Skrytobojca a regulamin

Zaczęty przez spocik, 2011 03 30, 17:44:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

zethaiks

poczules klucie z prawej strony szyju
z tylu szyju
w tors
bla bla bla kierunek bylby znany i juz latwiej :)

McDevil

Jeśli skryto ma możliwość zabijania postaci z hida i bez klimatu, to wydaje mi się, że każdą postać z bronią skryto w łapie można zabić bez słowa i ostrzeżenia.

Sadi666

Cytat: zethaiks w 2011 03 30, 19:36:06
dla mnie jest ok. do tego jest skryto by atakowac z zaskoczenia a nie wychodzic z ukrycia przedstawic sie porozmawiac itp.
mnie tez nie raz zabija skryto nawet w srodku domku gdzie koxam sobie neutralna postac.
taka ich rola maja atakowac z zaskoczenia zabic i uciec by nikt ich nie zobaczyl.

chociaz komunikat o strzalce powinien byc

Zgadzam się. Tak samo zabijanie na peruce jest możliwe, pod warunkiem, że ktoś to dobrze uargumentował, wiąże się to z jego koncepcją i tak właśnie zarabia na życie. Fakt, że nie można przegina i bić wszystkiego co się rusza, ale jeśli ktoś szpieguje postać, zakrada się, idzie za nią do domku, włamuje się, czeka na odpowiedni moment i wtedy zabija, to czemu nie? Tak samo jak koncepcja bandyty napadającego na trakcie (robienie zasadzki z kolegami + klimat, to co innego niż bezmyślne zabijanie - tylko jak to racjonalnie rozgraniczyć? Więcej porządkowych monitorujących takich delikwentów?). Skryto może Cię zabić ot tak, zostawić list w ciele lub puścić emota *wykreśla nazwisko z listy* i zniknąć. Ty jako ofiara nie wiesz czemu Cię zabił, może miał zlecenie, a może po prostu był to napad rabunkowy. Wiem, wiem.. tak można każde PK podciągnąć, ale gracze atakujący powinni mieć swój rozum i jak widza, że ofiara się dobrze broni "klimatycznie", czy próbuje jakoś uniknąć śmierci (vide liki), to powinni ją zostawić, ew. zabić i nie grabić, miejcie swój honor Panowie :). Jeśli jednak ktoś kozaczy (i to jeszcze z Młodym nad głową) i lekceważąco odnosi się do napastników (a powinien srać w gacie przecież), straszy ich kolegami, to już jest pretekst sam w sobie...

Ciężka sytuacja z tym skrytobójcą, ale ja nie wyobrażam sobie go bez peruki, zwłaszcza w dobie szybkiego rozchodzenia się informacji. 3 dni i taka postać nie ma życia, bo dostanie bany w 80% miast. Tak samo nie wyobrażam sobie skryto wychodzącego i klimacącego przed zabiciem :D.

Tak jak mówił Dziki, koleś nie musi być schowany nawet, aby walić z dmuchawki. Z tego co wiem, może mieć tarcze, broń 1h i siedzieć na koniu. Nie wiem jak inni, ale ja delikwenta od razu wyczaiłem. 4 osoby przed bankiem, a tylko on miał crima. Fakt, każdy może, ale dziwnym trafem ludzie zostawali zatruci przechodząc koło niego. Potem został przyłapany na gorącym uczynku, kiedy to był blue, użył strzałki i złapał crima. Kolega złodziej poszperał mu po plecaku i faktycznie znalazł tam dmuchawkę, bełty i mixy truty. Obszukiwanie nic nie dało, bo takie rzeczy łatwo ukryć. Koleżka więc gryzł glebę. Jednak szybko się wskrzesił i zaczął zbierać i teraz nie wiem, czy w gąszczu itemów nie mogliśmy zauważyć dmuchawki, czy ją tak szybko zgrabił po resie, czy też może dmuchawkę można pobłogosławić u Kapłana?

Prorokpl

Potwierdzam, strzałki są upierdliwe i praktycznie nie do wykrycia! Ostatnio miałem taką samą sytuację w Yew. Co chwile wszystko co żywe było zatruwane smiertelną i nie dało wykryć kto. Dopiero gdy obszukałem plecak wszystkim podejrzanym to znalazłem i zabiłem sprawce, ale to jest bez sensu nie każdy się zgodzi na pokazanie rzeczy.

Powinna chociaż zostać dodana animacja ruchu strzału jak w przypadku śnieżek.

Thror

To może niech skryto, żeby użyć dmuchawki musi mieć wolne ręce ? Bo niby jak z niej dmucha trzymając broń i tarcze ? Rozwiąże to znacznie problem identyfikacji delikwenta (jeśli ten się dobrze nie schowa).
[20:33] <Hulagula> troche sie boje tego throra bo po glosie nie jest za mily :D
___

[16:18] <@|chris|> Throrku, zawsze jak wkleisz jakis link
[16:18] <@|chris|> to nagle robi sie taka cisza i ludzie wychodza? :D

___

[19:37] <Tigre> deszcz nie pada, to chociaz dm nadrabia

mart

Może zamiast starego "xxx is attacking you" wprowadzić "zostałeś zabity przez xxx" ?
Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach, a najstarszym i najsilniejszym rodzajem strachu jest strach przed nieznanym.

zethaiks

Jeszcze do tedo dochodzi sytuacja ze skryto chce zabic jedna tylko osobe - bo np ma zlecenie czy cos . po zabiciu tej osoby 4 innych probuje go odkryc i zabic. Wiec proste ze musi ich wybic ;) by nie zostac odkrytym itp :D

po drugie na hidzie strzalki nie mozna odkrywa tak jak i ladowanie dmuchawy odkrywa - wiec nie problem takiego kogos zauwazyc

Pollack

Ot dmuchawka do poprawy i tyle z tego calego krzyku.

Bunshee - zgadzam sie w 100%. Jesli ktorys lata z ostrzami na wierzchu w miejscach publicznych, to albo sie czuje bardzo pewnie (czemu nie - ale niech wie czym ryzykuje), albo to jakis pastuch a nie skrytobojca i tym bardziej trzeba mu pokazac jego miejsce..:)

DzikiHL

Zauważcie, że dla skrytobójcy tylko posiadanie ostrzy w ręku daje mu przewagę w postaci blessa. Jeśli te ostrza zdejmie to nagle staje się w oczach wszystkich złodziejem a do tego nie posiada prawie w ogóle możliwości bronienia się.
Nie mam nic przeciwko osobom które noszą swoje siekiery, halki i inne w ręku. To jest gra, tutaj nie da się być całkowicie logicznym. Zatem nie wymagajcie od ludzi wolnych rąk, chyba że jesteście sami złodziejami i dzięki temu lepiej ukryjecie się w tłumie.

Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

spocik

Absolutnie sie zgadzam z wiekszoscia rzeczy tutaj wypunktowanych, zwlaszcza z wypowiedzia Bunshee.

Moze faktycznie nastepnym razem z mojej strony wystarczy tab + dwuklik na delikwenta, bo szkoda dawac dodatkowy czas takiej osobie, mozna walic od razu w pape, bez sprawdzania czy to skrytobojca. A po jego smierci rzucic klimatyczne "wygladales mi na skrytobojce / na tego co wbija ostrza pod zebra" i odejsc w swoja strone z jego stuffem.

Ragnall

spocik: Chamstwo za chamstwo. Sprawdź ID podejrzanego a żadna peruka już mu nigdy nie pomoże. Potem będziesz zabijał na sam widok - dopóki delikwent ma um. skrytobójstwo każda próba wsadzenia cię za to pk do jaila nie powinna wypalić.

Już widzę jak kolejne transporty emigrantów z MW koxają skrytobójstwo 0_o ... a tam kultura zabijania nie występuje.
Zamrożony.

Havv0c

Cytat: Bunshee w 2011 03 30, 19:59:43
Jeśli skryto ma możliwość zabijania postaci z hida(...)

Cytat: www.dm-uo.pl
Strzał z dmuchawki wyrzuca postać strzelająca z ukrycia, ale dopiero po oddaniu strzału (do momentu wskazania celu postać jest ukryta)

Tak więc nie ma czegoś takiego jak zabijanie z ukrycia. W momencie trafienia celu postać zostaje wyrzucona z hida. Chyba że chodzi o "zabijanie z hida" pod znaczeniem, że nawet jesli ktoś stoi obok nie ukryty to nie widać kto oddał strzał. Za wyjątkiem crima ów delikwenta, który gdy znalazłszy się pośród reszty blue, jest celem numer 1 jako posiadacz dmuchawki ;]

Cytat: Ragnall w 2011 03 30, 20:40:43Sprawdź ID podejrzanego a żadna peruka już mu nigdy nie pomoże.

Czy coś takiego jak sprawdzanie ID postaci nie jest zabronione pod względem mechanicznym?
Never Give Up.

Pollack

Tak zupelnie na powaznie - rozpracowany skryto, czy tam po prostu zawodnik z ostrzami w rekach przylapany - powinien miec dopuszczalny "kill on sight". Sam wybral taki zawod, a to sa jego konsekwencje. Od tego ma wlasnie pokazny zestaw skilli umozliwiajacych ucieczke i unikanie - zeby nie dac sie ani znalezc, ani zabic. Chyba ze bedzie chcial - albo bedzie idiota. A tych drugich nie powinien chronic zaden punkt regulaminu.

Tinerot

Cytat: MikigtxCzy coś takiego jak sprawdzanie ID postaci nie jest zabronione pod względem mechanicznym?
A jak chcesz to ścigać? ;)
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Havv0c

Tin: pytam bo w tej materii akurat słabo się orientuję :P Zabrzmiało mi to jako coś niedozwolonego, do czego potrzebne są magiczne sposoby, lub "magiczne" programy ;] sam nie wiem jak to zrobić i to było prawdziwe pytanie, czy cos takiego jest zabronione czy nie, a nie insynuujące ironię ;]
Never Give Up.