Pytanie o bezpodstawne PK

Zaczęty przez zethaiks, 2011 03 02, 17:17:15

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tinerot

Najlepiej na to pytanie odpowie Ci GM który sprawę zna i ją badał - ja znam tą o której mowa teraz z kilku źródeł (również własnego - byłem minutę po zdarzeniu), o tamtej nawet nie słyszałem.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

zethaiks

zapytalem w sprawie 1 - bezpodstawne pk
w sprawie 2 - tej "za loa" tak pk zgodne z klimatem - taka dostalem odpowiedz
po 3 zgloszeniu kiedy zabil mnie jakis wilkolak bez zadnego slowa emota ani nic - dostalem odpowiedz :koxaj sobie :od innego tym razem gm'a

wiec dlaczego 1 sytuacja jest bezpodstawna i jail
a druga byla klimatyczna wielce i podstawne pk - i nie jail - "za loa"
o 3 nie wspomne bo nie o tym temat :P chociaz jaila tez nie bylo ;P

Cytat: Tinerot w 2011 03 02, 18:30:05
Najlepiej na to pytanie odpowie Ci GM który sprawę zna i ją badał - ja znam tą o której mowa teraz z kilku źródeł (również własnego - byłem minutę po zdarzeniu), o tamtej nawet nie słyszałem.

dostalem odpowiedz od gm'a i nie pytalem dalej drugiego czy trzeciego... pytam poprostu czym sie rozni jedno od drugiego.
Bo mozna podpiac oba pod to samo ale nie rozbierznie.

No ale wracamy do tematu ;) Mi sie wydaje ze to byl powod do zabicia tego mlodego.

tomerro

Ale trzymajmy sie Panowie tematu.
Na razie po kilku postach nieco sie rozmydlil.
<Madderdin> te arabusy wszędzie się wpieprzzają
<Madderdin> dawno krucjaty nie widzieli

bzikibzika

Ta sprawa chyba niedokonca ma dotyczyc decyzji GMa jaka podjal bo to nie jest o tym temat. Tylko o slusznej "slusznosci" PK. Jak gracze maja dobierac powody, domniemania itd

Chociaz z drugiej strony wracajac do GM mogl zareagowac tak samo jak Gracz pvp o ktorym mowa.
Gm - dostaje zgloszenie o nieklimatyczne PK - sprawdz, zgadza sie, padl noob - .jail bez dluzszego badania sprawy.
Gracz pvp - godzina pozna (00:00 conajmniej) wielkie pvp, wrog ucieka na oparach zycia i nagle wchodzi w portal przy ktorym stoi [mlody] jebut mlodego, na pewno to on postawil portal i pomogl uciec wrogowi - reakacja bez wiekszego zastanowienia.
(obie te sytuacje mozna bylo na spokojnie sobie wyjasnic. Pierwsza w grze, druga z GMem na priv ale na pewno poza forum nie robiac balaganu)

^MK

Tin, ale nie można na ślepo bronić młodego. Robi się pedalstwo. Pamiętam, że kiedyś takich gadek nie było, i jak kogoś się zachaczyło koło minoc to nikt na forum nie płakał, i nie było o tym gadki

GOB

moze nic nie wniose do tematu

ale chcialbym wyrazic swa odraze do tego typu tematow

-nic nie daja
-niczego sie stad i tak nie dowiesz
-generuja pierdylion stron spamu
-podnosza cisnienie tetnicze
-powoduja smierc badz stale kalectwo

edit: i moje osobiste odczucie do tematu, zalozycielem tematu jest pewno tem [mlody] second ktory pomagal kumplom firsta swojego i szuka usprawiedliwienia dla siebie badz kary dla nieprzyjaciol kolegow/firsta

takim secondom/thitrdom GMi powinni na stale przyczepiac metke PvP
bleeee

zethaiks

i tu sie mylisz. bo nie jestem poprostu dowiuedzialem sie o sytuacji i zobaczylem podobienstwo do mojej z przed 3 miesiecy oraz rozne potraktowanie obu spraw .

ignaś

Co Cie Tinuś podkusilo pisac tego pierwszego posta?  :P
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

Tinerot

To forum, tylko w innym miejscu ;) Chwilowe wahanie kontroli nad wypowiedzią, poprawię się.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

zethaiks

Nie nam oceniac oczywiscie czy jail sluszny czy nie w tym wypadku. Nie do nas nalezy wykonanie kary tylko do gm.
Ale sadze (moje zdanie) ze skoro inni za to nie siedzieli dlaczego w tym wypadku bylo jednak inaczej. wedlug mnie sluszne pk. po czesci uzasadnione. Ale jak dopuszczone sa w wypadkach gdzie agresor nawet slowa nie powie to dlaczego tutaj inaczej ? nie jestesmy wrozkami zeby wiedziec czy jego czy nie portal. Lecz padlo podejzenie i kill na tym powinno sie zakonczyc...
A nie na jailu i teraz pisaniu na forum doszukiwaniu sie sprawiedliwosci... Bo chyba jednak jej nie osiagniemy ;/

Pollack

Sytuacja moze i dwuznaczna - ale akurat w takim wypadku nie nazwalbym tego bezpodstawnym PK - jednakze z uwarunkowaniem...

Goniac i widzac taka sytuacje podstawe masz raczej jasna - interpretacja z Twojej strony jest taka ze pomogl mu uciec - Twoja postac prawdy sie juz nie dowie - bo Mlody moze po prostu zelgac. Poza tym nikt nie ma obowiazku byc detektywem - ma obowiazek odgrywac.

I teraz - gdyby to zle postacie (ex. Chaos) gonily i wpadly na takiego mlodego - to nieklimatycznie byloby gdyby go nie zabili.
Gdyby to natomiast ta bardziej prawa strona scigala zloczynce - to juz sprawa nie jest taka jednostronna - bo ile moglibyscie (powod wyzej - domysl) to chyba nie do konca by wam to pasowalo to koncepcji postaci. W koncu Ci dobrzy maja cos takiego jak sumienie? Nie maja? A powinni...:)

A Mlody - a najlepszym wypadku to sekond ktory dostalby za swoje - w najgorszym - mial pecha znalazl sie w bardzo niesprzyjajacych okolicznosciach. W koncu padl raz (tak?) - nikt sie nad nim nie znecal, nie sciagal po uzdrowicielach ani nie zapisywal od razu na czarnej liscie graczy pvp... Single kill to akurat imho nie jest PK. Tym bardziej ze powod byl - nawet jesli nie byl prawdziwy - to nie mogliscie tego wiedziec, bo niby skad?

Mntr

Cytat: Pollack w 2011 03 02, 22:38:42
I teraz - gdyby to zle postacie (ex. Chaos) gonily i wpadly na takiego mlodego - to nieklimatycznie byloby gdyby go nie zabili.

+ za to.

Ponadto... Jestem "młodym" graczem i jakoś słabo mi to wszystko wygląda co czytam. Mam rozumieć, że jeżeli znajdę się w sytuacji gdzie spotkam 3/4 osoby dajmy na to z chaosu w okolicznościach gdzie będą mieli problem ze znalezieniem powodu aby mnie zabić, to mam rozumieć że jestem nietykalny ? Bo mam dopisek "Młody" ? Ahh kipi klimatem ...

Skoro osoba wychodzi z miasta to powinna liczyć się z tym, że może spotkać "złych" ludzi na swojej drodze i może ewentualnie zginąć. Całe to "nieklimatyczne pk" jest po prostu niesmaczne. Cały ten płacz "zabili mnie bez powodu a do tego jestem młody!" ... ffs i co ? Masz tylko 1 życie czy jak ? O_o

zethaiks

Pollack no moze i dwuznaczna ale czy odrazu jail bez wyjasnien bez wytlumaczenia ? sadze ze dalo rade z palcem w nosie bez jaila sie obejsc do tego jeszcze na 96

Akurat tego mlodego zabil red ktory odgrywa zla postac i to bardzo dlugo juz. On i jego rod.
Wiec w takim wypadku pytam jasno. Za co jail ? Bo znowu trzeba sie teraz zastanawiac na powaznie jaki powod wybrac do zabicia i trzeba miec naprawde mocne argumenty. Bo mlody sobie napisze do gm'a i znowu beda jaile. Raz tak raz nie.

spocik

Krotko i na temat co do pierwszego posta:

Takie PK jest wytlumaczone, o ile gosc wbiegl w Twoj portal. Oczywiscie opcje sa dwie, tak samo prawdopodobne:

50%, ze mu nie pomagales
50%, ze mu pomagales

Z perspektywy Twojego oprawcy rzecz jasna. I teraz moja rada brzmi: jezeli cos zdarza sie rzadko, raz na jakis czas, nie jest to nagminne i wykorzystywane przez graczy przy kazdej okazji - warto odpuscic.

Wiem, ze utrata sprzetu boli, ale nie sugerowalbym sie jednorazowym nieporozumieniem.

zethaiks

Ja nie mialem z tym nic wspolnego. Kolega poprostu nie chcial zakladac tematu bo wie ze kazdy taki zalozony temat jest zaraz obracany przciwko.
Wiec jasne 50/50
wiec gm'mi wiedza o jakiego jaila chodzi prosilbym o porozmawianie z osoba a nie odsylanie na forum badz wypuszczenie niewinnie posadzonej osoby