Nowy regulamin - bledy i uwagi

Zaczęty przez Papa Smerf, 2011 01 06, 22:13:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

Papa Smerf

Cytat5.   Używanie programów przyspieszających poruszanie się postaci.

Chyba wkradł sie błąd. Brak w treści regulaminu sprecyzowania stanowiska w stosunku do powyższego.
"Feel the burn of the mists. Master them. They will devour your enemies"

licho

Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Necro

Wiem, że pewnie uznacie, że dopieprzam się szczegółów, ale czego by nie mówić - regulamin powinien być mocny i mieć jak najmniej niedomówień:

Cytat3.   DM2 jest shardem przeznaczonym dla tych, którzy odznaczają się wiedzą na temat fantasy oraz potrafią odnaleźć się w jej świecie. Każdy gracz zobowiązany jest do odgrywania swojej postaci zgodnie z zasadami rozsądku oraz klimatem świata fantasy.

Klimat fantasy to bardzo szerokie pojęcie, ponadto może być źle zinterpretowane przez osoby które wcześniej nie miały do czynienia z tego typu rozrywką, ponadto w regulaminie występuję różne sformułowania, jak chociażby "ekipa" - warto na końcu, lub na początku umieścić część regulaminu, która wyjaśnia wiele tego typu spraw, by uniknąć nieporozumień.
Ponadto pierwsze zdanie jest trochę niewygodnie rozpisane - "odznaczają się wiedzą na temat fantasy oraz potrafią odnaleźć się w jej świecie", co może być interpretowane jako "odnaleźć się w wiedzy", a nie zupełnie o to chyba chodzi.

postaram się coś jeszcze wyłapać.

Ragnall

Trochę na wyrost.

Teraz możliwe będzie w walkach masowych PvP wspieranie teamu secondem, gdy nam first padnie ?
Na wszelki wypadek należałoby pomajstrować przy Karczmarzu i czasie wylogowywania się w domku/łodzi itp.
Zamrożony.

Zathaniel

Jeśli chodzi o to o programach przyśpieszających poruszanie się postaci (Speed hacki): co z innymi razorami? Światłość czy Słowa Zaklęć u mobków?
Cytat: Raaban w 2011 10 04, 18:06:16
Aion no i teraz wyszedłeś na idiote w sumie jak zawsze.

licho

Cytat: Ragnall w 2011 01 06, 22:52:44
Trochę na wyrost.

Teraz możliwe będzie w walkach masowych PvP wspieranie teamu secondem, gdy nam first padnie ?
Na wszelki wypadek należałoby pomajstrować przy Karczmarzu i czasie wylogowywania się w domku/łodzi itp.

<Ragnall> PvPowiec do PvPowca nad ciaĹ,em PvPowca "PokonaliĹ›my go ?" - Nie. Zaraz przybiegnie jego second i third :D
[22:42] <licho> PvMowiec do PvMowca nad swoimi ciałami "OooOOO?" "ooOOooOO!" "nO TooOO ReloOOooOOg"
[22:42] <Vlad_R> :D
[22:43] <licho> albo znów zaraz będą skargi że klimaciarze są promowani bo mają więcej slotów

a wiesz ile czasu spędzaliśmy na analizowaniu, śledzeniu, karaniu a potem wysłuchiwaniu że zupełnie przypadkiem się spotkali?
A potem jeszcze musieliśmy wymyślać odpowiedzi na pytanie w jaki sposób ktoś z redów ma grać drugą postacią po stronie orderu. I żadna odpowiedź nie powinna usatysfakcjonować nikogo o zdrowych zmysłach.
Teraz jest prosta zasada.
A co jakiś czas będę robił kontrolę przedmiotów, ci co przekazują znają karę, te przedmioty co pojedynczo się przeniosą to skasuję i już.

Cytat: Zathaniel w 2011 01 06, 23:07:03
Jeśli chodzi o to o programach przyśpieszających poruszanie się postaci (Speed hacki): co z innymi razorami? Światłość czy Słowa Zaklęć u mobków?
Doszliśmy do wniosku że Razorem bardziej straszyliśmy złe dzieci niż by narobił złego.
Jak się uda odpalić Razora, to przynajmniej ci co nie mają skrypterów w gildiach będą potrafili sobie napisac proste makra.
Jak się okaże że jednak Razor daje zbyt duże mechaniczne wsparcie to wrócimy do starego punktu.
Przed lichem nie można było się uchronić, jedynym sposobem było cierpliwe znoszenie go i oczekiwanie aż odejdzie.

A Mae kasuje wiadomości bez powiadomienia użytkownika o tym że usunął, co jest bardzo niekulturalne.

Borry

CytatOsoby grające z sieci lokalnej (..)  zobowiązane są do zgłoszenia tego faktu poprzez wypełnienie odpowiedniego formularza dostępnego tutaj.

lolwut? Może to tak sprecyzować? Ja gram z sieci lokalnej, a nie mam zamiaru tego zgłaszać, bo oprócz tej maszyny jest w niej serwer, na którym aktualnie opieram nogi i stojący na biurku laptop. Zapewne większość graczy jest w JAKIEJŚ sieci lokalnej.

Cytatw dalszych konsekwencjach zaś karę wiezienia/blokady konta

A odnośnie secondów rozumiem, że mogę mówić, że tu wstaw imię maina to mój starszy brat telepata i wie tyle co alt?

P.S.
Brawo! Po tylu latach wreszcie ktoś zrozumiał do czego służy razor.

licho

Borry, ale twój pierwszy cytat to część regulaminu która istniała od kilku lat  i ty się dzisiaj dziwisz?  ??? ??? ???

Hexin

Cytat1. Zabroniona jest jakakolwiek nieuzasadniona fabularnie forma agresji względem graczy nie będących członkami gildii pozostających w stanie wojny z agresorem oraz nie udzielających się w walkach PvP, zarówno po stronie dobra, jak i zła. Karą za uporczywe uprzykrzanie w ten sposób gry innym osobom jest blokada konta.

Co jeśli jest taka sytuacja :
Do miasta X, przychodzi osobnik Y i straszy graczy non-pvp, że ich pozabija jak nie opuszczą miasta, które odgraża się, że spali wraz ze swymi ludzmi. Osobnik Y nie należy jednak do miasta, które miałoby wojnę z miastem X. Zatem forma agresji wobec graczy non-pvp, jest nieuzasadniona fabularnie. Jak działa w tym przypadku system kar? Wspomniany jest ban, ale użyto niejasnego sformułowania "uporczywe".

Sprawa nr 2.
W regulaminie jest wzmianka, że nie można przekazywać przedmiotów między postaciami... i teraz przyklad sytuacji. Powiedzmy, że firstem miałem kiedyś ognika, którego wymieniłem z kimś z mojej gildii na np. kolczugę. Po pewnym czasie, moj second pozyskał inną kolczugę i postanowiłem wymienić się z tą samą osobą na ognika. Przypadkowo dostałbym tego samego ognika, którego kiedyś już mial moj first. Czy w takiej sytuacji, gdy w nieswiadomy sposob nastepuje przerzucenie przedmiotów z 1 postaci na 2gą, takie przedmioty ulegną kasacji? GM sprawdzający historię tego ognika będzie mial jak na tacy, że jest to przedmiot, ktory zostal przekazany, ale nie bedzie wiedzial, ze przez przypadek.
Tak , wiem, szukam dziury w całym, ale wolę mieć pewność niż potem tracić bez sensu przedmioty, albo nawet dostać za łączenie.

Maelui

przy tego typu akcjach ciezko jest udowodnic ze przekazuje sie przedmioty. gdy ekipa powie "tak, w ten sposob nie otrzymasz kary"  zaraz beda setki takich przypadkow jakoby moj first kiedys wymienil sie  ognikiem a pozniej moj second przypadkiem dostal ten sam item...

Dziękuję za nowy regulamin.

Snibril666

Czy jesli jedna postac ma crafta i sprzedaje zbroje orderowi, a druga postac jest w chaosie, to nie moze grabic z orderu tych zbroi?

Pollack

Teraz to juz wymyslacie na sile..:) Chyba jest jasne ze zakazane jest tzw. "mulowanie" i wszystko w temacie.

Sadi666

Dokładnie, wszystko jest po staremu z wyjątkiem fabularnego łączenia życia postaci, czyli wszystkie Twoje postacie mogą mieszkać w jednym mieście, mieć tych samych znajomych itp. Chyba dalej sądzę, że seciem, nie można sprzedawać itemów firstowi. Bo co? Ja sobie wykuje zbroje seciem, wrzuce do kupca za pół ceny rynkowej albo nawet mniej i zaraz firstem szybko wykupie. To jest dozwolone teraz czy nie?

Guardian

Cytat: Sadi666 w 2011 01 07, 01:13:42
Dokładnie, wszystko jest po staremu z wyjątkiem fabularnego łączenia życia postaci, czyli wszystkie Twoje postacie mogą mieszkać w jednym mieście, mieć tych samych znajomych itp. Chyba dalej sądzę, że seciem, nie można sprzedawać itemów firstowi. Bo co? Ja sobie wykuje zbroje seciem, wrzuce do kupca za pół ceny rynkowej albo nawet mniej i zaraz firstem szybko wykupie. To jest dozwolone teraz czy nie?

ta jasne

Sadi666