Przyszłość DM

Zaczęty przez Sakubh, 2012 04 30, 22:16:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

Sakubh

Władze muszą zadać sobie to ważne pytanie, czyli co zrobić żeby ratować shard. Pierwsze co widać to mały online po długim downie, druga sprawa że za 2 tyg wychodzi Diablo 3 czyli kolejne -20-30% online. Jak wiadomo mniejsze online powoduję spadek zainteresowania zarówno u grających jak i decydujących się na złożenie podania do gry na dm. Moim zdaniem dużo by zmieniło przyjmowanie większości podań i weryfikowanie tych osób już w trakcie gry. Kolejną rzeczą jest stabilność serwera. Chciałbym również zauważyć, że u maga/szamana/nekro/psio/demonologa itd większość czarów jest nieprzydatnych w PvP (kiedyś parę lat temu tak nie było), tak samo u wojownika broń podzielona jest głównie na jedno/dwuręczne. Kolejna sprawa to polityka zmian. Udupiono wychodzenie z lokacji gdy ktoś nas atakuje, jaki był skutek? Udupiono trapę bo ktoś wytropiony w jaskini nie miał szans na ucieczkę. Przykładów tego typu można wiele wymieniać. Powinna zmienić się polityka tak żeby nie robić dodatkowych ograniczeń tylko właśnie odwrotnie, bo jedno ograniczenie wymusza następne, a ograniczenia niszczą radość gry.
Gracze dla serwera czy serwer dla graczy?

DzikiHL

Tylko po cholerę kolejny temat o tym samym?
Czy możemy założyć jakiś ładny dział "Śmieci" i modyfikacje do forum która będzie automatycznie przenosić posty ze słowami "mały online" "upadek" "śmierć DM" i inne?
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

el

Chcecie powiedzieć, że DM upada ;( ;( ;(. I w jaki sposób ja mam teraz się nudzić...

BeLikeBird

Również nie podoba mi się wiele zmian i to innych niż wymienione.
Rok temu grało się tu wiele przyjemniej.

Najbardziej dobija mnie:
- wysysanie many na PVM
- brak różdżek
- brak możliwości noszenia pochodni w czasie rzemiosła

Gram magiem-bardem.

Kiedyś na PVM? Mogłem rzucić chociaż to odwołanie demona raz na 2 minuty, rzucać błogosławieństwa w trakcie walki, rzucić in mani, gdy wojownik gwałtownie umiera, in nox, gdy chory, paraliż gdy sytuacja krytyczna, a po padzie wojownika kogoś szybko wskrzesić.
Teraz na PVM? Notorycznie mam 0 many, więc wciskam w kółko te dwa durne bindy na pieśni i ziewam albo patrze w telewizor.

Raaban

Można wymieniać wiele zmian które były pomylone.
Zmiana z Traperstwem.
Zmiana z leczeniem Berka.
Zmiana z 2 polami dla Beha.
Wojowników w Płytach na Dm nie ma, Magów też coraz mniej. Brak różnorodności w zespołach pk. Mnie tylko zastanawia czy jeżeli coś wprowadzacie to czy testujecie to w swoim gronie? Czy walicie zmianę, i czekacie jaka będzie reakcja na forum? To takie moje luźne przemyślenia, ale wiem że trochę moich znajomych się zniechęciło tym stanem rzeczy. Bo ten ulotny "balans" gdzieś chyba się zatarł..
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

Darogan

Przestańcie pierniczyć już banialuki w każdym temacie, narzekacie jak stado emerytowanych bab. Jeżeli chcecie by dm odżyło zaczynicie działać od siebie, gracz pvp - umówcie się miedzy sobą na jakieś mecze w określonych składach, gracze rpg - zacznijcie rpgować, a nie czekacie az gm przyjdzie do was i da wam arta !

To nie gmi nakręcają fabułę i pvp, tylko Wy sami ! Gmi ma jedynie więcej narzędzi, ale nic za was nie może zrobić, bo umysłem Twórczym , do spisków, wojen, przygód powinniście być wy sami. Co zresztą udowodniłem jako gracz, nakręcając dla innych ciekawe fabuły. I co nie dało się ? Dało... !

Spider

Kiedyś oskrypt był 10 x gorszy, a online 10 x wyższy. Nie znaczy to jednak, że jak wrócimy do prawie czystego POLa, to nagle nam online skoczy o nie wiadomo ile. Gry takie jak ultima mają swoją datę przydatności i trzeba się z tym pogodzić.
A jeśli chodzi o balans pvp... Teraz jest on dużo lepszy niż dawniej.

Sadi666

Daro, ale co tu robić przy online 20... Jak w ciągu pół roku online nie podskoczy do 80, to sporo ludzi pewnie dalej będzie rezygnować.

Sakubh

Kiedyś po prostu było inne PvP i PvM i grało się przyjemnie teraz gra zrobiła się uporczywa. Jeden z przedmówców wskazał nieprzyjemności w PvM, ja natomiast widzę jeszcze więcej w PvP. Temat nie po to założony żeby prorokować upadek DM tylko, po to aby coś zmienić bo jest źle. Ja akurat lubię PvP, ale kiedyś też czasem chodziłem na PvM, teraz na myśl o PvM dostaje choroby morskiej. I jeszcze to online... Nie chce się po prostu grać.

dawiss

Sakubh... zebrac Ciebie, plus jeszcze z 20 osob, ktorym sie nie chce grac z powodu online ;) i ten online bylby najwyzszy sposrod polskich serwerow.

Sakubh

Ale tu nie chodzi o online, online jest tylko skutkiem błędnych zmian i balansów, no i oczywiście ostatniego down'a.

Tarantio

Aby poprawic przyszlosc na DM nalezy:
1 zlikwidowac kary na DM pod postacia kasacji postaci
2 przyjmowac wszystkie podania w sprawie konta i dopiero w trakcie gry weryfikowac ludzi
3 reklamowac nasz serwer
4 wynagradzac graczy za klimat
5 przywrocic wszystkim osobom skasowane postacie

Jesli to wszysko by byo wprowadzone o czym pisalem to po miesiacu widze online 200 ale wiem ze i tak malo kto sie ze mna zgodzi

Sul

Cytat: Tarantio w 2012 05 01, 22:50:33
[..]
1 zlikwidowac kary na DM pod postacia kasacji postaci
2 przyjmowac wszystkie podania w sprawie konta i dopiero w trakcie gry weryfikowac ludzi
[..]
5 przywrocic wszystkim osobom skasowane postacie
[..]

Odniosę się tylko do tych punktów. Przywrócimy wszystkich, łącznie z tymi, którzy uprzykrzali grę innym. Zaczniemy przyjmować wszystkich jak leci, weryfikować będziemy w grze (już pomijam zupełnie fakt jak to ma się odbywać i kto ma to robić). Likwidujemy karę w postaci kasowania postaci.

Czy tylko ja widzę tutaj problem? :D

Ari

pvm zostalo zrujnowane doszczetnie - rozbrajania i ine podobne jak kiedys równiez wybieralem sie z checia to teraz od dluzszego czasu unikam jak ognia.

pvp - porazka, płyta to kiszka balansu nie ma i jeszcze dziwne zmiany typu zakaz traperki.

roznorodnosc broni jak kiedys ciekawa i zroznicowania - przerywanie leczenia itp to teraz idac na latwizne wszystko jest to samo.

osoby 75/75 prawie niczym nie rozniace sie od 9/9 - gra traci sens.

ciagle zasłanianie się pseudo klimatem - niebawem dziki zostaniecie grajac sobie w rozszerzone lan multiplayer - 10 osob gdyz pvp + pvm + klimat nakreca ta gre a nie sam klimat.

smieci .... powiadasz no pewnie traz jako 20 z 20 osob na dmie masz tam piękną i bezproblemową władzę.

skoro te tematy były tyle i przez tylu wałkowane razy to chyba coś w tym wszystkim jest ....

piękne i epickie są bitwy intrygi spiski ... szczególnie w gronie 20 graczy ogólnego online z czego 18 w tych 20 to nie ruszający się z pod banku lub walczący na emoty pseudo kibo klymaciarze ;)

;-)

Arkas

nie ma pvp - nie loguje się

nie loguje się bo nie mam po co - nic nie kupuje (nikt mi nie wmówi ze to pvm napędza gospodarkę - tam nic nie tracisz...)

nic nie kupuje - pada cala gospodarka shardu

Pomnóżcie to sobie x20 graczy pvp (myślę ze działają na gospodarkę shardu lepiej niż 100 klimaciarzy i pvmwoców). Pozdrawiam

PS. Poczekajcie z online na Diablo3, będę wchodził codziennie na tą stronę i śmiał się z online na poprawę humoru... (tak właściwie to już tak robię)