Pytanie odnośnie nazw

Zaczęty przez Addams, 2014 04 18, 09:52:28

Poprzedni wątek - Następny wątek

Addams

Skoro przyzywane demony posiadają nazwy licznych mitycznych bóstw demonów i innych kreatur, to czy byłoby nieetyczne gdybym zaczął wyznawać szatana? xD
Anger is Easy

Raaban

Oczywiscie. Aczkolwiek wyznawcy daywadosa yoltha mrokara mysle ze skutecznie wybija ci to z glowy.
Cytat: Nimrod w 2014 01 19, 17:19:09
Tak jak mówię - ja z 9x str (może i gt ale i tak już ktoś to napisał) padam na jedno combo od maga (no nie ukrywam, bardziej skoksanego)

sin

Postacie moga wyznawac cokolwiek zechca, o ile jest to utrzymane w konwencji fantasy i brak wyraznych nawiazan do swiata rzeczywistego. Samo wyzwawanie czegokolwiek nie znaczy oczywiscie jeszcze, ze dane bostwo w ogole istnieje.

Twoja postac:
Nie, nie moze wyznawac Szatana, Jezusa czy latajacego potwora spaghetti.
Tak, moze wyznawac podwodna, widmowa krowe, ale takie bostwo nie pojawi sie na dmce, a twoja postac zostanie prawdopodobnie uznana za szalona.
Tak, moze wyznawac nowe, wymyslone bostwo i jezeli bostwo to zdobedzie popularnosc i bedzie spojne z panteonem, to ma szanse sie 'objawic'.
Tak, moze wyznawac bostwo z panteonu.
Tak, moze oddawac czesc dowolnej ilosci bostw.

P.S. A wladce piekla na dmce mamy, co prawda pod inna nazwa i z innym pochodzeniem, ale nie widze sensu kombinacji.
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

Felixor

No takim przykladem mysle ze moze byc Asmoday ;)
Nie byl w podstawowym panteonie a jednak mial okazje zaistniec na liscie .wiara :P

Jednak on jest z nami od samego poczatku shardu prawie... zatem to troche inna bajka :)
"Nie będzie miał nigdy prawdziwych przyjaciół ten, kto nie lęka się robić sobie wrogów."
"Na imię mi "Legion", bo nas jest wielu."

Guardian

Cytat: Addams w 2014 04 18, 09:52:28
Skoro przyzywane demony posiadają nazwy licznych mitycznych bóstw demonów i innych kreatur, to czy byłoby nieetyczne gdybym zaczął wyznawać szatana? xD

Może warto rozejrzeć się najpierw czy już nie ma czegoś podobnego w danym uniwersum... W ogóle po co zakładać kolejny kult skoro spora część tych starych ledwo co się trzyma albo nawet i to nie? Po to, żeby rozdzielić ludzi o podobnym wyznaniu na mniejsze grupy? Bez sensu :P

Bazyli

Niech zyje wielka jednooka ropucha!
CytatQuot capita, tot sensus...

Addams

To bylo pytanie czysto teoretyczne, nie zamierzam wyznawac szatana aczkolwiek chcialem wiedziec czy jest to mozliwe. Według mnie jest to zbytnie nawiązanie do swiata rzeczywistego. Tak samo powiedzialbym o wyznawaniu Allaha buddy czy innych kreatur, dlatego wciaz jestem przeciwny demonom o nazwie Belzebub czy El Chupacabra
Anger is Easy

Bazyli

uo jest pelne nawiazan do rzeczywistosci i traktowal bym to jako ciekawostke czy dowcip. Nie ma sensu przesadnie sie odcinac, bo to wprowadza sztuczy klimat i odgrywanie na sile a nie dla fun'u.
Jak bedziesz tak brnac dalej to skonczy sie na tym ze zaczniesz krytykowac nazwy itemow takich jak katana bo tez srednio pasuja... bez przesady

W ramach ciekawostki powiem wam ze w oryginalnym uo (zanim wprowadzono polskie nazwy) raz na jakis czas pospolity szlam spawnowal sie jako 'jwilson' zamiast 'slime'. byl to dowcip na temat jamesa wilsona ktory jako redaktor jednego z magazynow komputerowtych dal kiepska recenzje uo zaraz po tym jak sie ukazala ;)
Wiec mozna naprawde zlapac dystans do takich rzeczy :P

sin

Cytat: Addams w 2014 04 18, 20:33:28
To bylo pytanie czysto teoretyczne, nie zamierzam wyznawac szatana aczkolwiek chcialem wiedziec czy jest to mozliwe. Według mnie jest to zbytnie nawiązanie do swiata rzeczywistego. Tak samo powiedzialbym o wyznawaniu Allaha buddy czy innych kreatur, dlatego wciaz jestem przeciwny demonom o nazwie Belzebub czy El Chupacabra
To moze zamiast zadawac tego typu pytania przygotuj i zaproponuj bardziej pasujace imiona dla demonow? ;-)
Great things are possible when one man's wisdom and an hour's effort are combined.
A sound offense has the power of roaring water, it fills every hole in an opponent's defenses.

Bazyli

Ja caly czas jestem za tym zeby nazywac je nickami zasluzonych :)

Kox_Rox

U nas już istnieje coś takiego. Przecież npcowy bandyta pod minoc ma imię Zeden :D

Ale pojawia się ze złej strony :(
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Guardian

Cytat: sin w 2014 04 18, 21:36:08
Cytat: Addams w 2014 04 18, 20:33:28
To moze zamiast zadawac tego typu pytania przygotuj i zaproponuj bardziej pasujace imiona dla demonow? ;-)