kowal

Zaczęty przez Gofer, 2009 08 26, 11:20:52

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zathaniel

Z góry przepraszam za ff ale przyjmuje ze topic odnosi się do całej reformy...

A teraz płacz:

Robiąc miksturki dla kumpla (duże białe) na 1 keg (100 mikstur) robiony moździerzem (exp ROY ;/) nie wyszedł ani 1 exp (robione z magikiem - wartość skilla większa od 100) - czy to błąd, czy może powinienem jakoś przekuwać te miksy? :D bardzo proszę o sprawdzenie i dzięki.

edit dla TajFuna ;) : rozcierałem do butelek, keg znajdował się w bezpiecznej skrzyni, czy to tez się zalicza?
Cytat: Raaban w 2011 10 04, 18:06:16
Aion no i teraz wyszedłeś na idiote w sumie jak zawsze.

Ukulele

Rozcierając prosto do kega, albo chociaż mając keg w plecaku, nie wychodzą expy.
Baaaaaaardzo stary bug.

Tinerot

Spróbujcie teraz z tym alchemikiem i więcej nie offtopujcie. Faktycznie temat "kowal" skłania wszystkich do tego, że topic odnosi się do całej reformy. ;)
(18:42:51) Dhagt: asylum
(18:42:53) Dhagt: gral w ogole w uo?

Karcharot

Phoenix
CytatNie badz taki cwany obrazasz moja osobowosc
Phoenix
CytatJestes ignorantem to ty lepiej spojz na to co piszesz ja przynajmniej potrafie sie przyznac do tego ze nie mam racji.
:D :D :D

Kox_Rox

Cytatchociaz sa osoby ktore nawet tepe wcisanie kalwisza potrafia zmienic w cos naprawde ekstra...

Ragnall

*Usilnie czegoś szuka*

Ciężko już nawet na coś pomarudzić. Wiem ! Ten Damascen taki jakiś - tak jakby Ekipa nie sprawdzała genezy przyjętych nazw. O!

Motyw "expa za młodu" jest genialny i przyjęty system wyróżni w sposób znaczący DMkę na polskiej scenie UO.
Można mieć tylko żal, że podobny-wysoki/grywalny poziom nie został zachowany przy wprowadzaniu zmian w Rolnictwie i Zielarstwie.

;D

Aruv

Jeśli dalej będziemy szli w tym kierunku zmian, to zagłodzimy trolla ragnalla. :/

Snibril666

Uh, powrot z dzialki i takie mile zaskoczenie ;D

Brawa za zmiane, byle tak dalej.

Black Day

Aruvin bardzo celna eliminacja - gracza jaki nie jest Kowalem ani nie ma nic z tym wspólnego  zazwyczaj jednak ma najwięcej do dodania .

Myśl przewodnia - Tak Ragnalku nie ma srebra i nikt nie płacze  :D

Dobre zmiany poprawione odnośnie kowala oraz rudy z małym doszlifowaniem .

Ghg

chcialem ci przypomniec trollu, ze ragnall o ile mnie pamiec nie myli mial wszystkie skille, nawet wykrywanie pulapek, swego czasu.
Ostatnie słowa Woltera brzmiały : "To nie najlepszy czas, na robienie sobie wrogów". Tak odpowiedział na pytanie księdza, czy ten wyrzeka się diabła.

promuje wegetarianizm w krajach trzeciego swiata.

Black Day

Puknąć młotem w kowadło a robale z kamyków obok wylezą !!!

Ps. Nie wcinajcie sie i bez ataków prosze bo będzie  zbędna jazda .

PS2. Masz arta kowalskiego podpisanego na dzień obecny przez Ragnalla nie to wypad robalu !!! Jasne ? Tak

Antheramis

kilka pytan:

zwyklym mlotkiem kujemy tak samo wyjatek jak mlotkiem z exp roy/tytanium ?

czy damascen zastepuje teraz srebrne bronie w pvm ?

i co w koncu daja magiki do:
-kowalki
-wiedzy o broni

dziekuje za szybka odpowiedz od ekipantow :)
a zmiana powiem kolejny raz ... GENIALNA!
Cytat: Robintonpod żadnym pozorem nie ruszać nic! bo zepsujecie coś co jest fajne

piotor

Zmiany, zmiany, zmiany ok. pomysły niektóre cacy inne beeee, ale ilu ludzi, na DMce tyle opinii. Nie mam zamiaru ani płakać ani piać z zachwytu, ale jedno, co dobra, że wreeeeeeszcie ruszyła reforma dalej po ponad rocznym zastoju w tej dziedzinie.

Chciałbym przedstawić wam wyniki i wyliczenia kosztów i cen w sektorze górniczym i kowalstwie. To dla tych wyjców, co marudzą, że za mało czy za dużo za to czy tamto.
Do testów i podstawy wyliczeń wzięto górnika-kowala-masjstra ze średnimi statami i 100 w każdym skilu, oczywiście najedzony do pełna, narzędzia nówki nie śmigane i bez magoli żadnych gdyż wyliczenia są dla podstawowego zestawu a każdy magik należy traktować jako bonus dla rzemieślnika i nie powinien być brany do wyliczeń podstawowych cen.
Aha i nawiązując do wcześniejszego postu Ignasia za godzine ,,pracy" w UP przyjąć należy zysk wypracowany w wysokości 75 000 gp.

Godzina pracy górnika w kopalni ,,owocuje" wykopaniem 1500 rudy wszelakiej, i z tego można wyliczyć ile może kosztować czasu wykopanie sztaby kruszcu:

75 000 : 1 500 = 50 gp za sztabę (zysku wypracowanego na sztabie)
Czyli mamy już dwie podstawowe dane. Teraz przystępujemy do wyznaczenia współczynnika ,,ważności" dla poszczególnych rud. Jest to współczynnik wyznaczany ze względu na przydatność danej rudy i tutaj możliwa jest interpretacja pewna ważności i dlatego te wartości mogą się różnić u różnych górników (tu można podyskutować). Ja przyjąłem takie wartości

Żelazo – 370 szt  - priorytet 0,5
Pyron – 300 szt  - pr. 1
ignit – 230 szt – pr. 2
rdzawnik – 160 szt – pr. 3
damascen – 80 szt – pr.5
meteoryt – 100 szt – pr. 6
valoryt – 80 szt. – pr. 7
mithril – 80 szt – pr. 8
adamantyt – 50 szt – pr. 9
tytanium – 50 szt – pr. 10

I zostaje nam wyznaczenie ostatniego współczynnika – czyli procentowego udziału godzinowego danej rudy (po co to okaże się potem)

I tak:

Żelazo   370   24,67%
Pyron   300   20,00%
ignit   230   15,33%
rdzawnik   160   10,67%
damascen   80   5,33%
meteoryt   100   6,67%
valoryt   80   5,33%
mithril   80   5,33%
adamantyt   50   3,33%
tytanium   50   3,33%

No to skoro teraz mamy już wszystkie dane potrzebne do wyliczenia realnej ceny sztabki poszczególnych rud przystąpmy do obliczenia wartości:
(wzór zastosowany w poniższych obliczeniach jest stosowany w ekonomi i błagam nie każcie mi wyjaśniać skąd i dlaczego bo tego uczą na studiach i naprawdę nie na jednych zajęciach:).

(a*b)-c=cena sztabki rudy
a – średnia cena sztabki (50gp)
b- priorytet
c – współczynnik procentowy

podstawiając do wzoru dla każdej rudy uzyskujemy takie ceny realne:

Żelazo   12,67
Pyron   40,00
ignit   92,33
rdzawnik   144,67
damascen   247,33
meteoryt   296,67
valoryt   347,33
mithril   397,33
adamantyt   448,33
tytanium   498,33

Oczywiście można w bambus potępić te wszystkie wyliczenia i sugerować jakieś inne kosmiczne lub zaniżone ceny, ale po zmianie rud w ten właśnie sposób wychodzą ceny.

Taka samą kalkulacje mogę zrobić dla kowala ale to już może nie dzisiaj.
"Chopaki, chopaki a czemu ja zabijam te batony majac klatwe??"

Robinton

uwzględniłeś nowe ilości kopania? jakąś dużą próbę? magika? i czepiłbym sie wsp przydatności ;)

ale wyliczenia fajne, w końcu coś nie na gębę :d

Spider

Szkoda czasu na wyliczenia, bo i tak nikt się do nich nie będzie stosował ;p Nikt nie sprzeda titanium za 500 i podobnie nikt nie kupi mytha/adamantytu za 400-450.