Troche placzy na postac maga dla osoby poczatkujacej.

Zaczęty przez Snibril666, 2010 05 19, 00:45:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

Snibril666

Czemu jest tak strasznie udupione tworzenie postaci maga dla poczatkujacej postaci?

Zeby spersonifikowac ksiege, musimy miec 5k (na start dostajemy duzo mniej), łódź, warta 40k oraz musimy przebijac sie przez puszcze pelna mobkow, by dostac sie na wyspe na jakims zadupiu. Oczywiscie, kazdy poczatkujacy gracz, ktory chce pograc sobie magiem to raz dwa zrobi. Pewnie zaraz beda komentarze "zglos sie po pomoc do bardziej doswiadczonych", a co jak komus koncepcja nie pozwala? Dzis mialem okazje zobaczyc jak pomocni sa ludzie, jak mlody mag na ircu prosil przez kupe czasu by go ktos zaprowadzil, dostawal tylko koordynaty do uoama.

Mam nadzieje, droga ekipo, ze cos zostanie poprawione.

Pozdrawiam.

KarlaK

W koncu sie udalo... Ale latwo nie bylo. Biegalem z nim dosc dlugo, zeby to zalatwic. Nie wyobrazam sobie, zeby postac, ktora dopiero co zaczela poradzila sobie na bagnach.

AbelarD

może i na początku nie jest łatwo, ale macie o wiele łatwiej niż było kiedyś, lochy dla młodych itd jeżeli masz dobra nawijkę i klimat to większość ludzi ci odpali trochę grosza na start. Nikt nie powiedział ze DM to łatwy Shard :)

Pho3niX

Uważam, że młody nie powinien mieć obowiązku personalizowania księgi do 21 roku. Po 21 roku mógłby iść i spersonalizować. Miał wcześniej sporo czasu by się dowiedzieć gdzie to jest, ile to kosztuje. No i podstawowa sprawa... byłby wytrzymalszy.
Ewentualnie dać bardziej neutralne miejsce do personalizowania.
Faktycznie jest to ciężka sprawa dla młodej postaci, która nawet nie ma szans na ucieczke przed potworami.
Pomijam kwestie złota.. niby są kredyty, ale pomysł powinien zostać poddany delikatnym modyfikacjom.
"Wiedźmy pośród nocy, wiodą mnie ku rogatemu księżycowi
Otwieram mą złą duszę by wzmocnić mą mroźną nienawiść
Zimny oddech czarnego serca wypełnia wszystko
Pogańskie skrzydła niosą mnie nad pałacem zła"

mae

Cytat: Pho3niX w 2010 05 19, 07:54:50
Uważam, że młody nie powinien mieć obowiązku personalizowania księgi do 21 roku.
Myslalem, ze tak jest :P

Rey

A co z kanalem help-dm czy jakos tak?
Bo na dm-gt moze i odpowiedza szybko ale wiadomo ze nie na temat ;)
Borry: "Papier przepakowany, nożyczki OK. Kamień"

"kolego jesli internet explorer ma odwage zapytac czy moze byc domyslna przegladarka, to Ty nie masz odwagi podejsc do dziewczyny i zagadac?"

risu

Cytat: mae w 2010 05 19, 08:46:10
Cytat: Pho3niX w 2010 05 19, 07:54:50
Uważam, że młody nie powinien mieć obowiązku personalizowania księgi do 21 roku.
Myslalem, ze tak jest :P

Uch, no to zabiliście mi ćwieka. Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić zatem czy jest obowiązek kupienia i personalizowania księgi zaklęć do konkretnego wieku postaci?
Konto otrzymałem ledwie kilka dni temu, i jest to mój pierwszy kontakt z UO od prawie 6 lat, kiedy to rzuciłem UO po pójściu na studia, więc średnio orientuję się w grze (zardzewiałem widać), pomijając już fakt, że nigdy nie grałem na DM więc nie mam zielonego pojęcia o panujących tu realiach.

Na stronie internetowej czytamy tylko "Aby używać Księgi Czarów, trzeba ją najpierw spersonalizować, czyli przypisać do danej postaci. Można tego dokonać w odpowiedniej świątyni poświęconej Requanisowi, składając przy  tym datek w złocie w wysokości kilku tysięcy monet."

Nie ukrywam, że koncepcja mojej postaci zakłada - w początkowym okresie jej "życia" bycie naiwnym, ciężko pracującym młodzikiem odkrywającym w sobie pewien talent do magii, i dlatego wybrałem magię jako początkową umiejętność przy tworzeniu postaci, nie chciałbym jednak zaburzać mojej koncepcji i aktualnego stanu gry mojej postaci ganiając za księgą (zwyczajnie - chciałbym być magiem za pewien czas, póki co jeszcze nie chcę mieć księgi :) )

Jeśli będzie to jednak konieczne, czy ktoś mógłby mi w tym pomóc w grze (mam na myśli personalizację i zdobycie księgi - mogę ją schować w banku i udawać, że nie mam przez pewien czas)? Jeśli tak prosiłbym o kontakt na PW przez forum, chciałbym uniknąć używania IRCa jak najdłużej tym razem, ze względu na doświadczenia z młodymi latami gdy jeszcze grałem w UO i na IRCu byłem 20 godzin na dobę :) (I nie, to nie wina IRCa, po prostu zauważyłem, że sporo ludzi jak już się dobrze pozna i kontaktuje poprzez IRC / GG / inne takie, ma kłopot gdyż wpływa to negatywnie na ich zdolność odgrywania postaci w grze, gdy dochodzi do kontaktów pomiędzy przyjaciółmi spoza gry. A tego chcę uniknąć :) )

Uff, wybaczcie ścianę tekstu, z góry dziękuję za odpowiedź.

Girv

Możesz wrzucić księgę do banku. Księga jest błogosławiona i zawsze pozostanie w Twoim plecaku nawet po śmierci.

risu

Przeczytaj proszę jeszcze raz, bo nie o to pytałem :)

Motharq

@risu
Chyba źle zrozumiałeś kontekst wypowiedzi.
Aby używać księgę magii, trzeba ją spersonalizować. Nie trzeba robić tego do określonego wieku, byłoby to bezsensu. Księgę dostać/zakupić/zdobyć/zrobić możesz w każdej chwili i w każdej chwili spersonalizować. Ale by użyć, musisz właśnie spersonalizować.
Pho3nix i mae dywagowali na temat braku przymusu personalizacji w celu użycia, przez postacie młodsze niż 21 lat.

risu

Cytat: Motharq w 2010 05 19, 11:30:17
@risu
Chyba źle zrozumiałeś kontekst wypowiedzi.
Aby używać księgę magii, trzeba ją spersonalizować. Nie trzeba robić tego do określonego wieku, byłoby to bezsensu. Księgę dostać/zakupić/zdobyć/zrobić możesz w każdej chwili i w każdej chwili spersonalizować. Ale by użyć, musisz właśnie spersonalizować.
Pho3nix i mae dywagowali na temat braku przymusu personalizacji w celu użycia, przez postacie młodsze niż 21 lat.

Ach już rozumiem.. w porządku, dzięki za pomoc, juz się nie muszę martwić :)

mart

Cytat: Motharq w 2010 05 19, 11:30:17
[...] Księgę dostać/zakupić/zdobyć/zrobić możesz w każdej chwili[...]

W jaki sposób można zrobić księgę?
Najstarszym i najsilniejszym uczuciem znanym ludzkości jest strach, a najstarszym i najsilniejszym rodzajem strachu jest strach przed nieznanym.

Motharq

No przyznaje że przyszło mi się rozpędzić za bardzo z wymienianiem, bo robić można tylko runiczne ;-) Więc przepraszam za błędne informacje.

Antek

W pełni zgadzam się ze Snibrilem- zaczynając grę na DMkę byłem ostro zdziwiony wymogami, jakie zostały postawione przed początkującym magiem... no i rzecz jasna równie mocno zdziwiła mnie kwota dostawana na start- Czyli jednymi słowy, bez pomocy osób z zewnątrz, przyszłość raczej nie świetlana  ;)

Puzel

Racja ale druga osoba ktora prosilem o pomoc juz sie zgodzila mnie tam zaprowadzic ;p.