Kierunek zmian w podklasach maga

Zaczęty przez Robinton, 2010 11 12, 20:40:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

Robinton

Chciałbym zauważyć, że ostatnio (bazując na PR) w podklasach maga (demonolog, nekro) widzę strasznie dużo klątw wszelakiej maści, które są obecnie must have na pvm. Patrząc na to z perspektywy psionika, który miał bazować na fajnych klątwach wygląda to po prostu kulawo.

Np. moge rzucać klątwe co 1 min, aby mobek tracił więcej many podczas czarowania, a demonolog na to walnie 1 czar mobek nie dość, że instant traci 20% many i hp to jeszcze dostaje klątwy do skili O_o

Ogólnie smutno trochę. Pomijam fakt, że klątwy psio można zdjąć unlockiem, a o nekromanckich czy demonologa nic takiego nie było napisane.

spocik

Moze chodzi rowniez o koszt jednej i drugiej klasy? Psionik nie ma wcale drogich skladnikow. Koszt skoxania? Nie wiem, ale jeszcze pewnie malo kto tak naprawde wie.

Czy to nie jest troche za wczesnie, by oceniac klase, ktora ledwo co weszla i porownywac ja w teorii z reszta klas, ktore zostaly juz porzadnie przetestowane?

Robinton

pisze o ogólnych założeniach, psionik = klątwiarz

porównaj koszt nekro i psio ;) tanie czary? szczególnie np łuska i sól ...

licho

Rob, chodzi o to by odejść od tymczasowego rozwiązania jakim było 5 czarów wspólnych, które były wprwoadzone ponieważ wtedy nie miałem wystarczających mocy skrypterskich do zbalansowania tego, a propozycje graczy sprowadzały się do pomysłów (dosłownie) czarów które można raz dziennie rzucić i dają instant killa.
dlatego wolałem ujednolicić klasy w dmgu i mieć na chwilę spokój żeby ruszyć inne dziedziny na shardzie zamiast ciągle słuchać od pvpowców że wszystko ssie.

Ogólnym założeniem klas magicznych ma być to że nie zadają dmgu wprost i nie są silniejszymi kopiami czarów maga.
Ponieważ forum balansatorów umarło i potrafiono tam przez 3 miesiące kłócić się co jest lepsze recall czy cios tarczą, a my na to czasu nie mamy to wprowadzamy zmiany na podstawie własnych analiz rynku i w razie potrzeby lekko to modyfikujemy.

W przyszłym tygodniu postaramy się jeszcze ruszyć to u szamana.

Psio i wierny po skończeniu tych klas (możliwe że także wampira) zostaną zweryfikowane.
Na 90% w dużej części umiejętności Wiernego zmniejszymy koszty punktów modlitwy, bo wprowadzenie tych punktów nie miało na celu tego żebyście po każdym zabiciu worga lecieli do świątyni.
Od razu powiem że skill ściągający trutę ze wszystkich ma swoje uzasadnienie co do przysżłych rzeczy które wejdą na serwer, wprowadziliśmy go od razu żeby nie dorabiać potem.
Spirytysta wszedł taki jak widać, podejrzewam że w ciągu tygodnia dwóch będziemy wiedzieli gdzie przegieliśmy a gdzie nie.

O Psi się nie bój, będzie dobrze :)
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Robinton

Karcharot

mi jedyne co sie nie podoba, to to ze nie wiadomo kto co i jak(ktory npc daje ktory spell i co chce w zamian)

albo jesli juz chcecie tak "uprzyjemniać" (jesli to komukolwiek zabawę uprzyjemnia, bo mnie tylko jak narazie denerwuje) to przynajmniej to npce powinny stac tak jak pierwszy nauczyciel psionika- niepilnowany przez zadne mocne mobki, a nie w miejscach gdzie sam mag sobie nie poradzi, ale zeby zebrac jakas druzynke to sie juz w sumie nie oplaca isc nawet..

prócz tego malego faktu wszystko gra i buczy.
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

Robinton

akurat to jest właśnie najlepsze w psio było ciekawe, chociaż troszkę za łatwo było zdobyć dane spelle. Natomiast demonolog i trudność nauki + zdobycia zaklęć, a co dopiero regów na nie jest klasą samą w sobie.

Nie podobało mi się u wiernego, wszystko ot tak dane :/

Karcharot

moim zdaniem juz absolutnym minimum ktore powinno byc podane, to % skilla od ktorego mozna uczyc sie nastepnego czaru.
Phoenix
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.

yacu

Cytat: licho w 2010 11 12, 21:09:44

W przyszłym tygodniu postaramy się jeszcze ruszyć to u szamana.

No właśnie... Czy przy okazji macie zamiar zrobić coś z czarem strach? Dziś jest bezużyteczny zupełnie. Propozycji mam 3 i pół.
1. naprawić jego obecne działanie, żeby faktycznie po rzuceniu moby zatrzymywały się, lub odbiegały,
2. zmienić działanie na podobieństwo uspokajania, ale z tą różnicą, że działa tylko na słabe zwierzaki/moby "agresywne" (do poziomu niedźwiedzia grizli). Wtedy można zmienić jego działanie w ten sposób, żeby można go było używać w ruchu,
3. może macie już jakiś sensowny pomysł na ten czar?
4. jeśli nie bierzecie pod uwagę zmian, to go wywalić.

ps. piszę to tutaj, bo szamana cały czas traktuję jak podklasę maga, chociaż zmiany za czasów Corva poszły w innym kierunku.

mae

Strach jest uzyteczny, ale moznaby go poprawic. Moglby dzialac na wszystkie typy mobkow - nieumarle itd. Jakby paralizowal wszystko niezaleznie od sily i bla bla bla, to bedzie lepszy niz zwykly paraliz. Ma moze nieco dluzszy cast, ale konczy sie go w biegu. Wtedy to bylby naprawde fajny czar.

Svennson

Bedzie jęk przez duze "ę", ale miedzyinnymi przez "a to zostawimy dla was" odpuscilem sobie uo, dm. (tak lubie miec POTRZEBNE mi informacje podane jasno i czytelnie)
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

DzikiHL

Sven to musisz być strasznie nieusatysfakcjonowany przez cały dzień, co dzień. Począwszy od płatków kukurydzianych które zjadasz rano, przez gazetę jaką czytasz w czasie pracy aż po wieczorne wiadomości w TV. Wszystko podane niejasno, kłamliwie, nie pełnie.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Karcharot

DzikiHL ale co to ma do rzeczy?

Siadam sobie do gry, ktora z założenia ma sprawiać przyjemność.
Robie takiego psionika.. spoko, odnalazlem nauczyciela, kolejnego i kolejnego i jeszcze paru i teraz koxasz sobie do jakiegostam poziomu i.. nie wiesz czy mozesz juz isc do kolejnego czy nadal bedzie Ci pierdzielil ze nie ma o czym z Toba gadac.

niby nic, mozna isc kolejny raz... ale nie jak taki psionik siedzi w odbycie exodusa i to nie ejst "a pojde sobie" tylko masa kombinowania itd.
i idziesz.. raz idziesz zeby dowiedziec sie czy mozesz sie nauczyc.. mowi Ci z enie..

koxasz jeszcze, mimo ze leci juz jak krew z nosa. idziesz kolejny raz.. nadal nic. koxasz nadal, za 3 razem! oho! juz wiesz ze mozesz sie nauczyc i teraz uwaga uwaga.. co robisz?  musisz szukac jakis skladnikow.  No spoko...  to co robimy dalej? kolekcjonujemy skladniki i... po raz kolejny musimy isc pogrzebac w odbycie exodusa zeby znalezc psionika...

uwierz mi ze to niektorych denerwuje.

Argument ze niektorzy lubia sami szukac?  A prosze bardzo. nawet jesli informacja kto co i jak pojawi sie gdzies ogolnodostepna, to nikt nikogo nie zmusi zeby ja czytac, mozna poszukac sobie samemu skoro ktos lubi.
Natomiast brak takiej informacji dotyka juz wszystkich.
Phoenix
Phoenix

Robinton

Przesadzasz, po 2 pierwszych można się było od razu zorientować, że nowi są co 10%

Svennson

Cytat: DzikiHL w 2010 11 13, 09:58:25
Sven to musisz być strasznie nieusatysfakcjonowany przez cały dzień, co dzień. Począwszy od płatków kukurydzianych które zjadasz rano, przez gazetę jaką czytasz w czasie pracy aż po wieczorne wiadomości w TV. Wszystko podane niejasno, kłamliwie, nie pełnie.

Nie zrozumielismy sie bo odebrales mojego posta jako placz, po prostu podchodze do tego wszysztkiego podobnie jak karcharot opisal. Lubie ultime jednak miedzy innymi brak jasnych opisow, wymagan, odciaga mnie od tej gry. ArenaNet tez w swojego czasu chciala uszczesliwic graczy na sile podczas przejmowania gulidwiki. Jednak skonczylo sie na tym ze AN opisalo na tej stornce bardzo dokladnie kazdy element kampani oraz wszystkich rzeczy znajdujacych sie w grze i dotyczacych pve. Natomiast gracze zrobili nowa bodajze pvx wiki dotycza jedynie pvp ;]

Swoja droga AN jest chyba jedynym producentem ktory trzyma aktualnie "balans" w swoich gierkach. Wiec mysle ze wybralem dobry przyklad
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.