Zmiany w peruce

Zaczęty przez walker391519, 2012 11 02, 11:36:34

Poprzedni wątek - Następny wątek

walker391519

Na początku proszę o zachowanie obiektywizmu wypowiadając się w tym temacie, a wiem że będzie ciężko bo nikt nie lubi tej klasy i każdy jest za jej maksymalnym udupieniem poza osobami nią grającymi.
Ostatnio wprowadzono zmianę w peruce co oznacza powrót do systemu sprzed 3 lat.
1. Peruka kosztuje 200gp, znika po 10min od założenia - nie ma żadnego komunikatu ostrzegającego
2. Imię losowe nadawane przez system jest takie, że od razu każdy krzyczy złodziej jak je widzi.
3. Po zabiciu złodzieja jego duch ma prawdziwe imię - prosty system wykrycia złodzieja = 1 gracz zabija złodzieja i swojego kolege zeby ten duchem zobaczył real name i zbanował we wszystkich miastach danego złodzieja co de facto kończy jego grę.

Nowy system, który został zdjęty był bardzo dobry, jedyny bug jaki znalazłem to wykorzystywanie mechaniki gry przez graczy - na podstawie detekcji ID POSTACI przez easyuo.
Mimo to uważam, że ta zmiana jest bez sensu.
ps. ja i tak mam pojechane wszedzie bany przez wykorzystanie wyżej opisanego buga, ale dla przyszłych graczy to będzie zmiana na +.

Jeszcze raz proszę o obiektywne wypowiedzi.

Raaban

A czy stara peruka nie była udostępniona dla tej grupy klimatycznej złodziei?
Mi się takie rozwiązanie podoba bardzo Lik=Beh, Wamp Zamkowy= Wamp a teraz Złodziej=Łotrzyk.
Mi nigdy nie przeszkadzały złodzieje i skrytobójcy, do póki każdy skrytobójca nie zrobił się okradaczem/włamywaczem bo przecież zastępuje taktyke, oraz kiedy lwia część tych postaci zaczęła robić peruki z 3-4 apostrofami, tyldami, albo spacjami po tyldzie albo apostrofie. To już jest totalna przesadza i wykorzystywanie mechaniki. I z mojego punktu widzenia uważam że zmiana jest bardziej na + niż na -.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

Tinerot

Nowy system peruk jest bardzo dobry i dlatego nie odeszliśmy od niego. Uznaliśmy jedynie, że poprzednie jego działanie (czyt. profesjonalne peruki dla złodziei którzy zasłużyli swoją grą na takie wyróżnienie) było zdecydowanie lepsze, ponieważ ogół graczy potrafi zrobić z całkiem niezłego aspektu gry bagno o którym pisze Raaban.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

walker391519

a nie lepiej by było karac tych którzy wykorzystują mechanicznie apostrofy tyldy itd.? zanim za klimat złodziej dostanie pro-peruke dawno bedzie mial bana wszędzie. wtedy już żadna peruka nie jest potrzebna...

Abelson

Cytat: walker391519 w 2012 11 02, 12:31:31
a nie lepiej by było karac tych którzy wykorzystują mechanicznie apostrofy tyldy itd.? zanim za klimat złodziej dostanie pro-peruke dawno bedzie mial bana wszędzie. wtedy już żadna peruka nie jest potrzebna...

jak go wylapie wszedzie to znaczy ze nie jest godzien ..chyba to o to chodzi w calej zabawie zeby pozostac w cieniu ...

walker391519

to "pozostań w cieniu" jak gracze mają skrypty w euo, które odkrywają twoja tożsamość nawet w peruce po ID postaci...

Abelson

Cytat: walker391519 w 2012 11 02, 13:04:14
to "pozostań w cieniu" jak gracze mają skrypty w euo, które odkrywają twoja tożsamość nawet w peruce po ID postaci...

to ze jak raz wpadniesz to juz lipa wiadomo nie od dzis ;) ale ja nie o tym ;)

DzikiHL

Cytat: walker391519 w 2012 11 02, 13:04:14
Aby móc Cie zdemaskować, choć raz trzeba Cie zobaczyć w innym imieniu. Zatem wymaga to minimum 2 wpadek, każda z innym imieniem. To jednak nie demaskuje całkowicie bo nadal nie wiadomo czy wcześniejsza próba była prawdziwym imieniem gracza. Aby to sprawdzić, trzeba to imię zbanować na kamieniu.

Jestem skrytobójcą od początku wprowadzenia tego skilla jako skill. Pomijając fakt, że nigdy nie miałem styczności ze skillami posiadającymi perukę to też nigdy nie było próby banowania mnie by to sprawdzić. To daje mi do zrozumienia, że jeśli nie ma cienia podejrzeń to i kamień miasta Ci nie grozi.

Zatem tak na prawdą największymi przeciwnikami peruki jest:
- Wykrywanie - tutaj nie można nic zrobić, jest sprawiedliwie
- Banicja w rękach graczy - tutaj już można dyskutować.
Dlaczego?
Wykrywanie w miejscu "zbrodni" i znalezienie złodzieja, wpisuje go na listę osób podejrzanych. Te osoby się sprawdza i goni jako pierwszych. Banicja natomiast w rękach graczy to czasem nadużycie a czasem zwyczajne zabezpieczanie swojego terenu. Jeśli narzędzie to będzie w rękach GMów, graczom nie będzie się chciało go tak często wykorzystywać. Zmuszą ich do tego z resztą sami GMowie swoją nieobecnością, zajętością itd. Bez urazy.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Raaban

Tyle że to co piszesz dziki odbija się nie tylko o wasze grono skrytobójców, ale i całokształt działań w danych miastach.
Banicja w rękach graczy to dobre rozwiązanie. Wiadomym jest nie od dziś że sprawdzanie sobie na kamieniu to 96h i traktowane jako mechanika.
Trzeba popatrzeć trochę szerzej niż swoje podwórko.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

growin

Te jaile za banicje są trochę dziwne, przecież władca może zbanować nawet XYZ, neutrala, którego nie widział na oczy, bo np. jego kolega go nie lubi.
Mamy 100[?] miejsc na banicje do rozdania, jeśli ktoś ma wolne sloty, to czemu nie rzucać na prawo i lewo?
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

DzikiHL

Nie patrzę tylko na "swoje podwórko".
Zastanawiam się jednak jak często dochodzi do zgłoszeń poszkodowanych graczy względem władz miejskich i naruszenie zasad regulaminu i mechanikę banowania?
Temat na forum o mieście

Pollack

Nie podoba mi sie wrzucenie peruki do jednego wora z fachem zlodziejskim, czy tez skrytobojstwem (te wersje tez przerabialem) - a niestety to sie stalo przy tej zmianie. Polaczone sa mechanicznie - to fakt - tylko ze przykladowo w moim wypadku pozwalalo to na zmiane tozsamosci postaci na dlugi okres, a razem z tym kilka razy srodowisko & zachowanie postaci (co doprowadzalo dosc czesto do ciekawych sytuacji, wlacznie z rolowaniem GMa czy oberwaniem od "swojej" frakcji). Niestety u nas preferuje sie alty - ktorych ja akurat nie trawie - peruka byla o wiele ciekawszym rozwiazaniem, dajacym znacznie wieksze pole manewru. Imho - wylano dziecko z kapiela ta zmiana.

Bazyli

Cytat: DzikiHL w 2012 11 02, 16:41:35
Nie patrzę tylko na "swoje podwórko".
Zastanawiam się jednak jak często dochodzi do zgłoszeń poszkodowanych graczy względem władz miejskich i naruszenie zasad regulaminu i mechanikę banowania?

Asyl moze sobie sprawdzic kto i jak probowal kogos banowac. Nagminne wpisywanie imion jak leci zeby zobaczyc czy sa perukami jest widoczne w logach i latwe do wylapania.
CytatQuot capita, tot sensus...

growin

Pollack uzasadnij czemu należy Ci się peruka, to gm Ci da ;) Przecież o to w tej zmianie chodziło, żeby nie były zwykłymi szmatami :/
Cytat: Gucio w 2014 02 13, 19:37:36
"posiadanie umiejętności Anatomia oraz Taktyka uniemożliwia przemieszczanie się przy użyciu zaklęcia Recall."
Wycastowanie czaru recall i kliknięcie na zaznaczoną runę UMOŻLIWIA teleportację.

DzikiHL

Osobiście jestem zdania, że Pollackowi należy się peruka za jego długą kadencję ;]
Temat na forum o mieście