Nowe stolarstwo?

Zaczęty przez Karcharot, 2010 12 30, 09:32:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Karcharot

Szybkie pytanie.
Kiedy ekipa planuje wprowadzic nowy system expow do stolarstwa?

(denerwuje nieco to ze raz na expa potrzeba 7 prób średnio a raz 25.. )
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

bzikibzika

Moim zdaniem caly urok w crafterskich skillach to losowa szansa na wytworzenie expa. Szkoda, ze to zostalo pozmieniane  :-[
Jednak jeżeli już wiekszosc skilli ma nowy system rowniez jestem za wprowadzeniem go dla stolarza, alchemika? i skryby?
Tylko pytanie co z Zywym drewnem i jak zostanie zastapione wyrabianie expow z tego materialu

Prorokpl

O ile będą jakieś zmiany. Z logicznego punktu widzenia w innych rzemiosłach jak krawiec czy kowal tam potrzeba kilka przeszyć lub przekuć. Problem polega na tym, że u nich materiały można łączyć. Krawiec doszyje skórę, a kowal rudę dokuje na kowadle i się zespoli. Drewno jest takim materiałem które nie da się poprostu połączyć tak łatwo, no chyba że gwoździami. Ale nie wyobrażam sobie sytuacji np z kijkami, jak zrobić wyjątkowy? Przecież nie przerobimy kilka razy tego drewna, no poprostu nie możliwe fizycznie, chyba, że nie dbacie w ogóle o realizm tylko o to "żeby każdy miał to samo" a wtedy niestety poziom gry znów spada.

Karcharot

a co ma byc z zywym drewnem?  nie rozumiem czemu maja go dotyczyc inne zasady. styknie ze pozyskiwanie ejst wiele trudniejsze.

Z logicznego punktu widzenia przed zabandażowaniem ran powinieneś sciagnac zbroje a po zabandazowaniu odczekac pare tygodni az te rany zadane pazurem smoka wiekszym od Ciebie  sie zagoja. :)

jeszcze cos odnosnie logiki?:)
Phoenix
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.

Prorokpl

Mówimy o leczeniu czy rzemiośle?

Żywe drewno to osobny temat bo kiedyś w końcu chyba coś z tym zrobią.

Bazyli

Prorokpl...

nie masz zielonego pojecia o stolarce chyba i o tym co i jak sie robi z drewna... wiesz ze gwozdzie zaczeto stosowac dopiero w XV wieku? Slyszales kiedys np o intarsji albo o markietażu?
CytatQuot capita, tot sensus...

Fozomat

To może tak:

najpierw "strugasz" dany przedmiot, aby zrobić wyjątkowej jakości to musisz przysiąść i wypolerować go, pousuwać niedopracowania. I to są owe "przekucia/przeszycia". A że to świat magii to w czasie jaki poświęcasz na dopracowanie przedmiotu, chochliki kradną Ci trochę drewna :)

bzikibzika

re. up.
Skoro wg Ciebie nie klimatyczne jest laczenie drwena - wytlumacz, jak w obecnej chwili stolarz tworzy 1 (slownie jeden przedmiot) z x-ilosci klod. W przypadku mebli jakos jeszcze mozna to zrozumiec,ze sklada krzeslo/lozko itd z czesci. Ale jak laczy klody/deski ze robi z nich prosty kij, laske, wedke czy gitare?

alternatywnie mozna 8-krotnie zwiekszyc czas wytwarzania itemu oraz ilosc materialu jaka potrzeba na jego wykonanie.
Tylko to raczej zle wplynie na cwiczenie umiejetnosci.

Karcharot

CytatMówimy o leczeniu czy rzemiośle?
Mowimy o logice ktorej doszukujesz sie w swiecie fantasy kierujac sie logika z zycia realnego.

Nic nie zmieniac, nic nie kombinowac. dac ta 7 czy tam 8 prob na expa(nie wiem ile jest w innych rzemioslach) i tyle.

No i nie ejst ot dyskusja na temat co i jak.

Jedno proste pytanie padlo- kiedy?
Phoenix
Phoenix

Prorokpl

Wybaczcie w takim razie, że nie jestem stolarzem w prawdziwym świecie. Zaraz rzucę studia i pójdę na stolarza żeby się podszkolić. Wtedy wam odpowiem.

Diabeł

Proroku, widziałeś kiedyś jak produkuje się zbroję płytową? To się robi z jednolitego dużego kawałka blachy. Miecz kuje się z jednego kawałka metalu (z małymi wyjątkami ;) ). Spójrz na swoją bluze z ilu kawałków materiału jest wykonana. Mogę się założyć że z jednego. Bo jak zaczniesz coś doszywać do niej, to będzie wyglądała nie wyjątkowo, a badziewnie, jak każde ubranie z łatami. Więc zamiast piprzyć o tym że u stolarza coś takiego jest bez sensu, to pomyśl ze dwa razy.

zethaiks

nie marudz na 150 ksiag runicznych 3 wyszly mi expowe :P a koszt duzo drozszy niz drewienek :P

Karcharot

Phoenix
Phoenix

DzikiHL

Odpowiedzi może być kilka:
1. Jak Sul wróci
2. Jak skończą pisać inne rzeczy jakie mają w kolejce
3. Jak jakiś skrypter spojrzy w to co napisał Sul i zrobi to samo dla reszty
4. Wkrótce
5. Nie prędko
6. Po księstwach

Wiem że pytanie było do ekipy ale mimo to napisałem. Nie powinieneś się tak przejmować, jestem pewien że ekipa o tym pamięta szczególnie że wprowadziła połowę i nie skończyła :)
Jak masz zamiar robić duże zapasy to chyba najlepiej poczekać na spokojnie :P
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Zywol

"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)