Wiedza o Broni VS Kowalstwo

Zaczęty przez Girion, 2011 04 18, 21:58:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

Girion

Jakie dokładnie zależności do kowalstwa ma Wiedza o Broni oprocz kucia expów?
Czy WoB wpływa na wychodzenie przedmiotów czy tylko na ich jakość?

kwiatek

lpd

Nie majac 100% wiedzy o broni bedziesz niszczyl rude w przekuciach np klaty puszki i paru broni 2h (bez magika). Dodatkowo jesli 90% wiedzy o broni (moze odrobine mniej) nie bedziesz mogl wykuc miecza polksiezycowego. Nie wiem czy majac mniej niz 100% WOB i uzycie pozadnego magika pozwala na kucie tych najlepszych jakosci.

Svennson

Ogolnie wob i kowalstwo jest chyba tym zestawem skilli ktory zostal pomiety przy laczeniu (krawiec,tkacz) :) ale sie nie wypowiadam
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

AsYlum

Cytat: Svennson w 2011 04 19, 01:15:41
Ogolnie wob i kowalstwo jest chyba tym zestawem skilli ktory zostal pomiety przy laczeniu (krawiec,tkacz) :) ale sie nie wypowiadam

Należy dodać, że zostały pominięte celowo, a nie przez niedopatrzenie. ;)
<uninitialized object>

kwiatek

chodzi bardziej o kox kowalstwa, czy wob ma wpływ na to czy wyjdzie przedmiot podczas kucia

Gofer

ma - bez wiedzy z tego co pamiętam nie da się kuć
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

spocik

Kowalstwo wplywa glownie na mozliwosc kucia z coraz lepszych rud - z tego co wiem, WOB nie ma tu nic do rzeczy, nie mam 100% pewnosci.

WOB natomiast odpowiada za sama szanse wykonania przedmiotu.

Do wykonania przedmiotow lepszej jakosci potrzeba - z tego, co wiem - magikow do obu skilli - nie sprawdzalem dawno.

O ile sie nie myle, klaty plytowe mozemy nadal "palic" majac 100 kowalstwa i WOB.

Info moze byc troche przedawnione, sugeruje sprawdzic samodzielnie.

vorth

Z tego co mi wiadomo, zadnych znaczacych zmian w zaleznosci kowalki od wob nie bylo, woba nigdy na gm nie mialem, nawet na 9x nie mialem, a klaty expowe spokojnie sie zawsze kulo.

Arg

Cytat: vorth w 2011 04 19, 09:08:52

O ile sie nie myle, klaty plytowe mozemy nadal "palic" majac 100 kowalstwa i WOB.

Bywa, nawet kując z mytha.
"Kto wespół ze mną krew przeleje, ten mi bratem"

Girion

Generalnie chodziło mi o to czy mając gm WoB będę mógł szybciej (skuteczniej) koxać kowalkę.
Dostałem odpowiedź że WoB wpływa na wychodzenie przedmiotów, czyli mając WoB'a będzie mniej niszczyć rudy i skuteczniej wytapiać (przetapiać) ?
Nie wiem też czy rodzaj rudy z jakiej kuje ma wpływ na szybkość gaina?

MojoJojo

Zeby kuc niespotykane musisz miec wob plus magol.

Wiec wob wplywa na jakosc a nie na szanse udania sie .
"Daj człowiekowi rybę , a będzie najedzony jeden dzień.
Daj człowiekowi wędkę , a będzie najedzony latami.
Daj człowiekowi religię , a umrze z głodu modląc się o rybę."
Cytat: Raaban w 2013 04 09, 10:31:47
Shard LoA.
Yew + Minoc.

spocik

Podczas koxu zauwazylem, ze latwiej wykuc przedmiot majac wysoki % WOB.

Na szanse przetopienia przedmiotu wplywa samo kowalstwo.

Thrall

Jakiś czas temu (bo ja wiem, z 2 miesiące temu) kułem płyty do koxu, damascen, meteor. I bez magika do WoBa i kowalki, zdarza się zepsuć przekucie jeśli kujemy z damscenu, lub innej niskiej rudy, ale nigdy nie zepsułem niczego przekuwając od valoru w górę (100/100). Przy magolach 10/11 problem juz nie występuje. Dziwna sprawa.
Oczywiście postać najedzona, młotek royal exp mistrz - bo i takie kułem te zbroje.
"Fly on, fight on, 'till the last drop of blood and gasoline." — Baron Manfred von Richthofen.

"You live for the fight when that's all that you've got." —  DiViNE INTERVENTiON ]I[

Girion

Teraz się znów zagubiłem, czy może ktoś z adminów/skrypterów napisać jakie są zależności między tymi 2ma skilami i zamknąć temat? Dzieki