choroba

Zaczęty przez timon, 2013 09 29, 18:00:06

Poprzedni wątek - Następny wątek

mae

No bo kazdy juz wie albo jak to leczyc, albo do kogo isc, zeby to wyleczyl ;] Starczy zapytac

Thiass

Wprowadzenie choroby ktora zmusza gracza do wejscia na gt i szukania alchemika jest troche lipne  ;)

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Gucio

Cytat: Thiass w 2013 10 02, 10:18:16
Wprowadzenie choroby ktora zmusza gracza do wejscia na gt i szukania alchemika jest troche lipne  ;)

A przy tym online to na #gt tłumy...

Evilas

a wy dalej gracie ircem... :< sam pomysl chorob jest spoko, problematycznie sie robi gdy trzeba je leczyc bo mikstury sa trudnodostepne, badz sprzedawane po 10k i wzwyz co jest chora suma, pol biedy jesli ktos jeszcze ma jakis kontakt z Sin i ona go wyleczy, wie co stosowac, a jesli nie ma kontaktu to jedynie lata po miastach i zaraza od nowa... troche to sie robi meczace, trzeba przyznac, zbyt latwo sie zaraza druga osobe moze?

Silver

Ja bym do świątyń bóstw dodał specjalnych uzdrowicieli co leczą za golda + rare ziółka z tych chorób. I jak kogoś rozwolnienie męczy niech znajdzie :
1 uzdro który to leczy
2 ma odpowiednie zioła
3 zapłaci goldem
Nie usuwał bym zupełnie chorób...  Co poniektórzy robią się strasznie wygodni, po to jest gra żeby w nią grać :)

Lindi

Podoba mi się pomysł. Uzaleznienie od graczy jesli chodzi o zdobycie leku nie jest fajne i tylko to mnie zawsze denerwowalo w chorobie.
"Dobry elf, to martwy elf" -Marszałek Milan Raupenneck

"-To nie gracz ma latać za GMem... To GM ma sprawić żeby gracze nie chcieli koxac/lać się po mordach a zechcieli pobawić się w klimat." Thiass

mae

Cytat: Silver w 2013 10 02, 14:01:13
Ja bym do świątyń bóstw dodał specjalnych uzdrowicieli co leczą za golda + rare ziółka z tych chorób. I jak kogoś rozwolnienie męczy niech znajdzie :
1 uzdro który to leczy
2 ma odpowiednie zioła
3 zapłaci goldem
Nie usuwał bym zupełnie chorób...  Co poniektórzy robią się strasznie wygodni, po to jest gra żeby w nią grać :)
O tym pomyslimy

chud

Moim zdaniem są lepsze sposoby na wymuszenie interakcji. A jak coś z lootem mobów, które zarażają się nie zgadzało to można właśnie tym popracować. Nie każdy ma czas logować się w godzinach szczytu online, po to by cały swój czas w grze poświęcić na szukanie alchemika, który jest online.
Przede wszystkim nie rozumiem jednak celowości tej zmiany:
1. Zniechęcenie do lania niektórych mobów - można pracować lootem
2. Zmuszanie do interakcji - kupno zestawów leczących na zapas
3. Zniechęcanie do interakcji z powodu zarażania - podobno mamy server rpg jednak
4. Zachęcanie do interakcji z powodu szukania leczenia - patrz punkt wyżej, plus irc i gt i uwalanie osób grających poza godzinami szczytu
5. Wspomaganie alchemików - przecież poprawiono butle zwykłe, nie powinno być problemu
Wierzę, że ekipa ma coś na celu tą zmianą. Może wyjawicie nam powód, bo naprawdę wierzę w celowość działań.

Darogan

Nie rozumiem . . przecież ta zmiana jest dłuższy czas, i dopiero teraz jest kłopotem? Co do samej zmiany. Ma ona dobre strony dla rzemiosła, wiadomo, większe zapotrzebowanie na składniki itp.
Ja bym dał jednak różne sposoby leczenia choroby.
- aptekarz mógłby mieć drogie preparaty na wyleczenie
- gracz by produkował tak jak do tej pory, tańszym sposób gracz mógłby się wyleczyć
Dodał bym też nowa miksture . . do robienie przez gracza, - ochrony przed zarażeniem, która w zależności od rozmiaru,chroniła by od 2 do 6 godzin, wyjątkowa - 12godzin

Thiass

Ja tylko chce zauwazyc ze wy wszyscy ktorzy proponujecie drogiego aptekarza badz latanie po ircu i szukanie alchemika zapominacie ze na tym servie graja tez nowe osoby  :o

Co ma zrobic tygodniowa postac ktora nie ma kasy na aptekarza, nie wie gdzie sie taki znajduje a z irca nie korzysta?

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

Darogan

Niech no się zastanowie  . Może pytać się w samej grze? Czy to aż takie trudne,i bez irca, nie da się już grać?

Guardian

Cytat: Thiass w 2013 10 03, 10:00:22
Ja tylko chce zauwazyc ze wy wszyscy ktorzy proponujecie drogiego aptekarza badz latanie po ircu i szukanie alchemika zapominacie ze na tym servie graja tez nowe osoby  :o

Co ma zrobic tygodniowa postac ktora nie ma kasy na aptekarza, nie wie gdzie sie taki znajduje a z irca nie korzysta?

Zapominasz chyba, że na DM są gracze z inną mentalnością jak tylko udupić, zajumać sprzęt, uprzykrzyć grę :] Jest sporo tych co leczą za darmo

Rudus

Do tej pory kazdego leczylem za darmo i nadal planuje tak robic moja postacia...
Bez przesady... nie jest az tak zle z ta choroba ;)

(a w temacie widze placz tylko starych wyjadaczy :)
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

KusKus

Bo nowi sie boja forum :P

PS. Wkur.... mnie niemilosiernie choroba, ktora ma moja postac. Jka by bylo 100 online, prosze bardzo... teraz? Krew czlowieka zalewa ze wzgledu na mechanike...

Hektor

wiadomo było że będzie narzekanie na te choroby, bo faktem nie przynoszą nic dobrego i mało kto już potrafi spojrzeć na to z punktu rpg.
podejrzewam że ten pomysł miał w jakimś stopniu odzwierciedlać klimaty średniowiecza i stworzyć jakby nowy skill "lekarz" który nie działa na sposobie wybijania głupich gainów, tylko na eksperymentach i wymianie wiedzą wśród graczy 
moim zdaniem pomysł jest w 100% trafiony i rozbudowałbym go jeszcze bardziej, tak by lekarze odgrywali ciekawszą role i inni gracze potrafili odpowiednio do tego podejść
ale np ja zawsze mówię że gdy się daje jakiś minus to równocześnie trzeba dać jakiś powiązany z tym plus
w przypadku tej zmiany gracze widzą tylko minus i może warto zrobić coś co byłoby zauważalnym plusem dla wszystkich?
np są teraz moby które zarażają tymi chorobami, ale z tego co patrzałem lot jest cały czas taki sam, a nawet bym powiedział bardzo słaby
mój pomyśl może zmienić te moby tak by przyjemnie się je biło również magiem i dać im ciekawy lot
w tych lochach można tez dać więcej tych skrzyń, tak by był w nich zbalansowany lot z siłą strażników do bicia solo

co do mechanizmu tych chorób nie narzekajcie
mi wyleczenie zajęło dosłownie minute i to bez użycia irca 
wystarczyło tu tylko wiedzieć gdzie znajduje sie kupiec z miksturami i zainteresować się wcześniej działaniem tych mikstur
na ircu nikt wam nie karze klimacić