Co sie dzieje z graczami DM?

Zaczęty przez Turan, 2013 05 25, 17:09:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

Hektor

nie jestem już w ekipie to wyjątkowo pozwolę sobie na otwartość i wypowiedzieć się na ten temat, nazywając rzeczy po imieniu

to jet straszne jak wy na tym forum marudzicie
z roku na rok jest tu coraz większy płacz i ja się dalej dziwie, że w ogóle ekipa podtrzymuje te forum i pozwala na takie tematy
mam wrażenie że na forum są już tylko same trolle
aż mam ochotę zrobić ankietę pod tytułem "elita trolli dm" z wybranymi osobami
ja bym te forum zamknął w cholerę, bo to już sięga zenitu
jeszcze wzajemnie się tym nakręcacie, jak to na dm jest zle i niektórzy ludzie czytając latami te pieprzenie zaczynają w to wierzyć 
po tym wszystkim dziękujcie Bogu że taki Asyl lub Dhagt potrafią was jeszcze wysłuchać i odpowiedzieć

oczywiście u wielu z was ten płacz i propozycje zmian są usprawiedliwione, bo online stopniowo maleje z roku na rok
rodzą się u nas obawy - co będzie dalej z serverem?
na DM z online nie jest najlepiej i ekipa doskonale o tym wie, wystarczy użyć komendy .online
jednak zauważcie że ten płacz na forum ciągnie się już latami i wiele osób zaraża się tu trollem, a mimo to ekipa specjalnie nie wprowadza zmian po waszej myśli
pytanie dlaczego?
a to dlatego bo obecny skrypt dmki, regulamin są dobre i moim zdaniem wymagają tylko drobnych poprawek
problem leży w graczach, którzy grają tu już wiele lat i zwyczajnie są zmęczeni tą grą, a młodej krwi cały czas tu brakuje
to jest główny problem - zbyt mało nowych graczy i małe online

na głupie cl ludzie idą grać bo jest online i automat do zakładania kont
world of warcraft grają bo jest online, ciekawy skrypt, komfortowy tryb gry, automat do kont
minecraft bo jest online i ciekawe możliwości, automat do kont
jednak do tych gier głównie ciągnie online

podałem te przykłady, ponieważ na bazie tych gier nikt mi nie powie że problem stanowi grafika lub animacja
ludzie lubią grać w rozbudowane gry i jestem przekonany że DM też może się cieszyć dużym online
w tym celu wystarczy tylko dobra reklama, wprowadzenie nowych graczy np jakiś samouczek, automat do kont, spełnienie warunków technicznych do wysokiego online i powiększenie szeregów ekipy do kontroli tego wszystkiego

niech mi ktoś powie... gdzie jest druga taka w gra w której są takie możliwości i gracze potrafią coś zaklimacić poza napieprzaniem 90 levelu?
ja szukałem i nie znalazłem

nawet jeśli ekipa wprowadzałaby wszystko co zechcecie, to i tak będzie płacz i utrzymają się tylko niektóre pierniki na ktrórych tak naprawdę ekipie nie zależy, bo mają dosyć czytania tego wszystkiego i wiecznego marudzenia

oczywiście też mi wielu rzeczy brakuje, np poprawienie takich skilli jak nekro, szaman, brakuje mi questów, turniejów, bardziej śmiałej fabuły, łagodniejszych kar za bierne macro, słabo rozbudowane i nudne pvm, mało komfortowy tryb gry np uzdro, też obecny skład ekipy do końca mi się nie podoba i wiele wiele innych rzeczy bym zmienił, ale co z tego? ? ?
wiele dobrych zmian wpływa pozytywnie na online tylko okresowo (przyklad licho), serwer nie będzie się zajebiście rozwijał w nieskończoność i zawsze komuś będzie coś nie odpowiadało, bo jak pisałem są tu głównie pierniki, które w gorszych chwilach tego shardu lubią porobić łaskę na to że w ogóle się logują i jest te forum do płaczu nie wiem po co?
jakieś fochy przy zamrażaniu konta za skasowanie domku, jakiegos jaila lub wpadkę przy biernym
masz focha? kasuj postać i oszczędz syfu na forum, bo ani ekipa, ani gracze którzy lubią tu grać tego nie chcą

nowych zmian obecnie nie będzie bo nie ma skryptera
polityka ekipy się nie zmieni bo decydujący głos mają tylko admini, których w żaden sposób nie przekrzyczycie

możecie sobie pisać że dm upada, że to już koniec i możecie sobie zamrozić - skasować postacie, zrzucać całą winę na ekipe
winę ekipa ponosi tylko w tym, że zawsze mogłoby być lepiej, a do szczęścia wcale nie musi
nigdy nie będzie idealnie, a jeżeli myślicie że gdzies tak jest to jesteście w błędzie

nawet bez was i 1 online server może wzbić się na szczyt, wystarczy wyłączyć komendę .online i kluczem do tego, podobnie jak to wszystkiego innego jest reklama

kiedyś ulitmy nie trzeba było specjalnie reklamować, bo była powszechnie znana, teraz jest inaczej i wśród gatunków tego typu gier jest duży wybór

zastanówcie się czy nawet w najlepszych grach, zawsze się utrzymuje stała liczba graczy bez świeżej krwi?
bez nowych graczy online zawsze się wykruszy
biorąc pod uwagę nasz server, DM udowodniło już że potrafi na bardzo długi czas utrzymać stałą liczbę graczy

amen

Darod

Cytat: Evilas w 2013 06 02, 01:05:42
Cytat: On w 2013 06 01, 18:17:46
A Evillasowi z tego co pamiętam odrzucono podanie ;]

co nie zmienia faktu, ze reszta na 100% dostanie wilka, druida, nekromante po wyslaniu podania, w tym rzecz, w tym sek, w tym problem, nie mi jednemu odrzucono podanie, chodzi wlasnie o to, ze na sile utrudnia sie komus sprobowanie swoich sil w innej sferze, a moglby taki osobnik wniesc sporo swiezosci, nie zawsze podanie pokazuje poziom gracza, mnie osobiscie zniecheca, wolalbym przesiedziec kilka h emotujac w grze, niz pisac te kilka h podanie, zeby bylo ladne, czytelne itp, w tym rzecz, ze ja chce na DM grac, a nie pisac podania kilka h, koxac po kilka h dziennie, nabijac w kopalni sile kilka h dziennie, nabijac dexa na rybach kilka h dziennie... to nie daje frajdy, mysle, ze nikomu z nas nie daje frajdy patrzenie w ekran, jak postac w kolko robi to samo, a my nie mamy na to wplywu, jedynie od czasu do czasu przesuniecie sie pare kratek... dlatego wlasnie online wyglada tak jak wyglada, ludziom sie poprostu nie chce... to nie wina slonka, a ogolnego zniechecenia do powtarzalnosci biernej gry, podania sa jedynie jednym z aspektow, ktory zniecheca, zarowno do zalozenia konta, jak i ubiegania sie o fabularna grupe...
Evilas wszystko to co napisałeś tyczy się starych graczy. Teraz wiesz w czym problem, hektor ładnie opisał na czym polega problem a tak nawiasem to temat się wyczerpał.  ;)

jeszolak

Witam,
z perspektywy świeżutkiego gracza odważę się napisać kilka zdań.

Mi bardzo podoba się system podań. Musiałem się wysilić i postarać, żeby napisać scenkę z klimatem. A oczekiwanie na odpowiedź? U mnie trwało to chyba z pół godziny (było wolne akurat), ale i tak co chwilę na maila zaglądałem. Ba! Ze ściągnięciem wszelkich instalek i plików też czekałem do akceptacji, żeby się w razie odmowy nie męczyć z deinstalacją. Ale ja sporo shardów przeszukałem, żeby znaleźć ten, który najbardziej mi odpowiadał. Mi zależało, żeby podanie zostało zaakceptowane.

Grałem wcześniej na innym shardzie (krótko, miesiąc bodaj), a potem miałem kilkuletnią przerwę. Tam także był podobny system. Jest masa gier, które dają możliwość grania "na już", sam mam kilka takich gier. Po kilku dniach już o nich zapominam, a po miesiącu to usuwam. Bo brakuje mi klimatu, który tutaj jestem chętny znaleźć. Nie piszę, że konto z automatu to zło, ale co łatwo przyszło to i łatwo poszło. Ogranicza to liczbę potencjalnych nowych graczy.

Główny zarzut jaki tu wszyscy wytykają - mało ludzi online. To prawda, to widać. Hasam po Minoc i oprócz dwóch, trzech graczy w kopalni, dwóch koxujących w banku, jest pusto. Wiem, Minoc to nie stolica, ani inne centrum handlu, ale brak graczy jest odczuwalny. Karczma świecąca pustkami. Całe miasto wygląda na wymarłe. Za wielkie na taką garstkę, którą tam zauważyłem.

Pomysł z Nooblandią wydaje mi się fajny. Jakaś wyspa, albo co tam Admini by wymyślili, na której mogą sobie w miarę bezpiecznie nowi gracze poznawać mechanikę i klimat shardu jest moim zdaniem dobrym rozwiązaniem. Nie mam pomysłu jak rozwiązać weryfikację takich nowych graczy, dlatego o tym się nie wypowiem.

Nade wszystko brakuje mi klimatu... Kilka rozmów i jakiś kilof w prezencie od innego gracza to dla mnie za mało. Wiem, górnik-kowal to nie jest zbyt towarzyska profesja, ale miło byłoby wpaść do karczmy, napić się z kimś i poklimacić. W innym wypadku gra sprowadzi się do tego co oferują inne: nabijanie statów i chomikowanie itemów. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie.

Pozdrawiam wszystkich, świeży gracz,
j

qtu

Moi znajomi nie chcą grać w uo na DM bo online jest mały.
Ja nie gram bo skasował mi się domek po 30 dniach? mały online iiii nie podoba mi się że handel upada i upada. Kupić np korek do kega czy inne duperele to spory problem. Kiedyś na ircu szedł ostry spam, kilofy, łopaty... wszystko!
Na DM brakuje mi pewnego rodzaju smaczku samej gry.
<ssijwy> taly to chlopak z ostroleki
<ssijwy> ktoremu koledzy szczali do kasku jak jezdzil skuterem

Felixor

Cytat: qtu w 2013 06 16, 10:16:40
Moi znajomi nie chcą grać w uo na DM bo online jest mały.

i to jest powod idiotyczny. Bo wlasnie TO jest powod niskiego online. Jak kazdy bedzie mowil ze nie gram bo niski online to wlasnie bedzie taki a nie inny...

Caly czas powtarzam: online przyciaga online. Wiec jak chcecie stworzyc online nie grajac?
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

AsYlum

Już nie musicie się męczyć jałowymi przepychankami. Rozwiązałem właśnie problem niskiego online.
<uninitialized object>

Felixor

"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Ghg

Ale trzymaj wszystkie pliki Asyl dla potomstwa. Chetnie tez utrzymywalbym forum, zebysmy nie stracili kontaktow.
Ostatnie słowa Woltera brzmiały : "To nie najlepszy czas, na robienie sobie wrogów". Tak odpowiedział na pytanie księdza, czy ten wyrzeka się diabła.

promuje wegetarianizm w krajach trzeciego swiata.