Nienawiść do Elfów

Zaczęty przez Ghost, 2014 01 21, 14:11:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ghost

Na wstępie zaznaczę - proszę nie traktować tematu jako płaczu. Zjada mnie po prostu ciekawość.

Od początku mojej gry na DM (ponad 9 lat) gram Elfem. Przez te wszystkie lata rasa ta była różnie postrzegana. Raz lepiej, raz gorzej. Od pewnego czasu widzę jednak w coraz większej liczbie przypadków podejście - "Jesteś Elf, to znaczy że Cię nienawidzę". Jest to zarazem pretekst do zabicia postaci (z mniejszym lub większym RPG - też bywa różnie) lub co najmniej do obrażania jej.

I teraz moje pytanie - z czego to wynika? Z wielu postów na forum można wywnioskować, że nie tylko Wasze postacie tak podchodzą ale również i Wy.
Nie mam zamiaru zmieniać Waszego podejścia, starać się przekonywać Was, że powinniście się w stosunku do naszych postaci zachowywać inaczej. Po prostu jestem ciekawy. Zwłaszcza, że ja zawsze tą rasę lubiłem (w każdej grze, nawet papierowym RPG gram tą rasą).

Będę wdzięczny za dyskusję na poziomie ciut wyższym niż "bo elfy śmierdzą" ;)

Gucio

Nie przepadam za elfami bo są zadufani w sobie.  >:(

Zyzio

Caly Podmrok laczy sie z wami w bolu. Gdyby apartheid za bardzo dal wam sie we znaki na powierzchni zawsze mozecie zamieszkac u nas <3
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

DzikiHL

Myślę raczej, że złowrogie grupy klimatyczne lepiej się reklamują. To powoduje większe nimi zainteresowanie i przyjmowanie cech wrogich w stosunku do grup "dobrych" lub za dobre uznawanych.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

quinggu

za dużo klimatu od elfów i najprościej jest innym nienawidzić ich :( elfy reprezentują sobą jedną z najbardziej klimatycznych ras a przynajmniej takie są MOJE obserwację, same od siebie tego wymagają i potrafią same sobie zorganizować fajną grę... może inni tego zazdroszczą? tego, że ta rasa raczej nie udziela się pvp i to innych denerwuje? ;)

Bazyli

dla mnie to juz rodzaj swoistej tradycji siegajacy czasow "Krainy Goblinow" w popularnym czasopismie :)
CytatQuot capita, tot sensus...

Felixor

Aion Wam zrobil dobra reklame :D
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Ghost

Cytat: Zyzio w 2014 01 21, 14:14:28
Caly Podmrok laczy sie z wami w bolu. Gdyby apartheid za bardzo dal wam sie we znaki na powierzchni zawsze mozecie zamieszkac u nas <3
Jak mówiłem - nie chodzi mi o to, że padam czy jestem atakowany. Zresztą z Waszej strony też mnie ataki zawsze spotykały (tu akurat mnie to w żaden sposób nie dziwi). Powiem więcej - kilka razy zostałem zaatakowany w taki sposób, że później miło to wspominałem - niezależnie od tego czy padłem czy nie.
Bazyli - w przypadku starszych graczy ok, ale młode pokolenie? Przecież oni tego czasopisma na oczy nie widzieli ;)

Raaban

Ajon jest niesmiertelny ;)
Jestem przedstawicielem tej zlej grupy. A kazdego elfa zawsze dazylem szacunkiem. Bo to moja ulubiona rasa.
Nie dajcie sie meczyc.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

Hexin

Aion, Orlando Bloom.

Edit: Cytując klasyka "nienawiść do Elfów tak zostałem wychowany, ten kto z nimi trzyma, na zawsze jest przegrany"

Zyzio

Tak bardziej powaznie... Kontakty i konfrontacje z elfami od samego poczatku byly dla mnie jednymi z ciekawszych wydarzen, niezaleznie od tego jak sie te spotkania konczyly. Lubilem czasy kiedy jeszcze jako stosunkowo slaba postac moglem powalczyc przy pelnym klimacie z takimi postaciami jak Griffonesem i nigdy nikt nie tracil przy tym sprzetu. Teraz jak chce walczyc w klimacie zostaje mi juz chyba tylko Altharis :).

Z biegiem czasu elfy na DM jako rasa zaczely mnie... irytowac. Konfrontacja zbrojna drow vs elf nie jest niczym nadzwyczajnym, niemniej choc elfy odnosza sie do nas jako rasy wyniosle i pogardliwie (co zreszta nie dziwi), to jednak schowani za tym klimatem unikaja walki jak ognia. Rozumiem, ze to rpg, ale to jednak jest JAKIS element rpg jak by nie bylo. Jedyne elfy ktore z kolei byly chetne podjac walke prezentowaly mizerny poziom fabularny (mowie o tych ktorych ja spotykam).

Rozumiem zalozenia rasy o naturze hm... humanistycznej (elfanistycznej?), jednak slynie ona rowniez z odwaznych i silnych wojownikow. Na DM widze tylko wyniosla i arogancka grupe ktora swoje wyzszosci nijak nie potrafi poprzec zbrojnie albo wlasnie  poeci malarze i inni tacy. Moje spotkania z elfami maja zwykle charakter konfrontacyjny czy to na plaszczyznie slownej czy zbrojnej i nie czerpie przyjemnosci z interakcji z elfami ktore albo sa slabe i pyskate albo traktuja mnie jak pekera ktory szuka pretekstu zeby ich sieknac.

Jest tak jak mowi Raaban - jestescie meczeni bo dajecie sie meczyc.
***<Kap^^> kto nie gral w uo ten nie zna zycia***
KANDYDACI NA DROWA:
http://dm-uo.pl/forum/index.php/topic,18495.msg306994.html

^_^

Ylfy jedzom szyszki ;< A tak na poważnie nigdy za tą rasą nie przepadałem ;d Nawet w papierowych rpg xd Skojarzenie z bufonami i wywyższającymi się istotami jest drażniące :P Ale nie łamcie się w irlandii nadal ludzie w was wierzą ;<

Tinerot

Myślę, że tak po prostu łatwo. Wychodzi tendencja do upraszczania i ułatwiania sobie gry. Co nie jest ani dobre, ani złe, tak po prostu jest. Elfów nienawidzić łatwo, bo są charakterystyczne, dużo się o nich mówi i na pewno znasz kogoś, kto ich już nienawidzi, więc masz pewien wzorzec. Dodatkowo w realiach DM elfów nienawidzić łatwo, bo siedzą w mieście na końcu świata, a graczy groźnych (z całym szacunkiem) jest zaledwie kilku, bo reszta albo nie jest dostatecznie skoksana, albo jest, ale nie gra PvP i nie chce walczyć. Ile znasz postaci, które fabularnie nienawidzą na przykład takiego chaosu? ;) Poza orderem, a i w nim zapewne nie wszyscy, takie postaci właściwie nie występują. Bo w chaosie większość albo walczy, albo w każdej chwili może walczyć aktywnie i stanowią zagrożenie. Dlatego 'nienawidzi' ich tylko grupa graczy, która jest na to gotowa i zdaje sobie sprawę z mozliwości zebrania w papę. Z elfami jest łatwiej. Patrząc z tej perspektywy, nienawiść do elfów to dowód słabości. ;)
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Raaban

Dokładnie, Elfy na dm są wykreowane na słabiaków.
Mieliście Olka, Ajona Eldorasa oni stanowili jakiś pion ktory jako tako utrzymywał nubów w ryzach że nie będzie ci wrzucał bo wpadnie skoxany elf i go poskłada.

Sami sobie wyrobiliście opinie słabych. Nie sądze że to się zmieni. Ale życzę wszystkim elfom by przyszedł dla nich taki czas jak dla krasnoludów teraz.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

Svennson

Mi elfy przypominają mniej wywyższające sie wampy. Grunt to trzymac je pod pantoflem.
Mimo wszystko prawie zrobilem elfa za czasów lowella :)

add. Krasie teraz :D:D:D:D chcesz zabic elfy czy jak? Niestety ale jezyk krasi nurkuje :|
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.