kowal

Zaczęty przez Gofer, 2009 08 26, 11:20:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

licho

Ignaś znów się wypowiadasz nie czytając wcześniejszych postów.

Mówisz o lożach i ludziach, w temacie o kolczugach po 5 stronach które powstały w jeden dzień powiedziałem żeby gracze opracowali całkowicie system który by ich zadowolił. Nie udało się to do dziś, poza Twoim i Mekmara rozwiązaniem (które oczywiście po wprowadzeniu byłoby wygwizdane dla samej zasady)
System kowala i rud leży dotyczy praktycznie wszystkich dziedzin ultimy, dlatego nie wszystko można było przewidzieć. Ale w ciągu 8 godzin już wiemy co jest ok a co nie jest ok. I miejmy nadzieję jeszcze dziś to zmienimy tak by było dobrze.
20 przekuć było wprowadzone z czystej kalkulacji że lepiej dać dużo za dużo żeby usłyszeć jak trzeba zmniejszyć. Teraz wiemy i zrobimy tak by było dobrze.
System kowala będzie także u krawca, możliwe że majstra i stolarza a może i sięgnie dalej.

Smutne jest to że na tyle postów tylko kilka osób powiedziało co im się podoba. Naprawdę czasem dobre słowo podbudowuje.
A większość woli rzucać cyferkami z księżyca dyskutować i rozpoczynać tematy które były rozwiązane stronę wcześniej.
Pozytywnie dyskutujcie to zrobimy tak że będzie wszystkim dobrze, naskakujcie to się Asyl zdenerwuje zamknie temat i zrobimy znów po swojemu albo co gorsza zostawimy jak jest na pół roku..

Kolorowanie wyrobów wam się podoba?  ;D

edit
Jaki problem jest że noob z 70 skilla zrobi exp puchę z żelaza?
Rzeczywiście od 90 można już royal  obrabiac, ale nie wiem czy pamiętasz jak często ci próby nie wychodzą, dopiero od 100 go nie niszczysz tak często.
A dodatki i tak mozna dopiero robić od 95 skilla, a to o te dodatki chodziło dla klimaciarzy.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Kowal

Ja co do Kowalstwa to chcialem wam dac jeden dosyc fajny pomysl np. Kowal z 50 str. robi plyte z 50 ar Kowal z 60str. robi plyte z 55ar. Kowal z 70 str. robi plyte z 60 ar i tak do 100 str. co 10 str 5ar wiecej. Oczywiscie trzeba by bylo to zbalansowac i przemyslec. Bo teraz z tego co widze na dm skoxane postacie robia sobie secondy koxaja kowala wiedze gornika i przekladaja staf na pierwsza postac ktora graja pvp. To jest lamanie regulaminu i tez cos z tym trzeba zrobic. A co do tych zmian ostatnich kowala to nie sa zbyt ciekawe ceny plyt poja w gore a ceny rudy w dul. A i tak Rudy sie kopie cale nic po 2-3 tych lepszych oczywiscie. :d

Spider

Oczywiście zapomniałem o pewnym drobiazgu: przecież płyta wychodzi jako tako dopiero od 90-95 skilla ^^ Tak więc osoby z niskim skillem wykują co najwyżej exp pierścieniówkę z badziewnej rudy :)

Edit: Nie wiem, czy ktoś bawiłby się w robieniu z alta muła, skoro przekazywanie sprzętu jest bardzo proste do wykrycia i nagradzane banem... Ja osobiście wolałem już iść skoxaną postacią na pvm i kupić sprzęt, niż siedzieć z włączonym makrem na innych postaciach ;)

ignaś

Cytat: licho w 2009 08 26, 18:59:01
Nie udało się to do dziś, poza Twoim i Mekmara rozwiązaniem (które oczywiście po wprowadzeniu byłoby wygwizdane dla samej zasady)
Licho nie wiem czy byles na starym balansie czy nie. Jak zaproponowalem ta zmiane to prawie jak nie wszyscy, czyli jakies 30 osob jak dobrze pamietam powiedzieli "zajebiste".
A byl tam i order i chaos i wampy i wilki, wiec nie wiem czemu z Ciebie taki pesymista.
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

PiKiSu

Podoba. Lepiej jest wiedziec ile rudy potrzeba na expa. Byle by tylko nowe przedmioty nie wymagaly 2 tygodni sleczenia na makrze w kopalni.
Quis custodiet ipsos custodes?

Gofer

Mam drugi raz kowala.

Plusy:
podpis nie zawsze ale kiedy sie chce
Kolorwanie wielki plus najbardziej miodny z całej zmiany
określenie górnego pułapu zaporzebowania na expa - bardzo dobre, magiki to zmniejszą (ilości finalne zawsze są do dyskutowania)
exp niezależny od skila, jakość zależna od skila - to jest dobre, pomoże młodym

braki:
komenda .przekuj - dzięki temu można by było nie używać easy

pytanie:
ilość rudy liczymy 1 kucie + 20 przekuć (21 x ilość) czy 1 kucie pls przekucia (łącznie 20)?
życie za krótkie aby się denerwować innymi, po za tym jak się denerwujesz, to Ci się ręcę trzęsą, oddech masz urywany i muszka ze szczerbinką gorzej współgra

jestem przyjaznym GM-em - powiedziałem i rzuciłem 150 graczy na pożarcie Panu Smoków - najadł się
@Aqe " bo kobieta to tez czlowiek"

Antheramis

Cytat: Spider w 2009 08 26, 19:10:42
Oczywiście zapomniałem o pewnym drobiazgu: przecież płyta wychodzi jako tako dopiero od 90-95 skilla ^^ Tak więc osoby z niskim skillem wykują co najwyżej exp pierścieniówkę z badziewnej rudy :)

no i przy 100 skila klata plytowa czasem nie wyjdzie :P jak na to spojzec po przemysleniu to kolejna trafna decyzja

a jak to jest z przekuciami ? one zawsze wychodza jak ma sie juz odpowiedni przedmiot i min ilosc wymaganego skila do wykucia ? i czy mozna np zniszczyc zbroje przekowana gdy przedmiot nam nie wyjdzie ?

co teraz daja magiki do kowalki i wiedzy o broni bo z kowalka kulo sie czesciej expy i topilo wiecej rudy jako ze teraz nie topi sie przedmiotow magik taki nie jest potrzebny ? WoB dawal lepszy ar i dmg dalej to dziala ?

ignaś nie bede z Toba dyskutowal bo przeciez Ty masz kowalke nie ja i Ty wiesz lepiej
ps: 70 tytanium na godzine jezeli kopiemy w odpowiednim miejscu gdzie nikt wczesniej nie kopal
Cytat: Robintonpod żadnym pozorem nie ruszać nic! bo zepsujecie coś co jest fajne

licho

ilość rudy liczymy 1 kucie + 20 przekuć (21 x ilość) czy 1 kucie pls przekucia (łącznie 20)?

kucie itemu, item ma 0 przekuć i trzeba go 20 razy przekuć i mamy expa.
Te 20 razy będzie zmienione na bardziej trafne.

Przekucie może nie wyjść, ale nie zniszczy tego co robiliśmy.

komenda przekuj... pomyślimy

Ignaś, wiesz swojego czasu pewien znany użytkownik (którego uznałem za odpowiednią osobę do rzucenia okiem) dostał pełen projekt zmian w szkołach magii, po 4 miesiącach jak wprowadziliśmy to pytał co za matoł wpadł na taki głupi pomysł. (nie wnikajmy kto ;] )
Inny użytkownik który wypowiada się nawet w tym temacie brał udział w balansie grajka, dzień po wprowadzeniu zmiany założył temat z pytaniem czemu jest tak a nie inaczej.
Więc ja już z doświadczenia wiem że byłyby płacze.
Ale nie martw się, dwóch ekipantów siedzi dzielnie nad tymi cyferkami i oblicza, efekty być może poznamy niedługo.

Wszyscy, możecie spokojnie założyć temat w propozycjach i pomyśleć nad nowymi dodatkami. Od razu zaznaczam że maja być czysto klimatyczne. W ostateczności mogą być do pvm, pvp nie ruszajcie.
Przykład dodatku który ma duże szanse na wejscie by Rudus
"wzory"
W mobach/bodach będą do znalezienia deedy z wzorami np liści.
Kowal po użyciu takiego deeda na wybranym elemencie wyposażenia dodaje opis taki jak artowy "powierzchnia pokryta jest wzorami liści"

Jednoczesnie zaznaczam że nie ma takiej możliwości żeby gracze mieli sami możliwość pisania opisów artowych lub nazywania przedmiotów.
Nie chce nam się potem bawić w trzy godzinne dyskusje z graczami dlaczego "płyta która błyszczy się jak psu jajca" jest nieklimatyczna.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

ignaś

Cytat: Antheramis
ignaś nie bede z Toba dyskutowal bo przeciez Ty masz kowalke nie ja i Ty wiesz lepiej
ps: 70 tytanium na godzine jezeli kopiemy w odpowiednim miejscu gdzie nikt wczesniej nie kopal
To nie dyskutuj, ale nie KŁAM ze pisze cos czego nie pisze, albo jak uwazasz ze cos pisze to cytuj mnie, bo inaczej robisz z siebie blazna. Prosilem o cytaty i jak zwykle zamiast nich doczekalem sie biadolenia.

Cytat: licho
Ignaś, wiesz swojego czasu pewien znany użytkownik (którego uznałem za odpowiednią osobę do rzucenia okiem) dostał pełen projekt zmian w szkołach magii, po 4 miesiącach jak wprowadziliśmy to pytał co za matoł wpadł na taki głupi pomysł. (nie wnikajmy kto ;] )
Inny użytkownik który wypowiada się nawet w tym temacie brał udział w balansie grajka, dzień po wprowadzeniu zmiany założył temat z pytaniem czemu jest tak a nie inaczej.
Więc ja już z doświadczenia wiem że byłyby płacze.
Ale nie martw się, dwóch ekipantów siedzi dzielnie nad tymi cyferkami i oblicza, efekty być może poznamy niedługo.
Zatem ta osoba nie byla odpowiednia skoro nie zauwazyla ze:
1. w koncu spirytysta nie jest ponizej dna,
2. udupiono przegiete czary wampa dajac mu wzamian normalna sile normalnej magii,
3. nie ma placzu graczy na przegietosc kamieni/spojrzenia/itp.
i nie potrafi rozdzielic czarow ofensywnych od docelowych klimatycznych/pvmowych ktore wiesz ze nie zostaly wprowadzone.

A nawet jak bylyby placze to co? Na starym balansie kazdy temat/dyskusja konczyla sie jedna wielka klotnia i miedzy innymi dlatego na moja prosbe Daltar zamkna ta farse. Tym bardziej zaskakujace jest ze ludzie ze wszystkich praktycznie frakcji i kazdej klasy potrafili zgodzic sie co do jednego projektu. Moze wiec warto zaryzykowac?
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

Ragnall

licho: Balans grajka ? Pięści&Szpony dla bardo-maga ? Czy Prowokacja i do dziś nie załatwiona sprawa dawnego zrzutu ?

Wracając do tematu:
Czym się różni zbroja/oręż przekuta/-y dwa/pięć/siedemnaście/itd. razy ?

AsYlum: We wcześniejszym pytaniu chodziło mi o to, czy zbroja po pierwszym przekuciu ma tyle samo AR, co po dwudziestym. Tj. czy exp to tylko nic nie znaczący dopisek/inna cecha  ?

Glor

Dziwne jest to ze w 1 przedmiot inwestujesz 20x wiecej rudy. Kazde przekucie pobiera ilosc sztab potrzebnych na wykucie calego przedmiotu. Przekucie powinno sie obywac ze schodza na nie 2-3 sztaby w celu poprawy jakosci. Przedtem z tego miales 20 przedmiotow ktore mogles przetopic w razie  malo owocnej pracy i miec jakis odzysk przekutej rudy. Teraz cala ilosc poprostu sie utlenia. Spojrzcie ile sie jest w plecy.

Dlaczego kazdy przedmot trzeba przekuc az 20 razy?
Dlaczego nie moze to byc czasem 5 przekucie czasem 10  lub 18 ,? w zaleznosci od ogolnie dostepnych czynnikow, najedzenie magiki statystyki.
System jest bardzo schematyczny widze ze staracie sie opracowac wlasny oryginalny system kowalstwa i pochwalam to lecz jak narazie wyglada to bardzo surowo.
Zdaje sobie sprawe jak ciezko jest o wdrozenie rownowagi w nowo opracowany system lecz gdy wam sie to uda bedzie to wielki sukces, i wielu graczy oszaleje z radosci

Mozna by pomyslec o  wprowadzeniu w meniu kowalskim opcji grawerowanie  umozliwiajaca nadawnie przedmiotom unikalnych nazw do czego byl by potrzebny  unikalny skladnik.

Lofar

Glor, problem ilości rudy potrzebnej na przekuwanie omówiony został wcześniej i wyjaśniono jakie są co do tego plany - przez 4 strony tematu naprawdę ktoś poruszył tę kwestię, nie tylko się kłócili, oskarżali i generalnie odbijali piłeczkę, chociaż nie byłyby to wtedy 4 strony tak zniechęcające do czytania wszystkiego...

Cytat: Glor w 2009 08 27, 02:24:32
Dlaczego kazdy przedmot trzeba przekuc az 20 razy?
Dlaczego nie moze to byc czasem 5 przekucie czasem 10  lub 18 ,? w zaleznosci od ogolnie dostepnych czynnikow, najedzenie magiki statystyki.
Celowo jest to konkretna liczba przekuć, żeby wyeliminować losowość procesu kucia expa, więc chyba nie o to chodzi, żeby wprowadzać to ponownie.

Ragnall: z ciekawości aż sam sprawdziłem to, o co pytasz - tarcza wykuta na świeżo ma jakąś tam wartość AR, która utrzymuje się przez 19 przekuć, a jak już 'zwyjątkowieje' to AR wzrasta, zależnie od rodzaju kutej tarczy i użytej rudy. Zapewne z innymi przedmiotami jest podobnie.

To czekamy teraz na zmiany w zmianach :) Ja muszę przyznać, że po pierwszym szoku co raz bardziej zaczyna mi się to wszystko podobać :)

Badalaman

Jedno rozwiaznie, juz tu zreszta proponowane, to wykorzystanie magikow do wiedzy i kowalstwa tak by jeden wplywal na ilosc niezbednych przekuc a drugi na ilosc rudy na przekucie.

Inne, moze prostsze, to pozostawienie ilosci rudy na przekucie bez zmian, a zmniejszanie ilosci przekuc na podstawie sumy magikow do kowala i wiedzy.

Proponowalbym tak by nie dalo sie zmniejszyc ilosci potrzebnej rudy bardziej niz 50% przy obu boskich magikach.
Kwestia ustalenia jak by sie to mialo rozkladac przy slabszych magikach.

Kęs

Na plus:
System w końcu oparty na pracy nad danym przedmiotem, a nie zależny od farta.
Jeśli faktycznie przy małej ilości już można zrobić expa. np z 33% można zrobić exp żelazną najsłabszą broń to super. Zawsze wkurzało mnie to, że na DM liczą się tylko 100.
Dodatki do kowala.
Na minus:
20 przekuć to trochę za dużo. I jednak minimalna losowość powinna być. Coś w tym stylu, że po wykuciu mamy 1% szansy na expa i ta wartość rośnie z każdym nieudanym przekuciem. Tyle, że przy niższych wartościach szansa rośnie powoli, a przy wyższych szansa rośnie szybciej np. funkcja potęgowa o odpowiednim wykładniku (którego wartość mogła  by być modyfikowana przez magik do kowala lub/i wiedzy). Tu trzeba by wiedzieć przy ilu przekuciach ma być 100% szansa na expa.

Ciekaw jestem czy dobrze są dobrane wartości tego co można wykuć i z czego przy danych wartościach skilla. Czasami myślę, że podawanie szczegółów mechaniki by szybciej doprowadziło do zbalansowania wszystkiego, coś jak open source.

Sul

Pomysł z możliwością kucia expów przy ilości skilla mniejszej od 95 jest genialny. Wreszcie można mieć jakiś użytek ze skilla na niższym poziomie, mieć jakąś przyjemność z wytwarzania, bez wcześniejszego koxania X czasu. Na dodatek cały proces wytwarzania jest "zbalansowany" przez wymóg skillowy na wykonanie poszczególnych przedmiotów z różnych ród, więc wyćwiczeni kowale nie mają się co obawiać konkurencji świeżych kowali.

Niektórzy lubią hazard, ja nie i bardzo podobają mi się z góry określone warunki jakie trzeba spełnić by stworzyć przedmiot.

Podsumowując, zmiana genialna :)