Tamer a 'Tabowanie'

Zaczęty przez DragoN, 2011 02 02, 14:58:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

DragoN

Jakiś czas temu w czasie koxu oswajania ( chociaż sytuacja tyczy się też innych rzeczy ) borykałem się z problemem takim jak: Czas zabicia agresywnego mooba tamowalnego < Czas procesu oswojenia. Co często kończyło się zabiciem moobka, zamiast oswojeniem go. I usłyszałem ciekawą informację od jakiegoś tam tamera ...
"Tabuj moobki nie będą padały" ( tabowanie - naciskanie 'tab' co chwilę zmieniając status bojowy postaci i resetując odliczanie od ciosu, co powoduje nie atakowanie )
Słyszałem o takim samym sposobie koxania obrony i leczenia ( nic więcej chyba nie przychodzi mi do głowy ).
Szczerze powiedziawszy bałem się tego używać, z obawy przed 'wykorzystywaniem mechaniki' ale ciekawi mnie jak jest naprawdę, bo sporo osób mówi, że tak wolno ...

Pytanie:
Czy wolno TABować czy jest to mechanika ?
Cytat: Mekmar w 2010 11 30, 14:39:41
Cytat: Lindi w 2010 11 30, 13:19:47
Dziewczyną się zajmij a nie UO :<
Dziewczyna nie order, nie ucieknie.

DzikiHL

Nie rozumiem dlaczego tabowanie dla potrzeby tamowania miałoby być zabronione. Niektóre stwory znajdujące się w progach koxu tamera są w stanie paść od 2 hitów zanim wierszyk dojedzie do połowy. Zapewne można by używać słabej broni jednak nie zawsze jest to możliwe.

Co do koxania uzdro i obrony brzmi to już jak mechaniczne ułatwienie sobie koxania skilla, choć słyszałem o jeszcze lepszym i szybszym sposobie. Wg mnie ekipanci powinni zwracać na to uwagę podczas skakania po graczach.
Nie jestem jednak w ekipie i wyrażam tylko swoje zdanie
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

yacu

Jako że jestem klasycznym nie-koksem czytywałem poradniki pisane przez graczy. W większości pisali o 'rozsądnym' wykorzystywaniu TAB, tak by się gm nie przyczepił. Znam też wielu graczy, którzy w ten sposób koksali zarówno obronę jak i leczenie. Ale nie słyszałem, żeby któryś z nich poniósł tego konsekwencje.

Felixor

z tego co mi wiadomo juz mozna przedluzac walke z moobem wlasnie przez wciskanie Tab ;). Jakis czas temu zostalo to usuniete z zakazow :)
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Gucio

Jasne że tak można... to jak Ty oswajałeś osty i konie? Bo ja zawsze TABEM ;d

mae

Tapping wara jest dozwolony nie tylko w przypadku koxu oswajania, ale takze w przypadku koxu uzdrawiania czy innych umiejetnosci. Wynika to ze znikniecia z regulaminu punktu zabraniajacego sparingu, sztucznego przedluzania walki.

vanil

Są lepsze sposoby koksania uzdr i obrony ^^

Yogy89

Diabeł

Podczas koxu resa na ściankach (znaczy akurat to odnośnie uzdro :P)

Raaban

To akurat średnio jak sie koxa na sobie :) Lepiej koxać na kimś jak dostaje bojowe czary lepsze gainy na kimś są ;)

licho

można.
Jeśli się mylę to porządkowi mnie zweryfikują.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.