ogolne kox info / info o gainach

Zaczęty przez Aion, 2010 12 07, 17:55:48

Poprzedni wątek - Następny wątek

AsYlum

Mnie to obojętne dopóki co 15 minut nie dostaję priva z pytaniem dlaczego mój gain na poziomie 7x.. spóźnił się o całe 10 sekund :P
<uninitialized object>

Savic

"Mialem najwyzej co 2.5-3h rozsadnego bicia tasakiem mobow" - to chyba te tasaki sa zbugowane...

tomerro

Ragnall. Nie wiem czy jeszcze rozrozniasz gre rpg od wydzialu informatyki na politechnice.
Tu się odgrywa a nie oblicza co do miejsca po przecinku z wysunietym jezykiem oraz kalkulatorem w reku.
Widze ze wiedze techniczna na temat uo masz potezna, zatem coz ci stoi na przeszkodzie postawic wlasny serwer gdzie tobie i kazdemu zaproszonemu po kazdej akcji wykonanej wyskoczy przesliczne systeminfo o przykladowej tresci.. "Gain skilla nastapi za xx czynnosci, twoje statystyki wzrosly o xx punktow, zjesc mozesz za 45.01 sekundy".
Bardzo mile wspominam czasy gdy ktos oceniajac mnie anatomia stwierdzil ze byc moze dam rade pokonac jakiegos mobka.
Dopuszczajac otwartosc mechaniki dla graczy niweluje sie bardzo wazny czynnik, ba nawet najwazniejszy.
Chodzi mi o samodzielne odkrywanie technicznych mankamentow.
Nie ma nic bardziej zadowalajacego niz np: odkrycie ze na progu 70 kowala swietnie i tanio leci skill na karczkach.
Lub tez dowiedziec sie na wlasnej skorze ze na smoka nie wystarczy wziac tylko 50 bandazy.
Kox poradniki psuja te aure tajemniczosci i dzieki nim gracze zamiast grac i sie bawic slecza nad kalkulatorami oraz skryptami do izi, w grze milcza i wykonuja suche, pozbawione zycia monotonne petle skryptow.
Obserwujac z dalsza pojedynki pvp doszedlem do wniosku ze ja sam nawalilbym wielu tym co to maja na koncie xxx fragow.
Przyczyna jest prosta, ludzie nie umieja grac recznie, wszystko za nich robia skrypty.
Czy nazwalbys to grą?
Bo ja nie.
<Madderdin> te arabusy wszędzie się wpieprzzają
<Madderdin> dawno krucjaty nie widzieli

Diabeł

Zaprawdę powiadam ci, że w RPG cyferki są cholernie ważne. Spójrz na kartę postaci dowolnego systemu ;P .

Malak

I weź pod uwagę, że w każdym RPG jest dział dla MG, do którego gracz nie ma dostępu. W kilku rpg, z którymi się spotkałem (np.: Warhammer) jest wyraźnie napisane, które rozdziały są dla gracza, a które nie. Z tego co pamiętam cały dział walka jest dla MG.

Diabeł

Wierz lub nie, każdy ma dostęp do podstawowych zasad. Nikogo to nie krzywdzi. Jawność mechaniki tylko umili grę tym, którzy chcą maksymalizować swoje możliwości.

tomerro

Wazne, ale dla tych co ustalaja mechanike.
Dla graczy liczy sie efekt koncowy a poszczegolnych etapow dzialania oskryptu nie powinni znac.
Lubisz jak ci ktos poda wynik meczu na ktorego powtorke pedzisz z pracy na zlamanie karku?
Albo jak ci ktos opowie zakonczenie ksiazki/filmu gdy ty miales smak wlasnie przeczytac/obejrzec?
Inne gry moga sobie posiadac kalkulatory.
Gra rpg nie jest slash 'n hack ktory to usilnie probuja wprowadzic swoimi kampaniami na forum rozni osobnicy mylacy podstawowe pojecia.
Zawsze jestem przyjacielem wszelkich zmian umilajacych rozgrywke poprzez podnoszenie poprzeczki.
Poza oczywiscie zmianami na rzecz udogodnienia jednej grupie kosztem innych grup. (Patrz temat o masowkach).
Takim smaczkiem bylo np: napotkanie snieznej smoczycy na lodowce zamiast snieznego smoka.
Efektem bylo ponad 3 godzinne sprawdzanie sil, kombinacji czarow, kilkukrotne zbieranie sie ze smiechem po bledzie i satysfakcja po odbiciu sie calkowitym bez strat.
Popatrz sam, 3 godziny zajela zabawa z jednym mobem dwom osobom.
A dzieki czemu?
Dzieki nieznajomosci cyferek dwie osoby swietnie sie bawily taki kawal czasu.
Po takiej dawce emocji az sie chce wyslac przelew na konto dziedzictwa z adnotacja "Robcie chlopaki wiecej takich smaczkow - pozdrawiam".
Nie zarabiam wiele ale chetnie oddalbym pol wyplaty za wpis do regulaminu o tresci "Mechanika jest niejawna dla graczy"

Diabeł

Dobra, nie dyskutuje z tobą, bo jeszcze sprowadzisz mnie do swojego dna i wygrasz doświadczeniem.

Jawna mechanika w niczym cię nie udupi, nie będziesz przecież musiał jej znać, będziesz mógł dalej się bawić na swój sposób.

Malak

Myślę, że gdybym wiedział za ile mam gaina, to czas by mi się dłużył. A tak otwieram karte patrze 40... 50... 60... ale to szybko idzie!
Retail UO jest grą, w której są obliczone czasy gainów dmg itd., ale to różni retail od DM - DM to shard z założenia RPG (świadczy o tym mechanika POLa), gdzie gracz celowo nie wie co, gdzie, kiedy i jak. W praktyce w systemach RPG kontrolę nad mechaniką powinien mieć tylko MG, ale przeszkadzałoby to w rogrywce, a gracza pozbawiło jedynej rzeczy łączącej go z postacią (karty postaci), co byłoby dlań dużym ciosem :)

Poza tym ukrycie mechaniki jest też dobrym sposobem, aby zablokować wprowadzanie do gry potocznych określeń typu exp, ar, dmg. Każdy kto grał na RunUO (chociażby shardzie RPG) wie o czym mówię. Tam wygląda to tak: "Hmm... Mam 100 dexa, 100 ar i 18-24 dmg. To jest chyba za mało. Obliczyłem mu hp, dmg i szanse trafienia. Żeby go poskładać muszę zwiększyć dmg!", a na DM wygląda tak jak powinno wyglądać: "Hmm... Smok mnie poskładał. Ale może jeżeli wyćwiczę dodatkowo taktykę, zdobędę zbroję z lepszej rudy i ten wielki topór, to może mi się uda?"

tomerro

Z dna to ty nadajesz.
Przeciez nie ma nic nizszego niz pieklo ktorego mienisz sie byc przedstawicielem :P
Popatrz na problem chocby z kata tamera czy tez zielarza.
Dzieki dostepnosci mechaniki niektore cwaniaki z zegarkiem w reku teleportuja sie na miejsce by oswoic/zebrac a innym gowno zostaje.
Czyste izraelskie pedalstwo i ruchanie w tyly.
Wez ty sie moze podlecz nieco psychicznie bo skaczesz do mnie co temat w ktorym sie udzielam.
Nie wiem czy to forma podrywu wiec uprzedzam ze jestem hetero. :P

Snibril666

Od Izraela prosze mi sie odpitolic.

Diabeł

Malak - muszę cię rozczarować, ale nie w każdym RPG istnieje rola MG. To raz. Po drugie - to nie mechanika shardu a jego regulamin zakazuje używania takich słów jak exp, dex czy ar. Tyle że poza grą i tak wszyscy sobie te wartości przekazują... Większość ludzi na tym serwerze nie odgrywa, ich interesuje pvp i naparzanka. Ja odgrywam, ale chce też mieć przyjemność z gry. Z tego co mam wiedzę maksymalizuje, ale pełny obraz dał by mi większą radochę :> .

mae

Malak

Jakoś na shardach Run, gdzie widzisz wszystko nie czułem tego klimatu co tutaj. Ale może to tylko ja :P

Diabeł

A jakie miałeś nastawienie GMów? Poza tym, gdyby DM tylko mogło, to przeszło by na RunUO. Tyle że wszyscy doskonale wiemy, że nikt nie przepisze naszego oskryptu ;P