanie przeciw wlasnym interesom. Uwaga wynikajaca z obserwacji, bardzo obiektywne spojrzenie na problem. Dzieki Mae  :P

Co do samego problemu zas, nie mam tamera, nie prowadzilem takowych obserwacji, lecz jesli jest jak piszesz naturalnie za oslabieniem Feniksa.

mekmar

Lepiej isc z fenixem na pvm poniewaz:
-puszka nie musi miec dobrej puszki + paweza do tankowania
-nie psuje sie droga puszka
-strata fenixa to chyba mniejsza strata niz puszka royal

Tylko z obserwacji widzialem co ludzie zabijali fenixem, ale myslalem ze to zamierzone :P

mirqxx

niby racja ALE:
- żeby mieć feniksa trzeba poświęcić wszystkie skille
- żeby mieć feniksa z druidem trzeba nie mieć resa lub bojówki...
- ponowne oswojenie feniksa po uwolnieniu = konieczność posiadania przy sobie magika do tamera >= 8...
- ja w ogóle nie czuje tych "balansów", jeżeli ktoś uważa, że feniks jest przegięty to proste... niech skoxa 100 woz, tamera (bez mikołajkowego +10%), wetki, skmini magik >=8, zbierze ekipę, zabije sunari, oswoi i już!
- ilu jest wojowników i berków, którzy z pomocą dwóch magów/druidów pojadą bez sqchy SBP? kilkudziesięciu?
- ilu jest tamerów z feniksem, którzy przy takim samym wsparciu (druidów/magów) to zrobią? myślę, że do zliczenia na palcach jednej ręki
- jakiś tam mob ma loot za 25k... krawiec (1 skill) siedząc w domu za uszycie z czyjegoś stuffu 5 expów (ok. 7 minut) dostaje 25k :)

bragl

Co do samego Fenixa ciężko mi wypowiedzieć się na temat jego użyteczności, bo sam go nie widziałem na oczy i będę tu polegał tylko na tym co wypowiedzieli poprzednicy.
Wiem tylko z mitów i opowieści, że jest silny, nie mniej jednak ma to swoją cenę i dlatego może taki być.

Ustosunkuję się jednak do wypowiedzi mirqxx odnośnie krawca: bzdura. 1 exp komplet to około 6-7minut, a ceny szycia są różne od 5-10K, chyba że szyjemy ze swoich skór wtedy nawet 25K.

Wracając do fenixa - może w końcu zrobić użytecznymi słabe magiki do skila - wymóg do kontroli to jakikolwiek magik do oswajania?

Zyzio

Osobiscie nic nie mam do tak silnego moba o ile ekipa scisle kontroluje jego liczbe na serwie (np. nie spawnowalby sie tak dlugo jak zyje powiedzmy z 10) bo jesli sie rozprzestrzeni bedzie zle. Poki co nie widze masy tamerow z tym wariatem wiec nie jest zle, ale od 2 tyg nie mam neta wiec moze cos sie zmienilo  ;) ale...
Cytat: mirqxx w 2010 06 01, 10:50:01
- ja w ogóle nie czuje tych "balansów", jeżeli ktoś uważa, że feniks jest przegięty to proste... niech skoxa 100 woz, tamera (bez mikołajkowego +10%), wetki, skmini magik >=8, zbierze ekipę, zabije sunari, oswoi i już!

... za tak kretynska i oklepana argumentacje to sie powinno robic wyjatki i po statach jechac  :P Aha, jestem jedna z pierwszych osob ktore feniksa spotkaly kiedy go wprowadzono. Ciezko obiektywnie ocenic jego sile bo nie powalczylem, kiedy bylem w kolczudze zdmuchnal mnie w nanosekunde :)
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

mae

- żeby mieć feniksa trzeba poświęcić wszystkie skille
Tak? Bo ja widze tylko 3 skille: tama, woza i wetke. Nikt cie nie zmusza do posiadania magii czy szamana. Wojem nie musisz miec obrony skoro i tak tankuje fenio. Mozesz miec resa. Lucznik to chyba nawet jakiegos crafta wepchnie.
- ponowne oswojenie feniksa po uwolnieniu = konieczność posiadania przy sobie magika do tamera >= 8...
To jak gadanie o magicznych grzybkach, ze sa trudno dostepne i drogie. Uzywa ich tak duzo osob, ze sam pozbieralem po kumplach ponad 200. Takie magiki do tama byly przez tak dlugo uznawane za niepotrzebne, ze tez je mozna tak pozbierac.
Niestety, nie pomoglo.

Tamer na DM to co drugi mag. Kox wetki to moze tydzien, szybko leci. Kiedy feniksow bedzie wiecej, duzo osob uzna, ze warto skoxac wetke dla fenia. Szczegolnie, kiedy wiekszosc magow pure pvm nie skoxala jeszcze resa od nowych plag. Wetke skoxaja szybciej, latwiej, taniej.
Argument, ze sprawa dotyczy kilku "elitarnych" osob to strzal kula w plot. Na DM nic co jest przekoxane nie dotyczy kilku osob.

mirqxx

Cytat: zyzio w 2010 06 01, 11:19:18
Osobiscie nic nie mam do tak silnego moba o ile ekipa scisle kontroluje jego liczbe na serwie (np. nie spawnowalby sie tak dlugo jak zyje powiedzmy z 10) bo jesli sie rozprzestrzeni bedzie zle. Poki co nie widze masy tamerow z tym wariatem wiec nie jest zle, ale od 2 tyg nie mam neta wiec moze cos sie zmienilo  ;) ale...

... za tak kretynska i oklepana argumentacje to sie powinno robic wyjatki i po statach jechac  :P Aha, jestem jedna z pierwszych osob ktore feniksa spotkaly kiedy go wprowadzono. Ciezko obiektywnie ocenic jego sile bo nie powalczylem, kiedy bylem w kolczudze zdmuchnal mnie w nanosekunde :)

brak spawnu jeżeli jest ich 10 to bardzo dobry pomysł! w żadnym razie nie kretyński tak jak moja argumentacja no i na pewno nie oklepany. proponuję by exp żywych/ohii  łuków/kusz/tarcz i tytanowych mieczy/puszek itd. też było max 10 na serwie, jak się rozleci któraś to można stworzyć następną! przez ostatnie 2 tygodnie większość graczy wbiło 100 oswajania i teraz feniksy wyparły niedzwiedzie polarne.

biorąc pod uwagę powyższy genialny plan oraz fakt że byłeś JEDNĄ Z PIERWSZYCH OSÓB, które spotkały feniksa na nanosekundę nie mam odwagi wdawać się nawet w dyskusję :)

tylko się nie obrażaj :) ja naprawdę nie czuję balansu. jedni lubią pvp, jedni pvm, inni rzemiosło i tak jak stolarz nie powalczy z demonem tak wojownik nie musi powalczyć z łucznikiem... jak ktoś uważa, że coś jest super to przecież "może" i nie uważam, że ta argumentacja jest kretyńska. od odmrożenia się wywaliłem 500% w 5 skillach i nie wyłem, że mój nekro truciciel umagiczniacz nie może się mierzyć w pvm z tamerem z wetką... no nie mógł i tyle więc konieczne były zmiany. w tej chwili po ilości tamerów widać, że klasa jest "lubiana" i mam nadzieję, że to nieodbije się na "ujebaniu tej klasy" tylko uatrakcyjnieniu klas innych.

wracając do feniksa.
wydaje mi się, że szanse na posiadanie go powinni mieć nie tylko gracze:
- z kupą magików zebraną przez wiele lat bo nie każdy gra od kilku lat a wyboraźcie sobie, że w chwili obecnej nie macie żadnego magika i trzeba liczyć na loot akurat magika do oswajania...
- gracze pvm, których nie klepią gracze pvp i którzy w/w magików i oswojonych feniksów często tracić nie będą bo nie tropi ich 10 graczy pvp na minutę sosaryjską

ja nie patrzę na to z mojej pozycji bo też nie walczę pvp, mam magiki do oswajania, mam grzybki, mimo długiej nieobecności nadal widzę ludzi, którzy "pomogą", nie mam parcia na wielkie pvm tylko zabawę z kumplami, której czasami dostaczają nawet "małpiarze" :) więc dla mnie feniks może być niedzwiedziem polarnym ze zmienioną grafiką

chodzi mi tylko o bagatelizowanie trudu/osiągnięcia a co za tym idzie mocy feniksa z pozycji "długoletniego top gracza"

Zyzio

Nie obrazam sie, Ty tez sie nie obrazaj ale sypiesz tu demagogia. Porownanie feniksa do luku mialo byc pewnie jaskrawe z zalozenia ale chyba Cie ponioslo. Feniksa sie nie struga w drewnie a mob jest unikatowy wiec populacja powinna byc w jakis sposob ograniczona. Mowienie "jak jest taki silny to skoksaj" jest dziecinne, to bezsensowny argument na ktory nie ma odpowiedzi. Ba! To nawet nie argument  :). Ale ze z ironii dostalbys ode mnie 4+ to sie nie przyczepie  ;).

A balans na DM idzie w zupelnie przeciwnym kierunku niz masz nadzieje ze pojdzie  :) Tu zwykle przycina sie to co odstaje, a nie nadrabia do tego czegos w wszystkich innych dziedzinach gry. Od niedawna jest lekki zwrot, jak chocby ten rare dla tamerow, ale i tak wiele klas czy skillow takich bonusow nie daje. A jak juz daja (jak na nieslawna Pelna Plyta) to spotyka sie to z gromkim protestem a ogrom protestujacych to wlasnie magowie tamerzy  :).
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

mirqxx

dziękuję za ocenę :) nie będę walczyć o wyższą :)

nie ma argumentu bo tak już jest. albo albo. albo masz pod maską sporo koni i kopa albo małe spalanie. mogłem szkolchać na forum, że tamer jest "przegięty", że mój kościany smok daje krima a szyszka nie, że mój smok droższy od szyszki, że moje trucie kiedyś długo trzymało na broni i mi dawało bonusy do nekro i magii a teraz to nie daje, że umagicznianie mimo, że daje miliardy kasy to jest nudne... a w ogóle to weszły szpony i wyglądają fajniej od sztyletu i tak dalej... albo zeżreć 5k grzybów i mieć to co mi się podoba.
nie było mnie ze 3 lata, nie wiem czy za moich czasów było forum, teraz jest ale mam na koncie z 5 przeczytanych wątków i mniej niż 10 postów i raczej na tym się skończy bo (miałki tekst ale...) "wolę grać niż się przepychać, przekonywać, płakać". nie jestem osobą decyzyjną, nie będzie tak jak ja chcę więc szkoda mojego czasu :)

wiem, że nic nie wiem i proszę tego nie traktować jako ataku na kogokolwiek ale "balanse KOJARZĄ MI SIĘ tak jak piszesz czyli trzeba to ujebać a nie tamto naprawić.

Jackob

Mae nie rozumiem :o

Pokazujesz feniksa od strony 2 magow ktorzy sa back upem.
z 2 magami i wojem ubijesz wiecej.

Ja na feniksa bije kamiennego smoka prawie 30 minut.

Ciekawe w ile go ubije pancernym smokiem i bagiennym ktore maja tyle samo slotow co  feniks. Ide w zaklad ze szybciej.

Zatem o co chodzi?

tak jak koledzy napisali, z 300 skilla zrobie gornika i kowalke, krawiectwo zielarke i alchemie.

Powiedz na czym sie lepiej zarobi?

Ja niestety nie rozumiem i jestem przeciw jako posiadacz tego peta. Nawet nie wiesz ile musze sie nacierpiec by go zlapac. A stracic moge go w minute.

Tyle ode mnie w tym temacie.

duzem

JAko parob bez tamy uwazam ze powinno zostac jak jest. :)