NOWE ZASADY: regulamin pvp..

Zaczęty przez wilq, 2010 12 07, 20:11:45

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dezzmond

SiS trzeba było to doprecyzować. Bo jeśli gracz non pvp miesza się w walkę poprzez grabienie ciała poległej osoby pvp to staje się uczestnikiem potyczki. Moim skromnym zdaniem.

Ale nie raz słyszę o sytuacjach, że gracz neutralny ginie z ręki gracza pvp bez kompletnego powodu, albo powód jest ABSURDALNY. I ciesze się, że w takiej sytuacji regulamin broni neutrala.

Czekam dnia, aż gracze pvp (do których się zaliczam) uzmysłowią sobie, że męcząc neutrali zniechęcają ich do gry i przyczyniają się do spadku online. Rozumiem, że to dodatkowy stuff. Ale zniechęcicie takim działaniem kogoś do gry i za parę miesięcy serwer opustoszeje. Opamiętajcie się. Mamy frakcje pvp, mamy system aren, Ekipa organizuje turnieje. Mamy tyle możliwości na rozrywkę, że możemy spokojnie darować sobie zabijanie graczy, którzy najzwyczajniej w świecie nie chcą brać w tym udziału.

Dochodzi też do absurdów, w których neutrale są zabijani na pvm, bo są aktualnie z graczami pvp. To nie jest żadne usprawiedliwienie! Zrozumcie, że to jest gra. Nie możemy podzielić się na dwa obozy, gdzie część bawi się w pvp, a część tylko w pvm. Gracze zawsze będą się mieszać idąc na pvmy i gracz neutralny nie powinien cierpieć za to, że w jego drużynie jest gracz pvp. Macie z kimś problem? Zabijcie tą konkretną osobę. Dopóki gracz non-pvp nie wykazuje wobec was agresji - po prostu go omińcie... Nie psujcie gry innym.

urbos

Rękami i nogami się podpisuję pod ostatnik akapitem Dezzmonda.

Na PvM bywam z graczami, którzy udzielają się PvP. Doskonale wiedzą, że jak zacznie się walka PvP to nie mają co na mnie liczyć. Natomiast niefajnie jest dostawać rykoszetem.
Dodam, że jeszcze mi się po odmrożeniu to nie zdarzyło. Sam staram się zachowywać OK, chyba nikomu nie podpadłem i w razie walki po prostu jak najszybciej spadać z miejsca zdarzenia, żeby nie robić tłoku i nie tworzyć dylematów - kogo lejemy, a kogo nie.
Ja np. na brak stuffu nie narzekam, ale jak już gram to chce sobie polatać fajnie z kolegami, a nie przebierać się co chwila w banku :).

Nie znaczy to, że jestem za 100% immunitetem dla graczy non-pvp, ale zdecydowanie jestem za podejściem: gong, las - pvp, lochy z moobkami zostawmy dla poszukiwaczy przygód związanych z pvm. I jestem zdecydowanie przeciwny zachowaniu graczy PvP pt. 'latamy po miejscówkach pvm - może spotkamy jakąś bawiącą się ekipę to im zabawę zrąbiemy, za to w banku będzie więcej sprzętu'. Nie chcę się tu zasłaniać regulaminem - sądzę, że go nie potrzeba zmieniać. Po to mamy forum, żeby dyskutować. Jesteśmy dorosłymi ludźmi, którzy chcą się razem pobawić i spróbujmy wypracować najsympatyczniejszą wersje wspólnej rozrywki.

A jak chodzi o regulaminy: 'im mniej praw, tym mniej przestępców' Nie twórzmy paragrafów - dość tego mamy na codzień, żeby jeszcze w grze wchodzić w papierkologię.

Havv0c

Widze Sison ze dobrze Ci w glowie zakotlowalo. Widze tez, ze ludzie ktorzy podjeli z Toba dyskusje znaja regulamin i przede wszystkim - rozumieja go, w przeciwienstwie do Ciebie. Podejme chwile trudu i sprobuje rozwiac Twoich kilka watpliwosci.

Cytat: SiS
Dlaczego mają być karani tylko gracze pvp ? Dlaczego jeżeli gracz nonpvp w jaki kolwiek sposób prowokuje do jego zabicia to nie można tego zrobić i nie ma on zostać ukarany? Jest to serwer pvp i pvm. Świat jest otwarty. Są mordercy, wsiowe gupki i ryzyko! Są władze, straże i banicje. Jest to niszczone.

Jesli patrzysz tylko wokol swego nosa to nic dziwnego ze gadasz takie brednie. Jesli gracz non-pvp prowokuje gracza pvp - ten drugi ma jawne podstawy fabularne by z minimum klimatu, a jedynie wzmiance ingame nawiazujcej do powstalej prowokacji, zabic takiego gracza non-pvp. Ktos pyskuje? Ktos sie rzuca? Nie jest nietykalny - mozesz go zabic. Ale mimo wszystko nie bez ani jednego slowa. Jesli ktos Cie obrazal a Ty przed lub po jego zabiciu dasz mi w logach chociaz powod zebym je przejrzal i uzmyslowil sobie, ze nie bylo to bezpodstawne - tak robie. A jesli pod swoim nosem, przed monitorem, mowisz sobie "o teraz go dojade za te akcje wczesniej" i zabijesz bez slowa - nie spelniasz ze swojej strony minimum regulaminowego. Co do serwera pvp/pvm - jest to przede wszystkim serwer RPG, i to sie nie zmieni nigdy. Jesli tego nie zrozumiesz - nikt Cie tu nie trzyma.

Cytat: SiSJeżeli gracz nonpvp grabi mi fraga gracza pvp gdy pod nim stoję i jego zabicie wiąże się z "ostrzeżeniem" z strony ekipanta to coś tu jest ewidentnie nie tak - dla mnie to absurd. To że was to nie dotyczy i wam się to podoba nie oznacza, że nie ma w tym niesprawiedliwości. Ale jak zawsze każdy ma swoją

Widze nadal ze ani nie rozumiesz, ani nie doceniasz sytuacji ktora zaistniala. Gdybym mial wypaczone spojrzenie na wszelkie kontakty non-pvp/pvp, to siedzialbys wlasnie 96h. Nie jestem osoba, ktora nie potrafi czytac sytuacji czy wylapac swojego bledu w trakcie podejmowanej decyzji. Nie mam narzedzi typu "live" zeby wiedziec kto kogo pograbil dopoki nie zagdalam kazdemu do plecaka i nie moglem wiedziec, ze w opisywanej przez Ciebie sytuacji doszlo do takiego czynu. Dostalem zgloszenie pk, bylem online - poleciales na rozmowe do jaila. I co dalej? I dalej w rozmowie ze mna kiedy powiedziales ze tamci non-pvp zaczeli grabic gracza pvp ktorego zabiles - zweryfikowalem to i w jailu nie siedziales. Zatem pytam - o co robisz te gownoburze?

Cytat: SiSChodzi o sytuację w której gracz pvp zostanie ukarany za agresje względem gracza nonpvp, a w drugą stronę to totalnie nie działa i zaczyna być i będzie wykorzystywane.

Znowu musze to powiedziec, ze jesli patrzysz tylko wokol swego nosa to nie pisz bzdur na tematy o ktorych nie masz bladego pojecia. Oszczedzisz sobie czasu na pisanie, a mi na czytanie takich rzeczy. Totalnie nie dziala w druga strone? Gracz non-pvp cokolwiek wykorzystuje? Otoz drogi Sisonie - gracz non-pvp ktory przejawia agresje (atakuje) wobec kogokolwiek innego, nie tylko pvp ale i innych non-pvp - dostaje flage pvp. Jest to wystarczajaca konsekwencja prowadzaca ku temu, ze od takiej chwili taki gracz pada on-sight. Przejawia agresje slowna? Masz podstawy by takiego pyskacza zabic, i najlepiej zebys mogl to podeprzec jakimis dowodami (jesli pyskowal to albo sprawdze sobie logi albo obejrze od Ciebie screeny). I powiedz mi tu - kto w takiej sytuscji ma gorzej? Ty czy rzekomo nietykalny gracz non-pvp? Bedzie pyskowal - padnie, wiec musi trzymac jezyk za zebami. Bedzie atakowal - padnie, a jesli atakuje jako pierwszy a nie w samoobronie - dostanie flage pvp (takie sytuacje rowniez najlepiej zglaszac aby mozna bylo zweryfikowac jak bylo faktycznie i w razie potrzeby nadac flage).

Zatem ogarnij sie, graj zgodnie z regulaminem, udowodnij ze wiesz co to RPG nawet bedac graczem pvp, a wszyscy beda zadowoleni.
Never Give Up.

Thiass

Regulamin działa dobrze i muszę przyznać, ze jak zawsze miałem ALE do osób które się tym zajmowały tak teraz można robić co się chce  :)
Powiem wam więcej niedawno była sytuacje gdzie graczy pvp jedna pani pokonała KLIMATEM  ;)

Niestety zarówno w grupach pvp jak i non są raki i ułomni ludzie którzy nie potrafią pograć z kulturą. Nie dzielmy się na tych złych i dobrych a patrzmy na jednostki bo spojrzenie na całość zawsze jest krzywdzące.

Co do pvm mieszanego i tego o czym wspomniał urbos. Niestety na DM na pvp są ludzie "wygrywający" i "przegrywy". Pierwsza grupa gra dla funu... druga patrzy jak komuś dokopać.

AHA! Zabije cie przez ściane w domku żeby ci zrobić na złość.... AHA! potne ci widmaka!... Lecisz się resnąć? AHA reskill HAHA!! jaki jestem super cudowny i wymiatam itd. - Będziesz na pvm z tymi zawodowcami, którzy psują krew innym to niestety ale inni wam tą piaskownice popsują  :(

Widze, ze juz Thiass na lika relognal, to spadamy - by order ;]

urbos

Jak spojrzysz na klucz kormoranów to z tyłu zawsze leci jeden debil, który nie może utrzymać szyku.

Takie są prawa natury - w każdy stadzie znajdzie się idiota...

SiS

Od zawsze była na DM niesprawiedliwość i tego mnie ten serwer nauczył. Jak życie. Jest to w mikro stopniu przykład naszego państwa. Przestałem się logować i tyle.

Nim_Dragonus

Nie Havvoc.
Jeśli jest podejrzenie, że gracz kogoś zabił bezpodstawnie (dostałeś gmpage) to wsadzanie "na rozmowę" do jaila, kiedy toczy się walka pvp jest jawną dyskryminacją i stawaniem po stronie jednej z frakcji pvp.
Takie sprawy należy rozsądzać podczas pvp tylko jeśli masz 100% pewności. Jeśli nie masz - czekasz aż gracze spokojnie się rozejdą.
Jeśli stwierdzasz, że zgłoszenie było niesłuszne (to znaczy zgłosił pk gracz, który podbierał z ciała) - wówczas ten gracz powinien ponieść konsekwencje za swoje kłamstwa.
I to są co najmniej dwie rzeczy, w których zawaliłeś, jako "gm".
Stronniczość nie jest właściwą cechą na tym stanowisku, do którego się dochrapałeś i wyrównujesz jakieś zatargi z przeszłości :-)

swider

Skonczcie juz te dyrdymaly i zapraszamy pod gong, zbieram fufu dla bma takze zaden mob nie daje go tyle co Sison, wroc do logowania.

Lenti

Coś się zmieniło w regulaminie czy Order dalej płacze, że trzeba napisać dwa zdania w grze?

Nim_Dragonus

Nie,
Order płacze ponieważ pomimo napisania dwóch zdań komuś, komu pisać ich nie trzeba było (bo podkradał z ciała gracza pvp i schował to do bezpiecznej skrzyni) GM zadecydował, że w trakcie potyczki zabierze niewinnego gracza na "rozmowę".
I nie zamierzam ci tłumaczyć różnicy między tym, a "napisaniem dwóch zdań" przed zabiciem neutrala, bo takie rzeczy przechodzą tylko o redów (nikt nie ma wobec was zbyt wielkich wymagań, łącznie z rodziną :D)

Havv0c

Nimrod - proponuję zająć się grą i klimatem wokół swojej postaci, bo tam to jest dopiero wiele do życzenia. I z całym szacunkiem, ale nie będziesz mi mówić co mam robić a czego nie. Skoro w danej chwili wysłane zostało zgłoszenie to nie interesuje mnie czy bijesz własnie kogoś w pvp czy masz na klacie 3 smoki. Idziesz do jaila i tyle. Ta sytuacja zakończyła się tylko rozmową, ale inna podobna mogłaby się zakończyć jailem.

I radzę trochę stonować bo chyba coś Ci się pomieszało ostatnimi czasy. Jak masz jakieś wątpliwości co do mojej osoby czy "dochrapania" się do stanowiska porządkowego to pisz śmiało do Aqe, zaś wycieczki osobiste radzę zostawić dla swoich kolegów, bo nie będę ich tolerować tutaj (zarówno w moją stronę, co mnie akurat nie rusza, jak i kogokolwiek innego).

Temat zostanie wyczyszczony w ciągu 24h, ponieważ ostatnie wypowiedzi nie wnoszą nic konstruktywnego.
Never Give Up.

urbos

Nie czyść tematu - knebel jest zawsze zły. Niech każdy wie co inni mówią/myślą.

Nim_Dragonus

Pisałem już do Aqe, niestety póki nie ma nikogo innego chętnego na to stanowisko będziesz robił czystki w grupach, z którymi masz na pieńku.
Ja proponuję skoksać staty i wyjść na portal walczyć jak facet, a nie piorunikami ;-)

edit: a to dopiero ciekawe co piszesz. Czyli jak będzie 2 na 2, to mogę wysłać bezsensownego gmpage na jednego z wrogów, ty bez namysłu dasz mu pioruna na "pogawędkę" i mamy łatwe 1 vs 2? A co lepsze - potem nie spotkają mnie konsekwencje za bzdurne gmpage?
No jakoś średnio w to wierzę, ale mniej więcej coś takiego przeprowadziłeś. No ale w tę stronę to spoko, bo to tylko order ;-)

Aqe

Aqe sprawdzila i zadnych nieprawidlowosci w calej zaistnialej sytuacji nie znalazla. Havv0c bardzo dobrze sprawdza sie na stanowisku porzadkowego.
Dla mnie temat sie wyczerpal i powinien zostac zamkniety.

[K]

odnoszac sie do tematu, dziwe ze tylko order zawsze ma waty do Havcia.
Moze i uwazacie ze jest stronniczy, ale tylko Wy tak uwazacie.