Mechanika a RPG

Zaczęty przez Gofer, 2007 06 21, 06:59:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Gwail

Cytat: "Rudus"Chodzi o zaintersowanie, świadomość, że ktoś przeczytał tą koncepcję. Wiesz, każdy mówi 'graj dla siebie a nie przejmuj sie GM' - Więc po co ja tą koncepcję piszę ? Jakbym mógł to bym ją olał i po prostu sobie odgrywał dla siebie .... Co innego kiedy jest ona wymagana, ja ja piszę a ona sobie tam gnije....
Niejeden QM narzeka, że nie ma komu kwesta robić, bo na serwerze same koksające lole bez porządnego opisu i koncepcji. I robi ziomom, których zna i wie, że trzymają poziom, o.
Zaręczam, że podejście do sprawy na zasadzie "poklimacę tylko jak mnie widzą" odbije się czkawką prędzej czy później, ponieważ w wielu rodzajach spraw kierujemy się tym, jak gracz podchodzi do gry. I prędzej Badalaman zostanie żarliwym wyznawcą Methestela, niż gracz grający na "odwal się" może liczyć na jakieś bonusy. Poczynając choćby od 3. slota na postać.

Dwarf

Co do wampirow... Wystarczy po prostu koxac w lesie, a podbiegnie ci masa takiej holoty, powie pare slow i leci an ex por i 10 czarow. Nawet nie zdazysz napisac slowa a widzisz jak twoj wierzch wlasnie pada i dzielna brygada stoi wokol ciala, wyrywajac sobie zbroje, bron, a..... nawet puste butle, nozyczki i bandaze. Na koniec standardowe niszczenie (bo jeszcze cos sie przeoczylo i zostanie mu bandaz nieumyty)

MrkSs

Cos czesto ostatnio sie slyszy o wampirach, az tak zeszly na psy;]?
"chamy do wideł i gnoju"
"wam kury szczać prowadzać, a nie polityke robić"
"wybic go po mordzie, kopnąć w dupę"
"Religia jest dla ludzi bez rozumu."
"bić kurwy i złodziei"

- Józef Klemens Piłsudski

Jasmine

nie wiem o co ci chodzi z tymi wywodami na temat pvp, ale to jest smieszne jak pierwszy raz w zyciu widze kolesia na oczy a ten pierwsze co to castuje spojrzenie. klimat akurat na toge, tak wiem on ma w koncepji ze nienawidzi smiertelnych (pozdrowienia) i ich pekuje bezs slowa,
a inny uber klimaciarze na attack last wrzucaja pol ekranu tekstu taki klimacik.

Gwail nie rozsmieszaj mnie prosze, 2 miechy czekalem na zapowiedzianego questa po czym QM stwierdzil ze mu sie nie chce, a pozniej stwierdzil za ma urlop. a juz nie powiem jak mielismi questa w gildi, co QMa zabraklo na 3 juz umowiony termin przyszedl inny i nawet nie wiedzial o co chodzi, i bylo informowanie QMa co gdzie powinno byc zeby wiedzial jakie emoty dac. ŻAL!!!! po godzinie meczarni odkryl na czym mial quest polegac.

a ja sie samemu cos inicjuje to juz masakra jest jak idziesz do GMa. po czym GM stwierdza ze sie nie da bo sie nie da, bo twoj pomysl (ktorego nawet nie uslyszal) jest zły.

Rudus

Trawa - to by była dopiero przyjemność gdyby nie to, że mi każdy zarzuca nieskoxanie ... i jeszcze słyszę ciągle .. 'zaciekaw mnie swoją koncepcją' Gdyby nie te dwa czynniki - tak, byłoby miło

Gwail
Cytat: "Gwail"
Niejeden QM narzeka, że nie ma komu kwesta robić, bo na serwerze same koksające lole bez porządnego opisu i koncepcji. I robi ziomom, których zna i wie, że trzymają poziom, o.
Zaręczam, że podejście do sprawy na zasadzie "poklimacę tylko jak mnie widzą" odbije się czkawką prędzej czy później, ponieważ w wielu rodzajach spraw kierujemy się tym, jak gracz podchodzi do gry. I prędzej Badalaman zostanie żarliwym wyznawcą Methestela, niż gracz grający na "odwal się" może liczyć na jakieś bonusy. Poczynając choćby od 3. slota na postać.

Więc po kolei...
-Nie koxam (wspomniałem, że jestem nieskoxany?) skupiam sie na odgrywaniu tego co mam w koncepcji i uzewnętrznianiu tego co mam w opisie
-'poklimacę tylko jak mnie widzą' Gwali.. czytasz mnie ?? Przecież napisałem, że klimace jak nikogo nie ma w pobliżu - co jest robieniem z siebie debila tak naprawde bo jeszcze nigdy nikt nie zauważył a nawet jeśli to się słowem nie odezwał
-Prosze ... mam 2 sloty bo miałem przed reformą slotową a pozatym miałem nikłą nadzieję, że może coś drugą postacią lepiej wyklimace ... :]
-grający na odwal się.... Uwierz mi ... Ale trzymam się tego co wypisałem w .koncepcja zmien nawet jak sie okazuje, że przyniesie to mojej postaci więcej strat niż zysków.....

Nie to nie jest płacz !
Nie to nie jest na żal.pl
(płakałem jak tu zaczynałem - teraz mi się to już znudziło)
Ja po prostu marudze ....
Ethanoll o ocllo
Cytathrabstwem jest od kurnika po brzozowy zagajnik, księstwem od sterty gnojówki po grządki z warzywami, a latyfundia od stodoły do jeziorka są dziedziną jego lordowskiej mości.(...)

Borry

Idź na serwer RPG. Zresztą prędzej czy później i tak tam trafisz.

mae

Cytat: "Gwail"Niejeden QM narzeka, że nie ma komu kwesta robić, bo na serwerze same koksające lole bez porządnego opisu i koncepcji. I robi ziomom, których zna i wie, że trzymają poziom, o.

Gwailu, mam nadzieje, ze sam nie wierzysz w to, co napisales?
Jesli tak, to by znaczylo, ze nie masz zielonego pojecia o tym, jak dziala ekipa, a w to nie wierze.
Kazdy QM/GM ma swoje podworko. Swoich elo graczy, ktorych ma pod soba, ktorymi sie opiekuje. Oni sie realizuja dzieki niemu, a on dzieki nim. Oni sprawiaja, ze on ma jakies tam osiagi, dobra zabawe, odwala swoje i ma efekt. Jest na DM wielu amatorow kolezenskiego podejscia do swoich graczy.
Nie bede sie moze rozpisywal, bo to szkoda slow w sumie.
Arty sa dla elo. Zawsze tak bylo i bedzie. Nie jestes elo to biegaj, pros sie, plaszcz, cierp....

Co zas tyczy sie trzymania poziomu....
Osoba, ktora ma elo opiekuna trzyma poziom, klimaci, bo wie, ze cos z tego bedzie. Ja od roku jestem w jedej frakcji, co 5 minut zmienia mi sie opiekun i juz szkoda gadac.... Po prostu nie ma po co sie wysilac. Przychodzi nowy qm, mowi, ze to co bylo, nie istnieje; pisze na pw propozycje questa, nawet nie odpisze..... zal.dm
Jak ktos ma fajnego qm'a dluzszy czas, to qm nawet przychodzi go wskrzeszac, jak tamten padnie w pvp. I takie akcje widzialem nie raz.

Adoni

co do GMow/QMow

prawda jest taka iz wiekszasc osob grajacych wykazuje inicjatywe tylko wtedy jak widzi ze GM patrzy. a jak nie patrzy to wciska bindy na wszystko co sie da. pamietam czasy jak wchodzac do banku i o cos pytajac/cos chcac bylem totalnie olewany przez wiele osob. ale wystarczy emotka "slyszysz wzmagajacy sie wiatr" i nagle x osob wypada z letargu i nicosci i zaczyna na wszystko reagowac. emotka liscie spadaja powoli z drzewa i nagle mamy x milosnikow przyrody dyskutujacych o lisciach ew o drzewie, i x gapiow ktorzy wala emotki jak to oni na to drzewo sie nie patrza

ale taka juz mentalnosc wielu graczy - klimat tylko przy GMie a jak on nie widzi to... przeciez sami wiecie :wink:

i tak btw to chyba jest jasno okreslony topic o artach i co z nimi zrobic.. a zaraz beda pewnie wypowiedzi o balansie albo kto bardziej lami :roll:
Cytat: JasmineSavic jestes rozbrajajacy, jeszcze mnie przescigniesz w pisaniu beznadziejnych postow ;[
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...

Tinerot

Cytat: "mae"Gwailu, mam nadzieje, ze sam nie wierzysz w to, co napisales?
Jesli tak, to by znaczylo, ze nie masz zielonego pojecia o tym, jak dziala ekipa, a w to nie wierze.
Kazdy QM/GM ma swoje podworko. Swoich elo graczy, ktorych ma pod soba, ktorymi sie opiekuje. Oni sie realizuja dzieki niemu, a on dzieki nim. Oni sprawiaja, ze on ma jakies tam osiagi, dobra zabawe, odwala swoje i ma efekt. Jest na DM wielu amatorow kolezenskiego podejscia do swoich graczy.

Traktuję to jako bardzo poważny zarzut, wycelowany również we mnie [ każdy ]. Na PW proszę dowody, jak najściślej opisane, chętnie się co nieco o sobie dowiem  :cool:

Tymczasem masz całkowitą rację, Mae. Gwail, który "kompletuje" Ekipę nie ma zielonego pojęcia o zasadach jej działania. Nie wie jak to się wszystko kręci, w jaki sposób prowadzone są questy, jak opracowywane i jak przebiegają. Kompletnie nie zna się na relacjach QM-reszta świata i ogólnie jest tylko od tego, żeby wisieć nickiem na forum, olewać privy i nigdy nie mieć czasu. Absolutnie się z Tobą zgadzam. Gwailu, zostałeś wybrany najgorszym ekipantem :cool:

Cytat: "mae"Jak ktos ma fajnego qm'a dluzszy czas, to qm nawet przychodzi go wskrzeszac, jak tamten padnie w pvp. I takie akcje widzialem nie raz.

Takie zarzuty wymagają natychmiastowego poparcia nickami i sytuacjami. Najlepiej od razu do Gwaila na PW. Grasz dość długo żeby znać zasady oskarżeń, szczególnie nie lubimy pustych.

Btw, ostatnio nie tylko wskrzesiłem zioma ale oddałem mu stuff i dałem blessa z 1k inta żeby nie padł drugi raz  :cool:
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Gwail

*idzie do kąta się wstydzić  :oops: *

Badalaman

Kurde z niszczenia artow przeszlo do PKujacych wampirow :D

W pelni zgadzam sie z Bobikiem - wampiry i wilki maja odgrywac postac na wysokim poziomie, osoby ktore tego nie robia powinny byc pozbawione skilla.

Dwarf, jasmine - placz na forum w stylu "jakis tam wmapir mnie PKnal" jest pozbawiony jakiegokolwiek sensu.
Powinniscie zglosic dana osobe/sytuacje do GMa, najelpiej opiekuna wampkow, wraz ze screenami (jesli sie nie myle GM moze sprawdzic kto byl pod danym incognito/pozorami).

Zakladam ze jesli udokumentowane zgloszenia na dana osobe beda sie powtarzac to ktos przyjrzy sie grze tej osoby i jesli zarzuty okaza sie prawdziwe to wyciagniete beda konsekwencje.

Marudenie na forum o tym jak to keidys tam jakies tam wmapki was nieklimatycznie zabily jest pozbawione jakiegokolwiek sensu.

P.S. Pamietajce tylko ze tego zy cos bylo zabojstwem klymatycznym badz nie klymatycznym PK nie rozroznia sie wylacznie po tym czy zabrano wam dobytek.
Raczej po tym czy miala miejsce dopasowana do danej sytuacji i koncepcji napastnika scenka (przed badz po zabiciu ofiary ;))

Jasmine

Badalaman, jezeli gm daje swojemu elo-ziom-wampirowi (przyklad) art to uwazaj bo cos bedzie robil, raz zglosilem bezczelne wykorzystanie arta kilka miesiecy temu, do teraz cisza, jak masz elo-ziom-GMa to mozesz zglaszac. nie placze na to ze wampiry pkuja, ale jezeli mega klimaciarz ubrany od stop do glow w arty, pkuje bez slowa to cos jest nie tak.

Tinerot, jak ktos odgrywa wyznawce jakiegos boga to chyba normalne ze ten bog go wskrzesza gdy ulubieniec padnie ;] co innego jak sie wskrzesza elo-ziomow.
P.S. to Ty prowadziles rytual napelnienia obsydianowej kuli??

Borry

Cytat: "adoni"pamietam czasy jak wchodzac do banku i o cos pytajac/cos chcac bylem totalnie olewany przez wiele osob.

-Witaj wedrowcze w imieniu Dziubdziuba! Niech swiatlo gwiazd oswieca zawsze twa sciezke!
*milczę*
-ej morze mi ktos wykoc miecz?
*milczę*
-daj ktos bandazy
*milczę*
-order pod miastem!
*milczę*

Jestem bardzo nieklimatyczny.

Cytat: "Badalaman"Powinniscie zglosic dana osobe/sytuacje do GMa (...) wraz ze screenami

Ha. Ha. Ha. Szczególnie, jeśli takie zgłoszenie jest wysyłane do kolesia, z którym od trzech lat jestem razem w gildii i który sam mi kręcił miksy na pk.

Shem

Patrze i swym oczom nie wierze :neutral:
Jasmine - konkret, nie znam wampa, ktory jest obwieszony artami i zabija bez slowa :!:
Badal, ilu posrod Immortha ma multum artow??

Bzdura jedna z wielu budujaca zle zdanie o wampirach.

Zgraja wampirow, ktora biega i zabija biednych mlodych graczy to jakies solidne naduzycie, jesli zabija to tylko w zwiazku z odgrywaniem lowow w poszukiwaniu krwi, ktora pragnalbym zauwazyc sie zywia. Sprzet to jedynie zabor (niestety) niezbednych elementow do przetrwania.
Czego wy sie spodziewacie po wampirach, ze sie przywitaja i zapytaja jak zdrowie?
Wampir ma wzbudzac strach i tak formuluje sie jego jestestwo, nie rozsmieszajcie mnie. Kolegow to mozna miec w Minoc i Brytanii, z nimi pozdrawiajcie sie jak chcecie.
Wampir sie przyjaznie usmiechal nie bedzie (chyba ze odgrywa kusicielke badz kusiciela) i to sobie zakodujcie.
Jesli natomiast zdarzy sie lamanie regulaminu to od tego sa odpowiednie sily i srodki.
Szczekanie na forum jak to wam zle nie zmieni waszej sytuacji.
Sa ciezkie czasy, PIS rzadzi i sami go wybraliscie :wink:

Adoni

Borry chodzilo mi bardziej o kontekst

postac na graczy nie reaguje chocby sie palilo i walilo, a ta sama postac za 5 sek zachwycala sie tym ze powial silniej wiatr. ktos kiedys pisal ze sie topil i nikt nie zareagowal nawet. fakt moze go ktos nie lubic i co sie czepiamy. tylko takich sytuacji jest caaaaaala masa. reakcja na emotki GMa jest praktycznie zawsze obojetnie czy bylby to super uber klimatyczne czy zwykle pierdniecie konia :roll:
Cytat: JasmineSavic jestes rozbrajajacy, jeszcze mnie przescigniesz w pisaniu beznadziejnych postow ;[
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...