Zawieszająca się gra (Windows Vista 32)

Zaczęty przez Pietrucha, 2010 10 09, 11:34:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Pietrucha

Witam.

Przeczytałem wszystkie pokrewne tematy, na googlach też nic ciekawego nie znalazłem. Zainstalowałem grę, spatchowałem do 6.0.13.0. Gra działa, jednak co jakiś czas zawiesza się. Wygląda to tak, że obraz zatrzymuje się (tak jak bym oglądał screena), a gdy próbuje sie poruszyć nad postacią pojawia się napis "Patchfinding" lub "Can't get here". Zdarza się to w różnych miejscach (zawsze przy mojej wieży - obok muzeum rodów, często pod bankiem Vesper i w środku). Po wylogowaniu, lub zamknięciu gry alt+f4, gdy próbuje się zalogować, to po wyborze postaci w ogóle nie włącza się gra (wisi tylko na szarym ekranie i w tle muzyczka z Ultimy). Postać jednak w grze się pojawia, bo padłem z głodu, kiedy w końcu udało mi się zalogować.  Mam internet radiówkę w Playu, nie zauważyłem jednak aby była to wina netu (kontrolka cały czas się świeci), gra uruchamiana jest na lapku Toshiba Satellite A300 (konkretnej specyfikacji lapka nie pamiętam, ale nie jest zły, procesor dual core, karta ati radeon 3470, 3 gb pamięci operacyjnej). Może komuś zdarzyła się taka sytuacja, bo ja już normalnie nie wiem co robić.

SunFireX

Bardzo dziwny błąd, nie do końca widać co konkretnie jest nie tak, ale mogę ci poradzić proces instalacji po którym powinno wszystko być okej.

Najlepiej gdybyś odinstalował ultimę, w folderze (przykładowo C:\UO) zostaw jedynie folder zawierający Twój desktop (często reszta plików zostaje po odinstalowaniu).
Przed instalacja UO zainstaluj NET Framework 1.1, a następnie .NET Framework 3.5 (ew. także SP1 do tego) - często pomagają w sprawie stabilności samego clienta.
Następnie instalujemy UO, po czym pobierz i odpal DM Loader, najpierw sptachuj clienta, pozniej UO.
Kolejnym krokiem jest pobranie plikow pojedyczno (u mnie wystepowaly problemy z mapa po samym DM Loaderze), pobieraj i wrzucaj do katalogu z UO kolejno:

login, tiledata, vinu i inne niezbędne pliki,
pliki art
pliki statics,
pliki mapy,
verdata,
Client DM 2
ew. jeszcze plupit DM.

Odpal verdatapatcher, a następnie vinu.

U mnie po wykonaniu w/w na viście x64 UO działa stabilnie, nie mam już żadnych problemów z mapą i wieszającym się klientem.

Może pomoże...

+ a i jeszcze jedna informacja, bardzo często błędy z UO powoduje tryb "aero", ładne przenikające okna blokują wyświetlanie informacji na pasku UO i mogą takżę wywoływać crash.

Pietrucha

Dzięki, po powrocie z roboty przetestuję. Mam nadzieję, że coś pomoże..

Duck

Mam podobny blad, tylko bez patchfinding. Po wejsciu w lokacje w ktorej jest duzo przedmiotow gra zacina sie i wisi (jak screenshot), po przelogowaniu przez chwile jest ok i znowu zwis. Mam XP

W moim przypadku wina byla po stronie wi-fi. Na kablu wszystko dziala ok. Zmienilem system z g na b, powlaczalem przekierowanie portu 5003, oraz QoS na maxa dla UO. I pomoglo.
There is no God but Allah, and Mohammed is his messenger.

*click*

Sadi666

Zróbcie formata, zainstalujcie XP albo jakąś modyfikację typu MX 8.1 i nie będzie problemów. Po co się męczycie z tą badziewiarksą Vistą?

^MK

Sadi, otóż moja Vista sprawuje się dobrze. Fakt nic innego mi nie pójdzie x64 bit, w7 nie kupuje, nie mam kasy. Viste x64 mam oryginalną i żyje bardzo wygodnie z nią.

Zależy od komputera, czy jest przystosowany do Visty czy nie

Sadi666

Na większości dzisiejszych kompów, nawet tych średnich, można zainstalować zarówno Vistę, XP jak i 7. Możesz zainstalować Vistę, to XP tak samo. Dla mnie plakietka "designed for..." to pic na wodę. Że niby taki "Designed for Windows Vista" działa lepiej z Vistą niż XPkiem :D?

Tinerot

Mam nadzieję, że nigdy nie dojdzie do sytuacji w której hardware laptopa czy PC będzie przystosowywany do konkretnego OS ;)
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

^MK

bragl

Internet w Playu wiele wyjaśnia. Podejrzewam, że chodzi tu o internet "komórkowy", a nie radiowy. Z doświadczenia wiem, że nie działa to poprawnie u żadnego z operatorów, a akurat Play jest najgorszy pod tym względem. Testowałem ostatnio praktycznie wszystkie opcje u siebie w mieście i mimo, że nadajniki widzę z okna na przylegających budynkach, to:

- internet jest oferowany jako uzupełnienie, bo "po co ma się marnować łącze, jak można jeszcze na nim zarobić"
- najwyższy priorytet mają rozmowy głosowe, więc internet tnie
- Play nie ma swoich nadajników, tylko dzierżawi pasmo, co jeszcze bardziej ich spycha na margines.

Tyle z moich obserwacji.

Sadi666

Cytat: Dam w 2010 10 09, 20:14:42
Sadi, mam 5gb ramu. XP nie idzie

Jak to Ci "nie idzie"? Jakiś błąd wywala czy co? Tylko przy instalacji może coś być, nie ma prawa się nic krzaczyć, jeśli poprawnie ją przeprowadzisz.

Edit: faktycznie Duck, rozpędziłem się :P. Dam, jak coś to PW albo GG :P.

Duck

to nie jest dyskusja "jaki mam komputer"
There is no God but Allah, and Mohammed is his messenger.

*click*

Pietrucha

Dziękuję wszystkim za odzew :), dopiero będę miał okazję posprawdzać, czy któryś ze sposobów podziała. Próbowałem już wyłączać tryb "Aero" ale na razie nie pomogło. Z tego co zdążyłem zauważyć - Duck masz/miałeś podobną sytuację, więc na początek pójdę Twoim tropem - jeżeli się powiedzie to dam znać, a jak nie to... i tak będe grał w Ultimę, zawsze można w koncepcji dopisać narkolepsję, czy nagłe utraty świadomości :P.