kowal

Zaczęty przez Gofer, 2009 08 26, 11:20:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Badalaman

Przyszla mi na mysl jeszcze jedna opcja:
wplyw sumy magikow kowal+wiedza na ilosc przkeuc, bez ruszania samej ilosci rudy na przekucie.

wzor: (wartosc magika kowalstwo+wartosc magika do wiedzy - 10)/3  -calosc zaokraglona do clakowitej w dol.
ilosc przkeuc z magikami = 20-wynik z powyzszego

W tej opcji jest to -10 przekuc dla obu boskich magoli,
ponizej sumy 13 brak wplywu, przy 13 pierwsze zaoszczedzone przkeucie.
Max oszczednosc to 48% rudy lacznie na przedmiot.

jesli podzielimy przez 4  anie 3 to max zaoszczzedzimy 33% rudy a minimlanie bedziemy musieli miec sume magoli 14.

Link do pliku excela z obliczeniami do modyfikowania jakby ktos chcial
http://www.uploader.pl/?d=C2EB8E711

P.S. Mozliwosc kucia expow ze slabszych rud przy nizszej wartosci skilla to rzecz wrecz genialna.
Ale sam system nalezy dopracowac tak by nagle nie okazalo sie iz przedmioty z metalu sa wielokrotnie drozsze od np porownywalnych broni z drewna czy zbroi ze skor.

kometes

Moim  zdaniem udział magików w zużywaniu mniejszej ilości sztab powinien być mniejszy (max 20% przy boskich). 50, 48% to o wiele za wiele, daje to baaardzo dużą przewagę osoby posiadające magiki, nad świeżo zgieemowanym kowalem. Sami wiemy jak ciężko magiki zdobyć. Albo jakie mają ceny :) I nie jestem kowalem, który nie ma magików, piszę coby inni nie sugerowali że bla bla trala lala.
Bardziej sprawiedliwe byłoby uzależnienie ilości zużytej rudy do wykonania wyjątku, od średniej wartości statystyk. Odkąd gram w UO na DM dziwło mnie (jako kowala-pasjonata w realu) że w tym fachu zupełnie się nie liczy DEX i INT, a to moim zdaniem cechy ważniejsze przy precyzyjnym wykonaniu uzbrojenia. Siła to jest potrzebna do napier.. młotem przy naprawdę niewielkiej ilości operacji kowalskich (podczas kucia broni białej, bo właśnie ją najczęściej kuję) tu liczy się PRECYZJA uderzenia, zręczność i wyobraźnia.
Mechanikę, cyferki i obliczenia pomijam. Pragnę zwrócić uwagę, że Siła w tym zawodzie ma pomniejsze znaczenie.
Każdego dnia modlę się o to, by mój cytat nie znalazł się w czyjejś stopce...
Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i przewiduj koniec.

Tinerot

Badal: Wpadliśmy na coś podobnego godzinę po zmianie, zrobi się żeby było dobrze ;)
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

AsYlum

Cytat: Badalaman w 2009 08 27, 11:03:38
Przyszla mi na mysl jeszcze jedna opcja:
wplyw sumy magikow kowal+wiedza na ilosc przkeuc, bez ruszania samej ilosci rudy na przekucie.

wzor: (wartosc magika kowalstwo+wartosc magika do wiedzy - 10)/3  -calosc zaokraglona do clakowitej w dol.
ilosc przkeuc z magikami = 20-wynik z powyzszego

W tej opcji jest to -10 przekuc dla obu boskich magoli,
ponizej sumy 13 brak wplywu, przy 13 pierwsze zaoszczedzone przkeucie.
Max oszczednosc to 48% rudy lacznie na przedmiot.

jesli podzielimy przez 4  anie 3 to max zaoszczzedzimy 33% rudy a minimlanie bedziemy musieli miec sume magoli 14.

Link do pliku excela z obliczeniami do modyfikowania jakby ktos chcial
http://www.uploader.pl/?d=C2EB8E711

P.S. Mozliwosc kucia expow ze slabszych rud przy nizszej wartosci skilla to rzecz wrecz genialna.
Ale sam system nalezy dopracowac tak by nagle nie okazalo sie iz przedmioty z metalu sa wielokrotnie drozsze od np porownywalnych broni z drewna czy zbroi ze skor.

Ty potrafisz coś poza marudzeniem :D A tak serio. Gratuluję. Chyba jedna z niewielu odpowiedzi w tym temacie, która coś naprawdę wnosi. Popieram opracowanie. Tak jak już Tin stwierdził i zostało powiedziane wcześniej przez licho, będą zmiany.
<uninitialized object>

lazzio

Pytanie do ekipy:
Czy reforma kowalstwa nie miala na celu odbudowanie rynku rudy i jej wyrobow?
Przyznam, że ostatnie zmiany sa udane jednak nie  zmieniaja one nic w kierunku tych setek tysiecy rud lezacych w magazynach. Będą jeszcze jakieś zmiany by rynek się odświeżył?

licho

Jedni piszą że rudy jest mało, jest droga i nikt jej nie ma
Drudzy piszą że rudy są setki tysięcy zalegające w magazynach.

Dlatego opieramy się na tym co wiemy i widzimy sami.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Adoni

nie doszukalem sie chyba odpowiedzi na to pytanie ale..

wzor Gwaila na gain statow przy koxie zawieral czynnik w postaci ruda/jakosc broni. o ile pamietam ostatnie 3 czy 4 rudy dawaly pelny gain, oczywiscie bron exp. teraz zmiana i kowala i gornika, wiec:

Które rudy daja pelny gain przy koxie statów?
Czy ilość przekuć 0-19 traktowana jest identycznie (tak jak nieexp), a 20 traktowana jest jak stary exp w pelnej wartości gaina. (tutaj chyba odpowiedz padla ale dla pewnosci)
Czy istnieje coś takiego jak niezwykly exp (cos ala 1.6 zamiast 1.5 do wzoru - podobno stary system produkował takie coś przy użyciu magików odpowiednich) w obecnym systemie? Jeśli tak to czy trzeba 20 przekuć wykonać z magikiem, czy przekucie ostatnie (z 19 na 20) czy tylko jedno przekucie (obojętnie które)?
Cytat: JasmineSavic jestes rozbrajajacy, jeszcze mnie przescigniesz w pisaniu beznadziejnych postow ;[
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...

Antheramis

wydaje mi sie ze co do magikow nie trzeba roztrząsać a poczekac na zmiany i oficialne ogloszenie w temacie "ostatnio wprowadzone" tak ze cierpliwosci :)
Cytat: Robintonpod żadnym pozorem nie ruszać nic! bo zepsujecie coś co jest fajne

Kox_Rox

wolalbym nazwe eternium dla najlepszego metalu :<<
Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

LV

Ja dla odmiany chcialbym podziekowac ekipie za wklad w opracowanie i wprowadzenie reformy gornika i kowala;) Imo teraz jest rewelacyjnie. Pozostaje tylko czekac na odpowiedzi na pytania odnosnie koxu najlepszymi rudami, i na czym w koncu stanelo z magikami kowal/wob.

ignaś

No i brawo dla newsa na stronie. Asyl zeby bylo wsio jasne - to nie Twoja wina tylko tych ktorzy albo nie dali Ci poprawnych obliczen, albo dali Ci zle, a byly one na tyle odlegle od realnych liczb ze naskoczylem.
NEW WORLD RECORD:
Cytat: daroganIgnaś : przygadywał kocią garnkowi

skorzak

Czy bronie z Damascenu równają się obcenej broni ze sreba?

Nadal bron ze srebra daje większy dmg niż z innych, lepszych rud...(np azuryt)

Czy na to będzie coś robione oddzielnie?
,,<Lilianna> ale ja cie juz nie lubie" <- i nawzajem wszystkiego najlepszego :*
mae (gm dm 26.10.2011):
"Przeciez to tylko fabula, ktora latwo mozesz olac, skorzak. Nikt ci niczego nie zabiera, nie kaze niczego pla

kometes

Dziękuję Ekipie oraz graczom, za te wspaniałe zmiany jakie weszły dziś na dobre w życie. Jak dla mnie, to co my gracze otrzymaliśmy, przekroczyło moje najśmielsze oczekiwania  ;D Naprawdę. Az mi wrócił zapał do grania :) Dzięki.
Każdego dnia modlę się o to, by mój cytat nie znalazł się w czyjejś stopce...
Cokolwiek czynisz, czyń roztropnie i przewiduj koniec.

AsYlum

Cytat: ignaś w 2009 08 28, 00:22:27
No i brawo dla newsa na stronie. Asyl zeby bylo wsio jasne - to nie Twoja wina tylko tych ktorzy albo nie dali Ci poprawnych obliczen, albo dali Ci zle, a byly one na tyle odlegle od realnych liczb ze naskoczylem.

Jestem w tej samej ekipie co reszta, więc moja wina ;) Tzn. teraz oficjalnie mogę tak mówić bo policzyłem pewne rzeczy. W każdym razie pozamiatane, teraz powinno być lepiej. Polecam magiki do górnictwa ;) boskie dają naprawdę ładnego kopa.
<uninitialized object>

bragl

Cieszy mnie, że w końcu reforma rzemiosła ruszyła pełną parą.
Oby sił starczyło na inne skile (krawca, majstra, stolarza...).