gain statów

Zaczęty przez walker391519, 2012 10 01, 13:26:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

walker391519

od czego zależy gain statów - dmg jaki zadam czy od ilości trafień?
jest jakaś różnica w gainach statów miedzy bojówkami? np że na obuchach lepiej str gainuje na szermierce dex
i czy na łucznictwie tak samo gainują staty jak na pozostałych bojówkach

Zyzio

Teoretycznie wszystkie bojówki (co do pięści nie mam pewności) powinny gainować staty tak samo niezależnie od rodzaju broni. Liczy się ruda, jakość broni i liczba trafien. Co do tego czy gain jest taki sam na broniach 2h czy lekkich 1h to akurat zdania sa podzielone ale chyba wynika to z rachunku prawdopodobienstwa ale sa to roznice minimalne :). W skrocie - grunt zeby byl to wyj. jakosci tytan lub ohii
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Prorokpl

Cytat: Zyzio w 2012 10 01, 13:41:58
Teoretycznie wszystkie bojówki (co do pięści nie mam pewności) powinny gainować staty tak samo niezależnie od rodzaju broni. Liczy się ruda, jakość broni i liczba trafien. Co do tego czy gain jest taki sam na broniach 2h czy lekkich 1h to akurat zdania sa podzielone ale chyba wynika to z rachunku prawdopodobienstwa ale sa to roznice minimalne :). W skrocie - grunt zeby byl to wyj. jakosci tytan lub ohii

Niespotykanej Zyzio, niepostykanej ;p

Zyzio

skad wiesz od czego skrotej jest wyj.  8) ?
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

Zathaniel

Od wyjspotykanej?

Moim zdaniem łuk gainuje minimalnie lepiej dexa (ale dawno nie koxalem bojówek krótkiego dystansu). Może to być też kwestia broni: mówi się że dex gainuje od ilości trafień a str od ciężaru broni.

Broń biała jest sobie równa w poszczególnych kategoriach (1h lekka gwiazda zaranna = 1h lekki tasak; różnią się tylko grafiką, animacją, dzwiękiem(?)) natomiast niewiele osób naprawdę wie o ile różnią się od nich piąstki piąstki (głównie rękawice utwardzane i demonie)

Cytat: Raaban w 2011 10 04, 18:06:16
Aion no i teraz wyszedłeś na idiote w sumie jak zawsze.

growin

(wulgaryzmy usuniete -mae)
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

Wol

dex na luku lepiej gainuje:)

SiS

Cytat: Wol w 2012 10 01, 16:12:18
dex na luku lepiej gainuje:)

Niezauwazylem ;)
Za to koxajac stat, dex rosl szybciej niz str na piesciach.

I walker, do konca nikt Ci nie udzieli poprawnej odpowiedzi, nawet skrypter, tego tutaj nie wie nikt i nikt nigdy do konca nie wiedzial.

Co sobie sam sprawidzsz to Twoje. Niestety, ekipa nie poda takich informacji jako ogolnodospnych, musisz stracic w zyciu xx godzin aby to sprawdzic

Jasmine

wlasnie koxam piastki i staty leca po rowno, i od innych bojowek gain stata sie raczej nie rozni, a jak rozni to nieznacznie.

Havv0c

CytatI walker, do konca nikt Ci nie udzieli poprawnej odpowiedzi, nawet skrypter, tego tutaj nie wie nikt i nikt nigdy do konca nie wiedzial.

A ja znam odpowiedź, i udzieliło mi jej aktualne forum ;d

CytatSzczegóły dotyczące nowego gainsystemu:

1. Dotyczy wyłącznie wzrostu statystyk podczas walki.
2. Podstawa opiera się jak dotąd - na gainie po określonej liczbie celnych uderzeń.
3. Wszelkie gainy zostały przeniesione na bojówkę, usunięto gainy z obrony i taktyki. Gainy z bojówki zostały zmodyfikowane (znacząco zwiększone) tak, żeby odpowiadały walce z 4-5 przeciwnikami na raz w poprzednim systemie.
4. Uwzględnione aspekty:
a. poziom umiejętności
- używany skill o wartości do 80% daje 80% gaina, powyżej 80% daje gaina wg. wzoru gain * skill,
- przedmioty magiczne do umiejętności zwiększają gaina - patrz pkt. 4gf,
b. jakość broni - broń zwykła daje 40% gaina,
c. jakość surowca - każdy materiał ma swoją skalę, rozpiętości skali są równe dla każdego materiału),
d. prędkość broni - im szybsza broń, tym większa liczba uderzeń na gain,
e. umagicznienie broni
- broń magiczna daje modyfikator umagicznienia liczony wg. wzoru 0.1 + magiclevel/20; jeśli modyfikator jest mniejszy niż 40%, przyjmuje wartość 40%, podobnie jak w broni zwykłej jakości,
f. przedmioty magiczne do umiejętności
- magiczny przedmiot do umiejętności władania bronią, którą się posługujemy, dodaje do gaina wartość liczoną wg. modyfikatora gain * magiclevel/100.

5. Co staraliśmy się uzyskać:
Przede wszystkim, zlikwidowanie "szarych obszarów regulaminowych", takich jak przedłużanie walki, "szybki tab", kox na zablokowanych bojówkach z niskimi wartościami skilla itp. Kolejny aspekt to wyrównanie szans na rozwój postaci dla wszystkich klas oraz wyrównanie gainów na poszczególnych bojówkach oraz broniach. Choć zapewne niedaleka przyszłość pokaże jeszcze wszystkie niedociągnięcia. Z związku z tym oczekujemy na wszelkie uwagi i spostrzeżenia.

Podsumowując, zmiana powinna wpłynąć pozytywnie na kox prawie wszystkich* graczy. Nowy system nie posiada jeszcze ostatecznego wyglądu, na pewno pojawią się jakieś modyfikacje do istniejących rozwiązań oraz nowe aspekty, związane z innymi projektami.

Przy okazji przepraszam za cofkę. Potraktowałem wczorajszy update jako "poprawkę roboczą" i nie zrobiłem backupa danych. Niestety, zgodnie z prawami Murphy'ego, zemściło się to paskudnie. Jednak liczę na to, że zmiana w ostatecznym rozrachunku pozwoli Wam to nadrobić.

*Oczywiście, na pewno jest grupa "zawodowców", która będzie musiała poszukać nowych sposobów koxu. Ale to jest dla nich sposób na zabicie nudy w grze ;).
Never Give Up.

el

Wszystkie gainy, czy tasak czy ohii są takie same. Miałam łucznika prawie 1,5 roku i pół roku miałam wojownika. Gain dexa i siły idzie równo. Natomiast normalne, że koxać łucznikiem jest o wiele ciężej, niż stanąć w miejscu wojownikiem. ( chociaż kto co lubi - ja lubiłam polatać ;) )

AsYlum

Cytat: SiS w 2012 10 01, 16:33:08
I walker, do konca nikt Ci nie udzieli poprawnej odpowiedzi, nawet skrypter, tego tutaj nie wie nikt i nikt nigdy do konca nie wiedzial.

Z pierwszą częścią wypowiedzi się zgodzę, a z drugą już niekoniecznie :)
<uninitialized object>

kwiatek

ja myślę, że dużo osób by mogło się wypowiedzieć, a szczególnie skrypterzy - w największej mierze zależy od trafień.

AbelarD

jak teraz działają bronie do uma te powyżej +15 przyspieszają gain?