Mag: bojówka, mana

Zaczęty przez Eilistraee, 2011 12 10, 23:09:08

Poprzedni wątek - Następny wątek

Eilistraee

Cześć!

Trochę się gubię w mechanice DM, jako że grałem wcześniej na shardzie opartym o Runuo, w związku z czym mam parę wątpliwości. Czytam artykuły na www, czytam posty na forum w dziale zmian i w dziale pytań, słucham ludzi na irc, ale niestety informacje sobie przeczą, co pewnie ma związek z tym że pochodzą z różnych lat. Więc do rzeczy:

Tworzę postać maga (nie bojowego), i zastanawia mnie jaki jest sens trenowania umiejętności walka pięściami, skoro czary równie dobrze mogę rzucać trzymając w ręku broń? Mając ręce puste - mam w nich pustkę, natomiast trzymając broń zyskuję odrobinę większy dmg oraz przede wszystkim bonusy z broni typu +skill. W najgorszym wypadku jak nie mam dobrej broni to kupuję tanio od npc najgorszego kija i jest - to samo co pięści. Czy księgi czarów trzymane w ręku maga (rozumiem że wówczas mój skill bojowy to walka pięściami) może dawać jakieś bonusy?

Czy prędkość regeneracji many zależna jest od jakichś skilli innych niż medytacja/magia/mądrość? Może inskrypcja ma na to wpływ?

Czy siła czarów zależy od czegoś innego niż trzy powyższe skille oraz inteligencja postaci?

Robinton

walka pięściami ma też broń magowską w postaci szponów, a podstawą są rekawice bez nich tak jak byś mial 0 bojówki

Księga trzymana w ręce jedynie ładnie wygląda + nie masz uników jeśli nie masz walki pieściami

dmg zależy od tego co napisałeś

medytację przyspiesza też inskrypcja i jakieś inne skile ale to nie pamiętam jakie (ident, umag?)

BeLikeBird

CytatKlasy magiczne

Wpływ inskrypcji, umagiczniania i identyfikacji na czary obronne został całkowicie usunięty. Umiejętności te wpływają od dziś na szybkość medytacji przyspieszając ją w znacznym stopniu (wpływ na efekt ma najwyższa z umiejętności jeśli postać posiada ich więcej niż jedną).

Warto dodać że na prędkość medytacji wpływa również rodzaj ubranego pancerza.
Bez pancerza - najszybciej
Skórzany nieutwardzony - średnio szybko
Skórzany utwardzony, kościany, pierścieniowy, kolczy - najwolniej

GOB

nie wiem czy dobrze zrozumialem ale on pyta po kiego ptaka walka magowi

otoz jak nie masz zadnej walki to kazdy nawet najmniejszy otrzymany dmg przetrywa ci medytacja i cast czaru

o dostajersz hity prawie ze 100% szansa, a tak to taki kaleczny mag z 10 dexa ma duzo unikow przeciwko wojowi ze 100 dexa i ciazko takiego glaba co sie potyka o wlasne nogi trafic
bleeee