Czemu nie gracie?

Zaczęty przez dawiss, 2013 02 21, 14:11:35

Poprzedni wątek - Następny wątek

dawiss

Vibo

bo bija bez slowa! zle gracze :<

Lindi

"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

On

Bo jestem w pracy. Jak wracam z pracy, to zajmuje sie swoja hobbystyczna praca. Jak koncze hobbystyczna prace, ide spac. I tak w kolo...
Informator Konwentowy - twoje informacje o konwentach w Polsce.

Jackob

Bo znowu straciłem stuf za 3 miliony i mam przerwe :D

Raaban

Dziwny temat, wczoraj na wyspie Hyloth była 50% społecznosci DM, bitwa o Kose Szalu byla Epicka ;]
Online byl powyzej 70 wszystko jest okejjjj
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

Aion

-kobieta
-kapela
-praca
-poker

itd ;)

- i potem uo :P
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

dawiss

Cytat: Raaban w 2013 02 21, 15:53:37
Dziwny temat, wczoraj na wyspie Hyloth była 50% społecznosci DM, bitwa o Kose Szalu byla Epicka ;]
Online byl powyzej 70 wszystko jest okejjjj

Zawsze mogłoby być 140 :). Na forum jest masa osób które nie grają.

spot

Bo brak zmian od 1.5 roku, pomijajac jakies minimalne poprawki balansu i dodatki do kucharza.

Bo pvp na DM mnie znudzilo.

8)

Dragart

Przeszedlem Uo  ;D Zabilem wszystko co sie dalo zabic. Jak uwalili trucie silnych mobkow , to moja postac cofnela sie o 3 lata w rozwoju. Ile mozna w kolko napierdzielac sbp na krysztalach odwolania ?

pvp ? jak gralem to bylo 2 godziny stania pod minoc/vesper i czekanie  na cud. W lolu mam pvp 5v5 w 10 minut na zawolanie.

Puzel

1. wszyscy znajomi odeszli od gry
2. dziewczyna
3. szkoła
4. hobby

Evilas

bo sie zmeczylem, ale jutro juz bedzie ok, to sobie pogram, ok? :o

szaman

Ja przestałem grać po obejrzeniu Aiona w TV ???
http://www.ipla.tv/Kobieta-cafe-odcinek-29/vod-5197850

2 lata minęły nim się otrząsnąłem.

Sadi666

Pomijam takie rzeczy, jak praca czy rodzina. W temacie chyba chodzi o to, czemu teraz UO zostało zepchnięte na dalszy plan, a wybieramy inne zajęcia.

U mnie: znudzenie koksem, nawet po zrobieniu secia, brak dobrej ekipy do PvM, tzn. pewnie jest, ale chodzi mi o aktywność. Tutaj gildie PvM walą się jak domki z karty po odejściu 2-3 graczy, reszta też przestaje grać. Kiedyś PvM kwitło, rywalizacja między takimi gildiami była, prześciganie się kto w krótszym czasie co zabije. Prześciganie się w znajdowaniu magików. Obecnie najlepsze PvM chyba robi LoA :D. Krótko mówiąc, brakuje mi aktywności, działań i chęci graczy do REGULARNEGO i systematycznego grania. Tu nie chodzi o PvM tylko. Nawet chcąc zrobić jakąś gildię czy grupę klimatyczną, czy zrobić jakiś event rozciągnięty w czasie - nie da się, brakuje ludzi, a jeśli są, to wpadają aktywność jest przez parę do paręnastu dni i potem logują się raz na tydzień. Ciężko zebrać jakąś sensowną, zgraną ekipę, która by się nawzajem motywowała do działania.

Brakuje też wyraźnej aktywności ekipy, animacji Świata. Nie mówię, że tego nie ma, bo czasami się tam jakieś wpisy w Przygodach pojawiają. Chodzi mi bardziej o takie kampanie pokroju Kora czy Szmagla (?) - chodzi mi np. o ten mass-pvm z Ophidianami. Miała to być kampania, na forum ogłaszane, jakieś strzępki fabuły itd. Były tylko dwa etapy i zamarło. Kor przychodzi i odchodzi, ale jak coś robi, to porządnie. Kiedyś starsi GMi też próbowali coś robić, ale odpadali zanim w ogóle coś się rozwinęło. DM, tak samo jak AKTYWNYCH i SYSTEMATYCZNYCH graczy, potrzebuje AKTYWNYCH i SYSTEMATYCZNYCH GMów, którzy mogli by tchnąć w ten Świat życie i bajkowy klimat. Kolejnym przykładem może być Wojna Bogów. Dwa questy na początku, wielkie halo, wpis na forum, potem po 2-3 questy ze strony kilku grup wyznaniowych i co? Cisza. Nie czuć tego zagrożenia, nie ma tego co uważam powinno być i co było chyba zamierzeniem - poczucia niepewności, dark fantasy, wojna, walka, spiski, zabijający się Bogowie, sojusze, rozmowy itd. A co jest? Nic się nie zmieniło, sielanka, słonko świeci, ptaszki ćwierkają, trawka rośnie, gracze PvP walą w gong. Nadal elfy z krasnalami piją piwo w karczmie, w obecności licha i wampira zielarza rozmawiają o sposobach sadzenia czosnku (czy jakoś tak, podpatrzone w innym topicu :P).

Po prostu nie chce mi się logować na koks. Chcę coś porobić, poklimacić, ale nie w banku czy na targu w Cove pogadać o cenach ziemniaków. Loguję się, przelecę po Cove, zobaczę kto jest, w Yew, w Delucji, Skara. Jak nikogo nie ma ubiję parę smoków na arenie Jhelom, daję log out i robię co innego. Teraz też trudno o nowych graczy ogarniających klimat. W sumie nie dziwię im się, jak nie mają motywacji i wzorców, to siedzą w tej kopalni i makrują i nawet przy banku dzień dobry nie powiedzą. Mówię tu też o sobie, żeby nie było, jak próbuję coś z młodym zrobić, a ten mnie olewa totalnie, to potem już mi się nie chce próbować, niech kto inny ruszy tę maszynę. Teraz się wszyscy znają, nawet jak to są secondy, pozwalają sobie na fologowanie, klimat secondami nie różni się zbytnio od klimtu z firstem czy thirdem (są małe wyjątki, np. ostatnimi czasy bardzo popularne gobliny :P).

Czemu nie gram? Z powodu braku stałej ekipy, marazmu, w który popadliśmy i ogólnego rozleniwienia, zarówno graczy, jak i Quest Masterów. Nie dzieje się nic ciekawego. Kiedyś były te mass-pvm czy turnieje, teraz nie ma nic.

Raaban

Ten shard nie miał tak złej ekipy od lat, i o tym się piszę na każdych kanałach.
Nie wiem czy to brak wyobraźni czy stracenie sensu ekipowania czy co? Nie dzieje się nic, piszą o tym nawet postacie stricte RPG.
Jak to ma świadczyć o serwerze który mieni się RPG? ;]
Oczywiście możecie się zasłaniać życiem prywatnym itp. Ale jeżeli nie macie czas na kiego się pchacie do ekipy? :D
Pójdę dalej, i stwierdzę że takie tematy powstają co jakieś pół roku, bo mniej więcej trwa tyle aktywność GMów.
Jak temat powstaje, wyskakuje Koordynator Fabuły - Soszek i pisze z wielkim fochem : Dla ciebie nie ma fabuły przez takie właśnie tematy. :D
Śmieszą mnie takie zagrania, pogrążyliście niesamowite podwaliny na ubarwienie świata. ten świat powinien tryskać fabułą. A ja widzę że tryska koxem. I NIE, nie jest to wina graczy, tylko ewidentnie wasza.
Nie potraficie niczym zainteresować graczy żeby podjęli własna inicjatywę. Potraficie napisać, zacznijcie coś sami my pomożemy.
Tyle że zapominanie o zasadzie że to WY jesteście DLA GRACZY, a nie na odwrót.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)