Górnik vs Drwal (siła)

Zaczęty przez Zathaniel, 2010 09 05, 12:53:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

Zathaniel

Od ponad roku zastanawiam sie skąd ta róznica w czasie wymaganym na gain:

Górnik:
-7x siły
-kilof exp tytan

->gain co 2-3h

Drwal:
-7x siły
-siekiera exp tytan

->gain co 6-7h

Drwal:
-6x siły
-siekiera exp tytan

->gain co 3-4h

Od razu dodam:
- testy robione na Elfim Szczawiu wiec głód nie wchodzi w grę.
- chodzenie przy drwalce to 1-2s:25-35s cięcia (3-4 razy tniemy jedno drzewo) zatem chodzenie zawiera się w zaledwie 7%

Moje pytanie: Czemu tak jest i czy to zamierzone ew czy planowane są zmiany.
Cytat: Raaban w 2011 10 04, 18:06:16
Aion no i teraz wyszedłeś na idiote w sumie jak zawsze.

bragl

Ameryki nie odkryłeś, górnik zawsze lepiej gainował siłę jak drwal. Moim zdaniem grzebanie tutaj jest nie wskazane.

Adoni

Akurat grzebanie powinno być wskazane. Ba rozumiałbym gdyby drwal gainował lepiej (bieganie po lesie bardziej niebezpieczne). A tu górnik kopie bezpiecznie, większy zarobek i lepiej staty rosną ::)
Cytat: JasmineSavic jestes rozbrajajacy, jeszcze mnie przescigniesz w pisaniu beznadziejnych postow ;[
Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości...

DzikiHL

"Górnik kopie bezpiecznie" to akurat pojęcie bardzo ciekawe. Mimo wszystko zgadzam się z tematem, że niektóre skille powinny być znormalizowane i dawać tyle samo.
Buccaneer's Den - Ziemie Piratów zapraszają do siebie!
Temat na forum o mieście
#bucc-dm - kanał miasta na ircu
Opis miasta na stronie DM

Dusiek

A nie jest to przypadkiem podyktowane tym, że drwalem może zostać mag?
Co nie zmienia faktu, ze rozbieżność straszna.

Zathaniel

Co do bezpieczeństwa bądź niebezpieczeństwa to żadna różnica, czy kopiemy w kopalni ze strażnikami czy tniemy w mieście.

Dusiek: tak, dokładnie tym, bo mag nie może mieć górnictwa a niewielu magów lubi biegać po lesie i bić pierdylion mobów.

Jeśli ktoś postanowi to zrównać to:

-dać górnictwo dla magów
-dać gainy górnictwa dla drwala
-zmniejszyć gainy górnictwa <-tak, w jakiś sposób mnie to uszczęśliwi

Badalaman

Zawsze mozna zbalansowac gainy na gornictwie do poziomu drwala ;)

spocik

Tak, a medytacji do anatomii.
Bez sensu, u woja dobrze jest jak jest.

mirqxx

to ja się podczepiam do płaczu o staty.
mam tamera, 90% bandażuję i coś czuję, że weterynaria daje gain do dexa, którego mag nie potrzebuje! proszę o zmianę na int lub str. lepiej int ale i str nie pogardzę :)

Mglisty

A dlaczego wojownik nie ma zablokowanej żadnej umiejętności?
Niech nie może medytować! Inteligencji może uczyć się na anatomi!

Diabeł

No i niech nie może być skrybą...;>

Spider

To niech mag nie może mieć bojówki. Koxajcie str na stolarce.
Nie uważacie, że zeszliśmy z tematu?

spocik

Prosta pilka: nikt nie kaze robic maga, o ktorym wiadomo, ze ma nedzne gainy str.

Zrob woja, lyknij orba i skoncz narzekac.
Zacisnij zeby i pogodz sie ze slabszym gainem str u maga, bo inta mozesz sobie skoxac biernie.

Taka klasa!

Jestem za zwiekszeniem gainow drwala do poziomu gornika.

Zathaniel

O! jakie poruszenie wojów z górnictwem! pewnie nie chcą oddawać spokojnego sposobu koxu str z 2 razy szybszymi gainami.. taka prawda że teraz wój robi drwalkę dla drewna jak chce skoxać bowcraft/stolarkę bo nie opłacają się gainy, mag natomiast musi się godzić z drwalką i brakiem możliwości wyboru ;/ Jeśli przeraża was fakt zagarnięcia miejsca w kopalni przez magów to zostaje tylko zrównanie gainów - drwalki w górę bądź górnictwa w dół.

Proszę o wypowiedz członków ekipy (zwłaszcza odpowiadających za sprawy balansu rzemiosła i kierunek zmian) czy coś z tym będzie zrobione..

Diabeł

Ja tylko dodam, że górnictwo, jako najlepszy skill zarobkowy, nie powinno mieć największego gaina str. Ilość korzyści jest zbyt duża.