Kilka pytań starego marudy po rocznej przerwie ]:>

Zaczęty przez Ragnall, 2010 12 04, 19:27:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bazyli

dobra.. co innego leczyc takiego moba a co innego prowokowac zeby same sie bily. od tego jest ten skill przeciez. Ty mae podajesz przyklad kiedy gracze wykozystuja mechanike ale samo prowokowanie nia nie jest. przynajmniej wg mnie. bo jesli prowokowanie samo w sobie jest bugiem to po co skill?
CytatQuot capita, tot sensus...

Sul

Mobki już nie ranią innych mobków i swoich przywołańców masówkami, chyba że jest jeszcze tak przy trzęsieniu ale to nie jest problem to poprawić.

Tak samo nie byłoby problemem zablokowanie leczenia summona jakiegoś moba.

Na moje, to problem z prowokacją jest taki, ze moby są po prostu silne, dużo silniejsze od najlepszego tanka i albo jest sytuacja taka jak teraz, że można prowokować tylko te słabsze, co nie daje jakiegoś super efektu, albo bard będzie zamiatał okolicę :)

Od siebie dodam, że bardem da się prowokować smoki, ale trzeba mieć kosmiczne magiki i wychodzi to rzadko :)

DzikiHL

To ja jeszcze dodam do tego sytuację dziwną w Shame kiedy to walczy się ze szczuroczłekiem - szamanem. Ten przyzywa żywiołaka ziemi który też bije. Po chwili w ekran wchodzi inny szczuroczłek i nagle żywiołak zaczyna do niego biec i się z nim naparza. Po kilkunastu sekundach oboje wracają na mnie.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

yacu

Moim zdaniem prowokowanie przywołańca nie jest mechaniką. Prowokacją wszak przejmuje bard nad nim swego rodzaju chwilową kontrolę. Gdyby to była mechanika, to czy zwracanie się przeciwko tamerowi jego pupila nie jest mechaniką ze strony moba?  ;) Mechaniką jest leczenie tegoż, podciąganie innych silnych stworów i ogólnie leczenie stworów. Za to jail jest uzasdniony, ale za udane sprowokowanie przywołańca przeciwko "własnemu panu?" należą się takiemu bardowi gratulacje.  ;D

Diabeł

Sprawę z przywołańcami można rozwiązać w inny sposób. Zamiast prowokować przywołanego moba, prowokacja by go odwoływała.

Sadi666

Ostatnio nawet zabroniono nam prowokować słabszego mobka (bo przecież tylko takie się da) jakim jest Duch Maga, na Kamiennego Smok :D. Jedyna frajda z posiadania Prowokacji zniknęła. To GMi tworzą takie mobki i tak je spawnują oraz tak nagradzają graczy za pomysłowość. Imho Prowokacja to następny skill do zamiany na nową klasę.

licho

Cytat: DzikiHL w 2010 12 06, 16:37:50
1. Bonusy do bojówki od barda mają tendencje do wbijania się na stałe w postać by po chwili spaść, uwalając osobie skille na stałe. Pomaga wtedy GMowski kill danej osoby.
2. Za prowokowanie przywołańców danego moba na tego moba można iść do paki za mechanikę. Za prowokowanie stworów immune na fizyczne na stworki ściśle bijące fizycznie też.
3. Leczenie barda (lub też inny buff) odkrywa wszystkich ukrytych w około, przyjaciół też, niezależnie od tego czy są dodani do przyjaciół czy nie.

najpierw sorki za przerobienie cytatu, tak było mi łatwiej odpowiedzieć.

1. niestety ten bug znamy i wielu połamało sobie palce próbując go naprawić, nie wiem czy się uda. Gdyby dało się naprawić to byśmy chętnie wykorzystali system nakładania się blessów, niestety sporo moich pomysłów które dają takie bonusy odbija się od tarczy skrypterów na której jest napisane :" będzie bugowało jak u barda."
Jak się uda to kiedyś to w końcu naprawimy.

3. sprawdzimy i poprawimy.

2. Ja rozumiem problem ale rozwiązywanie tego w taki sposób jak proponujecie to dla mnie jest tylko odsuwanie go i kręcenie się za własnym ogonem.
Mam pomysł ciut inny.
Jeszcze nie konsultowałem tego z Mae, ale to wam go dam do przedyskutowania, mi wydaje się że rozwiąże wasze problemy a i mi się przyda bo rozwiąże dla mnie dwie ważne kwiestie.

Zmienimy ciut skill Prowokacja.
działałby w taki sposób.
a) sprowokować można każdego moba na tym shardzie.
b) wartości provoke odpowiadają szansie, więc na najsilniejsze moby szansa by była gdzies na poziomie 80%
c) skill sprawdza czy udało nam się sprowokować w momencie odpalenia skilla.
d) prowokacja działa natychmiast i zmienia cel u moba.
e) moby mozna sprowokować do atakowania tylko człowieka (bo są mądre itd :) )
f) prowokacji można użyć raz na 10sekund (czyli jak większość innych skilli)

Co by to dało:
Pozwoliłoby nam puścić dmg dealerów do gry, magowie i fizyczni zadający obrażenia z boku czasem powodują przerzucenie się moba.
W momencie gdy mob zmienia cel bard szybko odpala prowokacje wskazuje moba i jako cel daje znowu TANKA.
Więc w taki sposób bard też już nie jest postacią która na pvm odpala makro i idzie do kina bo nic więcej nie ma do roboty, musi ciągle uważać na to by Exo który zmienił cel wrócił do Tanka zamiast wybić wszystkich magów.

Drugą rzeczą którą bym chętnie zmienił u barda to granie pieśni.
Bard wskazuje melodię którą gra i ta melodia leci w kółko aż do momentu gdy bard da inną piosenkę lub użyje skilla.
W ten sposób bard bedzie grał jedną melodię jednocześnie i będzie musiał sterować melodiami zależnie od potrzeb drużyny.
Ale to jest do przemyslenia, muszę sobie barda zrobić i potestować.

Skupcie się na tej prowokacji czy takie rozwiązanie by wam pasowało.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Diabeł

Prowokacja na ludzki cel = hell yeah! Jak to wpłynie na kox skilla?

DzikiHL

Coś jak Hunter z WoWa. Rozwiązanie odpowiednio zagrane mocno zwiększy dps na pvm. Magowie dostaną swoje kochane corp pory częsciej a nie tylko wymanianie odwoływanie i leczenie. Mniej więcej co 10 sekund każdy z nich będzie mógł rzucić jednego i po tym bard od razu prowokuje aby mobek wrócił na tanka. Brzmi fajnie ale

Bard nie widzi czy mobek się przerzucił chyba że:
- Dostaje ta osoba czarem w twarz
- Mobek się obróci (a niekoniecznie)
- Mobek zacznie biec w innym kierunku (a często to same z siebie robią kiedy tank z nimi biega, zaczynają latać po okolicy i w końcu wracają na tanka lub inny najbliższy cel)

Potrzeba by była zatem choćby emota nad głową mobka w stylu "spogląda na Imie_Nazwisko_postaci" która oznaczałaby zmianę rzeczywistą celu.
A może wystarczy szybka reakcja na TSie czy Ventrilo? Nie wiem, czasem pewno tak

Kolejny problem to to, że jeśli gracze będą mogli tak się bawić czarami to mobek będzie się więcej ruszał. Tu zaczyna się problem z osobami malee dps jak skryto, lik czy woj, bm i inni. Oni przez moment mogą dostawać w twarz i jeśli nie zauważą szybciej reakcji mobka to popadają.

Innymi słowy walki staną się może szybsze i ciekawsze dla magów ale trudniejsze i bardziej szalone
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Diabeł

Trudniejsze? Śmiem wątpić. Dobrze zgrana ekipa będzie jeszcze szybciej sobie radziła.

yacu

Dobre, ale faktycznie z koksem skila jest problem, bo:
- bard na wyższym poziomie skila nie poradzi sobie, jesli bedzie musial prowokowac na siebie,
- bard musial by brac za kazdym razem wojaka by prowokowac na niego, a to raczej niewykonalne.
Chyba, ze ekipa zgodzi sie na koks skila poprzez granie piesni negatywnych! I to bylo by dobre rozwiazanie odnosnie treningu.
Druga sprawa to dzialanie piesni negatywnych...

licho

Wtedy dalibyśmy gainy nawet jak nie uda się wam sprowokować.
Bierzecie barda nooba na PZtkę i przez godzinę sobie koksa prowokację.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

yacu

PZ-ka lubi wciagac nosem mlodych bardow, ktorzy spiewaja jej dziwne melodie. Wrzeszczy przy tym paskudnie, a taki bard ma czuly sluch i to boli. No chyba, ze PZ-ka nie bedzie zwracala uwagi na niesmiale proby pokazywania jezyka.  ;)

BeLikeBird

Cytat: licho w 2010 12 07, 14:37:56
Zmienimy ciut skill Prowokacja.
działałby w taki sposób.
a) sprowokować można każdego moba na tym shardzie.
b) wartości provoke odpowiadają szansie, więc na najsilniejsze moby szansa by była gdzies na poziomie 80%
c) skill sprawdza czy udało nam się sprowokować w momencie odpalenia skilla.
d) prowokacja działa natychmiast i zmienia cel u moba.
e) moby mozna sprowokować do atakowania tylko człowieka (bo są mądre itd :) )
f) prowokacji można użyć raz na 10sekund (czyli jak większość innych skilli)
Tak samo działa uspokajanie.
Uspokajamy MOBa. Podczas trwania "uspokojony muzyką", MOB zaatakuje pierwszą osobę która wykona na niego atak.

Cytat: licho w 2010 12 07, 14:37:56
Drugą rzeczą którą bym chętnie zmienił u barda to granie pieśni.
Bard wskazuje melodię którą gra i ta melodia leci w kółko aż do momentu gdy bard da inną piosenkę lub użyje skilla.
W ten sposób bard bedzie grał jedną melodię jednocześnie i będzie musiał sterować melodiami zależnie od potrzeb drużyny.
Ale to jest do przemyslenia, muszę sobie barda zrobić i potestować.
Granie pieśni obecnie działa dobrze! Proszę nie ruszać! :(

Sun

Przy uzyciu prowokacji, zostanie wprowadzony jakis limit czasowy, do sprowokowania spowrotem na tanka ?
Przykladowo idziemy na smoka + kilku bardow.
Jeden zaczyna juz prowokowac smoka , aby przy udanej probie trzymac celownik spowrotem na tanka, oczywiscie w celu uzycia go w czasie kiedy ten mobek przerzuci sie na kogos innego.