Dream Masters: Reunion

Zaczęty przez Tovarn_mocarz, 2012 07 31, 00:21:49

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tovarn_mocarz

Witam wszystkich. Temat umieszczam tutaj, bo średnio mi się chce pisać maile o pełen dostęp. Zwłaszcza, że kwestią czasu jest mój kolejny ban na forum, chyba że polityka serwera się nieco zmieniła ;).
Nazwa tematu intrygująca, bo DM to Dziedzictwo Mistrzów a nie Dream Masters. Jednak sporo osób zaczynało jeszcze pod starym szyldem. Shard był wtedy chlubą polskiej sceny MMORPG. Pierwsze lata działalności DM II również stawiały nas w czołówce. A od dwóch-trzech lat to już równia pochyła. Tym, którzy nie zgadzają się z powyższym, proponuję spojrzeć na liczby. Gdy to piszę, jest online 21. Sięgnijcie pamięcią wstecz, gdy taka ilość graczy była tylko o 4-5 a. m. Nie tęskno Wam do tego stanu? Załamuję ręcę, widząc ile skryptogodzin zostało wpakowanych w serwer, a jak mało osób z tego korzysta. DM jest cieniem samego siebie. Oczywiście wiem, że inne serwery też cienko przędą. Ale w DMce tkwi potencjał, który zawsze pozwalał się jej wybić na szczyt. Czemu na niego nie wrócić?
Mój pomysł to Reunion - spotkanie po latach. W wielkim skrócie amnestia dla wszystkich. Przywrócenie zbanowanych kont, postaci z niezmienionym stanem skillów i statów. Majątek można pominąć. Wydaje się nieprawdopodobne i bezsensowne - coś jak wypuścić z więzienia wszystkich kryminalistów, bo w mieście zapanował niż demograficzny. Biegnę w sukurs z ripostą. Zbanowani gracze to byli aktywni gracze poświęcający kupę czasu na grę. Pamiętam czasy, kiedy PK nie było zbrodnią przeciwko ludzkości, a elementem realiów tego serwera. Dla niewtajemniczonych, w tych czasach sobotni wieczór oznaczał online >200. Później, kiedy zaczęto banować za zabicie górnika i zabranie mu kilofa i juczniaka, spadek popularności serwera był kwestią czasu. Aż doszliśmy do dzisiejszego stanu rzeczy.
Co nam da Reunion? To zastrzyk adrenaliny w samo serce kulawego serwera. Odblokowujemy konta i postaci, informujemy mailowo o tym co się dzieje. Gracze zaczynają tęsknić, online się nakręca, jest dla kogo grać i opiekować się shardem. Nowi to widzą, zakładają konta, bo nie boją się, że serwer może upaść z dnia na dzień.
Sporo już napisałem. Jeśli jakiś mądrala zablokuje ten temat i udzieli lakonicznej odpowiedzi a'la "nie negocjujemy z terrorystami", to mówię Wam DMowicze, zamrażajcie konta, bo przyjdzie dzień, że pożałujecie każdej godziny spędzonej przy kompie, tworząc postacie, których już nigdy nie ujrzycie. Im wcześniej, tym mniej boli.
Przemyślcie, odpowiedzcie do rzeczy. Czemu nie spróbować? Najwyżej się nie uda, albo zrobicie tydzień cofki. To mogą być ostatnie chwile, kiedy DM podlega jeszcze reanimacji.
Zachęcam do rzeczowej dyskusji i pozdrawiam.
Ogarnijcie się.

Aetas

jestem ZA chociaz bana nie mam... czekam tylko na wiekszy online zeby pobawic sie w PK ;)
Gorgian 21/01/2020 godzina 14:59

powiedz mi jakie masz staty magiem. Bo teraz mag musi mieć przynajmniej 90/20/90 żeby grać.

Rudus

Zief...

Wrocisz ty kimkolwiek jestes i jeszcze.... ee.... hmm... no nie wiem...

Ktos na pewno !!!

Przeciez zbanowanych ludzi ktorzy tylko czekaja na to zeby moc znow zagrac jest napewno okolo setki.

Moje prywatne zdanie jest takie ze jeden gracz ktory ma bana moze sobie zalozyc nowe konto i po prostu grac.
Jak mu sie nie chce koxac to grac tez mu sie nie bedzie chcialo.
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Aion

Cytat: Rudus w 2012 07 31, 00:51:42
Zief...

Wrocisz ty kimkolwiek jestes i jeszcze.... ee.... hmm... no nie wiem...

Ktos na pewno !!!

Przeciez zbanowanych ludzi ktorzy tylko czekaja na to zeby moc znow zagrac jest napewno okolo setki.

Moje prywatne zdanie jest takie ze jeden gracz ktory ma bana moze sobie zalozyc nowe konto i po prostu grac.

ekipa to widac mlodzieniaszki :) :P
(w sensie, ze teraz juz nikt nie wie kto kim jest )

Siema Tovarn, za reunin oczywiscie ;)

Co do onlinu, nie gram chwilowo bo jakos nie bawi mnie granie przy onlinie 20 ;)
jak cokolwiek go powiekszy, abssolutnie tak ;)

nawet promocja - rozdamy 100 kont a maila i imie postaci :)

ale co kto woli
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

DzikiHL

Ale co tu odbanowywać jak nie ma postaci, skilli i majątku? A to przecie to samo co "napisz podanie o nowe konto". A kto to zrobił, ten zrobił. Kto nie zrobił, ten nie zrobi.

Tyle w sprawie pomysłu. Dobry motyw, szczytne cele jednak zły strzał :)
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Rey

CytatCo do onlinu, nie gram chwilowo bo jakos nie bawi mnie granie przy onlinie 20 ;)

To wy sie  wkoncu ogarnijcie i lognijcie.
Z samego sprawdzenia online, ono nie wzrosnie, macie na to moje slowo.  ::)
Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"

Ger

ja jak najbardziej za, sam proponowalem okolo miesiaca temu.
jak odblokuje sie/wroci stare konta i wysle maila zainteresowanym to moze polowa z nich wroci, czytaj onlina +50-100

sam gram od wielu lat i brakuje mi pk 20 na 20

growin

ta, +50 online :D
W jakim świecie Wy żyjecie?

Jak będzie +10, to byłoby dobrze :)

Pomysł popieram, niestety Asyl wydaje się osobą dosyć trwałą w poglądach na ten temat:(
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Guardian

Cytat: growin w 2012 07 31, 01:59:04
ta, +50 online :D
W jakim świecie Wy żyjecie?

Jak będzie +10, to byłoby dobrze :)

Pomysł popieram, niestety Asyl wydaje się osobą dosyć trwałą w poglądach na ten temat:(

Myślę, że jakbyś musiał poświęcić paredziesiąt godzin na coś takiego, kiedy prawdopodobieństwo powodzenia jest małe, też miałbyś takie trwałe poglądy. Asyl zdaje się w innym temacie mówił o tym ile zajmuje mu przywrócenie pojdeyńczego konta i o tym ile kont w rzeczywistości po przywróceniu jest używanych.

growin

Ale nie rozmawiajmy o tym, bo nie ma o czym.

Przedstawiłem autorowi tematu zdanie administratora, bo może go nie zna, skoro założył topic ;)

Czytałem post Asyla i nie musisz mi go przypominać :]
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

spocik

1. Let sleeping dogs lie.

2. Postacie zbanowane pare lat wstecz zostaly wykasowane z bazy danych, wiec nie ma zadnych szans na jakiekolwiek przywracania sprzetu.

3. Ludzie postarzeli sie o te 5-8 lat powiedzmy, szczerze mysle, ze UO jest ostatnia rzecza do jakiej by wrocili. Ci, ktorzy mieli sentyment (prawdziwy), juz wrocili. Reszta zajela sie czyms innym. Kto ma siedziec o 6 rano przed gierka? Stare chlopy po 40, zarobieni 30-latkowie, czy nowy narybek, tegoroczni gimnazjalisci???

4. Ktos oczekuje, ze ludzie nagle wroca do gry, podczas, gdy nie ma za bardzo zachety. Tlumaczenie, ze nikt tu nikogo na sile nie trzyma jest tlumaczeniem rozpaczliwym. Przykladowo - od 3 miesiecy walczymy z kilkoma osobami o jedna chociazby poprawke lucznika - np. podmiane jednego speca w luku/kuszy - nie ma szans. Co prawda mozna sie produkowac dla idei, ale...

Swiat, ktory sie nie zmienia, lub zmienia sie zbyt wolno, staje sie po prostu nudny. I nie sadze, by byla to wina graczy. UO prezentowala kiedys wyzyny ludzkiej wyobrazni, dzis jest po prostu przecietna produkcja z denna grafika, z rozwiazaniami, ktore sa juz w innych grach. Nie wszystkie, owszem, ale kowalstwo, krawiectwo, zielarstwo - to juz jest w wiekszosci MMO.

P.S: Nie jestem pesymista  ;)

fir

Mhm, i powstanie powstanie DM:R, taki sam gniot jak odpad CLki czyli CL:R, który owszem, przetrwał i online miał większy, tylko oprócz dwóch literek w nazwie niczego wspólnego z dawnym CL nie miał.

Jeśli ktoś chce grać, a nie chce mu się nową postacią, bo musi być "najbardziej najlepszy" to i tak nic z niego nie będzie.

Zyzio

Dzien swistaka czy calkiem niedawno juz ktos to proponowal.
Cytat: Rudus w 2012 07 31, 00:51:42

W tym tkwi sedno. Zrobienie 8/8 to kwestia miesiaca, jesli ktos nie chce poswiecic tego czasu na koks to na gre tym bardziej. Gdyby nie to ze odzyskiwanie postaci to tyle roboty ktora mozna spozytkowac na cos innego to bylbym ewentualnie za amnestia dla ludzi ktorzy wpadli na biernym.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Tovarn_mocarz

Zrobienie 8/8 to kwestia miesiąca? Gościu, pomyliło Ci się coś. Innych słów mi brak. Jeszcze mi powiedz, że w tym czasie wspaniale odgrywałeś drowa i w ogóle jesteś zajebisty. Znam ludzi, co jak ja, robili 6/5 przez kilka lat, bo UO jest tylko grą. Moje konto (gdyby nie było usunięte) miałoby teraz 9 lat, a na nim postać z ledwo co wykoxanym 7/6. Żeby nie było niedomówień - cały czas aktywnie grałem. Może to zdziwi nowych, ale kiedyś siedzenie w banku i gadanie dostarczało przeżyć lepszych niż inne dostępne gry. Do tego jednak potrzeba online min. ok 100.
Ci gracze z banów i blokad też nie koxali postaci w miesiąc. To są lata gry. I nikt nie zaryzykuje kolejnych lat koxania widząc online 20, żyjąc w strachu, że jutro Asylum spakuje manatki.
Ktoś tu zdążył już ponarzekać na łucznika. Co ma piernik do wiatraka? Mogę jedynie powiedzieć, że im więcej graczy, tym więcej GMów i skrypterów. Większy online jest też rozwiązaniem Twoich problemów.
Sporo osób zdążyło już zawyrokować, że gniot, że Asylum się nie zgodzi. Przypominam, że chodzi o przywrócenie starej gwardii. Ludzi, którzy wypełniali naprawdę cięzki formularz o konto, a opowiadanie pisali w wordzie a nie w okienku na dm-uo.pl. Następnego dnia po moim zbanowaniu założyłem sobie 3 konta w ciągu 2h. Albo jestem zajebisty w RPG, albo po prostu przyjmujecie każego gniota, byleby ktoś zagrał.

Edit: Nie oszukujmy się, wszyscy wiedzieli kto jakie ma staty i skille. Jestem pewien, że w ciągu kilku dni, da radę zebrać potrzebne informacje na tym forum, żeby stworzyć od nowa zbanowane postaci pvp.

Soszek: Bez wulgaryzmów proszę.

Zyzio

Cytat: Tovarn_mocarz w 2012 07 31, 10:16:11
Zrobienie 8/8 to kwestia miesiąca? Gościu, popierdoliło Cię. Innych słów mi brak.

Przekonałeś mnie, jestem za  ???...

Ogarnij sie, 8/8 w miesiac zrobisz spacerkiem.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html