Wiedza o Broni VS Kowalstwo

Zaczęty przez Girion, 2011 04 18, 21:58:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

Snibril666

Cytat: Nath w 2011 04 23, 17:00:07
Cytat: Snibril666 w 2011 04 23, 15:50:23
Nath, kowal robi i bronie i zbroje.

Stolarz robi tylko bronie (malo uzyteczne)
Krawiec robi tylko zbroje.

Podzielic kowala i woba, tak by jedna robila zbroje, a druga bronie i bedzie pieknie.

Stolarz robi:
drewniane tarcze - bardzo uzyteczne jako jedyny dla pewnej klasy
Maczugi - rowniez uzyteczne i do cwiczenia skilla przydatne wielu klasom no i tanie z racji ceny tytanium.
Kije - jako jedyny - bron dla maga z walka obuchami.. (czyt. kostury/laski z ostrzami/okute itd..)

Prosilbym bys zapoznal sie z mozliwosciami skilli. Jak widac stolarz robi bardzo duzo bez WOB dla wielu klas majac na te przedmioty monopol. I nie uwazam w/w przedmioty za malo uzyteczne

Zapomniales dopisac ze krawiec robi bardzo dobre zbroje dla magow/berkow/zmiennoksztatnych i innych..

No a teraz zobacz co robi kowal.

Bron dla magow ze szpadami, bron dla berkow, bron dla zmienno, bron dla KAZDEGO procz maga z obuchami i lucznika.
Do tego robi tez zbroje, dla lucznika, bma, plyty.

Nadal uwazam, ze jest to za duzo. Temat przewijal sie przez forum 10000x i jak dla mnie jedynym sensownym rozwiazaniem jest podzielenie na wytwarzanie broni i wytwarzanie zbroi.

Tak, mialem kowala. I nie wytykaj mi bym zapoznal sie z mozliwosciami tego skilla.

spocik

Jest to tragiczna propozycja, jako, ze wiekszosc klas jest w stanie zrezygnowac z tworzenia broni lub zbroi, koncentrujac sie na jednym.

Koszty postaci obetna sie w znacznym stopniu.

Bedzie psulo to gospodarke i wzmocni tylko podejscie "skoxam sobie i narobie" tanszym kosztem, niz jest to dotychczas.

A wszyscy w gruncie rzeczy wiemy, ze obecna sytuacja jest w porzadku, ale wzorem jakiejs niepojetej ideologii, wmawiamy sobie, ze skille powinny byc scalone, bo przeciez krawiec moze szyc dywany!

Bzdura i tyle. 200 skillcapa za:

- Zbroje plytowe
- Kolczugi
- Piescieniowe - chociaz tych nie ma sensu nawet wliczac
- Dowolna bron na kazda bojowke, oprocz lukow

To moim zdaniem uczciwy uklad.

----

Nie ma moim zdaniem sensu pompowac sztucznie ilosci kowali na servie, bo sprzetu jest pelno, rude mozna sobie nakopac, trzeba nakopac duzo rudy, zeby zaczac kuc, kowale beda sie po prostu nudzili z braku roboty  ;D

Snibril666

Spot, nie wiem czy byloby latwiej, bo kowala koxajac teraz wob leci sam. A przy podziale, oba skille trzebaby bylo koxac oddzielnie. 2x wiecej rudy 2x wiecej czasu.

spocik

To prawda, ale podkreslam jeszcze raz, ze wiekszosc klas jest w stanie zmniejszyc koszty prowadzenia postaci o spory %, majac mozliwosc tworzenia zbroi i broni we wlasnym zakresie. Pomijam oczywiscie magow, bo propozycja wyraznie celuje w wojow.

Dla puszki gornictwo + tworzenie zbroi to bardzo duza minimalizacja kosztow utrzymania.

Dla berka mozliwosc tworzenia zbroi (krawiectwo) + tworzenie samej broni = totalna minimalizacja kosztow postaci. Dla lika tak samo.

Wierny jest w d..., bo ma blokade - no trudno.

Lucznik - juz w tym momencie jest samowystarczalny

Rzemieslnikom da 100% wiecej w skillcapie na inne rzemioslo, badz skill pomocniczy.

Magom to nie pomoze wcale, bo i tak rude beda musieli kupowac.

IMHO to bedzie faworyzacja wojow po prostu.

Snibril666

W gruncie rzeczy, masz racje.

To zostawic tak jak jest ;p

vorth

Jestescie tego pewni? Wykopanie tytanu/adamantytu na puche + tarcze to kolo 15h macra, ale wciaz macra. A odpowiednik w zlocie mozna wyciagnac z pvm w 5h? Z mythem jest tak samo, 5h macra albo 1h pvm. Wiec na dobra sprawe, twierdzicie ze mamy tu armie ludzi ktorzy maja po 5-10h dziennie na uo ;f Ciekawe czemu licznik online tego nie potwierdza ;f

Savek

Swoją 1 postać tworzyłęm w październiku 2002 i na starcie miałem kowala na 50 i takie miało być założenie tej postaci, że jest to skill forever . Realia doprowadziły do tego, że zimą wywaliłem tego kowala bo cały czas brakowało tej jednej setuchny. Popieram pomysł rozbicia na broń i zbroję mam jednak świadomość dlaczego jest to zrobione tak a nie inaczej, także wątpię, że tego typu propozycje cokolwiek dadzą. Co do samego woba i pytania:
Nie miałem jeszcze podpisów czyli poziom 80-94,x a miałem 100 woba i klepałem lepsze armory o 1-2 pkt na secie (mowa o kolczej, bo plytowej na pewno calego seta nie bylem w stanie zrobić) wzgledem kowala mającego podpis a nie mającego 100 woba. Pozdrawiam.
Ktoś powiedział, że gdyby milion małp stukało w klawiatury przez milion lat w końcu której udałoby się napisać wszystkie dzieła Shakespeare'a. Dzięki Naszej Klasie wiemy, że to kompletna bzdura