Moje odczucia co do zmian.

Zaczęty przez kwiatek, 2013 12 22, 09:14:42

Poprzedni wątek - Następny wątek

mae

Obiecuje wam, ze po Nowym Roku pogram troche wiecej swoim tamerem, zeby zobaczyc, jak mocno zostalo uwalone to solo PvM po obcieciu sily chimery. Tylko czy jesli stwierdze, ze jest slabo i postanowie to poprawic, nie bedzie to zmiana robiona "pod siebie"? Boje sie oskarzen ;)

Tymczasem macie kolejne zmiany, o ktorych pisalem na poczatku tego tematu. Tym razem na plus. Choc to raczej gejmplej, a nie brutalny power.

^_^

Chciałem tylko zauważyć, że na serverze nie ma tylko magów tamerów i wojowników tamerów. Jest też np połączenie barda i tamera jak i łucznika i tamera. Przy tej zmianie najbardziej cierpi bard tamerale wszystkim nie dogodzi się, to normalne. Dlatego też fajnie by było gdyby pieśni barda działały na jego własne pety....

mae

Wszystkie klasy daza do wysokiej sily, dlatego zmiana jest w moim odczuciu sprawiedliwa. Dla lucznika wysoka sila jest tak samo oczywista jak dla berka lub wojownika.
Obecnie piesni nie dzialaja na pety, wiec bard tamer jest raczej for fun. Jest bardzo niewielka szansa, ze cokolwiek w tym sie zmieni w przyszlosci.

Generalnie trudno mi wymyslic klase, ktora ma interes w posiadaniu wyzszej zrecznosci niz sily (i w posiadaniu mniej niz 80 sily). Hmm...

Raaban

Jak na moje każda klasa lecząca się bandażami powinna dążyć do 90/100
ma wtedy boost i z sily na takim poziomie i z dexa bo leczenie jest krótsze o całą sekunde. Nie wyobrażam sibie jak mozna zabić takiego wiernego np.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

Adoni

Moje odczucia co do zmian:

robienie wszystkiego pod 2 statystyki i zmuszanie do koxania do końca świata. Od jakiegoś czasu to oficjalna droga shardu i to jest chore

Dlaczego przenosić z dexa na siłę? A zapomniałem, teraz mamy 80 30 90 w modzie?
Dlaczego spece przenosić z inta na dexa? A zapomniałem, wojowie pokroju 7 7 5 którzy nie mają ochoty na kox są niemodni, każdy ma 9/9/2 i bardzo cierpi ze zadko ma spece
Dlaczego dodawac stamine za inta? A fakt, to też pod magow 9 2 9?

Kiedy uwalicie uniki zalezne od dexa? Czy to też już padło? Bo obstawiam że jestem starej daty i zapewne mam najwięcej dexa magiem na serverze i już można się ze mnie śmiać

Mój berek ma obecnie 50 inta. Co miał przed zmianami? Gowniane staty sila/dex, ale to rekompensowałem sobie szybszymi specjalami. Fakt niewiele to daje przy koxach 9 9, ale zawsze chociaz jakikolwiek plusik. Teraz mam mniej sily, mniej dexa, i wolniejsze spece.

Zmiana w wetce mi wisi, mam tamera bez wetki i sobie radzę. Ale promowanie każdą zmianą jednego modelu statystyk postaci nie jest dobre i kiedyś tak nie było!

Wesołych świąt!

Cytat: JasmineSavic jestes rozbrajajacy, jeszcze mnie przescigniesz w pisaniu beznadziejnych postow ;[
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...

mae

Cytat: Raaban w 2013 12 22, 18:40:26
Jak na moje każda klasa lecząca się bandażami powinna dążyć do 90/100
No tak, ale 90 sily to wiecej niz 80, ktore wystarcza, by nie psuc wetka.

^_^

Ile czasu zajmuje wbicie 80 siły? (o wyższych wartościach nie wspomnę już). Problem polega na tym że nie każdy ma czas siedzieć i koxać staty. Jest wielu graczy, którzy mają staty skoxane. Tylko cały mykpolega na tym, aby zmiany wprowadzać tak by przy okazji nie niszczyć przyjemności z gry innym. Dziś poważnie zacząłem zastanawiać się na jakiego grzyba siedziałem i koxałem oswajanie woza i wetkę skoro coraz bardziej jest to udupiane. Padło gdzieś żeby stawiać wyzwania graczom. Ale wyzwania można stawiać na całą masę różnych innych  sposobów bez uprzykrzania gry innym. Tym oto sposobem z postaci, która solo pvm nie była rewelacyjna staje się coraz większa kaleka, bo przy 6x str palec ślizga się jakbym co najmniej bandażami z lodu leczył zwierzę.....

Aesarel

Wbicie 80 str zajmuje duzo za duzo czasu :-) osobiscie cholernie zaluje tych zmarnowanych "dni" na kox ;)
make dm-uo.pl great again :(

mae

Ok, spojrzalem na to znow i rzeczywiscie z szansa nie wyszlo to, jak chcialem. Poprawilem to wlasnie, powinno wygladac lepiej.

Teraz wystarczy miec 70 sily. Niech bedzie ;)

Wol

to moze zostawic dmg chimery tak jak byl a wprowadzic ze kolejne chimery rania 50% tej przed nia? tak jak to z czarami maga w pvp?

Smocza

Nie lubię pisać forumowych płaczy, ale...

Mnie zwyczajnie smucą zmiany związane ze statami. Na ultimowe realia jestem "stara", mam dom, pracę, własną firmę, czasem znalezienie nawet godzinki dziennie na grę to problem. Moja wojowniczka założona w czerwcu 2012 (main) osiągnęła do dziś niebotyczne staty 65/65. Nie mam parcia, żeby wszystko solować, gra ma być dla mnie przyjemnością, bez przymusów i sztucznego koxu, zatem te staty same w sobie nie spędzają mi snu z powiek. Ale:

- jakiś czas temu wprowadzono zmianę, że duże miksy statów można pić dopiero od 70 stata. Zupełnie dla mnie nielogiczne, postać słabsza i jeszcze skąpi się jej blessa? Dodam, że bez znajomego alchemika średnie kegi są w ogóle nie do dostania.

- obecna zmiana z leczeniem - znowu dopóki nie skoxam 70 str, to moja postać pod kolejnym względem będzie po raz kolejny osłabiona w stosunku do starych koxów

- był jeszcze taki topic, w którym pisałam o zielonych kamieniach mocy - w odpowiedzi dowiedziałam się, że zielone się nie liczą, liczą się tylko czarne i czerwone. A dla mnie zielone się liczą. Czy to źle? Acha, zaproponowano mi w zamian skrzynki Tina - do wyboru mam te z lootem o wartości 500gp i te, które w obstawie mają imienne lub smoki.

Podsumowując, czuję się jak nikogo nie obchodzący margines. Nie mam się bawić w grze, tylko koxać i dopóki się nie skoxam, to się nie liczę. Zdecydowanie bardziej opłaca się zrobić prostą fabułę postaci i mega kox, niż odwrotnie.

decan

mam konto od 10 lat i co tu na jakiś czas wracam to widzę ,  ze nic się nie zmieniło .

Ludzie się zmieniają w sensie GM ale ich mentalność i podejście jest jakby sprzed 10 lat. wszystko uwalić byle by było gorzej bo inni jedna klasa ma lepiej. Bo jedno rzemiosło zarabia lepiej jak inne.

W kolo Macieju to samo się tu wałkuje i to raczej się nie zmieni . zmieńcie grę albo serwer polecam na dłuższy czas pomaga

Tinerot

@Smocza: Są skrzynki o 'sile' bardziej zróżnicowanej. Na pewno nie jest  tak, że ich nie ma, natomiast nie jestem w stanie powiedzieć Ci ile ich znajdziesz, bo nie robiłem wykresów. W temacie skrzyń sił mi starczyło na zrobienie mechanizmu, wdrażaniem na serwer zajęli się inni (i dzięki Bogu, bo gdybym miał sam wszystko robić, to może do dziś bym nie skończył). Skrzyń jako takich jest blisko 200. Polecam poszukać, chyba, że już to zrobiłaś i jesteś pewna.

Ponadto na serwerze wciąż są moby określane przeze mnie 'typu średniego'. Granice są dość płynne i różni gracze rozumieją to różnie, ale ja przyjąłem nazywać (i przez to wymuszać w rozmowie ze mną) średnimi moby mniej więcej poniżej smoka, a powyżej lorda ogrów czy szalonego ettina. Nie jest ich bardzo dużo, ale istnieją.

W zasięgu postaci o Twoich statystykach z grupą znajomych jest wszystko tak plus minus do balrona moim zdaniem. A już na pewno te nieszczęsne smoki i demony. Oczywiście to zależy od wielu rzeczy, ale chyba nie zawyżyłem maksa.

Kończąc już, dzięki za ten głos, bo takie są potrzebne. Dobre wybalansowanie każdego aspektu gry ze względu na to jak bardzo rozwinięta jest postać uważam za jedną z najtrudniejszych rzeczy przy rozwijaniu DM. I, niestety, wciąż uważam, że zmiana w miksturach ma wielki sens i jestem gotów tego bronić, ale to już na inną rozmowę.
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

mae

Zmiana ze statami jest tu najmniej istotna i naprawde po mojej ostatniej korekcie nikt nie bedzie w stanie tego odczuc inaczej niz na plus dla siebie. Za pierwszym razem moze mi nie wyszlo, ale trwalo to ledwie kilka godzin, c'mon :)

Voit

Cytat: Smocza w 2013 12 23, 09:21:33
Podsumowując, czuję się jak nikogo nie obchodzący margines. Nie mam się bawić w grze, tylko koxać i dopóki się nie skoxam, to się nie liczę. Zdecydowanie bardziej opłaca się zrobić prostą fabułę postaci i mega kox, niż odwrotnie.

Widzisz Smocza, na DM wszystko balansowane jest pod najsilniejsze postacie (co zresztą zostało w tym temacie napisane wprost przez kogoś z niebieskim nickiem).

Teraz słowo do ekipy. Bardzo dobrze, że dbacie o tych co już osiągnęli wszystko ale moim zdaniem droga jaką obraliście jest bezsensu. Stawianie nowych wyzwań starym wyjadaczom powinno się odbywać przez dodawanie nowego contentu, a nie podnoszenie poprzeczki na stare mobki.
Osobiście poświęciłem wiele czasu żeby dojść do poziomu mobów typu SBP/imienne, biłem je, dobrze się bawiłem, a po ostatnich zmianach mi to odebrano. Nie wiem jak inni, ale ja czuję się oszukany, bo ciężko pracowałem na to co osiągnąłem, a teraz bum, kupa...
No nic, wypłakałem się, lżej na sercu się zrobiło. Wesołych Świąt  :)