Co się dzieje z domkami

Zaczęty przez qtu, 2013 05 20, 10:27:41

Poprzedni wątek - Następny wątek

Prorokpl

Zacząłem grać swoją postacią nieumarłego po wielu oporach (nawet zrobiła się stara) i nawet udało mi się coś osiągnąć i wybudować wspaniałą wieże. Potem jakoś sesja na uczelni i jakoś 21 dni minęło bo odświeżałem tylko główną postać. Wszystko szlag trafił, cały dobytek i odechciewa się już grać.

Gra powinna być dla graczy, nie gracz dla gry.

On

A ja w całej swojej historii gry na DM nie miałem nigdy domku, ale już kiedyś mówiłem, że domki powinny się dłużej rozpadać. Bo w takim systemie i podejściu, to przed zamrożeniem się automatycznym konta, gracz powinien dostawać wipe skrzyni bankowej, za nie odwiedzanie banku.
Informator Konwentowy - twoje informacje o konwentach w Polsce.

Smocza

Ja również uważam, że czas rozpadu jest za krótki i kompletnie nie rozumiem, dlaczego aż tak krótki. Zasady tego shardu są dobre dla studentów i ludzi, którzy mają dużo czasu na grę. Kompletnie nikt nie myśli o ludziach, którzy mają pracę, dom, rodzinę i chcą sobie pograć od czasu do czasu, a nie dzień w dzień. Oprócz rozpadu domków za badziewny uważam system mrożenia kont. To miałoby sens, gdyby istniał automat do odblokowywania, a nie trzeba czekać 2-3 dni. Bo może będę miała wolne sobotnie popołudnie i spontanicznie będę chciała zagrać? W tym systemie nie zagram.

Przyciągnąć nowych graczy na serwer jest bardzo ciężko, ale jeszcze trudniej jest ich zatrzymać na stałe. Sciągnęłam parę znajomych, grali kilka miesięcy, potem dziecko chore, facet zmienia pracę, w domu jakiś remont; nie było ich półtora miesiąca. Logują się, domku nie ma. Od tamtego czasu już się nie zalogowali i pewnie nie zalogują.

Jeśli mi się chata rozpadnie, to pewnie też już mi się nie będzie chciało. W pewnym wieku naprawdę ultima nie jest najważniejszą rzeczą w życiu, żeby pamiętać o niej co tydzień. Serwer bardzo dużo przez to traci, a naprawdę niewiele zyskuje.

Agraeld

Cytat: Smocza w 2013 05 20, 18:44:43
Ja również uważam, że czas rozpadu jest za krótki i kompletnie nie rozumiem, dlaczego aż tak krótki. Zasady tego shardu są dobre dla studentów i ludzi, którzy mają dużo czasu na grę. Kompletnie nikt nie myśli o ludziach, którzy mają pracę, dom, rodzinę i chcą sobie pograć od czasu do czasu, a nie dzień w dzień. Oprócz rozpadu domków za badziewny uważam system mrożenia kont. To miałoby sens, gdyby istniał automat do odblokowywania, a nie trzeba czekać 2-3 dni. Bo może będę miała wolne sobotnie popołudnie i spontanicznie będę chciała zagrać? W tym systemie nie zagram.

Przyciągnąć nowych graczy na serwer jest bardzo ciężko, ale jeszcze trudniej jest ich zatrzymać na stałe. Sciągnęłam parę znajomych, grali kilka miesięcy, potem dziecko chore, facet zmienia pracę, w domu jakiś remont; nie było ich półtora miesiąca. Logują się, domku nie ma. Od tamtego czasu już się nie zalogowali i pewnie nie zalogują.

Jeśli mi się chata rozpadnie, to pewnie też już mi się nie będzie chciało. W pewnym wieku naprawdę ultima nie jest najważniejszą rzeczą w życiu, żeby pamiętać o niej co tydzień. Serwer bardzo dużo przez to traci, a naprawdę niewiele zyskuje.
O, dokładnie - popieram.

Mirdin

Cytat: DzikiHL w 2013 05 20, 10:51:16
Sam ogółem nie potrafię zrozumieć, po co ludziom domki (poza klimatem)
Po to, żeby nie siedzieć i nie trzaskać rzemiosła w banku na krzesełku. A widywałam takie praktyki. ;/

Death Freak

Cytat: Lindi w 2013 05 20, 18:15:45
No zrób.
Zmiana była ogólnie znana. Jak ktoś gapa to sam sobie winien i może być zły tylko na siebie.

ps. nie gram ostatnio w UO ale jakoś znajduje czas by raz na tydzień zalogować się i kliknąć parę razy.

Lindi akurat Ty mi stawiałaś domek jak jeszcze byłaś gmem. Gapa gapą, ja się zagapiłem o 4 dni i straciłem na prawdę wiele książek których już nie odtworzę, wyjątkowego obrazu, bardzo cenionego przez wszystkich, Thazira który był moją pamiątką po nim też nie odzyskam. Srać już na warte kilka milionów przedmioty, expy, speclooty, nawet na sam deed marmurowego domku. Jednak te rzeczy powinny lądować w skrzyni czy u jakiegoś npc który by je wydał (bo w końcu jest skrzynia za mała po to by ludzie trzymali rzeczy w domkach) . Po stracie większości majątku odechciewa się grać.

Jeśli chcecie oczyszczać serwer to na podstawie jakiegoś "ratio" grania(gdy widać że gracz dużo czasu poświęcał grze), a nie 21 dni. Jak ktoś z pewnością odszedł a nie chwilowo nie ma czasu odhaczać w kalendarzyku kiedy ostatnio odwiedzał domek.

ps2
DzikiHL: "Skoro to straciłeś to widocznie Ci to wisi" to odebrałem za naskoczenie
"Kto staje się potworem, zrzuca z siebie ciężar bycia człowiekiem"

yacu

Temat w sumie dość smutny, bo po paru latach gry każdy miewa albo trochę dość, albo dopada go życie, albo cholera wie co jeszcze. Rozumiem 'pakowanie' domków do skrzyń postaci permanentnie nieaktywnych, czy zamrożonych. Kasowanie nieistniejących jest sprawą normalną. Może w przypadku posiadania więcej niż jednego domu dać opcję zaznaczenia 'siedziby głównej' i niech ten dom stoi 3, 4, nawet 6 miesięcy? Pozostałe rozpadały by sie tak jak obecnie. Online mamy taki sobie, więc czasem nawet nie ma kogo poprosić o odświeżanie. Po co zatem tracić w tak durny sposób kolejnych graczy?

Hexin

Co do systemu zamrażania kont zgadzam się w pełni, jest głupi.
Jednak co do domków, nie do końca. Posiadanie domku to przywilej/smaczek a nie wymóg. O smaczki trzeba dbać jeśli chce się  mieć je nadal. Domki powinny zwijać się w takim czasie jak jest to obecnie, żeby gracze aktywni mieli szansę postawić swój w jakimś atrakcyjnym miejscu... o ile jestem w stanie zrozumieć, że domek nie zwija się w deed, bo się rozpada, o tyle cała zawartość domku, albo chociaż pojemników powinna wracać do banku(przynajmniej tyle ile się zmieści z racji pojemności skrzyni bankowej).
Sytuacja jest dość dziwna, bo serwer z kasacji tych itemów nie zyskuje jakoś bardzo dużo a praktycznie traci gracza. Szkoda, że jeszcze postać, która wylogowała się w rozpadającym domku nie kasuje się podczas jego zawalenia.
Osobiście nie posiadam domku i posiadać nie potrzebuję i mimo, że qtu nie jest moim ulubieńcem to ciężko się z nim nie zgodzić.

chud

Sprawa oczywista, że w pewnym momencie gracze mają po prostu mało czasu na grę. Zdarzało mi się być zamrożonym ponad rok. W obecnym systemie niemiałbym nawet konta.
Nie uważam, żeby aż tak istotnym dla rozwoju serwera było wywalanie wielu godzin gromadzenia rzeczy po 21 dniach.
Padło przy okazji kilka fajnych propozycji :), które uważam możnaby rozwinąć/wprowadzić:

1. Po 21 dniach nieodświeżania, admin/skrypt pakuje dom do pliku i wrzuca go w sobie znane miejsce, skąd można zapisane itemy odzyskać podczas automatycznego odmrażania konta (o tym poniżej, a opcja do wyboru podczas odmrażania, albo po prostu w gumpie pod komendą .konto).
2. Po 12 miesiącach zamrożenia konto (postacie) trafiają do pliku, skąd mogą być odtworzeni podczas automatycznego odzyskiwania konta. Same postacie czasowo mogą zniknąć z serwera.
3. Automatyczne odmrażanie konta. Formularz na stronie www. Po podaniu nazwy konta i podpiętego maila - wysyłany na niego jest mail z linkiem do odmrożenia (lub z haslem do konta przed odmrożeniem). Detale to dopracowania, jeśli widzicie taką możliwość.

Dzięki temu gracze truli by Wam 4 litery tylko wtedy, kiedy byłoby to naprawdę konieczne, lub po prostu w sytuacjach wyjątkowych.

Agraeld

Cytat: Hexin w 2013 05 20, 19:55:54
Jednak co do domków, nie do końca. Posiadanie domku to przywilej/smaczek a nie wymóg. O smaczki trzeba dbać jeśli chce się  mieć je nadal. Domki powinny zwijać się w takim czasie jak jest to obecnie, żeby gracze aktywni mieli szansę postawić swój w jakimś atrakcyjnym miejscu...

1. Spoko spoko, jakiś czas temu stworzyłem prywatną kolekcję starych przedmiotów. Troche się nabiegałem, za przedmiotami, za udekorowaniem zamku, za udekorowaniem okolicy pod murami samego budynku [chodnik i takie tam] - Szkoda, że w momencie gdy nie odświeżę tego domku w odpowiednim czasie - wszystko szlag trafi - mimo chęci pokazania pewnych przedmiotów już w tym czasie niespotykanych na DM innym graczom [ a nie chce oddawać tego wszystkiego w ręce GMów żeby oni to blokowali na samym serwerze - bo to bez sensu jeżeli zechce chociaż zrobić przemeblowanie :] ]

2. Przy obecnym online 19-26 nie wierze w to, że gracze nie będą mieli gdzie postawić domu [tu raczej chodzi o "najlepsze zajęte miejsca" ] . Zwłaszcza jeżeli głównie grają starzy wyjadacze. Dodatkowo jeżeli chodzi o samo dbanie o te  "smaczki" - tak jak poprzednicy tutaj piszą, czasem po prostu nie ma się do takich rzeczy głowy.

Hexin

zxc, to albo w te albo we wte. Albo chcesz się bawić w mini muzeum albo wychodzisz z inicjatywą stworzenia czegoś takiego przy pomocy GM'a. Na przemeblowanie raczej nie musiałbyś długo czekać.
Obecny online nie ma zbytnio znaczenia, bo zanim domki się rozpadną ( o ile nikt nie odswieży ) mija prawie miesiąc. W miesiąc to nam online spadł z 70-80 na 20-30. Minie trochę ciepłych dni/ludzie wyszaleją się lub zmęczą upałami i online wróci.
Sam zamysł szybkiego rozpadania się domków jest prawidłowy, bo jak tego nie było, to stały domki w dobrych miejscówkach ludzi, którzy nie grali od wieków a gracze aktywni musieli ustawiać własne na jakiś zadupiach.

Guardian

Cytat: zxc w 2013 05 20, 21:13:12
Cytat: Hexin w 2013 05 20, 19:55:54
Jednak co do domków, nie do końca. Posiadanie domku to przywilej/smaczek a nie wymóg. O smaczki trzeba dbać jeśli chce się  mieć je nadal. Domki powinny zwijać się w takim czasie jak jest to obecnie, żeby gracze aktywni mieli szansę postawić swój w jakimś atrakcyjnym miejscu...

1. Spoko spoko, jakiś czas temu stworzyłem prywatną kolekcję starych przedmiotów. Troche się nabiegałem, za przedmiotami, za udekorowaniem zamku, za udekorowaniem okolicy pod murami samego budynku [chodnik i takie tam] - Szkoda, że w momencie gdy nie odświeżę tego domku w odpowiednim czasie - wszystko szlag trafi - mimo chęci pokazania pewnych przedmiotów już w tym czasie niespotykanych na DM innym graczom [ a nie chce oddawać tego wszystkiego w ręce GMów żeby oni to blokowali na samym serwerze - bo to bez sensu jeżeli zechce chociaż zrobić przemeblowanie :] ]

2. Przy obecnym online 19-26 nie wierze w to, że gracze nie będą mieli gdzie postawić domu [tu raczej chodzi o "najlepsze zajęte miejsca" ] . Zwłaszcza jeżeli głównie grają starzy wyjadacze. Dodatkowo jeżeli chodzi o samo dbanie o te  "smaczki" - tak jak poprzednicy tutaj piszą, czasem po prostu nie ma się do takich rzeczy głowy.

Nie wierzysz? A jak było przed zmianą? :)
Co do samego chowania do skrzyni bankowej. Pamiętajcie o jej ograniczonej ładowności.

AbelarD

czytając ten temat jak że trudny dla mnie doszedłem do wniosku że muszę wam coś pokazać, może to rozwiąże problem
http://tylkodlanastolatek.blox.pl/resource/justin_bimber_.jpg

Svennson

w skrocie -1
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

Zywol

utrata domku boli, kiedyś były inne czasy. miasta nie były takimi azylami i ludzie uciekali do domków, a przyzwyczajenie jednak pozostaje. sporo stafu utraciłem jak mi się wojem domek niedawno posypał i też już motywacja do logowania opadła ;)

pozdrawiam hexina
"Jeśli wierny jest na prawdę wierny swemu bogowi to załatwi sobie asyl w mieście gdzie świątynia stoi lub będzie żył na wygnaniu, prześladowany."

Logika DM'a ;)