Pytania i odpowiedzi dotyczące księstw.

Zaczęty przez Daltar, 2008 04 25, 22:38:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

ignaś

Ograniczenie jest tylko dla dwoch postaci w miastach nierasowych.
Zostalo to wprowadzone aby:
- nie bylo sytuacji pt. "zapisz sie seciem do mojego miasta i zaglosuj na mnie a ja zrobie to asmo swoim seciem u Ciebie" - jak bylo widac niedawno w Yew duzo osob nie doroslo do uczciwej gry.
- tylko pelnoprawni gracze beda wliczani do systemu gospodarczego, ktory juz niebawem ponownie powinien ruszyc.
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

Jasmine

czy da rade jakos odblokowac zablokowany kamien? jak tak to w jaki sposob?

Duck

GM od fabuly moze odblokowac kamien
There is no God but Allah, and Mohammed is his messenger.

*click*

Aion

miastoA i miastoB maja sojusz; MiastoZ i MiastoY rowniez maja sojusz, czy jezeli miastoA wypowie wojne miasuZ to wszyskie 4 miasta adekwatnie sa w stanie wojny? czy inna opcja sprawe te wyjasnia - opcja typu - wesprzyj masto w wojnieobronie itp.

a co jestli
MiastoA i B maja ze soba sojusz, B ma sojusz z A, X, X ma wojne z A i sojusz z Z. (kierowane do przecietnyvch matematykow, prponuje w slupku wypisac)... wowczas jest sytuacja gdy
miasto A sojusze B
Miasto B sojusz A, X
Miasto X sojusze, A, Z

Miasto A wojna z X -> mam nadzieje, ze sie wyjasnilo, przykladow mozna mnozyc dowolnie, ale ciezko w tym systemie wypracowac projekt zadawalajacy, chyba, ze all bedzie zalezalo od wladcy, wowczas to juz kwestia dogadania (piszac to mysle o automacie wsparcia)
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

Aion

zagadnienie 2 - jezeli nie doczytalem wybaczcie, ale czy mieszkaniec miastaA w miescieB gdzie miasta A i B maja sojusze nie powinien przypadkiem korzystac z jakis upostow przywilejow niz neutral wzgledem miasta?

jezeli zostalo to poruszone , widac przeoczylem
stay low move fast, kill first die last. one shot one kill not luck just skill

nullum magnum ingenium sine mixtura dementiae fuit

ignaś

Cytat: "Aion"miastoA i miastoB maja sojusz; MiastoZ i MiastoY rowniez maja sojusz, czy jezeli miastoA wypowie wojne miasuZ to wszyskie 4 miasta adekwatnie sa w stanie wojny? czy inna opcja sprawe te wyjasnia - opcja typu - wesprzyj masto w wojnieobronie itp.

a co jestli
MiastoA i B maja ze soba sojusz, B ma sojusz z A, X, X ma wojne z A i sojusz z Z. (kierowane do przecietnyvch matematykow, prponuje w slupku wypisac)... wowczas jest sytuacja gdy
miasto A sojusze B
Miasto B sojusz A, X
Miasto X sojusze, A, Z

Miasto A wojna z X -> mam nadzieje, ze sie wyjasnilo, przykladow mozna mnozyc dowolnie, ale ciezko w tym systemie wypracowac projekt zadawalajacy, chyba, ze all bedzie zalezalo od wladcy, wowczas to juz kwestia dogadania (piszac to mysle o automacie wsparcia)
Troszke zamieszales. Chociaszby dlatego ze X ma sojusz z A. aion bedzie to tylko oznaczalo ze pomiedzy miastem X a miastem A bedzie wojna z wszelkim konsekwencjami wynikajcymi z tego faktu. Czemu mieszasz do tego inne miasta? Od tego jest polityka i inne miasta opowiedza sie po ktorejs ze stron.

Cytat: "Aion"zagadnienie 2 - jezeli nie doczytalem wybaczcie, ale czy mieszkaniec miastaA w miescieB gdzie miasta A i B maja sojusze nie powinien przypadkiem korzystac z jakis upostow przywilejow niz neutral wzgledem miasta?
Przywilejem jest to ze korzysta on w miescie sojuszniczym ze wszystkiego za friko. Niewazne czy jest pelnoprawnym obywatelem czy niepelnoprawnym.
Mieszkanca wrogiego miasta bedzie ganiala straz i nie zostanie obsluzony przez bankiera.
Postac ktora nie zapisze sie do zadnego miasta bedzie musiala placic za korzystanie z bankiera.
NEW WORLD RECORD:

Shao

W takim razie mam małe pytanko: Jak duża będzie ta kwota za obsłużenie w banku? etc.

Onyx

Czy obywatele wrogiego ksiestwa bede mieli inny "kolor" ?
Od chwili tej, do końca świata w pamięci ludzkiej będziem żyć: my wybrańców garść, kompania braci. Kto dziś wespół ze mną, krew swoja przeleje ten mi bratem do końca będzie.

bragl

Cytat: "Onyx"Czy obywatele wrogiego ksiestwa bede mieli inny "kolor" ?

Czy każde księstwo będzie miało swój iny kolor i jak to sie ma do obecnych kolorów?

czy osoby, które się zmrożą liczą się do frekwencji wyborczej, czy są wywalane z księstwa?

Jasmine

nastepne pytanie miasto A ma wojne z miastem B. czyli obywateli miasta A ludzie z miasta B moga sobe PKowac bez slowa itd? jak GW? a jak nie to na jakiej zasadzie ma to dzialac...

Karcharot

bylo napisane ze mrozonki z automatu sa wywalane z kamienia, wiec obawy nie ma.
Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

ignaś

CytatJak duża będzie ta kwota za obsłużenie w banku?
Odpowiednio duza aby zachecac jednak do tego zeby sie zapisac do miasta. Osoba ktora nie jest zapisana do zadnego, bedzie miala zalete ze nie uswiadczy konsekwencji wojen pomiedzy miastami a co za tym idzie bedzie mogla korzystac z kazdego miasta w ktorym nie ma banicji. Nie placi tez podatkow. Stad te oplaty zeby nie bylo za dobrze.
CytatCzy obywatele wrogiego ksiestwa bede mieli inny "kolor"
Nie.
Cytatczy osoby, które się zmrożą liczą się do frekwencji wyborczej, czy są wywalane z księstwa?
Sa wyrzucane z kamienia miasta, a co za tym idzie glos oddany w wyborach jest anulowany.
Cytatnastepne pytanie miasto A ma wojne z miastem B. czyli obywateli miasta A ludzie z miasta B moga sobe PKowac bez slowa itd? jak GW? a jak nie to na jakiej zasadzie ma to dzialac...
Nie, nie moga sie pkowac bez slowa. Tylko gracze z GW i osoby ktore maja ze soba wojne na kamieniu moga sie bic bez slowa.
NEW WORLD RECORD:

Goll

Cytat: "ignaś"Ograniczenie jest tylko dla dwoch postaci w miastach nierasowych.
Zostalo to wprowadzone aby:
- nie bylo sytuacji pt. "zapisz sie seciem do mojego miasta i zaglosuj na mnie a ja zrobie to asmo swoim seciem u Ciebie" - jak bylo widac niedawno w Yew duzo osob nie doroslo do uczciwej gry.
- tylko pelnoprawni gracze beda wliczani do systemu gospodarczego, ktory juz niebawem ponownie powinien ruszyc.

ignaś:
Sytuacja o której piszesz, jest możliwa, ale bardzo mało prawdopodobna, gdy trzeba czekać cały rok (miesiąc) na prawo głosu. Wątpię, żeby ktoś z takim wyprzedzeniem planował na dm  posunięcia polityczne tak detalicznie ;) z całym szacunkiem do wszystkich grających.
Problem w Yew polegał raczej na wyjątkowej moblilizacji zamrożonych, nieaktywnych graczy, co obecny system skutecznie uniemożliwia - nawet bez okaleczania secondów.
Ten delay w prawie do głosowania jest bardzo dobrym pomysłem wystarczająco blokującym, moim zdaniem, nieczyste zagrywki. Blokowanie praw drugiej postaci jest nieporozumieniem.
Powtarzam zatem pytanie: czy tak już zostanie?

Mój sec nie chce być bezwartościowym kaleką bez prawa do oddania głosu  :twisted:

ignaś

Goll jestes  wbledzie.
Gdyby nie to zabezpieczenie grupka kilku graczy firstami i secondami moglaby przejac w prosty sposob wladze w dwoch miastach.
Problemem nie sa obecnie odmrozeni na chwilunie gracze, bo i tak jak sie ponownie zamroza to ich glos pojdzie w niepamiec.
Second nie musi byc "bezwartościowym kaleką bez prawa do oddania głosu" - jak potrafisz klimacic i zdobedziesz rase mozesz miec prawa wyborcze na dwoch postaciach. Powiedzmy ze oprocz dopiska jest to kolejna nagroda dla klimatycznych graczy.
Dodatkowo o czym juz pisalem taki system ma wyrownac szanse rasowych miast w systemie gospodarczym.
NEW WORLD RECORD:

mekmar

Ale tym sposobem utrudniamy wybranie wladcy.  Jezeli 4 na 10 osob nie bedzie mialo praw wyborczych(np w Delucji) To nie ma szans na wybranie wladcy bo mozna zdobyc maxymalnie 60% poparcia. Aktualnie jest taka sytuacja ze polowa osob na kamieniu nie moze glosowac.