Skrytobojca a regulamin

Zaczęty przez spocik, 2011 03 30, 17:44:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

Faranel

Prawda jest taka, że skryto może sobie zabijak wszystkich i wszędzie bez konsekwencji. Bez słowa bo... przecież jest skryto  >:(

Według mnie jego ostrza są za mocne bo zawsze mnie zabito jednym hitem, bez słowa wiec jakie niby miałem szanse na ucieczkę... I chociaż miałem info kto mnie zabił, miałem scrina to i tak kary nie dostał.  dlaczego? bo jest skryto i może wszystko  :-\
Już miałem chyba z 2 sytuacje gdzie zabito mnie w kopalni razem z kilkoma innymi górnikami. Więc mówię do nich: "może pomodlimy się do bogów" to wszyscy się odwracają i mówią: "a co to da ?"

Wiec jeśli ktoś chce być graczem PvP i nie chce mu się klimacić wystarczy sobie zrobić skrytobójcę i sprawa rozwiązana. ???

Tak to widzę.

Dlatego jak dla mnie powinni takiego czegoś używać tylko jeśli ma zlecenie na kogoś.
Ostrza powinny być słabsze, lub jakaś szansa na przeżycie.

Tak pro po jak już pisze o skryto to da się klimacić. Maja oni zakradanie to i mogą szeptać. Jakieś słówko przed zabiciem by się przydało  ;)
"Nawet człowiek czystego serca, który co noc klęka przed stwórca stanie się wilkiem, jeśli na to jadu ziele padnie jesienna księżyca poświata."

DzikiHL

Faranel, ubierz puchę dobrą z tarczą, skoksaj porządne staty i nie padniesz na 1 hit. Nie można udupić dmg skryto ani jego szybkości bo stanie się klasą niepotrzebną lub po prostu klimatyczną. W tej chwili jest to postać która może zabić tylko przez zaskoczenie lub całkowitą niewiedzę przeciwnika o jego zdolnościach. Udupiając cokolwiek spowodujesz, że celem skrytobójców pozostaną tylko młodzi i nieubrani/nieskoksani, Twój problem będzie nadal występował.

Animacja to ciekawa sprawa, wymaga patrzenia na pobliskich. Wtedy skryto zapewne nauczą się wykorzystywać teren i stawać za murami i drzewami aby animacja nie była widoczna. Animka kopania jest chyba bardziej pasująca do rzutu czy też uderzenia. Myślę, że bardziej pasuje tutaj "salute" choć nie wiem czy jest widoczna z każdej strony.

W sprawę zabijania bez słowa czy też "skrytobójca = bezkarny" nie wierzę. Nadal wspominam ze łezką wzruszenia Silvaerisa który dawał radę pogadać i poklimacić zanim odebrał mi royalową siekierę. Pomijam fakt, że był on shadow magiem, ale był rabusiem. Z resztą nawet Gimi był w tym dobry. Widziałem dawno temu jego 1 akcję w banku minoc. Dawał jedną wypowiedź długawą i jednego emota po czym zabijał ofiarę, i według mnie było to ok. Bezsens polegał na tym, że był ubrany w puszkę i skradał się z halabardą. Dostał bana ale podejrzewam że za inne przewinienia.

Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Badalaman

Biorac pod uwage obecny regulamin ne wydaje mi sei by skryto mogl w pelni realizowac idee "jestem skrytobojca wiec morduje kogo chce bez zadnego dodatkowe odgrywania i uzasadniania - bo jestem skrytobojca i tyle".

Polecam zwracac uwage na to czy postac zabojcy odgrywa po ataku i zabojstwie czy nie.
Jesli tylko zabija z ukrycia, grabi i znika to jest to PK i nalezy zglaszac GMom.

Pollack

Sie smiem nie zgodzic Badal. Nie musi po - moze tez przed. Tylko ze wtedy ofiara o tym nie bedzie wiedziala... bo dobry klimat w tym miejscu musi nastapic na dlugo przed wlasnie, dlatego zeby... ofiara o tym nie wiedziala. I teraz jesli ktos pojdzie Twoim tropem - to zaleje GMow sterta GMpage.

Czy mozemy wreszcie skonczyc z wprowadzaniem innych graczy w blad - mowiac ze "klimatyczne" - oznacza wymuszenie "interakcji z ofiara"? Jesli przez 15 minut wczesniej klimatycznie odgrywam interakcje z otoczeniem (przygotowujac sie do samej akcji), badz tez z drugim skrytobojca - to co to jest wedlug Ciebie Badal? Za brak klimatu to raczej zamknalbym tego, ktory sie tlumaczy po fakcie za co zabil... No chyba ze odgrywa jakiegos neurotycznego psychopate co to lubi sobie do zwlok poszeptac...

Nie widze co robia inni gracze z perspektywy GMa - ale nawet ja moge rzucic imionami ze 2-3 skryto co leja jak popadnie bez ladu i skladu - jestem pewien ze GMowi jest raczej latwo ocenic takie zachowanie i wlepic jaila / bana za caloksztalt, badz za kolejny kill (nie widze zadnej roznicy miedzy ta klasa a innymi pod tym wzgledem - kazdy shadow mogl to robic od dawna). I to z cala pewnoscia nie znaczy ze wszyscy tak robia. Wiec stanowczy sprzeciw przeciw uogolnianiu w ten sposob stosowanemu do calej klasy.

Ta klasa po wyjsciu z hida - pada na hit i trutke od woja a zlapana na paraliz moze juz najczesciej szukac uzdro na mapie (swoja droga jestem ciekaw ktora bronia 2h wojak nie zabije na hita gornika z kilofem - tak przy okazji dmgu skryto...). Dodatkowo (to odnosnie kontaktu przed) - jesli wyjdzie z hida a "ofiara" postanowi uciec - to nie ma szans jej zlapac. To jest SKRYTO-bojca a nie psycholog z ktorym mozna pogadac o zyciu / smierci.

Rowniez niestety sam hid / stelf - dosc mocno ogranicza mozliwoscie odgrywania czegokolwiek w trakcie - ex. emoty. To wszystko trzeba brac pod uwage przy ocenie dzialanosci. I na pewno sama ofiara w tym wypadku nie jest wiarygodnym opiniotworca - ona widzi tylko koniec ... swoj.

Papa Smerf

Pollack, jak zwykle nie zawodzisz czytelników forum poziomem i treścią swej wypowiedzi.

Nic dodać nic ująć.
"Feel the burn of the mists. Master them. They will devour your enemies"

Svennson

ja dodam :)

.szept niestety dalej stnieje moje drogie skrytuski
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

Pollack

Svennson - to ja dodam jeszcze 2..:)

1. Szept to nie emoty - to nie to samo. Jesli skryto bedzie chcial kogos obrabowac to poszepta mu do uszka (a tu znajac "klimatycznosc" wiekszosci placzacych na forum ofiar, po szepcie pozostanie mu podziwiac zadnia czesc wierzchowca "potencjalnej ofiary" - po czesci to rozumiem - nikt nie chce byc ofiara, ale w takim razie skryto tez musi dostosowac metody do zachowan innych). Natomiast jesli bedzie chcial go zabic - to "cicho sza" i  tu pewnie chetnie by sobie poemotowal sam do siebie - ale nie moze... bo wyjdzie z hida...

2. Sam szept jest dostepny od 100 hida - co jest imho nie najlepszym ograniczeniem. Spokojnie mozna sobie mordowac ludzi bez tego - a nie mozna do nich... szeptac. Zdecydowanie za obnizeniem tego wymagania

DzikiHL

100 hida i chyba 90 steltha jest aby szeptać
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Badalaman

Pollack, obowiazek odegrywania i uzasadnienia swoichd zialan zawsze spoczywal na atakujacym. Nie wydaje mi sie by jakakolwiek klasa miala byc tu uprzywilejowana.
Odgrywanie godzine wczesniej jakos mi tu nei pasuje. Rownie dobrze kazda inna postac moze sobie poodgrywac klymatyczna narade zbojcow o 8 rano a od 9 do nocy latac i PKowac co popadnie - w ramach realizacji zbojeckich klimatycznych planow z narady ;)

P.S. Jesli ktos nie potrafi odegrac ataku na postac przypadkowej ofiary to niech walczy z wrogami.

Svennson

Cytat: DzikiHL w 2011 04 04, 13:40:49
100 hida i chyba 90 steltha jest aby szeptać

90 napewno nie :) mi sie wydaje ze 80 zakry :P jednak z tym pk bez slowa to ma racje pollack, mozesz sobie rownie dobrze klimacic w przygotowaniach przed PK :P jednak nie wiem co na to ekipa
Cytat: Jasmine
o tyle tutaj testy sa trudne bo jak liki na cos wpadna to same siebie nie udupia. juz niektore dzieci nocy wiedza jak sie mozna slizgac na regulaminie jak gowno po lodowcu.

zethaiks

Mnie skryto tez leja ... Ale jakos nie placze. Ale jak bym zobaczyl od skryto jakis szept emot wiadomo ze pierwsze leci wykrywanie. jezeli to by bylo w miescie to autmatycznie skryto moze sobie latac i szukac uzdro. Nie oszukujmy sie skryto pada od woja / lika czego kolwiek na 1-2 hity oOoOoOoO. Do tego nie lubi ich caly serwer.
Wiec  jak maja odegrac pokazanie sie porozmawianie jak zaraz 5 z banku bedzie chcialo go pk'nac bo to skryto ?
Zabic zgrabic jak najszybciej uciec by reszta sie nie zleciala go zabic.
Do czego sa skile wykrywanie ? trapka
+ butle wis quasy ?
Ale lepiej jak skryto sam wyjdzie i powie "Hej jestem no przedstawilem sie to moge isc kogos zabic"

Pollack

Badal na szczescie nie jestes porzadkowym..:)

Obowiazek klimatycznego zachowania (znaczy zachowywania sie ZGODNIE z klimatem, w ramach okreslonej sytuacji, pasujacego zarowno do niej jak i do postaci w niej bioracych udzial) obejmuje zarowno atakujacego, broniacego, jak i wszystkie osoby zamieszane. Klimatyczne zachowanie NIE jest tozsame z udzielaniem wytlumaczenia swojego postepowania drugiej osobie partycypujacej w zaistnialym zdarzeniu.

Wedlug tego co piszesz - jesli nie mam ochoty do kogos wyglosic po jego zgonie plomiennej przemowy, zbeszczescic jego ciala, delektowac sie cudami znalezionymi przy jego pozostalosciach, slinic sie, dyszec, warczec, czy moze chociaz na 3 minuty popasc w milczaca zadume... to nie moge go zaatakowac klimatycznie i bedzie to paskudne non-klimat PK?:) Przepraszam - moja postac jest na tyle zdrowa psychicznie, zeby nie polemizowac ze zwlokami. Ale jak rozumiem "twoi" gornicy byli raczeni takimi kawalkami za kazdym razem kiedy ich szlachtowales. Jestes pewien ze kazdemu poswieciles tyle samo uwagi? Czy aby ktoregos nie zdyskryminowales w tenze sposob? Obawiam sie ze gdybys sam stosowal sie do gloszonych obecnie dewiz - bylbys teraz baaaaardzo wyglodnialym wampirem...

Wlasnie przez takie sugestie po swiecie zaczela sobie biegac bez-stresowowo wychowana, pvmowa burzuacja, mieniaca sie z daleka drogocennymi kruszczami i obwieszona cudami o jakich sie ludziom nie snilo, martwiaca sie juz tylko o to czy im aby ktos spawnow nie wyczysci... Bo zabojcom psychika siadla juz tak bardzo, ze sami zaczeli sie obawiac swoich morderczych instynktow.

"Zabic, czy nie zabic - oto jest pytanie... Jak mnie zignoruje - jaila wnet dostane... Jak powiem za duzo, nogi za pas wezmie. Gdy slow mu poskapie - doniesie podstepnie. Cale to zbojectwo nie warte zachodu, ryzyko za duze, prawie brak dochodu. Pojde z duchem czasu, odloze swa kusze, w reke sierp pochwyce - uspokoje dusze. Usiade na snopku, spojrze smutno w pole i ostatni raz zakrzykne: Nie walcze! Pier....le!

spocik

Cytat: Pollack w 2011 04 04, 11:51:22
Za brak klimatu to raczej zamknalbym tego, ktory sie tlumaczy po fakcie za co zabil... No chyba ze odgrywa jakiegos neurotycznego psychopate co to lubi sobie do zwlok poszeptac...

+ 1.

To zawsze byla kiepska wymowka "bo przeciez mi ucieknie". Pewnie, kazdy powinien miec prawo do ucieczki i moc wywinac sie z najgorszej sytuacji.

Regulamin nie powinien bron Boze dawac agresorowi latwego fraga, a wrecz przeciwnie. Klimat powinien byc wymuszony przed PK.

-------

Co do samej idei skryto: jest ona sama w sobie dosc tania, bo nie oszukujmy sie... To nie jest czolowa postac pvm i pvp. To postac sluzaca do kopania tylkow po miastach. Nie dam sie przekonac, bo ta klasa vs przygotowany przeciwnik posysa jak zadna inna chyba. W zaskoczeniu jest najlepsza.

Nie rozumiem tylko, dlaczego na rowni z koncepcja skrytobojcy nie jest traktowany wilkolak, shadow kazdego rodzaju, oraz mag-zaba incognito. Wszyscy oni moga byc pierwszorzednymi przedstawicielami tej profesji, ktora teraz zostala "przyodziana" w skilla skrytobojstwo.

Kiedys to wlasnie te klasy atakowaly z zaskoczenia, ale mam wrazenie, ze sa one za swoje wystepki karane surowiej, niz skryto. Bo przeciez preteksty sa slabsze...

Pollack

Ja tylko sie zastanwiam skad Ci wszyscy skarzacy sie na poblazliwosc ekipy wobec skryto - wiedza czy oni kare za durne pk poniesli czy nie... Imho kolejny mit jest tworzony, ktory nie ma za bardzo podstaw. Skryto zmienia peruki jak rekawiczki - plus raczej nikt nie gra codziennie - wiec niby skad wiadomo ze ktos siedzi albo nie, albo czy ten co zabil nas dzis to ten sam co wczoraj - a jesli ten sam to skad wiadomo ze zostal juz "pozytywnie rozpatrzony"?. To gdzies wisi na tablicy, ze wszyscy sa tacy swiadomi tego faktu, ze skryto sie nie wsadza?:)

Karcharot

CytatSie smiem nie zgodzic Badal. Nie musi po - moze tez przed. Tylko ze wtedy ofiara o tym nie bedzie wiedziala... bo dobry klimat w tym miejscu musi nastapic na dlugo przed wlasnie, dlatego zeby... ofiara o tym nie wiedziala. I teraz jesli ktos pojdzie Twoim tropem - to zaleje GMow sterta GMpage.

i pies mi z Twojego klimatu, jak go w ogole nie widzialem? chcesz mnei zabic to przyklimać.  twoje wytłumaczenie ejst o kant dupy.. równie dobrze jak ktoś juz pisał można by wstawac codziennie rano, rzucac 2 emotki do ściany ze zamierza sie pkowac  i caly dzien latac robiac wlasnie to.  i to jest Twoim zdaniem ok?  cale szczęście porządkowym nie jestes ;>

Cytat
a tu znajac "klimatycznosc" wiekszosci placzacych na forum ofiar, po szepcie pozostanie mu podziwiac zadnia czesc wierzchowca "potencjalnej ofiary"

zerknij na skille skryto i zastanów się czy nie masz narzędzia do tego, żeby taka osobe mimo wszystko udupic.  no chyba ze masz czas reakcji zbliżony do 90letniego człowieka.. ale to chyba nie moze byc uzasadnieneim.

Cytatbrak klimatu to raczej zamknalbym tego, ktory sie tlumaczy po fakcie za co zabil
bardzo ubogie masz pojęcie o rpg, jesli sądzisz że tylko taka jest możliwość interreakcji z ofiara po uśmierceniu jej.

CytatSzept to nie emoty
a teraz zadanie domowe dla Ciebie. wymyśl sposób gdzie szept moze byc również emotami (podpowiedź brzmi "shift+8")

CytatJa tylko sie zastanwiam skad Ci wszyscy skarzacy sie na poblazliwosc ekipy wobec skryto - wiedza czy oni kare za durne pk poniesli czy nie...

to juz osobna kwestia, moim zdaniem KAZDA kara powinna byc jawna, przynajmniej bedzie widac kto jest na tyle tępy że nawet nie potrafi zachować minimum klimatu.
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D