Klimat?

Zaczęty przez sevar, 2011 04 28, 13:01:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

sevar

No zgadzam sie, nie ogladalem LOTRa, nie czytalem Tolkiena. Moja koncepcja elfa nie pochodzi od niego. Co z tego skoro nigdzie nie ma wstawki o elfich gornikach. Decydujac sie na jakis wybor np. gry elfem powinno sie wziasc pod uwage ze jest cos za cos. To zupelnie jak w systemach fabularnych typu warhammer/dnd, ktos zaklada ze zostaje dobrym elfem, a po 15min gdy zaczyna strzelac do wszystkiego co sie rusza bez slowa. Sorry panowie ale w takim razie ktos ma bledna definicje klimatu

Bazyli

Cytat: Raaban w 2011 04 28, 13:30:49
Aha. Nie czaicie manieczki :<
Dlatego że mistrz Tolkien nie napisał że ELfy kopią to dlatego to jest takie nieklimatyczne?
Najgorsze co może być to płytkość wyobraźni i trzymanie się skostniałych kanonów...

Amen

od siebie dodam ze "ukrywanie" w swiecie UO jest czyms zupelnie innym niz sobie wyobrazasz. to nie bieganie z galazka i zacieranie sladow za soba albo chowanie sie w krzakach. To nie przemykanie w cieniu. w swiecie UO to bardziej jak magiczna sztuczka ktora pozwala byc niewidzialnym. dlatego ukrywac mozna sie w samo poludnie i na pustej przestrzeni gdzie nie ma zadnego drzewa. I nie wiem jak jakakolwiek zbroja miala by w tym przeszkadzac...
CytatQuot capita, tot sensus...

Badalaman

Sevar, musze Cie zmartwic. Na DM niema nakazu odgrywania, w praktyce jest tylko zakaz robienia nieklimatycznego syfu.
Ale jesli ktos chce po prostu koxac, chodzic PvM, i lac sie PvP, nie puszczajac rpzy tym jednego emota to moze tak na DM smialo grac (np nalezac do gildi PvP i lejac sie tylko z innymi graczami PvP)
Tak wiec Aion niejest najbardziej nieklimatyczna postacia jaka tu spotkasz ;)

P.S. A w kopalni moze nie tylko szlam wyskoczyc ale i skrytobojca ;)

Raaban

Yh, nie chce mi się za bardzo tracić nerw na Ciebie i twoje podjazy, przecież ciebie nikt tutaj nie trzyma.
Nikt Cie nie zmusza.
Jak nie czytałeś mistrza Tolkiena, to proszę zamilcz na wieki, bo nie powinieneś w ogóle używać zdania Klimat ;<

Aion

Cytat: sevar w 2011 04 28, 13:38:21
No zgadzam sie, nie ogladalem LOTRa, nie czytalem Tolkiena. Moja koncepcja elfa nie pochodzi od niego. Co z tego skoro nigdzie nie ma wstawki o elfich gornikach. Decydujac sie na jakis wybor np. gry elfem powinno sie wziasc pod uwage ze jest cos za cos. To zupelnie jak w systemach fabularnych typu warhammer/dnd, ktos zaklada ze zostaje dobrym elfem, a po 15min gdy zaczyna strzelac do wszystkiego co sie rusza bez slowa. Sorry panowie ale w takim razie ktos ma bledna definicje klimatu

i dlatego Twoja koncpecja jest jedna sluszna? na podstawie tego co napisales istnieje "n" koncpecji gdzie "n" jest osobnym graczem.
Swoja droga - ocenianie klimatu na podstawie koxu postaci...... troche to ograniczone. Oceniasz postac po tym, ze kopie - a nie patrzysz na motywy ?
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

Gofer

To może ja jako najbardziej znienawidzony elfista.

1. Zakaz kopania był i dotyczył kopania z pariasami - czyli elf mógł sobie pojechać do odległej kopalni i kopać. Jako że obecnie istnieje monopol kopalnianny kilku miast (nie wykopiesz nic nigdzie indziej), zakaz kopania z parobami nie istnieje.

2. Elfy jako najstarsza rasa u Tolkiena oczywiście srała wszelkimi rudami (aby z nich robić broń i biżuterię) bo przecie nie kopała. Może Valarowie im to dawali, ale na DM za bycie rasistą elfistą nie dostaje się free rudy.

3. Klimat jaki chciałbyś znaleźć musisz poszukać na innym serwerze. To jest serwer uniwersalny (jako napisał Licho jak był głównym adminem) i nie ma człowiek prawa wymagać klimatu, ani nawet spójności fabularnej.

4. Aion jest przypadkiem zczłeczałego elfa tak bardzo, że gdyby nie dopisek i bindy to elfizmu w nim nie uświadczysz. Stwierdzam to z przykrością, bo sam mu rasę nadałem (tak ładnie się starał i był wówczas taki elficki, że aż epicki). Aion jest rycerzem, godnym następcom Xymoxa i order z nim.
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Bazyli

Cytat: sevar w 2011 04 28, 13:38:21

A gdzie jest napisane ze nie mozna obrac koncepcji elfa gornika? Jesli ktos jest w tym konsekwentny to co? A esli ktos np. zadluzyl sie u szulera i w ten sposob ma splacic dlug? A czemu nie mozna byc elfem skurwielem jesli ktos tak sobie wymyslil koncepcje?
CytatQuot capita, tot sensus...

sevar

Raaban, chcialem pociagnac pewna dyskusje na poziomie bo nie wiem co tu jest dozwolone a co nie, chcesz sie wyszczekac to prosze nie tu. Tolkiem nie jest jedynym pisarzem fantasy i nie tylko od niego pochodzi koncepcja elfa/krasnala czy wielu innych ras.

Badamalan-dzieki za wypowiedz bo faktycznie tak tego nie odbieralem, ale w takim razie rozumiem, jezeli chce grac fabularnie i odczuwac klimat to tylko grupy fabularne.

Pozdro

Aion

a moze kopie - bo szukam dziury w calym :P
albo jako elf jestem ciekawy ile musze kopac zeby przekopac sie do Jhelom.
Albo ciekawi mnie predkosc psucia sie kilofow w roznym srodowisu?

widzisz tylko pixele, ktore kopia ale nie dowiesz sie o ich zamiarach nie pytajac.

Jestes albo tak ograniczony, albo zarozumialy - pokaz nam miejsce, w ktorym ktos zabrania Tobie czegos? Jezeli sie z czyms nie zgadzasz - przykro mi.

hehe jezeli uwazasz prowadzona tu dyskusje za - dyskusje bez poziomu - moze lepiej nie czytaj forum :D:D:D

sin

sevar - spojrz na to z innej strony. Uo to gra, ktora z samej definicji ma przynosic przyjemnosc. W zwiazku z tym trzeba czasami nagiac pewnie koncepcje czy standardy, gdyz niemozliwym bylby rozwoj postaci, gdyby sztywno trzymac sie ustalonych ram. A ten wlasnie rozwoj jest motorem napedowym, watpie by ktos odczuwal radosc z gry wiecznie nieskoxana, za to wiecznie rpgujaca postacia. Bez sensu byloby tez zaczecie odgrywania postaci dopiero po jej ukonczeniu. Dopoki wiec odejscie od schematow nie jest razace, nie widze w tym nic zlego, ba, czasami nawet jest to zjawisko intrygujace.
Co do elfow kopalnianych - co wlasciwie w tym strasznego? Rozne systemy fabularne przedstawiaja wspaniale dziela elfich kowali, a przeciez nie w kazdym swiecie bylyby one skore do handlu z krasnoludami czy tez innymi gornikami. Natomiast ze stwierdzeniem "jest czas na kox i jest czas na klimat" nie moge sie zgodzic, imo jest to wypaczone myslenie.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

growin

sevar - skoxaj staty i pokaż Aionowi, że jego miejsce nie jest w kopalni :d
Podoba mi się post Gofera, pocisnął nieźle.

Wydaje mi się, że kiedyś nie dało się mówić do bankiera w hełmie, nie wiem jak jest teraz, ale to było dosyć upierdliwe, i chrzanie taki klimat :)
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Aion

sin - nie zrozumiales mnie
* jest czas na kox - znaczy - wstawiam pranie, robie kanapke makro leci (tak - zawsze widze monitor;D)
* jest czas na klimat - znaczy - nie mam pracy, nie denerwuja mnie rachunki, mam wolne - siadam i dlubie fabularnie.

Gofer

Sevar twórcą tego typu elfów i tego typu krasnoludów (tu nawet słowa :D ) jest Tolkien.

Koncepcja Elfów jest zbliżona do Tolkienowskiej na serwerze - patrz opis rasy. Możesz się z nim niezgadzać, ale to jest wzorzec wokół którego toczy się odgrywanie dla tych nielicznych, którym na tym zależy. System elfów, krasnoludów i innych ras jest unikalny i niepowtarzalny do systemów jakie znasz - oczywiście są podobieństwa. Pamiętaj, że tu dochodzi jeszcze historia świata i panteon bóstw.

Jak to ogarniesz zaprasza do dyskusji.
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

sevar

Aion co ty mi pieprzysz, gdy zapytalem cie o elfa z kilofem odpowiedziales "sram". Chcesz mi powiedziec ze to jest odpowiedz na poziomie? Jak dla mnie to lamanie regulaminu, to po 1. nie mi o tym decydowac. Ale przestan mi mowic o motywach o ktore nie zapytalem skoro to bylo pierwsze slowo ktore uslyszalem z ust elfa. A sry wczesniej bylo jeszcze "hehe"

Aion

podchodzisz do mnie - widzisz postac kopiaca - i mowisz - co :"elf" robi w kopalni.
Skoro nie widzisz uznalem, ze rozmawiam z postacia, ktora odgrywa glupka to dopasowalem odpowiedz do zadanego pytania ;)